Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 16:11 TS 18 Eki., 2001
İstanbul
NTV-MSNBC
Özen: Birleşme en iyi banka olmak için

Garanti - Osmanlı Bankası birleşmesiyle ilgili olarak düzenlenen basın toplantısında Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen’in konuşmasının tam metni:
Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyoruz. Çok kısa bir prezantasyon yapacağım ben de. Türk bankacılık sektöründe bu birleşmeyle sıralama değişiyor. Garanti Bankası, 30 Haziran itibariyle sektörün Ziraat Bankası’ndan sonra ikinci büyük bankası haline geliyor. Bununla da kalmıyor, özel sektörün de en büyük bankası haline geliyor. Aktif büyüklüğü 11 milyar doları geçiyor. Ziraat Bankası’nın tabii ki hala 15 milyar dolar seviyesinde. Ama biliyorsunuz Ziraat Bankası’nın yeni yönetiminin misyonu bankayı küçültmek.
       Yani biz şu hareketi görüyoruz. Burada kamu bankalarının aktif büyüklükleri önümüzdeki yıllarda düşecek, özel sektör bankalarının aktif büyüklükleri ise artacak. Bu sıralama şu andaki sıralamadır. Bu sıralama önümüzdeki yıllarda gerek üstlerde gerek altlarda değişiklikler gösterecektir. Bunları hep beraber yaşayacağız. Birleşme, muazzam bir vizyon ortaya çıkartıyor.
       
Şahenk: Bankacılıkta büyümek gerekiyor

       Baktığımız zaman Garanti Bankası, Türkiye’nin en yüksek kredi notuna sahip bir banka. Güçlü bir perakende bankacılık anlayışı var. İnternet ve telefon bankacılığında lider. Yeni ürünlerde özellikle kredi kartı ürünlerde, en hızlı büyüyen banka unvanını elimizde tutuyoruz, son iki senedir, istatistiklere baktığımız zaman.
       Birleşmeyle beraber inanılmaz olanaklara kavuşuyor Garanti Bankası. Baktığımız zaman Osmanlı Bankası yıllardır saklama hizmetlerinde Türkiye’de Citibank gibi devlerle boğuşmuştur, çok da başarılı işler yapılmıştır. Bu hizmetlere tabii ki aynen devam edeceğiz.
       Nakit yönetimi; Körfez Bankası’ndan gelen çok kuvvetli bir nakit yönetimine sahip olacak yeni banka. Körfez Bankası, nakit yönetiminde çok büyük bir paya sahipti ve Türkiye’ye bu konuda hakikaten yeni uygulamaları Körfez Bankası tanıtmıştı zamanında. Osmanlı Bankası’nın seçkin müşteri portföyünden herhalde bahsetmeme gerek yok. Güzide, hakikaten bankacılık çok önemli bir müşteri portföyüne sahip.
       Bunun yanında PTT anlaşması var. 400 tane postahanede şu anda yaklaşık bankacılık hizmeti vermekteyiz. Bu anlaşmaya göre bütün postanelerde teknolojimizi koyup, oradaki insanları eğitip, bankacılık ürünleri, bankacılık hizmeti verebiliriz. Bunu sadece 400’ünde yaptık, özel seçtik tabi ki.. Bu hizmet te bizim dağıtım kanallarımızı çok çok kuvvetlendirecektir diye inanıyorum. Daha düşük maliyetle çalışan daha büyük bir banka oluşturarak yurt çapında etkin bir şekilde yayılmış şube ve alternatif dağıtım kanallarıyla sürdürülebilir büyüme sağlayacak bir banka yaratıyoruz.
       Rakamlar itibariyle biraz daha detaya girersem, demin de arzettiğim gibi aktif büyüklüğümüz 11 milyar dolar seviyesine ulaşıyor. Krediler toplamımız yaklaşık 3 milyar dolar seviyesinde. Çok ciddi bir rakamdır. Bugün, insanlar ah keşke buraya 1 milyar, 2 milyar kaynak bulabilsek de, sektöre kredi aktarabilsek diyor. Yeni 3 milyar dolar reel sektöre kaynak aktarmış vaziyette. 6 milyar dolar seviyesinde bir mevduat rakamına ulaşıyoruz.
       Faiz gelirlerimiz 2 milyar. Şube sayımız 339. Müşteri sayımız ise 4 milyonu aşıyor. Burada bir şeyi dikkatinizi çekeceğim. Bankalar bahsettiği zaman hesap numarasından bahsetmeyi severler, bu gerçek müşteri sayısıdır. Bir müşterinin birden fazla hesabı olabilir. Bu sayı onu söylemiyor. Bu sayı gerçek müşteriyi söylüyor.
       Bazı ana ürünlerde ve hizmetlerde olan piyasa paylarımızı da size aktarmak istiyorum. Aktiflerde piyasada yüzde 9.20’lik bir paya sahip olacağız. Kredilerde 8.60... Özel sektör bankaları içinde bakarsanız, bu rakamlar tabii çok çok daha yüksek. Mevduatta yüzde 8’lik bir paya sahip olacağız. Ama Ferit Beyin de konuşmasında belirttiği gibi ihracatta yüzde 21, Türkiye’ye döviz kazandıran, çok önemli olan bugünlerde ihracatın yüzde 21’ini bu banka finanse etmektedir. İthalatın da yüzde 17’sini. Yatırım fonlarındaki paramız yüzde 15 seviyesindedir. Kredi kartlarında yüzde 11 gibi 2 veya 3, devamlı değiştiriyoruz ama 2 veya 3. sıradayız. Yüzde 11’e yakın bir piyasa payına ulaşmış olacağız.
       Verimlilik bu işin çok önemli bir parçası. Birleşmenin çok önemli bir parçası. Garanti Bankası’nın mevcut verimlilik rasyoları bu birleşme sonucunda, size sunduğum kalemler itibariyle daha iyi bir verimlilik kazanıyor. Aktif bölüsü ve rakamına baktığımız zaman, kredilerin bölüsü ve rakamına baktığınız zaman, keza mevduat ve faiz gelirlerindeki şube başına rakamlara baktığımız zaman sektör ortalamalarının hatta ilk 20 bankanın çok çok daha üzerinde bir yeralıyoruz.
       
Soru cevap bölümünün tam metni

       Tabii ki birleşmenin rakam olarak ne anlama geldiğini de size aktarmak istiyorum. Bu birleşme sonucunda toplam gelirlerin yüzde 24’ü oranında bir kazanç sağlayacağız. Bu kazancın dağılımına baktığımız zaman, yüzde 7.7’si yaklaşık yüzde 8’si fonlama maliyetlerinden gelecektir. Yüzde 16.3’ü ise operasyonel giderlerden gelecektir. Bu yüzde ifadesiydi. Toplam rakam ise 148 milyon dolar olacaktır. Her sene 148 milyon dolarlık bir tasarrufa bu işle imza atmış oluruz.
       Projeyle ilgili bilgiler vermek istiyorum. Projenin zaman planlaması 4 safhadan oluşuyor. Birinci safha bilgi toplama ve değerlendirme safhası. Geliştirme safhası bunu takip edecek. Uyumlandırma ve uygulama olarak da sonuçlanacak. 16 Ekim’de başladığımız projeyi inşallah 20 Aralık’ta bitirmeyi düşünüyoruz. Bu çok hızlı bir birleşmedir.
       Garanti Bankası ve Osmanlı Bankası birleşmesi kapsamında çok ciddi planlamalar yapıyoruz. Konunun hassasiyetinin tabii ki farkındayız. Bu konuda insan kaynakları ve eğitim veren Humanitas şirketimizden çok ciddi destek almaktayız. Neler yapıyoruz derseniz, kariyer danışmanlığı ve yerleştirme programı uyguluyoruz.
       Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte bir kariyer planlaması eğitimi veriyoruz arkadaşlarımıza. Yerleştirme programı yapıyoruz. Gerek grup içinde, gerek grup dışında. Doğuş Grubu’nun 20 bin çalışanı var. Perakendede, otomotivde, finansal, turizmde, büyük bir grup. Tabii ki ayrılmak zorunda kalacağımız insanlar çıkacaktır ama bir takım insanlarda gerek grup içinde yerleştirme gerek grup dışında yerleştirme için Humanitas şu anda çalışmaya başlamıştır.
       Daha önceki birleştirmede ilginç bir rakam var. Onu sizinle paylaşmak istiyorum. Grup dışı yerleştirmede, ulaştıkları sayı 50 kişidir. Çok önemli bir rakamdır. Bunun dışında özel ofis açıyoruz. Ayrılmak zorunda kalacağımız arkadaşlarımıza özel ofis açıyoruz. Burada bilgisayar hizmeti, elektronik posta hizmeti, telefon, faks hizmeti veriyoruz. Herkes burayı bir hafta kullanabilecek. Çalışanların değerlendirilmesi çok önemlidir. Biz burada tabii ki takdir edersiniz ki, son derece adil olacaktır. Başarı, performans en önemli kriter olacaktır diye düşünüyorum.
       Global oyuncuların Türkiye’deki etkinliği giderek artıyor. Türkiye bunun dışında kalamaz. Global oyuncularla rekabete hazır olmak zorundayız. Avrupa’nın en iyi bankası olabilmek için birleşiyoruz. Garanti Bankası’nın vizyonu aynen devam etmekte, Osmanlı Bankası’nın katılımıyla aldığı güçle de Avrupa’nın en iyi bankası olabilmesi yolunda büyük bir adım attığını düşünüyoruz Garanti Bankası’nın...

 

 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları