Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 16:36 TS 14 Haz., 2000
Ağca Kartal Cezaevi’nde
 
İtalya’dan Türkiye’ye kargo uçağı ile getirilen gazeteci Abdi İpekçi’nin katili Mehmet Ali Ağca, bu sabaha karşı Kartal Özel Tip Cezaevi’ne konuldu.   Ağca

 
İstanbul
NTV-MSNBC
14 Haziran—  Milliyet gazetesi başyazarı Abdi İpekçi’nin katili Mehmet Ali Ağca, kargo tipi özel bir uçakla bu sabah saat 02.30’da İstanbul Atatürk Havalimanı’na getirildi. Alınan olağanüstü güvenlik önlemleri nedeniyle Ağca’yı getiren uçağın iniş saati bir süre tespit edilemedi. Ancak daha sonra uçağın saat 02.30’da alana indiği belirlendi. Saat 02.45’te, havalimanına ait değişik kapılardan aynı anda, ortalarında zırhlı bir aracın yer aldığı konvoylar hareket etti. Mehmet Ali Ağca’yı taşıyan konvoy saat 03.50’de Kartal Özel Tip Cezaevi’ne giriş yaptı. Ağca, gerekli işlemler yerine getirilerek cezaevi yetkililerine teslim edildi. Ağca, burada İpekçi davasından aldığı 9 yıl 7 aylık cezasını çekecek. Ağca, ayrıca, bugün gasp suçundan hakim karşısına çıkarılacak ve hakkındaki gıyabi tutuklama kararı, vicahiye çevrilecek.

   
 
       
    MSNBC News Ağca önce kabul, sonra reddetti
MSNBC News Sibel İpekçi: Adalete güvenmek istiyorum
MSNBC News Bitmeyen Abdi İpekçi Davası
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Güvenlik güçlerinin şaşırtmaca operasyonu sayesinde Ağca’nın hangi konvoyda yer aldığı ve nereye götürüldüğü bir süre anlaşılamadı.
       Havaalanından ayrılan bir konvoy TEM otoyolundan Kartal Cezaevi’ne doğru yer alırken, bir başka konvoy Sahil Yolu’ndan Vatan Caddesi’ndeki Emniyet Müdürlüğü’ne gitti. Kartal Cezaevi’nin önünde yaşanan olağanüstü hareketlilik sonucunda gazeteci ve televizyoncular cezaevinin kapısından uzaklaştırıldı.
       Tutuklandıktan sonra hapisten kaçan Ağca’nın kesinleşmiş cezasından yattığı 158 gün düşülecek ve 9 yıl 7 ay hapis yatacak. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk’ün bugün saat 10.00’da basın toplantısı yapacağı açıklandı.
       
KARGO UÇAĞI GETİRDİ
       THY’ye ait kargo tipi bir uçak askeri personelle, 1 emniyet müdürü ve 2 özel tim görevlisi dün öğlen saatlerinde Ankara’dan havalanarak Ağca’yı getirmek üzere İtalya’ya gitti.
       İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi’nin imzaladığı kararname ile affedilen ve Abdi İpekçi suikasti ile gasp suçundan Türkiye’ye iadesi kararlaştırılan Mehmet Ali Ağca’yı İtalya’dan getiren özel uçak, saat 22.40’da İtalya’dan havalandıktan sonra saat 02.30’da Atatürk Havalimanı’na iniş yaptı. Güvenlik güçleri basını şaşırtmak amacıyla saat 01.20’de inen bir uçağı güvenlik çemberine alarak ilgiyi dağıtmayı başardı. Ağca’yı İtalya’dan getiren uçak saat 01.20’de İstanbul’a indi. Uçak, bir süre THY Teknik Bakım Merkezi önüne çekilirken bu sırada geniş güvenlik önlemleri alındı. Havalimanında 2 zırhlı araç, 3 polis minibüsü ve 4 polis eskortu bekletildi.
       
BASINA İZİN VERİLMEDİ
       Mehmet Ali Ağca, geniş güvenlik önlemleri altında uçaktan çıkarılarak, zırhlı bir araca bindirildi. Bu sırada basın mensuplarının bu bölüme yaklaşmalarına ve görüntü almalarına izin verilmedi. Ağca’yı taşıyan zırhlı araç ve beraberindeki emniyet araçlarından oluşan konvoy, saat 02.45 sıralarında havalimanından ayrıldı. Bu arada, Ağca’nın hangi araçta bulunduğunun anlaşılmaması için havalimanının tüm kapılarından değişik konvoyların çıktı.
       Ağca’nın içinde bulunduğu araç havalimanından çıktıktan sonra TEM otoyolunu kullanarak Anadolu yakasına geçti ve saat 03.45 sıralarında Yakacık’ta bulunan Kartal Özel Tip Cezaevi’ne girdi. Giriş işlemleri yapılan Ağca burada yetkililere teslim edildi.
       İki katlı cezaevinde 4, 6, 8 kişilik 76 oda ve her odanın ayrı havalandırma bahçesi bulunuyor.
       
KİMLER KALIYOR
       Kartal Özel Tip Kapalı Cezaevi’nde kamuoyunda tanınan bazı kişiler de bulunuyor. Buradaki bazı tutuklu ve hükümlülerin adları şöyle:
        -Fransa’dan Türkiye’ye şartlı olarak iade edilen organize suç örgütü elebaşı Alaattin Çakıcı.
        -Bulgaristan’dan ülkeye iade edilen organize suç örgütü elebaşı Kürşat Yılmaz.
        -Ukrayna’da yakalanarak Türkiye’ye iade edilen organize suç örgütü elebaşı Ayvaz Korkmaz.
        -”Salih Mirzabeyoğlu” adıyla tanınan, yasadışı İBDA-C örgütü elebaşı Salih İzzet Erdiş.
        -Silahlı çete kurmak ve tefeci Nesim Malki’nin öldürülmesini azmettirmek suçundan İstanbul DGM’de yargılanan Erol Evcil.
        -”Banker Bako” adıyla tanınan Baki Cengiz Aygün.
        -Kamuoyunda “Adnan Hoca” olarak bilinen Adnan Oktar ile “müridi” Fırat Develioğlu.
        -Ortaköy’de genç bir kızı şeytana kurban etmek için öldürdükleri gerekçesiyle yargılanan “satanistler” Ömer Çelik ve Engin Arslan.
        -Geçen yıl, 13 kişinin can verdiği Göztepe Mavi Çarşı’nın molotofkokteyli atılarak yakılması olayının sanıkları.
       
GASP SUÇUNDAN YARGILANACAK
       Ağca, 1979 yılında işlediği gasp suçundan da ayrıca Kadıköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak. Ağca, bu suçtan gıyabi tutuklu olarak aranıyordu. Mehmet Ali Ağca bu suçtan da hakim önüne çıkarılarak ve hakkındaki gıyabi tutuklama kararı, vicahiye çevrilecek. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk’ün verdiği bilgiye göre, yeni af yasasının çıkması halinde, “Tahammüden adam öldürme” suçu af kapsamında olmadığı için Ağca’nın, İpekçi cinayetinden aldığı on yıllık cezada bir gün bile indirim yapılmayacak. Ancak, gasptan aldığı cezaya üçte bir ceza indirimi yapılacak.
       
AF KARARI NASIL ÇIKTI?
‘Benim için bir düş bu. İnanamıyorum. Papa’ya, Vatikan’a ve Cumhurbaşkanı’na çok teşekkür ediyorum’
MEHMET ALI AĞCA
       İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi, 1981 yılında Papa II. Jean Paul’e suikast girişiminde bulunan terörist Mehmet Ali Ağca’nın affını imzaladı. İtalya Adalet Bakanı, afla aynı anda Mehmet Ali Ağca’nın Türkiye’ye iade kararını da onayladı. Adalet Bakanlığı’ndan yapılan resmi açıklamada ise, af önerisinin Adalet Bakanı Pietro Fassino tarafından Cumhurbaşkanı Ciampi’ye sunulduğu belirtilirken, Papa’nın daha önceden Ağca’yı affettiğini ilan ettiği de belirtildi.
       
AĞCA: İNANAMIYORUM
       Mehmet Ali Ağca af kararından sonra yaptığı açıklamada “Benim için bir düş bu. İnanamıyorum. Papa’ya, Vatikan’a ve Cumhurbaşkanı’na çok teşekkür ediyorum” dedi. Öğleden sonra haberi avukatından alan Ağca çok şaşırdı. Vatikan ise konu hakkında yorum yapmadı.
       Türkiye’de İpekçi suikastinden sorumlu olan Ağca, hapisten kaçtıktan sonra Papa’yı vurmuştu.
       Mehmet Ali Ağca hakkında Milliyet Gazetesi Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi suikastından ötürü kesinleşmiş idam cezası var.
       
KAZAN: ÇOK AZ CEZA YER
       İpekçi davasının müdahil avukatlarından Turgut Kazan, şimdi ne olacak sorusuna “Ağca iade edilecek. Ben inanıyorum ki çok kısa bir süre cezaevine girip çıkacak. Böylece aramıza bir kahraman olarak karışacak” dedi. Kazan, Özal’ın 1991’de idam cezasını yasayla 10 yıla indirdiğini, Ağca Türkiye’ye döndüğü zaman yattığı sürenin indirileceğini daha sonra da çıkacak aftan yararlanacağını söyledi. Ağca’nın bir firari olduğunu hatırlatan Kazan, onu kaçıranların bile zaman aşımından serbest kaldığını, Ağca’nın da serbest kalacağını belirtti.
       Bu sabah NTV’de yayınlanan “Güne Başlarken” programına konuk olan İpekçi ailesinin avukatı Turgut Kazan, Ağca’nın Türkiye’ye iadesini ve bundan sonra yaşanabilecek gelişmeleri değerlendirdi. Kazan, Abdi İpekçi cinayetinde hala birçok sorunun yanıtsız olduğunu, cinayet emrini verenlerin bulunamadığını söyledi. Mehmet Ali Ağca’nın konuşacağı sırada cezaevinden kaçırıldığını hatırlatan Kazan, Ağca’nın cezasını tam olarak çekeceğinin açıklanması halinde, İpekçi cinayetinin çözümü için umut doğabileceğini belirtti.
       
ANNE AĞCA KONUŞMADI

       Mehmet Ali Ağca’nın annesi Müzeyyen Ağca “Oğlum Adnan Ağca kimseyle görüşmememi istedi” dedi. Ağca’nın kız kardeşi Fatma Ağca da annesi ve kardeşinin İtalya’ya gideceklerini söyledi.
       
Ağca’nın 19 yıllık öyküsü

       Mehmet Ali Ağca, 13 Mayıs 1981’de, açık bir arabada halkı selamlayan Papa’ya suikast düzenlemekten tutuklanmış ve ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Papa’nın, affettiğini açıklamasına rağmen, Ağca 19 yıldır hapiste bulunuyordu.
       Soruşturması sırasında çelişkili bilgiler veren Ağca’nın affı, son olarak Fatima’nın sırrı olayında gündeme gelmişti. Fatima’nın üçüncü sırrının suikast olduğu açıklanınca, Ağca affını yeniden istemişti. Ağca duruşmalarda birkaç kez Türkiye’ye iade edilmek istediğini belirtmişti. Ancak İtalya Türkiye’deki idam cezalarını gerekçe göstererek Ankara’dan gelen iade taleplerini reddediyordu.
       
Ağca 9 yıl 7 ay yatacak

       
ECEVİT DOĞRULADI
       Başbakan Ecevit Başbakanlık Merkez Binası’ndan ayrılırken, gazetecilerin Mehmet Ali Ağca’nın İtalya’da affedilmesiyle ilgili soruları yanıtladı. Ecevit, “Olay doğru mu?” sorusuna “Evet, haber ulaştı. Öyle anlaşılıyor. Orada serbest bırakılacakmış” yanıtını verdi.
       Başbakan Ecevit, “İtalyan makamları tarafından Türkiye’ye iade edileceği söyleniyor” sorusuna ise “Evet, iade edileceği söyleniyor” karşılığını verdi.
       
AVUKATI İNDİRİM İSTİYOR
        İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi‘nin af kararnamesini imzaladığı terörist Mehmet Ali Ağca’nın avukatı Marina Magistrelli, müvekkilinin Türkiye’deki cezasında indirim istediğini söyledi. “Ağca’nın Türkiye’deki cezasından da indirim olmak zorunda” diyen Magistrelli, Türkiye‘deki hapishane şartlarının çok sert olduğunu ileri sürdü. Magistrelli, “Adaletli bir ülkeden Ağca’nın cezasında indirim istiyoruz” dedi.
       
  Ağca'nın affı ile ilgili haberler
Ağca'nın affı için Vatikan'dan sinyal
Ağca 9 Temmuz'u bekliyor
Ağca'ya af sesleri yükseliyor
İtalya'da Ağca tartışmaları sürüyor
Ağca'nın katıldığı programın tam metni
Ağca Fatima'nın sırrına sarıldı
İtalyan basını Ağca'ya odaklandı
Ağca: Papa borcumu silsin

       
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları