Home page
Haber Menüsü


Boyu kısa, yeteneği devasa: Tim Roth
“Planet of the Apes- Maymunlar Cehennemi” filmiyle gündeme gelen ünlü aktörün yaşamı ve projeleriyle ilgili merak ettiklerimiz...
NTV-MSNBC
    23 Ekim—  Başarılı İngiliz aktör Tim Roth giremeyeceği hiçbir kılık ve bakamayacağı hiçbir bakış olmadığına inandırıyor izleyiciyi. Saldırgan bir katili oynarken bile işi maskaralığa vardırabilen bir yetenek. ‘Acının bile komik bir tarafı vardır’ diyor.  

   
 
       
    MSNBC News Maymunlar Cehennemi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Koca bir burun, patlak gözler, etkileyici bakışlar, seksi bir gülüş. O küçük cüsseye onlarca kişilik sığdırabilen ve bu yeteneğiyle kendini Hollywood’un özellikle de Tarantino’nun vazgeçilmezlerinden biri yapan İngiliz aktör, ülkemizde şu anda “Maymunlar Cehennemi” olarak gösterilen “Planet of the Apes” filmi için maymun kılığına girdi.
       

       Tim Roth, rolleri önce koklayarak imgesel dünyasına çektiğini ve orada işleyerek davranış biçimine dönüştürdüğünü söylüyor. Sonra yoğun ve çok güçlü bir yabanıllıkla oynamaya başlıyor: serseriler, deliler, üçkağıtçılar, acizler, katiller, kaybedenler ve sinir-stres sahibi her çeşit insanı muhteşem bir kalitede canlandırıyor. Giremeyeceği hiçbir kılık ve bakamayacağı hiçbir bakış olmadığına inandırıyor izleyiciyi. Saldırgan bir katili oynarken bile işi maskaralığa vardırabilen bir yetenek. ‘Acının bile komik bir tarafı vardır’ diyor.
       
       
Tim, şu günlerde Philadelphia’da Scott Wolf, Gabriel Byrne, ve Khandi Alexander ile birlikte “Emmet’s Mark” adlı film üzerine çalışıyor. Wolf, ölümcül bir hastalıkla boğuşmak zorunda olduğunu öğrenen bir dedektifi canlandırıyor. Daha doğrusu bu acıyla boğuşmak ve güçten düşüceği günleri beklemek yerine bir kiralık katil tutarak henüz sağlıklıyken acı kaderinden kurtulmaya karar veren bir dedektif. Fakat ansızın sağlıklı olduğunu öğrenir ve işler karışır. Tim Roth tahmin edebileceğiniz gibi bu merhametli cinayeti işlemek için tutulmuş, biraz içe kapanık bir güvenlik görevlisini canlandırıyor.
       
       
“Planet of the Apes” adlı filmde ise maymunlar ordusunun generali Thade’i canlandırıyor. Film Amerika ve Avrupa’da Temmuz’da gösterime girmişti ancak Türkiye sinemalarında bu hafta izleniyor.
       
       


       TIM ROTH HAYRANLARININ MERAK ETTİKLERİ:
       Tim Roth nerede ve nasıl bir ailede yetişti?
       
Roth 14 Mayıs 1961 yılında Londra’da dünyaya geldi. Üst-orta sınıfa dahil gazeteci bir babayla, manzara resimleri yapan ressam bir annenin küçük çocuğu olan Tim, annesinin izinden giderek heykel bölümünde eğitime başlamış ama bir yıl sonra fikir değiştirerek Camberwell Sanat okulunda oyunculuk eğtimi almaya karar vermiş. Tim’in bir de ablası var. Çocuklukları Londra yakınlarındaki seçkin bir kasabada geçmiş. Söylediğine göre komşularından biri Margaret Thatchermış. Oldukça seçkin bir kasaba olmalı.
       
       Tim Roth evli mi? Çocukları var mı? Nerede Yaşıyor?
       
Evet, Niki Butler adında bir moda tasarımcısıyla evli ve ikinci eşiyle Sundance Film Festivali’nde tanışmışlar. 25 Ocak 1993’te Tim ‘Heart of Darkness’ filmi için çalışırken Belize’de evlenmişler. Niki, en çok Tim Roth’un ‘Rob Roy’da oynarken giydiği 19. yüzyıl kostümlerini seviyormuş. Çiftin iki oğlu var. Üç yaşındaki Timothy Hunter ve iki yaşındaki Michael Cormac. Tim’in eski eşinden olan 14 yaşındaki büyük oğlu ise Jack. Tim ‘War Zone’ filmi için çalışırken Londra’da yaşıyordu ama genellikle Los Angeles’da Silverlake bulvarında yaşıyor. L.A’in daha ucuz olduğunu söylüyor. Aynı zamanda sık sık New York’a taşınmaktan sözediyor.


       
       Tim Roth’un dövmelerinin bir anlamı var mı?
       Tim Roth sağ omuzunda hayatındaki önemli olayları simgeleyen dövmeler taşıyor. Üç tanesini üç çocuğunun doğumunun anısına yaptırmış (“M.Cormac”, “T.Hunter” ve “J.E.R.1.9.8.4”) biri de eşi Nikki için.
       
       Ne tarz müzikten hoşlanıyor ve neler okumayı seviyor?

       Müziğin her türünden hoşlanıyor ama özellikle Rage Against the Machine, The Sex Pistols, Siouxsie ve Banshees hayranı. Çok hevesli bir okur olduğunu söyleyen Roth kurgu olan kitaplardan çok tarih kitapları gibi gerçek olayların anlatıldığı kitapları seviyor. Bir de aktörümüz The Guardian gazetesine aboneymiş.
       
       Gary Oldman ve Tim Roth niçin mesajlaşmak için niçin vücutlarını kullanıyor?
       
Tim Roth’un söylediğine göre çok meşgul iki kişinin iletişimi için gayet uygun bir yöntem. Bir hikayeye göre Gary Oldman’a bir röportaj sırasında etkileyici bulduğu kişilerle ilgili soru soruluyor.


       
       O da ‘Tim bunu mutlaka okumalı’ diyerek koluna ‘Tim Roth bunlardan biri’ yazıyor ve fotoğrafı öyle çektiriyor. Bunun sebebi Tim Roth’un aynı şeyi daha önce ‘G.O, bence çok seksisin’ yazarak yapmış olması. Daha sonra Oldman Mayıs 94’de çıkan Premiere dergisinin kapağı için verdiği resimde omuzuna’ Tim Roth bence sen de seksisin’ yazıyor. Tabii bu durum iyice eğlenceli hale gelince 1995 yılında başka bir derginin kapağında Tim Roth’u alnında şu yazıyla görüyoruz ‘Gary Oldman hadi yapalım şunu!’
       
       Ivır zıvır bilgiler:
       
-Aile isimleri Smith’miş ama 2. Dünya savaşından sonra değiştirip Roth ismini almışlar.
       -İlk sahne deneyimini lisedeyken sahneye koydukları Drakula müzikalinde edinmiş. Tabii ki Drakula rolünü oynamış.
       -15 yaşındayken tehditkar davranışları yüzünden hapse atılmış ve bir gece kalmış.
       


       
       Filmografi:
       D’Artagnan (2001), Planet of the Apes (2001), Invincible (2000)
       Lucky Numbers (2000), The Million Dollar Hotel (2000)
       
Vatel (1999), The Legend of 1900 (1998), Deceiver (1997), Animals (1997),
       No Way Home (1997), Hoodlum (1997), Gridlock’d (1997)
       Everyone Says I Love You (1996), Four Rooms (1995), Rob Roy (1995), Captives (1994), Little Odessa (1994), Pulp Fiction (1994)
       Bodies, Rest & Motion (1993), El Marido Perfecto (1992), Reservoir Dogs (1992), Backsliding (1991), Jumpin’ at the Boneyard (1991)Farendj (1990), Rosencrantz & Guildenstern Are Dead (1990), Vincent & Theo (1990), The Cook, the Thief, His Wife & Her Love(1989), To Kill a Priest (1988), A World Apart (1985), Return to Waterloo (1985), The Hit (1984)
       


       
       Televizyon filmleri:
       Heart of Darkness (1994), Murder in the Heartland (1993), Common Pursuit (1992), Yellowbacks (1990), Knuckle (1988), Coppers (1988), Metamorphosis (1987), Murder with Mirrors (1985), Meantime (1983), Made in Britain (1982)
       
       Özel gösteriler ve TV şovları:
       Mocking the Cosmos (kısa film, 1996), Monkey Park (kısa film, 1992), Tales from the Crypt (dizi#33, 1992), Frankenstein and Dracula (The South Bank Şovu, 1987), King of the Ghetto (1986), Paid to Kill the Pope? (1985), A Class of His Own (1984)
       
       Yönettiği Projeler:
       King Lear update (2000), The War Zone (1999)
       

       Güncel Projesi:
       Emmett’s Mark


       
       Aldığı ve aday olduğu bazı ödüller:
       1995: ‘Rob Roy’ filmiyle “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” Oscar adayı
       1995: ‘Rob Roy’ filmiyle “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” dalında Golden Globe adayı
       1995: ‘Little Odessa’ filmiyle “En İyi Aktör” dalında Independent Spirit Ödülü’ne adaylık
       1995: ‘Rob Roy’ filmiyle “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” dalında İngiliz Film ve Televizyon Ödülü (BAFTA)
       1999: ‘The War Zone’ filmiyle “En İyi Yönetmen” dalında İngiliz Bağımsız Film Ödülü’ne aday
       1999: ‘The War Zone’ filmi Avrupa Film Ödüllerinde “Yılın Belgeseli” ödülünü aldı.
       
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları