Home page
Haber Menüsü


Türkiye’de Dağ ve Doğa Yürüyüşü Turizmi
Turizm Bakanlığı, öncelikli yörelerden başlayarak yürüyüş rotaları ve mola noktaları belirliyor.
İzmir
AA
    14 Ekim —  Doğa yürüşüne uygun alanlar, Akdeniz kıyı şeridi Ege, Marmara ve Karadeniz bölgesinde bulunuyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yaz turizmi açısından turistlerin beğenisini kazanan Türkiye, dağ ve doğa yürüyüşü turizmine yönelik çalışmalarını da sürdürüyor. Turizm, kültür ve çevre bakanlıklarının internet sitelerinden ve çeşitli seyahat acentelerinden derlenen bilgilere göre, doğanın tüm yönleriyle yaşanmasına olanak veren doğa yürüyüşü (trekking) giderek yaygınlaşıyor, daha çok ilgi ve talep görüyor.
       Turizm Bakanlığı, buna bağlı olarak, öncelikli yörelerden başlayarak yürüyüş rotaları ve mola noktaları belirliyor, diğer turizm türleri ile de ilişkilendirilerek, bu rotalar üzerinde ihtiyaç duyulan kamp alanları, tuvalet, çöp toplama yerleri gibi bazı alt yapı ihtiyaçlarını karşılıyor. Bakanlık, bu potansiyelin değerlendirilmesi amacı ile daha önce başlatılan planlama ve altyapı çalışmalarını da sürdürüyor.
       Bu çerçevede Türkiye genelinde doğa yürüyüşüne elverişli yerler şöyle: “Akdeniz kıyı şeridi: Akdağlar, Beydağları, Bakırdağları, Hadim-Ermenek yöresinde Geyik Dağları ve Göksu Nehri yöresi, Anamur’un Yayla Kesimi, Mut İlçesi’nin dağlık kesimi, Tarsus ile Bolkar Dağları arasında kalan bölge, Adana-Kozan ve Kadirli ilçelerinin yayla kesimleri, Menteşe Dağları, Akçalı Dağları, Tahtalı Dağları, Binboğa Dağları. Ege Bölgesi: Bafa Gölü ve Beşparmak Dağları, Kaz Dağları, Boz Dağlar. Marmara Bölgesi: Kırklareli ve Istıranca Dağları. Karadeniz Bölgesi: Ilgaz ve Küre Dağları, Trabzon-Uzungöl ile Şavşat arasında kalan yaylalık kesim ve özellikle Kaçkar Dağları.”
       
DAĞCILIK VE TIRMANIŞ YAPILAN DAĞLAR

       Türkiye’de her yıl dünyanın çeşitli yerlerinden çok sayıda dağcının ziyaret ettiği tırmanış yapılan dağların bazıları ve özellikleri şöyle:
       Kaçkar Dağı (Karadeniz Bölgesi): Yükseklik: 3932 m. Konumu: Doğu Karadeniz’de, Rize-Hopa kıyılarında paralel olarak uzanır. Yaz tırmanışları için Ağustos ve Eylül ayları, kış tırmanışları için Şubat ve Mart ayları uygundur. Genel olarak, granit, siyanit ve andezit taşlardan oluşan bir yapıya sahip olan dağ, şiddetli akarsu ve buzul aşındırması sonucunda sert ve arızalı bir görünüm kazanmıştır. Deniz kıyısında yükselmeye başlayan bu dağların kuzey yamaçları gür orman örtüleri ile kaplıdır. Kaçkar dağları batıdan doğuya doğru 3 bölüm halinde uzanır. Batıda Verçenik, ortada Kavran ve doğuda Altıparmak dağları yeralır.
       Beydağlar (Akdeniz): Yükseklik: 3069 m. Konumu: Toros dağlarının Antalya il sınırları içinde kalan batı bölümünü oluştururlar. Tırmanış için yılın her mevsimi uygundur. Kış ayları dışında en çok tercih edilen aylar, Nisan, Mayıs ve Haziran’dır. Genellikle kalker kayalardan oluşan bu sıradağlar, değişik orman örtüleri ile kaplıdır. Bu dağlar üzerinde çok sayıda dağ dorukları yer alır.
       Erciyes Dağı (İç Anadolu Bölgesi): Yükseklik: 3916 m. Konumu: Kayseri’nin hemen güneyinde yükselir. Yaz tırmanışları için en uygun zaman Mayıs-Ekim ayları arası. Sönmüş genç bir volkan dağ, Orta Anadolu’nun en yüksek doruğudur. Dağın kuzeyinde 700 m. uzunlukta bir dağ buzulu vardır. Doğu yüzünde 2100-2900 m. yükseklikte yer alan Tekir yaylası bir kış sporları merkezidir. Telesiyejden sonra kamp yeri olan Çobanini’ne kışın yürüyerek yaklaşık 2,5-3 saatte gidilir. Tırmanış genellikle Çobanini’nden mola taşına kadar 1 saat sürüyor. Mola taşı tam şeytan deresinin ağzındadır. Buradan, küçük zirve yaklaşık 2-3 saat sürer.
       Aladağlar (İç Anadolu Bölgesi): Yükseklik: 3756 m. Konumu: Niğde sınırları içinde devam eden Toros dağ kıvrımlarının en yüksek doruklarıdır. Tırmanış İçin En Uygun Zaman: Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ayları. Kalker kayalardan oluşmaktadır. Emli ve Barasama vadileri dışında ormanlık alan görülmez, Alpin bitki toplulukları gelişmiştir.
       Ağrı Dağı (Doğu Anadolu Bölgesi): Yükseklik: 5165 m. Konumu: Doğu Anadolu’da Rusya Federasyonu ve İran sınırları yakınında yükselir. (Aras-Murat Nehirleri arası) tırmanışlar için Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları en uygun zamandır. Kış tırmanışları zorlu, ancak zevklidir.
       Ağrı dağı, Anadolu Yarımadası ve Avrupa’nın en yüksek doruğudur. 4000 metreye kadar bazalt daha sonra andezit lavlarından oluşarak bir volkan dağı özellikleri gösterir. Dağın doruğunda bir örtü buzulu vardır. Doğu yüzünde Serdarbulak yaylası ve 3896 m. yükseklikteki Küçük Ağrı Dağı yer alır. Ağrı Dağı yüksekliği, buzulları, insanları, değişik yapısal görünümleri, kar sınırına kadar kaplı otlukları ve dağ çayırları ile ilginç ve çekici bir görünüme sahiptir. Ağrı Dağı Nuh tufanı efsanesi ile de tanınır.
       Süphan Dağı (Doğu Anadolu Bölgesi): Yükseklik: 4058 m. Konumu: Van gölünün kuzeyinde Adilcevaz-Erçiş ve Patnos arasında yükselir. Tırmanış için Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ayları en uygun zamandır. Sönmüş bir volkan olan Süphan dağı, Anadolu’nun 3. yüksek doruğudur. Doruk bir örtü buzulu ile kaplıdır. Süphan dağına en ilginç tırmanışlar doğu yüzünden yapılır.
       Bolkar Dağları (Akdeniz Bölgesi): Yükseklik: 3524 m. Konumu: Orta Toros dağlarının Niğde-Mersin arasında kalan uzantısıdır. Yaz tırmanışları için en uygun zaman, 15 Mayıs-15 Ağustos günleri arasındadır. Kış tırmanışları için en uygun zaman, Aralık sonu, Ocak başı ile Şubat sonu Mart başıdır. Kalker kayalardan oluşan kıvrımlar yaz mevsiminde yer yer kalıcı karlarla kaplıdır. Değişik türde orman örtüleri, dağ çayırları ve bitki topluluklarına sahiptir. Medeksiz doruğuna tırmanış için Çiftehan üzerinden Maden köyüne gidilir.
       
 
       
    TOP5 Kriz, kadınları bu sefer daha çok vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları