Home page
Haber Menüsü


SP ve AKP’den sert tepki
SP ve AKP, Erbakan ve Erdoğan’ın siyasi yasağını kaldıracak iki önergenin Anayasa değişiklik paketi görüşmeleri sırasında yeterli oyu alamamasına tepki gösterdi.
Ankara
AA
3 Ekim— SP ve AKP milletvekilleri, diğer partileri verdikleri sözde durmamakla suçladılar. SP Lideri Kutan diğer parti milletvekillerinin yasaklara karşı olduklarını sürekli dile getirdiklerini ancak sözleriyle tatbikatlarının birbiriyle çeliştiğini iddia etti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Recai Kutan, Anayasa Değişikliği Teklifi’nin 27. maddesinin yeterli oyu alamamasının tutumlarını değiştirmeyeceğini söyledi. Kutan, ‘teklifin tümüyle çıkması için elden gelen yapılacaktır” dedi.
        Kutan, gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlarken, teklifin 25. maddesiyle ilgili verdikleri önergelerin reddedildiğini anımsattı. Kutan, teklifin 27. maddesinin reddedilmesi ile ilgili olarak da şöyle konuştu:
        “Arkadaşlarımızın hepsi yasaklara karşı olduğunu, yasaksız bir düzenin gerçekleşmesi gerektiği iddiasında bulunuyorlar. Ancak hem verdiğimiz önergeyi hem de bu maddeyi kabul etmemeleri, söyledikleri ile tatbikatlarının birbiriyle çeliştiğini göstermektedir. Bundan dolayı kendi hesabıma fevkalade üzüntü içindeyim. Meclisimizin böyle bir netice ortaya koymasından dolayı da ne diyeceğimi kestiremiyorum.”
       
“GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL, OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN”
        “Erbakan ve Erdoğan’a karşı TBMM’de bir ittifak mı var?” sorusu üzerine Kutan, “Onu öyle değerlendirmiyorum. Yalnız insanlar ne söylüyorsa o istikamette hareket etmeli. (Ya göründüğün gibi ol, ya da olduğun gibi görün) Maalesef bu iki maddede bu durum gözükmedi” dedi.
        Recai Kutan, Anayasa Değişikliği Teklifi’nin tümüne oy vereceklerini bildirerek, “Bizim ölçülerimize göre tatmin edici bir değişiklik olmamasına rağmen olumlu bir adımdır. Bütünüyle destek olacağımızı ifade etmiştik. Daha iyi neticeye ulaşmak için gerekli adımları atacağımızı, olmaması halinde menfi tavır içinde olmayacağımızı söylemiştik. Dolayısıyla teklifin tümüyle çıkması için elden gelen yapılacaktır.” şeklinde konuştu.
        SP Genel Başkanı Kutan, “Bu tablo siyaseti nasıl etkileyecek?” sorusuna karşılık şunları söyledi:
        “Türkiye’de halen yasakçı zihniyetin geçerli olduğu yönünde gerek yurtiçinde gerek yurtdışında bir kanaat uyanacaktır. Bu Türkiye’nin değerlendirilmesi bakımından menfi bir durumdur. Türk siyasi hayatında gerek Erbakan gerek Erdoğan’ın içinde bulunacağı bir tabloda gayet tabi bazı değişikliklerin olması sözkonusu idi.
       
AK PARTİ’DE ŞAŞKINLIK VE ÜZÜNTÜ
       Maddenin gerekli çoğunluğu bulamaması, AK Parti’de şaşkınlık ve üzüntü yarattı. Kulise çıkan milletvekilleri, uzlaşma metnine uyulamamasını eleştirerek, diğer partileri, “verdikleri sözleri tutmamakla” suçladılar.
       Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa, tepkisini, “Bu, ahlaksız ve şerefsiz bir ittifak oldu” sözleriyle dile getirirken, Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin’in, “Ak Parti ve Tayyip Erdoğan hakkındaki istemin görüşülmesinde, Anayasa’nın 76. maddesinde yapılacak değişikliği dikkate alacaklarını” söylemesinin maddenin oylamasında etkili olduğunu ileri sürdü.
        AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Ali Şahin, A.A muhabirine, “Tayyip Erdoğan korkusu, tüm siyasi parti ve liderlerinin yüreğini dağlıyor adeta...” dedi.
        Şahin, siyasetin itibar kaybetmesinin nedenlerinden birini de bu tür davranışların oluşturduğunu belirterek, siyasilerin yerine getirmedikleri sözler verdiklerini ileri sürdü. Şahin, “Kimlerin bu maddeyi düşürdüklerini kamuoyu çok iyi biliyor. Kulis yaptılar, grup yaptılar oy verilmemesi için” dedi.
        Şahin, maddenin kabul edilmemesinin, “AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın durumunu değiştirip-değiştirmeyeceği” sorusuna, Anayasa Mahkemesi’nde ele alınan istemin “Suç ve Cezaların Ertelenmesi ve Şartla Salıverme Yasası” kapsamını ilgilendirdiğini kaydederek, “Anayasa Mahkemesi’nin bu kapsamda düzenleyici bir karar vereceğini sanıyorum” görüşünü savundu.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları