Home page
Haber Menüsü


Dövüş ve güldürü ustası: Jackie Chan
Dünyanın her ülkesinden milyonlarca hayrana sahip olan Jackie Chan, 45 filmde başrol oynadı ve oynadığı filmlerin bir çoğunu da yönetti.
NTV-MSNBC
    29 Ekim—  Son dönemlerde Chris Tucker ile “Rush Hour / Bitirim İkili” filminde oynayan Jackie Chan, Buster Keaton ve Harold Lloyd gibi efsaneleşmiş dev komedyenlerden esinlenerek filmlerinde, mizah ile ölümcül tehlike içeren sahneleri birleştirdi ve kendine özgü bir tarz yarattı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
JACKIE CHAN (MÜFETTİŞ LEE)
       
       Time Magazine tarafından ‘dünyanın en popüler sinema oyuncusu’ olarak adlandırılan Jackie Chan, 20 yılı aşkın süredir Asya’nın en çok gişe hasılatı yapan oyuncusu. Chan’in yeteneklerinin uluslararası ün yapması, kendi ülkesindeki başarılarının ardından geldi.
       

       Son beş yıldır, Jackie Chan gözünü Hollywood’a çevirdi ve “Rumble in the Bronx”daki (1994) rolüyle kısa süre içinde dünya çapında sinemaseverlerin gönlünü fethetti. Kanada’da çekilen Hong Kong yapımı bu filmin Amerika’daki dağıtımını New Line Cinema yaptı. “Rumble”ın başarısı, Chan’in bir çok başarılı Amerikan yapımı filmde rol almasına öncülük etti. Bunların arasında, “Rush Hour”, “Shangai Noon”, “First Strike” ve “Supercop” serisi sayılabilir.
       
       The Hollywood Reporter’da (Chan’in başarılarının onuruna çıkarılan, 6 Mayıs 1997 tarihli sayısında) belirtildiği gibi : “Üstat Hollywood’a geliyor. Ya da Hollywood Üstat’a gidiyor demek daha doğru”.
       
       Chan dünya sinema piyasasının zirvesindeki yerini koruyor. İsmi dublör kullanmadığı inanılmaz sahneler ve kahkaha tufanı yaratan görsel komedi ile birlikte anılıyor. Chan, bir Amerikan çizgi romanının kahramanı, kendi adını taşıyan ve Pazar günleri yayınlanan bir çizgi filmin (Kid’s WB’taki ilk sezonunda bir numaralı yeni çizgi film oldu), bir Sony Playstation oyununun yıldızı oldu. Kendisi ayrıca, MTV Movie Awards Lifetime Achievement Nişanı ve bir Hollywood büyük onuruna layık görüldü: Ayaklarının ve ellerinin (ve burnunun!) kalıbı, Hollywood’un ünlü Mann’s Chinese Theatre’ının ön avlusuna konuldu.
       

       Hong Kong doğumlu ve ailesi işçi sınıfına mensup olan sanatçı, yedi yaşındayken Peking Opera Okulu’na yatılı verildi. Sonraki on yıl zarfında, akrobasi, jimnastik, dövüş sanatı, silah, dans, şan ve drama eğitimi aldı. Chan, mezun olduktan sonra Shaw Brother Stüdyoları’nda çalışmaya başladı. İki yıl sonra, eğitimi ve kararlılığı sayesinde dublörlükten, dublör koordinatörlüğüne terfi etti. Dublörleri yönetirken kendini gören bir yapımcı nihayet yeteneğini fark ederek, “Little Tiger from Canton”da Chan’e ilk yetişkinlik rolünü verdi (1971).
       
       Gerçek yeteneğini ortaya koymasına pek olanak tanımayan bir çok film çeviren Chan, 1978’de “Snake in the Eagle’s Shadow” ve “Drunken Master” filmleriyle Hong Kong sinema endüstrisinde çığır açan kendi komedi tarzını sergileme imkanına kavuştu. Chan 1980’de ilk filmini yönetti: “The Young Master”. Bu film, Chan’in yapımcı Raymond Chow ile uzun sürecek işbirliğinin başlangıcı oldu. Chan’in daha sonraki tüm filmlerin yapımcılığını Chow’un sahibi olduğu Golden Harvest Films üstlendi.
       
       “The Young Master”ın bu ani başarısının üzerine Chow, Chan’i A.B.D.’ye getirerek, “The Big Brawl”da rol verdi; ayrıca, Burt Reynolds, Roger Moore ve Farrah Fawcett’le “The Cannonball Run”da konuk oyuncu olarak görünmesini sağladı.
       

       Chan Amerikan yapım teknikleriyle ilgili deneyimine dayanarak, Hong Kong sinemasını geliştirmek amacıyla ülkesine döndü. Bu amacının ilk meyvesini “Project A”da (1983) verdi. Bu aksiyon-komedi tarzı filmde, Amerikan sessiz sinema komedilerinden aldığı etki ilk sinyallerini verdi. Örneğin, Harold Lloyds’un “Safety Last”ının final sahnesindeki yüksek riskli saat sahnesinin bir benzeri “The Young Master”ın da finalinde yer alır.
       
       Chan, 1986’da “Police Story” filmiyle New York Film Festivali Özel Ödülü’ne layık görülmeden önce, A.B.D.’ye iki kez daha gelerek “The Cannonball Run 2”yi ve “The Protector”ı çevirmiştir. “Project A” ve “Police Story” filmlerinin devamları ile büyük sükse yapan 1986 yapımı “Armour of God”daki yönetmenliğiyle, Hong Kong sinemasına gittikçe daha büyük ilgi duyan Amerikalı eleştirmenlerin beğenisini kazandı.
       
       Buster Keaton ve Harold Lloyd gibi efsaneleşmiş dev komedyenlerden esinlenen Chan, filmleri için, mizah ile ölümcül tehlike içeren sahneleri birleştiren kendine özgü bir tarz yarattı. Bu konuda kendisine yardımcı olan kişiler arasında yönetmen John Woo, Kirk Wong (“Double Team”), Tsui Hark (“Double Team”), Stanley Tong ve Michelle Yeoh bulunmaktadır.
       Süper bir dövüş ustası ve akrobat olan Chan, filmlerinde yaşamını ortaya koyarak bir efsane hâline geldi. Filmlerin sonuna eklediği çekimlerden oluşturduğu derlemelerde, izleyicileri en inanılmaz özel efektin Jackie Chan olduğunu görürler.
       
       

       Jackie Chan hakkında ufak ayrıntılar:
       -Gerçek adı: Kong-Sang Chang yada Jackie Chan Sing Lung (Dragon anlamına geliyormuş)
       -Jackie Chan 7 Nisan 1954 yılında Hong Kong’da dünyaya geldi.
       -Babası Hong Kong’daki Fransız konsolosluğunun temizlik ve yemek işlerini yapıyordu.
       -Annesi hala Avustralya, Sydney’de yaşıyor.
       -Eski eşi ve 19 yaşındaki oğlu J C Chan’ın annesi Lin Feng-Chiao adlı Tayvanlı bir aktris.
       -Jackie Chan bir süredir Asya güzeli seçilen model Elaine Ng ile birlikte.
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları