Home page
Haber Menüsü


ABD’nin kabusu: Kimyasal silahlar
 
İlk kez Birinci Dünya Savaşı’nda ortaya çıkan kimyasal silahlar, ABD’deki saldırıların ardından yeniden gündemde.  

 
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
7 Ekim—  I. Dünya Savaşı’nda ilk kez ortaya çıktıklarından beri kimyasal silahlar nadiren kullanıldı, ancak 11 Eylül’de Amerika’da gerçekleştirilen saldırılardan sonra, kimyasal silah tehdidi tekrar gündeme geldi. Nükleer silahlar gibi, kimyasal silahlar da kitlesel imha araçları olarak görülüyor. Çoğu ordu bunları kullanmıyor, ancak bu silahlara karşı korunmayı da ihmal etmiyor. Dünya çapında üst düzey askeri yetkililer de çoğunlukla bu kavramı savaş doktrininden uzak tuttu.

   
 
       
    MSNBC News ABD'nin kabusu: Biyolojik silahlar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yine de, bu tarz silahları üreten teknolojilere ulaşmak hala kolay. Sadece ABD ve Avrupa’da bile on binlerce kimyasal üretim fabrikası var. 1997 Sonbaharı’nda, ABD Senatosu, 80’den fazla ülke tarafından imzalanan bir kimyasal silah yasağı anlaşmasını onayladı. Çok çeşitli olan kimyasal silahların etkinliği, yaş, saflık, hava koşulları, rüzgar yönü, saçılma koşulları gibi bir dizi faktöre bağlı. Bazı silahların öldürmesi saatler alabiliyor. Bu silahlara maruz kalan insanların bir kısmının doğru tedavi ve panzehirler uygulandığında hayatta kalması mümkün.
       Kimyasallar, sıvı, buhar, gaz ve aerosol olarak ayrılabilir. Sinirlere zarar veren, vücutta kabarıklıklara neden olan, nefes almayı engelleyen maddeler içeren kimyasal maddelerin tamamı, göz, akciğer, deri ve kan yoluyla etki edebilir. Genellikle duman, sıvı ya da buhar halinde olan bu maddeler, kullanılan silaha bağlı olarak, semptomlar, solunum ya da sinir sisteminin anında çökmesinden, deri rahatsızlıkları, baş ağrıları, kalp çarpıntıları, nefes almada zorluk ve kusmaya kadar çeşitlilik gösterir.
       
EN ÇOK KULLANILAN KİMYASAL MADDELER
       
       
SARİN
       
Renksiz ve kokusuz bir sinir gazıdır. Bu gaz, Mart 1995’te Aum Shinrikyo tarikatının Tokyo metrosuna düzenlediği saldırıda kullanılmış ve 12 kişinin ölümüne, 5 bin 500 kişinin de rahatsızlanmasına neden oldu. ABD, Rusya (ve Sovyetler Birliği) ve Irak tarafından üretilmiş olan Sarin, pek çok modern böcek ilacı gibi, kimyasal organofosfat ailesinin bir üyesi. Bu maddeyi düzgün ve güvenli bir şekilde karıştırmak zordur.
       
SOMAN
       
Sarin, kabarmalara neden olan ve Lewisite diye bilinen bir diğer kimyasal silahla birlikte Soman’ın, eski Sovyetler Birliği’nin kimyasal silah deposunun büyük kısmını oluşturduğu söyleniyor. Soman, solunum yoluyla etki eden uçucu bir madde olarak biliniyor.
       
       
VX
       Kahverengimsi sıvı bir madde olan VX’in buharı da kokusuz. ABD, VX üretmeye 1961’in Nisan ayında başladı, fakat bu maddenin içeriği bir yüzyıl boyunca öğrenilemedi. VX bileşenleri, bilinen en zehirli maddeler arasında yer alıyor. En küçük damlaları bile öldürücü. Uzun zaman boyunca, nesneler ya da nüfuz ettiği bölge üzerinde kalabiliyor. Maddenin alınması temel olarak deri yoluyla oluyor; ama gaz ya da duman halinin solunması da etki edebiliyor.
       
       
TABUN
       1930’ların ortalarında Gerhard Schrader adlı bir Alman kimyacının bulduğu Tabun, sıvı olarak renksiz ya da kahverengimsi; buhar olaraksa kokusuz. Schrader, Birkenau toplama kampındaki esirleri çalıştıran bir firma olan IG Farben için çalışıyordu. Farben’in icatlarından bir diğeri de, Zyklon-B idi. Bu madde, Naziler tarafından II. Dünya Savaşı sırasındaki toplama kamplarındaki esirleri zehirlemek için de kullanılmış bir hidrojen siyanürdü. Pek çok böcek ilacı gibi bir organofosfat olan Tabun, sanayileşmemiş ülkelerde bile üretilmesi en kolay sinir gazlarından biri olarak biliniyor.
       
       
HİDROJEN SİYANÜR
       Bu madde dünyanın pek çok yerinde, plastik ve organik kimyasal ürünlerde kullanılıyor ve ticari olarak üretiliyor. Kokusu bademe benzeyen hidroyejn siyanür, normal hava sıcaklığında renksiz bir buhar halinde bulunuyor. Bu maddenin kimyasal savaşlarda kullanıldığına dair hiçbir doğrulanmış bilgi yok. Yine de, hidrojen siyanürün Irak tarafından İran’a ve Kuzey Irak’taki Kürtlere karşı 1980’lerde kullanıldığı sanılıyor. Çok zehirli bir madde olan hidrojen siyanür, yeterli oranlarda kullanıldığında ani ölümlere sebep oluyor.
       
       
HARDAL BİLEŞENLERİ
       İlk olarak Birinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru kullanılmaya başlanan hardal bileşenleri, en çok üretilen kimyasal silahlardan biri. Üretilmesi çok kolay olan hardal bileşenleri, adını hardal ve çürümüş soğan gibi kokmasından alıyor. Göz ve akciğerlere zarar veren hardal gazı, yanık ve kabarmalara neden oluyor. ABD, Almanya, Irak ve Rusya’nın 20.Yüzyıl boyunca hardal bileşenleri ürettiği söyleniyor. Saddam Hüseyin’in Irak-İran savaşında Kürtlere karşı siyanürle birlikte hardal gazı da kullandığı belirtiliyor.
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları