Home page
Haber Menüsü


ABD’den tekstilde kota artırımı gündemde
DTM, ABD ile yapılan ticarette büyük yer tutan tekstilde kotaların görüşülmesi için girişimde bulundu. Afganistan operasyonunun da yarattığı risk etkisiyle, Türk tarafı kotaların artışında ısrarcı olacak.
Ankara/İstanbul
AA
16 Ekim— Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), ABD ile yapılan ticarette en büyük sıkıntı durumunda bulunan hazır giyim ve tekstil kotaları konusunda, “Kotalar Arası Aktarım ve Kota Görüşmeleri” için, ABD Ticaret Temsilciliği’ne (USTR) başvuruda bulundu. Başvuruya yanıt geldiğinde DTM’dan bir heyet, kota görüşmelerinde bulunmak üzere bu ülkeye gidecek. Bu arada, kotaların kaldırılması için TGSD’nin sürdürdüğü çalışmalara, Avrupa Komisyonu’ndan da destek geldi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  DTM yetkililerinden alınan bilgiye göre, ABD’de 11 Eylül’de yaşanan terörist saldırından sonra Afganistan’a yönelik sürdürülen harekat nedeniyle, Afganistan’ın komşusu Pakistan ile bölgenin diğer ülkesi Hindistan’ın, bu ülkelerden yüklü miktarda tekstil ve konfeksiyon ürünü alan ABD’li birçok şirket için riskli hale gelmesi nedeniyle, daha da önem kazanan kota görüşmeleri için, başvuru yapıldı.
       Doğrudan ABD Başkanı George Bush’a bağlı bulunan ABD Ticaret Temsilciliği’ne (USTR) yıllık kota görüşmeleri için başvuruda bulunan DTM, cevabın gelmesinin ardından bir heyeti, hemen ABD’ye gönderecek. Yetkililer, Türkiye’nin ABD ile en büyük sıkıntısının kota sorunu olduğunu, bu sorunu aşmayı çalıştıklarını ifade ederlerken, “bu, Türkiye’nin haklı bir mücadelesi” dediler.
       Türkiye’nin Avrupa’ya, Avrupa’nın da ABD’ye kotasız satış yaptığını, bu nedenle Türkiye’nin de ABD’ye kotasız mal satması gerektiğine dikkat çeken yetkililer, bu konuda doğru olanın dönemsel hareketler değil, sistematik yaklaşımlar olduğunu söylediler.
       Kota konusundaki mücadelesinde Türkiye’nin haklı olduğunu ancak bu durumu dönem fırsatçılığı olarak değerlendirmesinin doğru olmadığını kaydeden yetkililer, bu kez Türkiye’nin öneminin daha da arttığı bir platformda, aynı şekilde mücadelenin devam ettirileceğini bildirdiler.
       
ABD KOTALARI İÇİN AVRUPA’DAN DESTEK
       Bu arada, TGSD’nin Türk tekstil ve hazır giyim ürünlerine uygulanan ABD kotalarının kaldırılması için sürdürdüğü çalışmalara, Avrupa Komisyonu’ndan destek geldi.
       TGSD Başkanı Güngör Keşçi’nin Avrupa Komisyonu’nun ticaretten sorumlu üyesi Pascal Lamy’e, Yönetim Kurulu üyesi bulunduğu Avrupa Tekstil ve Hazır Giyim Organizasyonu (EURATEX) kanalıyla bir süre önce gönderdiği mektuba cevap geldi.
       TGSD’den yapılan açıklamaya göre, Keşçi mektubunda, AB ürünlerine herhangi bir kısıtlama uygulamayan ABD’nin, Türk tekstil ve hazır giyim ürünlerine miktar kısıtlaması uygulamasının çifte standart ve ayrımcılık olduğuna dikkat çekerken, Lamy cevaben gönderdiği mektubunda, Avrupa Komisyonu olarak Türk tarafının yaşadığı sorunun farkında olduklarını ve konuyu Amerikalı meslektaşları ile görüşmelerinde gündeme getirdiğini belirtti.
       Türk yetkililerinin kota konusunda Washington’a bir diplomatik çıkarma yapmalarının yararına inancını dile getiren Lamy, bunun gerçekleşmesi halinde tam destek vereceklerini, Türk tarafından çağrı beklediklerini bildirdi.
       
ÖZEL SEKTÖRÜN TALEPLERİ
       Öte yandan Türk tekstilcileri, Afganistan’a yönelik harekat nedeniyle bu ülkenin komşusu olan Pakistan ile bölgenin diğer ülkesi Hindistan’ın ABD’li şirketler için riskli ülke haline geldiğini, bu durumun Türkiye’nin lehine olabileceğini savunuyorlar.
       Türkiye’nin bölgeden uzak bir konumda bulunması ve Türk firmaları tarafından üretilen malların daha kaliteli olması nedeniyle ABD’nin talebinin Türkiye’ye yönelebileceğini, bu nedenle bu konudaki çalışmalara hız verilmesi gerektiğini ve lobi faaliyetlerine yönelinmesi gerektiğini kaydediyorlar.
       
ABD KOTALARI
       Türkiye, özellikle pamuklu pantolon, tişört, ev tekstili, bornoz, havlu gibi hassas kategorilerde kotaları Haziran ayından itibaren doldurmuştu.
       Kota görüşmelerinde, Türkiye’ye tanınan kotalarda esneklik sağlanması, talep gelmeyen alanlardaki kotalardan, doldurulmuş kotalara geçişin sağlanması, daha uzun vadede de kotaların kaldırılması amaçlanıyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları