Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 11:00 TS 12 Haz., 2000
Karapara aklamaya daha ağır ceza
Türkiye’de karapara aklamanın cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis. ABD’de ise bu suçun cezası 20 yıla kadar hapis. İngiltere’de 14 yıl , Almanya ve Yunanistan’da 5 ile 10 yıl, İtalya’da ise 4 ile 12 yıl arası hapis.
Ankara
AA
12 Haziran— Maliye Bakanlığı, karapara aklayanlara yönelik cezaları arttırmaya ve daha etkin uygulamaya hazırlanıyor. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanı Nejat Coşkun, karapara aklama suçuna yönelik cezaların çok yetersiz kaldığını söyledi. 120 milyon liralık para cezası ile rantı milyar ve trilyonlarla ifade edilen karapara aklama suçunun önüne geçilemeyeceğini anlatan Coşkun, yaşanan delillendirme probleminin de cezaların etkin şekilde uygulanmasına engel teşkil ettiğini ifade etti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  MASAK Başkanı, mevcut kanunun yeniden düzenlenmesiyle birlikte cezaların da daha caydırıcı ve korkutucu hale getirileceğini vurguladı. Coşkun, değişiklikler sırasında karşı tarafa ispat yükümlülüğü getirilmesi ve daha geniş müsadere olanağı yaratılması ile karapara aklayanlara daha etkin ceza verilmesinin sağlanacağını da bildirdi.
       
DELİL YOKSA CEZA DA YOK
       Bu arada uzmanlar, kağıt üzerindeki cezaların da Türkiye’de çeşitli aksaklıklar nedeniyle tam olarak uygulanamadığından yakınıyor. Uzmanlar, karapara aklama suçuna ilişkin ciddi bir delillendirme problemi yaşandığını, bu nedenle de karapara akladığından herkesin emin olduğu kişilerin dahi, hakettiği cezaya çarptırılamadığını belirtiyor.
       Uzmanlar, “Bu kişi şunları yapmış, işte 10 çuval belge demen yetmiyor. 10 çuvalın içinden kişinin karapara akladığına ilişkin delil bulacaksın. Mücadeleyi yaparken gerekirse dinleme, izleme yapacaksın. Başka kuruluşlarla da yakın işbirliği içinde çalışacaksın. Bizde burada sorun var. Delil yoksa, ceza da yok” değerlendirmesinde bulundular.
       Uzmanlar, diğer ülkelerde ise mücadeleye ilişkin gerekli altyapının sağlanması ve kanunlarda öngörülen cezaların etkin bir şekilde uygulanması sonucunda, karapara ile çok daha kolay mücadele edilebildiğini vurguluyor.
       
KİM, NE CEZA VERİYOR ?
       MASAK’ın tespitlerine göre Türkiye ile çeşitli bazı ülkelerde karapara aklayanlara yönelik cezalar şöyle:
       -TÜRKİYE: 2 seneden 5 yıla kadar hapis. Aklanan kara paranın 1 katı ağır para cezası.
       -ABD: 1956 bölüm kapsamına giren suçlar için 20 yıla kadar hapis, 500 bin dolar veya işlem tutarının 2 katı para cezası. 1957 bölüme giren suçlar için 10 yıla kadar hapis ve para cezası.
       -ALMANYA: Suçun ağırlığına göre bilerek aklamada 5-10 yıl hapis. İşlenen aklama suçu ihmalden kaynaklanıyorsa 2 yıla kadar hapis veya para cezası.
       -AVUSTRALYA: Gerçek kişiler için karapara aklama suçunun cezası 20 yıla kadar hapis ve 200 bin dolara kadar para cezası. Tüzel kişiler tarafından işlenen suçlar için 600 bin dolar para cezası.
       -AVUSTURYA: 2 yıla kadar hapis cezası. Şayet ciddi suç söz konusu ise (500 bin ATS - 40 bin Dolar ve yukarısı) veya sanık karapara aklayan bir organizasyona mensup ise 6 ay ile 5 yıl arasında hapis.
       -BELÇİKA: 5 yıla kadar hapis ve 100 bin Belçika Frangına kadar para cezası.
       -DANİMARKA: 6 yıla kadar hapis. Cezalar, ağırlaştırıcı sebeplerin varlığı halinde yüzde 50 oranında arttırılabilir.
       -FİNLANDİYA: Temel karapara aklama suçuna 18 ay hapis. Ağır karapara aklama suçu ve profesyonel karapara aklama suçu için 4 ile 6 yıl hapis.
       -FRANSA: Narkotikle ilgili yasa maddelerini ihlal eden, failin malvarlığının kaynağını hileli olarak yanlış gösteren veya ceza yasası maddelerinin ihlaliyle elde edilen geliri yerleştiren, gizleyen veya dönüştürülmesine kasten yardımcı olanlara 10 yıl hapis, 1 milyon Frank para cezası ve müsadere. Ceza Yasasına göre suç veya cürüm olduğunu bilerek bir şeyi gizleyen, tutan, transfer eden veya transferine aracılık eden yahut suç ve cürümlerden kaynaklanan gelirden her ne surette olursa olsun kasten fayda sağlayanlara 5 yıl hapis, 2.5 milyon Fransız Frangı para cezası.
       -HOLLANDA: En az 4 yıl hapiz cezası ve 100 bin Gulden para cezası.
       -İNGİLTERE: 14 yıl hapis ve para cezası.
       -İRLANDA: 14 yıla kadar hapis ya da para cezası. Veya her ikisi birden.
       -İSVİÇRE: Suçun ağırlığına göre 5 yıla kadar hapis.
       -İTALYA: 4 yıl ile 12 yıl arasında hapis, 30 milyon lirete kadar para cezası. Para aklama suçu, profesyonelce işlenirse cezalar üçte bir oranında arttırılıyor.
       -İZLANDA: 2 yıla kadar hapis. Suç tekrarlanırsa ya da ciddi bir suç sözkonusu ise 4 yıla kadar hapis. Uluşturucu geliri aklanmışsa 10 yıla kadar hapis. İhmal sözkonusuyla 6 aya kadar hapis.
       -KANADA: 10 yıla kadar hapis ve para cezası.
       -LÜKSEMBURG: 15 yıldan 20 yıla kadar hapis ve para cezası.
       -SİNGAPUR: 7 yıla kadar hapis veya 100 bin Singapur Doları para cezası.
       -YENİ ZELANDA: 7 yıla kadar hapis. Suç gelirlerini bilerek alma, iktisap etme için öngörülen ceza ise 5 yıla kadar hapis.
       -YUNANİSTAN: 5-10 yıl hapis cezası. Prefesyonel olarak işlenen suçlar ile tekrar işlenen suçlar için 10-20 yıl arası hapis. Yardım suçları için 6 ay ile 5 yıl arası hapis. Teşekkül oluşturma, oluşturmaya teşebbüsün cezası da 2-5 yıl hapis.
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları