Home page
Haber Menüsü


Garanti-Osmanlı Bankası'nın birleşmesiyle ilgili basın toplantısına Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ve Osmanlı Bankası Genel Müdürü Turgay Gönensin katıldı.
‘Bankacılıkta büyümek gerekiyor’
Garanti ve Osmanlı Bankası birleşmesini değerlendiren Doğuş Holding Başkanı Ferit Şahenk, bankacılıkta büyümenin ‘olmazsa olmaz’ bir koşul olduğunu söyledi.
İstanbul
NTV-MSNBC
    18 Ekim—  Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, bankacılık sektöründe büyümenin ‘olmazsa olmaz’ bir koşul olduğunu söyledi. Garanti Bankası ve Osmanlı Bankası’nın birleşmesinin ayrıntılarının açıklandığı basın toplantısında konuşan Ferit Şahenk, “Artık artık büyümek, ölçek ekonomisine önem vermek ve verimlilik ‘olmazsa olmaz’ bir faktör olarak bankacılık sektörünün önüne çıkıyor. Bunu yapamayanlar yaşayamıyor” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News Birleşme 20 Aralık'ta tamamlanacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ABD, Avrupa ve Uzakdoğu’da görülen banka birleşmelerinin Türkiye’ye de adapte edileceğini gördüklerini belirten Şahenk, birleşmeyi “Bizim amacımız finansal ortaklık değil. Türk markası olan Garanti’yi küresel piyasaya taşıyacak bir marka yaratmak” sözleriyle değerlendirdi.
       Şahenk, İtalyan bankası İntesa ile ortaklık görüşmelerinin 11 Eylül saldırıları nedeniyle ertelendiğini anımsatarak, “İnanın, 2-3 sene sonra geldiklerinde bugünkü fiyatlardan 2-3 katı fiyatlardan bu müsseselere ortak olmak isteyeceklerdir” dedi.
       
GARANTİ MALİ SEKTÖRE ODAKLANACAK
       Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ve Osmanlı Bankası Genel Müdürü Turgay Gönensin’in de katıldığı Hyatt Regency Oteli’ndeki basın toplantısında konuşan Şahenk, “Bankalarımızın sahip olduğu mali sektör dışı iştirakleri holding bünyesinde toplayacağız. Buradaki amacımız mali sektör dışı bazı iştirakleri tamamıyla holding bünyesine taşıyıp Garanti Bankası’nı tamamıyla mali sektör kuruluşu haline getirmektir” diye konuştu.
       Şahenk şöyle konuştu:
Şahenk’in konuşmasının tam metni

       “Amacımız 2001 yılında da müşterilerimize daha iyi hizmet. Maliyette rekabet eden, verimlilik sağlayan bankayı yaratmaktır. 2002 yılında artık tamamen profesyonel yönetilen müesseseleşme hedefini gerçekleştirmiş ve grup içi kollarımızda da portföyümüzü stratejimize uygun, dünyada rekabet edebilecek şekilde görmek istiyoruz.”
       
DOĞUŞ GIDA SEKTÖRÜNDEN ÇIKACAK
       Şahenk, Doğuş Holding’in gıda sektöründen tamamıyla çıkmaya karar verdiğini belirterek, “Bir başka deyişle, makarna, ekmek ve patatesten çıkmaya karar verdik” dedi. Doğuş Grubu’nun Tansaş ve Makro markalarıyla yeraldığı perakende sektöründen ise çıkmaya niyeti olmadığını vurgulayan Şahenk, bu sektörün gelişmeye açık olduğunu ifade etti ve “Perakende sektörü grubumuzun hiçbir zaman çıkmayacağı 4-5 ana sektörden biri olacaktır” dedi.
       Şahenk, ayrıca, “Hem perakende, hem otomotivde maliyetleri düşürmek amacıyla birleşme yapıyoruz. Şimdilik diğer sektörlerde bu düşünce yok” dedi.
Garanti Türkiye’nin 2. büyük bankası oluyor

       
ÖZEN: EN İYİ OLMAK İÇİN BİRLEŞİYORUZ
       Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen de, “Avrupa’nın en iyi bankası olmak için birleşiyoruz” dedi. Özen, basın toplantısındaki açıklamasında, birleşmeyle birlikte bankacılığın zirvesinde sıralamanın değişeceğini söyledi.
Özen’in konuşmasının tam metni

       Ergun Özen, Haziran ayı rakamlarıyla Garanti-Osmanlı birleşmesiyle oluşacak yapının 11 milyar doları aşan aktiflerle Ziraat Bankası’nın arkasından ikinci sırayı aldığını hatırlatarak, kamu bankalarının aktif büyüklüklerinin önümüzdeki dönemde azalacağını, bunun da sıralamanın alt ve üst kısmında değişiklikler getireceğini bildirdi.
       
HER SENE 148 MİLYON DOLARLIK TASARRUF
       Özen, Garanti Bankası ve Osmanlı Bankası’nın birleşmesiyle her yıl 148 milyon dolarlık tasarrufa imza attıklarını söyledi. Haziran ayı itibariyle sektörün aktif toplamının 120 milyar dolar olduğunu ve bunun ABD gibi ülkelerin bankalarıyla kıyaslandığında bir hayli küçük kaldığını kaydetti.
       “Bazı isimlerle rekabet edebilmek için bankaların verimli bir şekilde birleşmeleri lazım” diyen Özen, 2004 yılında sektörde aktif büyüklükleri 20-25 milyar dolara ulaşan ve sektör payları yüzde 70-75 olan 5-6 büyük banka olmasının beklendiğini, kendilerinin de 1. veya 2. olabilmek için çalıştıklarını anlattı.
       Türk bankacılık sektörünün büyüme potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Özen, sektörde halen kapasite fazlası ve ekonomik olmayan büyük rakiplerin bulunduğunu savundu. Sektörün büyüme potansiyelinden yararlanmak isteyen büyük global oyuncularla rekabet edeceğini de dile getiren Özen, “Dolayısıyla verimli bankalar piyasadakı varlıklarını karlı bir biçimde sürdürebileceklerdir. Bankalar başarı için kritik ölçeğe sahip olmalıdır” dedi.
       
Soru cevap bölümünün tam metni

       Özen, sektörün kredi penetrasyonu açısından uygulanan ekonomik programın başarısıyla Latin ülkeleri grubundan kopup, İspanya ve Portekiz bankaları gibi hareket etmeye başlayacağını anlattı.
       Birleşmenin Garanti Bankası’na güç katacağını vurgulayan Özen, bunların güçlü kurumsal ve ticari bankacılık, menkul kıymet saklama hizmetleri, nakit yönetiminde liderlik, seçkin müşteri portföyü, PTT ödeme sistemi ile köklü geçmiş gibi unsurlara dayandığını anlattı.
       Birleşmeyle aktiflerin 11 milyar 41 milyon dolara, kredilerin 2 milyar 913 milyon dolara, mevduatın 6 milyar 55 milyon dolara, faiz gelirlerinin 2 milyar 37 milyon dolara ulaşacağını anlatan Özen, şube sayısının 339’a, müşteri sayısının da 4 milyon 192 bine çıkacağını kaydetti. Özen, birleşmenin Garanti’yi en büyük özel banka haline getireceğini de hatırlatarak, sektörde aktiflerin yüzde 9.20’sine, kredilerin yüzde 8.60’ına, mevduatın yüzde 8’ine, şube sayısının yüzde 4.80’ine, yatırım fonlarının yüzde 15.09’una, kredi kartlarının yüzde 10.80’ine, ithalatta yüzde yüzde 17.10’a, ihracatta da yüzde 21’e sahip olacaklarını anlattı.
       Global oyuncuların Türkiye’deki etkinliğinin giderek arttığını, Türkiye’nin de bulun dışında kalamayacağını kaydeden Özen, global oyuncularla rekabete hazır olunmak zorunluluğu bulunduğunu söyledi. “Vizyonumuz aynı, global marka olmak” diyen Özen, “Avrupa’nın en iyi bankası olabilmek için birleşiyoruz. Garanti Bankası’nın vizyonu aynen devam etmekte, Osmanlı Bankası’nın katılımıyla, aldığı güçle Avrupa’nın en iyi bankası olabilmesi yolunda büyük bir adım attığını düşünüyoruz” diye konuştu.
       Ergun Özen, Garanti-Osmanlı Bankası birleşmesiyle muazzam bir gücün ortaya çıkacağını söyledi. Özen, “Kaç çalışanla yollarımızı ayıracağımız belli değil. Osmanlı Bankası müşterileri aynı yetkililerden hizmet almaya devam edecek” dedi.
Bankacılığın hareketli yılı 2001

       
11 EYLÜL INTESA’NIN KARARINI ERTELEDİ
       Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Intesa ile ortaklık konusunda neredeyse imza aşamasına geldiklerini, ancak 11 Eylül’de ABD’de gerçekleştirilen saldırının yatırım kararını ertelediğini açıkladı.
       Özen, yabancılarla ortaklık konusunda her türlü teklife açık olduklarını, bunu söylemenin ötesinde bu konuda adımlar da attıklarını vurguladı. 11 Eylül’deki saldırının dünyada birçok şeyi değiştirdiğine işaret eden Özen, bu olayın etkilerinin tedricen azalmasıyla yabancı bankaların Türk bankalarına ilgisinin aynen devam edeceği görüşünü dile getirdi.
       
ŞAHENK: BİRLEŞME GARANTİ İSMİYLE OLACAKTI
       Doğuş Holding Başkanı Ferit Şahenk de, Intesa ile ortaklık görüşmelerine ilişkin bilgi verirken, Intesa’nın Türkiye’yi coğrafi bir stratejinin merkezi olarak gördüğünü vurguladı.
       Şahenk, Intesa’nın Türkiye’yi, Doğu Avrupa, Türk Cumhuriyetleri ve komşu ülkelere Garanti ismiyle gitmek istediğini ifade ederek, “Markaların çok önemli olduğu dünyada Intesa gibi milyar dolarlar aktif büyüklüğü olan grubun Garanti ismini ön plana alıp yatırım yapma isteği hepimizin gururla taşımamız gereken bir gerçektir” dedi.
       Intesa Türkiye’ye gelmek istediğinde, yönetim dahil birçok konuyu konuştuklarını, yönetimi değiştirmek gibi bir arzusu bulunmadığını söylediğini belirten Şahenk, “Coğrafi stratejisini, Türk insanına, Türk markasına, bu yönetime, bu isme teslim etme düşüncesindeydi. Türkiye’de güzel şeyler de oluyor. Yeter ki bunan inanalım” dedi.
       
UÇAKLARIN ÇARPMASINI DÜŞÜNÜMEZDİK
       Ferit Şahenk, Intesa ile ortaklık kararının 11 Eylül’den önceki bankanın ortaklar konseyinden de geçtiğini belirterek, “Ama hiçbirimiz 11 Eylül’de bir uçağın çarpmasını, hele ikincinin çarpmasını düşünemezdik. Ama çalışmaya devam edeceğiz. İnanın, 2-3 sene sonra geldiklerinde bugünkü fiyatlardan 2-3 katı fiyatlardan bu müsseselere ortak olmak isteyeceklerdir” dedi.
Garanti ve Osmanlı Bankası'nın mali verileri (*), 30 Haziran 2001 itibariyle düzenlenen tablolara aittir. (**) Bu bilgiler Eylül 2001 tarihi itibarıyla geçerlidir.

       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları