Home page
Haber Menüsü


Tanrıkulu: Ekonominin ateşi çıkıyor  
Tanrıkulu   Sanayi Bakanı Tanrıkulu, enflasyon ve faizlerin ekonomide ateşin yeniden yükselmeye başladığına işaret ettiğini söyledi.
Sanayi Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
   18 Ekim—  Sanayi Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, enflasyon ve faiz hadlerinin, ekonomide ateşin tekrar yükselmeye başladığına işaret ettiğini söyledi. Tanrıkulu, bu durumun devlet iç borçlanmasının yeniden yapılandırılması açısından önemli bir risk olduğunu kaydetti. Tanrıkulu bu sözlerine daha sonra açıklık getirdi ve bunun bir konsodilasyon anlamına gelmediğini vurguladı. 

   
 
       
   
MSNBC News "Borç yönetiminde değişiklik yok"
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Metal Sanayicileri Sendikası’nın düzenlediği toplantıda konuşan Tanrıkulu, “Bu durum, devlet iç borçlanmasının sağlıklı bir şekilde yeniden teşekkülü açısından önemli bir risktir” dedi. Tanrıkulu, iç borcun yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmaların ivedilikle başlatılması gerektiğini vurguladı.
       Benzer bir riskin de, Türk Lirası’nın değeriyle ilgili olduğunu ifade eden Tanrıkulu, “Dalgalı kur rejimi neticesinde, hızlı iniş çıkışlar sergileyebilen lira, gerek sanayicimizin, gerekse tasarruf sahibinin sağlıklı ve rasyonel kararlar vermesini zorlaştırmaktadır” dedi.
       
3 TEMEL SEKTÖR OLUMSUZ ETKİLENECEK
       11 Eylül 2001 tarihinde yaşanan ve yüzyıllar boyu unutulmayacak kara günün, iktisadi yansımlarının elbette Türkiye’yi de yakından ilgilendirdiğini anlatan Tanrıkulu, dünyada ve Türkiye’de 3 temel ve stratejik sektörün, söz konusu gelişmeden hayli olumsuz etkileneceğinin düşünüldüğünü kaydetti.
       Ulaştırma sektörü (kara, hava ve deniz taşımacılığı), turizm sektörü ve sigortacılık sektöründe, şimdiden bir eylem planı üzerinde çalışılması gerektiğini de vurgulayan Tanrıkulu, gerekli önlemlerin vakit geçirilmeden alınması gerektiğini kaydetti.
       Tanrıkulu, reel sektörün kısa bir sürede sağlıklı bir büyümeye geçmesi için alınabilecek önlemlerden bazılarını şöyle sıraladı:
* Hükümetçe başlatılan yapısal reformlara kararlilikla devam edilmelidir.
* Uyum yasalarına hız verilmelidir.
* Reel sektöre reel destek için ne gerekiyorsa yapılmalı.
* Kamuda israfa ve yolsuzluk ekonomisiyle savaşa yönelik olarak alınmış tedbirlere kararlılıkla ve istisnasız devam edilmelidir.
* Bankacılık sektörü için kuvvetli bir erken uyarı sistemi geliştirilmeli, banka el koymalarında daha titiz ve dikkatli davranilmalidir.
* Devlet gelirlerini artırmak üzere vergi oranları yeniden düzenleyen bir vergi reformu iyi bir seçenek olabilir.
* İç borcun yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmalar ivediklikle başlatılmaktadır.
* Dedikodu ekonomisine izin verilmemelidir.
* Uzun vadeli yabancı sermaye girişinin özendirilmesi için gerekli önlemler alınmaktadır.
* Önerilen istikrar programlarında ülkemize özgü şartların da dikkate alınmasını sağlamak üzere gerekli ayarlamaların yapılması sağlanmalıdır.
       Sanayide kan kaybının devam ettiğini ve krize hazırlıksız yakalanan, dövizle borçlanan, maliyet analizi yapmayan ve rekabet şansı düşük sektör ve şirketlerin zor durumda olduğunu belirten Tanrıkulu, şunları kaydetti:
       “Bu noktada önemli olan husus, bu krizde ‘U dönüşünün’ ne kadarlık bir zaman içinde sağlanabileceğidir. Üretimde bir gelişmenin sağlanması, kapasite kullanımının artması, işsizliğin azalması dönüşümü ne zaman sağlanabilecektir? Bu konu üzerinde çalışılması gerektiğini düşünüyorum.”
       
KONSOLİDASYONU KASTETMEDİM
       Bakan Tanrıkulu, toplantının ardından CNBC-E’nin sorularını yanıtlarken, iç borcun yeniden yapılandırılmasıyla ilgili cümleleriyle, konsolidasyonu kastetmediğini vurguladı.
       “Bir durum tespiti yaptım. Enflasyon ve faiz hadlerinde riske edilebilecek bir durumla karşılaşılırsa, tedbir geliştirilmelidir” diye sözlerini sürdüren Tanrıkulu, Türkiye’deki piyasalara likidite veren kurumların yeniden yapılandırılması gerektiği mesajını vermeye çalıştığını belirtti.
       Tanrıkulu, kendisinin konuşmasında “enflasyon ve faiz hadlerinde riske edilebilecek bir durumla karşılaşırsak, tedbir geliştirmeliyiz” dediğine işaret ederek, “benim sözüm bu” dedi. Bakan Tanrıkulu, gazetecilerin bu yöndeki ısrarlı soruları üzerine, şöyle konuştu:
       “Ben vadelere yayılmasını veya zamana yayılmasını kastetmedim. İç borcun yeniden yapılandırılması, hangi kurumlardan ve hangi piyasadan, özellikle Türkiye’deki piyasalara para veren likiditeyi sağlayan kurumların yeniden yapılandırılmasıdır.”
       “Devletin zirvesinde yaşanan krizi nasıl değerlendiriyorsunuz?, Ekonomiye nasıl etkisi oluyor?” şeklindeki bir başka soru üzerine de, şu anda nasıl etkilediğine dair elinde bir verinin bulunmadığını kaydederek, öyle bir veri eline geçtiğinde değerlendirebileceğini düşündüğünü söyledi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları