Home page
Haber Menüsü



 
 
Ayçiçek yağında fiyatların düşmesi için tek bir neden yok  
Ayçiçek üretimi yarı yarıya azaldı. Sanayici, “hammadde sıkıntısı var” diyor. Yağ fiyatları çok hızlı artıyor. 1.5 aydır ham yağ vermeyen Trakya Birlik, fiyatı 900 dolara çıkartarak satışa başladı. Üretici kızgın. Fiyatlar daha da artabilir...  
   
İstanbul
NTV-MSNBC
 
    24 Ekim—  Yaklaşan Ramazan ayı öncesinde ayçiçek yağı ile ilgili tartışmalar da tırmanıyor. Son günlerde ayçiçek yağı fiyatlarının hızlı yükselişi tedirginlik yaratırken, üreticiler gerekçe olarak hammadde sıkıntısını fiyatları gösteriyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ancak, fiyatların yükselmesindeki nedenler arasında, üretimin azalması, geç toplanan hasat, tüm ürünlerde olduğu gibi bu alanda da yaşanan düşük verimlilik ve Rusya, Ukrayna, Romanya’da ürünün kötü çıkması beklentileri de yer alıyor. Bu arada, Trakya Birlik’in ham yağın tonunu beklentilerin üzerinde bir fiyat olan 900 dolar olarak belirlemesi fiyatları daha da artıracak bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Bazı iddialara göre de fiyatların artacağını düşünenler malını stokluyor.
       
BİRLİK 900 DOLARDAN SATIŞA BAŞLADI
       Bu arada, ham yağ satışına 1.5 ay sonra yeniden başlayan Trakya Birlik, ham yağın tonunu 900 dolar artı KDV olarak açıkladı. Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Osman Pekşen, açıklanan fiyatın çok yüksek olmadığını savunurken, “Ham yağ 900 dolardan piyasada satıldı. Piyasada geçerli olan bir fiyat açıkladık” dedi.
       Trakya Birlik, 7 Eylül’den bu yana ham yağ satışını durdurmuştu. Yağ sanayicileri birliğin ham yağ satışı yapmaması nedeniyle piyasada fiyat artışı meydana geldiğini savunuyorlardı.
       
SANAYİCİLER: FİYAT ÇOK YÜKSEK
       Bu arada, Türkiye Bitkisel Yağ Sanayicileri Derenği Yönetim Kurulu Başkanı ve Olin Yağ Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar, birliğin açıkladığı ham yağ fiyatını çok yüksek bulduğunu bildirdi.
        Yurtdışından ham yağın yüzde 37 vergiyle birlikte 700 dolara mal edilebildiğini belirten Yayalar, şöyle konuştu:
       “Açıklanan fiyatla, Türk tüketicisi ayçiçeği yemesin diyorlar. Açıklanan fiyat çok yüksek. Biz Avrupa Birliği’ne girmek için çalışıyoruz. Dünyaya açılıyoruz. Dünya fiyalarından çok fazla uzaklaşmamamız lazım. Bu malı 900 dolara satıyorsanız, tüketiciye veya sanayiciye gareziniz var demektir. Bence bu yanlış bir fiyat. Piyasada 15 gün sonra Rusya ve Ukrayna’dan ithalat başlar.”
       Yayalar, birliğin 900 dolar fiyat açıklaması nedeniyle, piyasadaki yağ fiyatlarının suni bir şekilde kısa süreli olarak artabileceğini de kaydetti.
       
“İŞLEYECEK HAM MADDE YOK”
       Kristal Yağları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayhan Baran ise, özellikle son bir aydır bitkisel yağ fiyatlarında büyük artış meydana geldiğini belirterek, bunun nedeninin ham ayçiçek yağı fiyatlarının yükselmesi ve sanyicinin işleyecek hammadde bulamaması olduğunu söyledi.
       Trakya Birlik’in bir süredir elindeki ham ayçiçek yağını bir süredir piyasaya vermediğini, küçük üreticinin de “fiyat yükselecek” beklentisiyle elindeki yağı satmadığını ileri süren Baran, işlenecek ham ayçiçek yağı bulunmaması nedeniyle fiyatların arttığını kaydetti.
       Özellikle ayçiçeği yağının orta gelirli vatndaşlar tarafından kullanıldığını, fiyatlarda meydana gelen artışın tüketiciyi zor durumda bıraktığını ifade eden Baran, şunları söyledi:
       “Hammadde arzı olmadığı için fiyatlar yükseldi. Trakya Birlik piyasaya mal vermeye başlasa, hammaddeyi elinde tutan diğer küçük işletmeler de mallarını satmaya başlayacak. Ton başına hammadde fiyatı 850 dolara yükseldi. Rafine edilen dökme yağın litresi 1 milyon 200 bin liranın üzerine çıktı. Bir de buna ambalaj maliyeti ve aracılar eklenince vatandaşa ulaşma fiyatı oldukça yüksek rakamlara ulaşıyor. Mısırözü yağında da durum ayçiçeği ile aynı.”
       
ZEYTİNYAĞI ETKİLENMEZ
       Ayçiçek yağı fiyatlarındaki bu artışın zeytinyağını etkilemeyeceğini ifade eden Baran, “Zeytinyağında bu yıl yok yılı olması nedeniyle fiyatlarda zaten artış olacak. Zeytinyağının fiyatı çiçekyağına göre zaten normalde yüksektir. Onun tüketici grubu da ayrı. O nedenle ayçiçek yağındaki fiyat artışı, zeytinyağına yönelişi getirmez” dedi.
       
AYÇİÇEK REKOLTESİ DÜŞÜK
        İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi ve Diğer Nebati Yağlar, Margarin ve Küspe Meslek komitesi üyesi Işınsu Kestelli, ayçiçeği rekoltesinin bu yıl 670-750 ton arasında olması beklenirken, 510 ton arası gerçekleştiğini belirterek, piyasanın minimum 200 ton eksikle açıldığını söyledi.
       Dünya piyasalarında da mahsulün az olduğunu, Karadeniz Bölgesi’ndeki ayçiçeği mahsulünün geç kaldığını bildiren Kestelli, bu nedenle ayçiçeği hammaddesinde sıkıntı yaşandığını kaydetti.
       Bazı firmaların hammadde sıkıntısı nedeniyle ellerindeki malı satmadığını, 20 gün içinde ayçiçeği ithal edileceğini ve sıkıntının aşılacağını ifade eden Kestelli, “İthalatta fiyatların üzerine yüzde 40 gümrük vergisi ekleniyor. Bu yüzde 40 fiyatlara yansıyor. Zaten iç piyasadaki fiyatlar, ithalat gözönüne alınarak belirlenen fiyatlar” dedi.
       Kestelli, hammadde fiyatlarının ton başına 720 dolar olması gerekirken, 850 dolar civarında seyrettiğini de söyledi.
       
AYÇİÇEK ÜRETİMİ ÇOK DÜŞÜK
       Öte yandan ayçiçek üretimi, 520 bin tonla son dört yılın en düşük seviyesinde bekleniyor. Bu rakam normal tüketimin yarısı, diğer yarısı da ithal edilecek.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları