Home page
Haber Menüsü


Siyasi yasağın kaldırılmasına ret
Meclis Genel Kurulu’nda kapatılan RP’nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi yasağının kaldırılması yolunu açacak iki ayrı girişim reddedildi.
Ankara
NTV-MSNBC
 
Kapatılan RP'nin Genel Başkanı Erbakan
 

AKP Genel Başkanı R.T. Erdoğan

    4 Ekim—  İlk ret kararı, Necmettin Erbakan’nın siyasi yasağının 2002’de sona ermesini içeren önerge hakkında verildi. Saadet Partisi (SP) Grup Başkanvekili Yasin Hatipoğlu ve arkadaşları, 25. maddeye ilişkin 3 ayrı değişiklik önergesi verdiler.  

   
 
       
    MSNBC News Anayasa Değişikliği Uzlaşma Metni
MSNBC News SP ve AKP'den sert tepki
 
NTVMSNBC Reklam  
 

      Bir partinin kapatılmasında üyelerinin yerel mahkemelerce kesinleşmiş hüküm giymeleri ve kapatılan bir partinin devamı niteliğindeki partinin tanımına ilişkin önergeler Genel Kurul’da reddedildi. Kamuoyunda “Necmettin Erbakan’ı siyasi yasağını kaldırma” önergesi olarak bilinen, siyasi yasakların 5 yıldan 4 yıla indirilmesiyle ilgili önerge 2 kez oylandı ve reddedildi.
       
OY SAYIMINDA SORUN
       Birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Ali Ilıksoy, siyasi yasakların süresine ilişkin önergeyi önce “el kaldırma” yöntemiyle oylattı. Bu oylamada önergeye AKP, SP ve DYP’liler ile ANAP’lı bir grup milletvekillerinin yanı sıra MHP’li Mehmet Gül ve Cemal Enginyurt “kabul” oyu verdiler.
       Kabul ve ret oylarının sayımında sorun yaşanınca, Başkanvekili Ilıksoy elektronik sistemle oylamayı tekrarlattı ve önerge reddedildi. Ali Ilıksoy, “Önergenin 75-80 farkla reddedildiğini” açıkladı.
       Bu önerge kabul edilseydi, Erbakan 2002 yılında aktif siyasete dönecekti.
       
RECEP TAYYİP ERDOĞAN’A DA RET
       Erbakan’a ilişkin önergenin reddedilmesinden kısa bir süre sonra, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ilgilendiren Anayasa’nın 76. maddesinin ikinci fıkrası için oylama yapıldı. Anayasa paketinin 27. maddesinde yer alan bu değişiklik yeterli oyu alamayarak, düştü. Madde üzerindeki oylamaya 493 milletvekili katıldı. Oylamada 294 milletvekili “kabul”, 169 milletvekili de “ret” oyu kullandı. 11 üyenin çekimser kaldığı oylamada 9 oy boş çıktı, 10 oy da geçersiz sayıldı.
       Bu sonuçla, teklifin 27. maddesi Anayasa’nın öngördüğü beşte üç çoğunluk olan 330 kabul oyunu alamadı ve böylece madde düştü. Teklifin bu maddesi Anayasa değişikliği teklifi metninden çıkarılacak.
       
AKP’DEN TEPKİ
       Teklifin bu maddesi Anayasa’nın milletvekili seçilme yeterliliğine ilişkin 76. maddesindeki “ideolojik ve anarşik eylemlere” katılma ibaresinin “terör eylemlerine” katılma şeklinde değiştirilmesini öngörüyordu.
       Maddenin oylama sonuçları açıklanınca, Genel Kurul Salonu’nunda önce derin bir sessizlik hakim oldu. Milletvekilleri bir süre yerlerinden kalkmadan oturdular.
       Daha sonra AKP’li milletvekillerinden bazıları sonucu alkışlarıyla protesto ederken, Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya, “Tayyip’ten korkan Meclis, bir kişiden korkan Meclis... Uzlaşma ne oldu?” dedi.
       
ANAYASA MAHKEMESİ’NDEKİ DAVA
       Bu arada Anayasa Mahkemesi heyeti, Erdoğan’ı ilgilendiren söz konusu maddesinin oylanmasına kadar gördüğü davaya ara verme kararı almıştı.
       Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, AKP lideri Erdoğan’ın genel başkanlık yetkisini kullanmasına tedbir konulması ve 6 türbanlı kurucunun kurucular arasından çıkarılması için Anayasa Mahkemesi’e dava açımıştı.
       
KUTAN: TAKDİRLERİNİ ÖYLE KULLANDILAR
       SP Genel Başkanı Recai Kutan da “Siyaset yasağının 5 yıldan 4 yıla indirilmesi”ne ilişkin önergenin TBMM Genel Kurulu’nda reddedilmesini, “takdirlerini öyle kullandılar” diye değerlendirdi.
       Kutan, Anayasa’nın 69. maddesinde değişiklik öngören düzenlemenin görüşülmesi sırasında verdikleri önergenin reddedilmesini nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruya şu yanıtı verdi:
        “Takdirlerini öyle kullandılar. Düne kadar özgürlüklerden, yasaklara karşı olduklarından söz edenler, tam tersi istikamette davrandılar. Bunu millet değerlendirecektir. Sayın Ecevit, mutabakat olursa sıcak bakacağını söylemişti.”
       
ERDOĞAN: SİYASET ALANI DARALDI
       AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Anayasa değişiklik teklifinin 27. maddesinin düşmesiyle, Türkiye’de siyaset ve siyaset etme alanının daraltıldığını savundu. Erdoğan, “Bugün buna destek olanlar belki bu anlık fayda sağlamış olabilirler, ama gelecekte fayda sağlayamazlar” dedi.
       Erdoğan, Parlamento’da düzenlediği basın toplantısında, demokratikleşme için iyi bir adım olarak gördükleri Anayasa değişikliği ve gayretine “gölge düştüğünü” kaydetti. “Türkiye’de siyaset etme ve siyaset alanı daraltılmıştır. Ama siyaset alanını genişletelim derken, siyasiler maalesef bu alanı daraltmada bir gayret içine girdiler” diyen Erdoğan, düşürülen maddenin yarın maddeyi düşürenlere de gerekli olacağını savundu.
        Değişikliğin şu ya da bu kişiyi değil Türkiye’nin demokratikleşme sürecini ilgilendirdiğini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:
        “Anayasa’nın 76. maddesine ilk turda 369 oy çıkmasına rağmen, ikinci turda sayın milletvekilleri herhalde oylarının rengini şaşırdılar ve değiştirip 294 oy verdiler. Burada 75 oyun eksilmesi anlamlıdır. Merak ediyorum, 2 günde ne değişti? Nereden, nasıl bir dayatma oldu? Bunu sadece ben değil bu ülkede siyasete gönül veren her fert merak ediyor. Birşey daha söylemiştim: Eğer bu metin, oylamalarda aynı istikrarla çıkmazsa, bunu Parlamento’ya getirenler siyaseten, ahlaken, insanlık önünde bu işin sorumlusu olacaklar. Tarih önünde bunun sorumlusudurlar.”
       Değişikliğin reddedilmesiyle milletvekillerinin itibar kaybettiğini savunan Erdoğan, “Bu tuzaklar çıkarcı, hesapçı kurnazlık içinde olanlara bu anlık fayda sağlar, ama yarınlar için fayda sağlamaz. Yarın şu anda hazırladıkları yanlışlara kendileri düşecektir. Siyasi partilerin itibar kaybının sonuçlarını, en yakın seçimlerde milletimiz sandıkta hesabını görerek ortaya koyacaktır” diye konuştu.
       
 
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları