Home page
Haber Menüsü



 
 
En korkunç biyolojik silah: Şarbon  
ABD’de geçen yıl 4 kişinin şarbon hastalığı nedeniyle ölümü ve birçok devlet binasında şarbon bakterisi taşıyan mektupların bulunmasından sonra tüm dünyada biyolojik silah kullanımı endişeleri doruğa çıkmıştı.  
   
NTV-MSNBC
 
     Biyolojik silah yapımında en çok kullanılan bakterilerden biri olan Şarbon, solunum yolundan alındığında hızla ölüme yol açıyor. Vücudun kendi savunma sistemi şarbon karşısında fazla etkili olamıyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
BİYOLOJİK SİLAHIN BAŞ CEPHANESİ
       Şarbon bakterisinin tıp dilindeki adı ‘Bacillus anthracis’ ya da ‘Antraks’. 1876’da Robert Koch şarbonu bulduğunda, 21. yüzyılın en korkunç silahlarından birini oluşturacak bakteriyi keşfettiğini elbette bilmiyordu.
Körfez savaşında ABD askerleri biyolojik silaha karşı önlem alıyor.

       
       Bugün biyolojik savaş silahları, terörle biraraya geldiğinde korkunç bir sahneyi ortaya çıkarıyor. Ve en ünlü ve en eski biyolojik silah organizması olan antraks yani şarbon, bu silahı kullanma peşinde olanların baş cephanesi. Aslında bir hayvan hastalığı olan şarbonun biyolojik silah kapsamında en önemli bulaşma yolu ise solunum. Solunan havada antraks bakterileri varsa, soluyan kişi bir ya da birkaç gün içinde kuluçka dönemi rahatsızlıkları sergiliyor.
       
KISA SÜREDE VÜCUDA YAYILIYOR
       Etkin bir saldırıda bu dönem en fazla 24 saat sürüyor. Kurban enfeksiyonun başlangıcında, soğuk algınlığı benzeri rahatsızlıklar, solgunluk, öksürük, halsizlik gibi belirtiler gösteriyor. Eğer zamanında tanı konulursa hasta tedavi edilebiliyor. Kısa süren kuluçka evresi geçirildiğinde ise, enfeksiyon akciğerleri tümüyle sarmış oluyor ve tedaviye yanıt vermiyor. Bu aşamada girişilen komanın sonucunda kısa sürede hasta ölüyor.
       Antraks bakterileri, güneş ışınlarınca etkisiz hale getirilmemeleri için silahları kullananlar tarafından genellikle geceleri serpiliyor. Enfeksiyonun başlayabilmesi için parçacıkların 1,5 mikron çapında olmaları ve binlercesinin solunması gerekiyor.
       
EN ÖLÜMCÜL SİLAHLARDAN BİRİ
       Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 1969’da biyolojik silahların potansiyel tehdidine yönelik hazırlıdığı raporda olası saldırıların sonuçlarına ilişkin rakamlar yer alıyor. Buna gore 50 kilogramlık antraks (şarbon) ya da brucellosis maddesinin 500.000 kişinin yaşadığı bir yerleşim bölgesine havadan püskürtülmesi sonucu 125.000 kişinin zarar göreceği ve bunun büyük bir bölümünün öleceği öngörülüyor.
       Son olarak terörist gruplar ya da az gelişmiş ülkelerde bulunan antraks bakterilerinin ciddi bir saldırıda kullanılmaları da o kadar kolay değil. Çünkü şarbon bombasıyla yapılacak bir saldırı için bu bakteriyi çokca üretebilecek gelişmiş tesisler, uygun püskürtme sistemleri, ciddi bir meteoroloji ağı ve yine çok gelişmiş hava saldırı araçları gerekiyor.
Şarbon bombasından etkilenen bir kurban tedavi altında.

       
ŞARBON NEDİR, NASIL YAYILIR?
       Antraks ya da dalak hastalığı olarak da bilinen şarbon (Bacillus anthracis), genelde hayvanları etkileyen bir hastalık olmasına rağmen, insanları da etkileyebiliyor. İnsanlarda şiddetli ateşe yol açan şarbon, çok hızlı yayılma özelliğinden dolayı, bir hafta içinde toplu ölümlere yol açabiliyor.
       Solunum yolundan alındığında ise hızla ölüme yol açıyor. Bakteri Robert Koch tarafından bulunduktan bir süre sonra Fransız kimyacı ve biyolog Louis Pasteur 1881’de aşısını keşfetmişti.
       
ASLINDA HAYVAN HASTALIĞI
       Hastalık en fazla sığır, koyun, keçi, manda, deve ve geyiklerde daha az olarak da domuz ve atlarda görülüyor. İnsanlar da ise bulaşma et, kan, solunum ve temas yolu ile oluyor. Hastalık insanlarda, deri şarbonu, akciğer şarbonu ve ender olarak görülen bağırsak şarbonu olarak üç ayrı şekilde görülüyor. Deri şarbonu; üzerinde siyah bir kabuk bulunan nekrotik ülserler şeklinde görülebileceği gibi, bağ dokusu, boyun, göğüs ve göz kapaklarının deri altı dokusunda ödemler ve bu ödemli alanın üstünde bir şekilde de görülebiliyor.


       Akciğer şarbonu; özellikle hayvan yünleri ve kıllarıyla uğraşanların antraks sporlarını solumasıyla meydana gelmektedir. Bağırsak şarbonu; genel durum bozukluğu ve şiddetli bir sindirim mekanizması bozukluğuyla kendini belli ediyor. Tanı konması güç olduğundan dolayı kurtuluşu da zayıf olarak tanımlanıyor.
       
ŞARBON SİLAHININ GEÇMİŞİ
       Aslında biyolojik silah kullanımının tarihi oldukça eskilere dayanıyor. 14. yüzyılda Tatarlar bir kentin kuşatılması sırasında ‘Veba’dan ölen askerlerinin cesetlerini mancınıkla kent kalesinin içine atınca, kentte veba salgını başlamış ve kısa sürede Tatarlar savaşı kazanmışlar. Ancak Şarbon silahının kullanımı çok daha sonra. Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman casuslar, düşman ülkelere ihraç edilecek hayvansal ürünlere şarbon bulaştırarak sabotaj eylemleri yaptılar.


I. Dünya Savaşı'nda Almanlar Şarbon bombası kullandı
       
CENEVRE ANTLAŞMASI
       Bu eylemlerden sonra biyolojik ve kimyasal silahlara karşı düzenlenen Cenevre antlaşması 1925’de imzalandı. Antlaşmaya imza koymayan ülkeler ise ABD ve Japonya’ydı. Japonlar antraks içeren biyolojik silahlarını 1930’larda Mançurya’daki insanlar üzerinde denediler. Çok sayıda insan bu deneyler sırasında öldü.
       II. Dünya Savaşı’na gelindiğinde artık bazı ülkelerin ciddi biyolojik silah deneyimi vardı. İlginç bir detay, kapsamlı soykırım programlarını uygulayan Nazi Almanyası, biyolojik silahlardan uzak durdu. Hatta Hitler’in biyolojik silah çalışmalarını yasaklayan emirleri de var.
       Ancak ABD ve müttefik devletler bu konuda farklı bir tutum sergileyenek antraks içeren bombalar ürettiler. ABD savaş boyunca 5000 şarbon bombası üretti ancak savaş bittiğinde bombaların üretildiği Camp Detrick üssünü kapattı.
       
IRAK ÜRETİYOR ŞÜPHESİ
       Kore ve Vietnam savaşlarında karşılıklı olarak biyolojik silahların kullunıldığı iddiaları yıllarca konuşuldu. Ama ABD bu iddiaları hiç kabullenmedi. Şarbonun biyolojik silahlarda kullanımıyla ilgili son yıllardaki en bilinen olay, Irak’ın, 1990’lı yılların sonunda haftada iki füze başlığını dolduracak miktarda şarbon ürettiği iddialarıydı.
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları