Home page
Haber Menüsü


Küba ile ortak puro fabrikası açıldı
Yılda 10 milyon adet puro üretecek olan Teka Puro Fabrikası’nın açılışında konuşan Devlet Bakanı Karakoyunlu, “Bu teşebbüs Küba ve Türkiye’nin sürekli gayretleri ve ısrarlı teşebbüsleri ile yeni ve büyük yatırımlara dönüşecektir” dedi.
İstanbul
AA
25 Eylül— Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, Cevizli’de açılan TEKA Puro Fabrikası’nın Türkiye ile Küba’nın sürekli gayretleri ve ısrarlı teşebbüsleri ile yeni ve büyük yatırımlara dönüşeceğini söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Karakoyunlu: THY bu yıl içinde özelleştirilecek
MSNBC News Gümrük vergilerini de bankalar tahsil edecek
MSNBC News Denizcilik sektörü de zorlanacak
MSNBC News İhracatçının rotası Ortadoğu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Karakoyunlu, TEKEL Genel Müdürlüğü ve Küba’nın önemli kamu kuruluşlarından Catec’in ortaklaşa kurdukları TEKA Puro Üretim ve Ticareti A.Ş.’nin Puro Fabrikası açılış törenine katıldı.
       Tekel Cevizli Kampusu bitişiğinde yer alan fabrikanın açılış töreninde konuşan Karakoyunlu, Küba Yabancı Yatırımlar ve Ekonomik İşbirliği Bakanı Marta Lomas Morales’e, Türkiye’ye gelmesi ve Türkiye ile Küba arasındaki karma ekonomik komisyon çalışmalarına yön verecek gayretleri, aydınlatıcı bilgi ve tecrübeleri için teşekkür etti.
       Karakoyunlu, bu ziyaretlerin bundan sonra da Türkiye ile Küba arasında giderek genişleyen ve etkinlik kazanan yeni ekonomik işbirliklerinin oluşmasına fırsat ve imkan hazırlayacağını kaydederek, “Bu itibarla bu küçük yatırımı, bundan sonraki büyük, hatta devasa yatırımların ilk adımı olarak son derece önemli buluyorum” dedi.
       Karakoyunlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
       “İlk defa olarak Küba ile Türkiye arasında gerçekleşen bu teşebbüs, hiç kuşku yok ki bundan sonra her iki tarafın da sürekli gayretleri ve ısrarlı teşebbüsleri ile yeni ve büyük yatırımlara dönüşecektir. Ancak bu yatırım da küçümsenmemelidir. Yaklaşık 3 milyon dolar sermaye ile teşekkül eden yeni şirket, TEKEL’in kendi arazisinde tahsis etmiş olduğu binada kurulmuş ve üretime geçmiştir. 10 milyon adet puro üretecektir. 10 milyon adet puro Türkiye için tüketim açısından daha çok ihracat amaçlı olarak düşünülmektedir ve hiç şüphe yok ki tütünlerimizin, purolarımızın ihracatında, bu piyasada fevkalade yeri ve etkinliği bulunan Kübalı dostlarımızın, ortaklarımızın önemli katkıları olacaktır.”
       
ÇAPKIN BAKIŞLI CARMEN...
       Karakoyunlu, fabrikada yüzde 100 Küba tütünü kullanılarak, Küba Habanos Şirketi’nin ünlü markalarından birisi olan Fonseca purosunun üretileceğini bildirdi.
       Karakoyunlu, bu puronun yaklaşık 100 senelik bir geleneği olduğunu, bu yüz yıllık gelenek içerisinde, her yıl bir öncekinden daha başarılı ürünler ve daha başarılı üretim politikalarıyla dünya üzerinde hatırı sayılır bir yer bir isim edindiğini söyledi.
       
Karakoyunlu: THY bu yıl içinde özelleştirilecek

       Üretilen puroların gelecekte Türk tütününün dünyaya tanıtılmasına benzer bir anlayış içerisinde, Türkiye’de üretilmiş Küba puroları olarak da çok seçkin, mümtaz bir yer edineceğine emin olduğunu dile getiren Karakoyunlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
        “Dünyada hiçbir ürünün ama başka hiçbir ürünün ne şiiri vardır, ne romanı vardır, ne operası vardır, ne müziği vardır, ne balesi vardır. Tütün dünya üzerinde şiiriyle, romanıyla, hikayesiyle, operasıyla, balesiyle çok seçkin bir yer tutar. Hepinizin hafızasında çapkın bakışlı Carmen’i mutlak suretle hatırlatacak bir tütün fedaisi çağrışımı vardır.”
       
PURODA DA SAĞLIĞA ZARARLI YAZILI
        Tekel Genel Müdürü Mehmet Akbay’ın yavaş yavaş sigaradan vazgeçilip, puroya doğru bir yönelişin olduğunu söylediğini hatırlatan Karakoyunlu, sigaranın toplumsal değer yargıları içerisinde taşıdığı öneme de işaret etmeden kürsüden inmek istemediğini söyledi.
        Dünyadaki bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de sigara içmenin sağlığa zararlı olduğunun anlatıldığını hatırlatan Karakoyunlu, “Elinizde, önünüzde bulunan Fonseca’da bile buna ait bir işaret göreceksiniz ve Türk yasalarına göre, yasal bir uyarı olarak sağlığa zararlı olduğu yazılıdır. Dolayısıyla puroya merakı olanlara, yasal uyarı olarak sağlığa zararlı olduğu hususunun, bütün tütün mamullerinde olduğu gibi burada da belirtildiğini ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
       Törene katılanlara “Hiç kuşkunuz olmasın dünyanın en lezzetli purolarından birini içme fırsatı buldunuz” diyen Karakoyunlu, sağlığın önemsenmesi mecburiyeti olduğunu ve tüketirken çok dikkatli davranılması gerektiğini ifade etti.
       Fabrikanın bu hale gelişinde emeği geçen herkese şükranlarını ifade eden Karakoyunlu, “Bu küçük teşebbüsün, Türk-Küba ekonomik işbirliğindeki köprüsünün giderek büyümesini, genişlemesini diliyor, bu fabrikanın ülkemize, insanlarımıza, ekonomimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” diyerek tamamladı.
       
KÜBALI BAKAN: BÜTÜN DÜNYA İÇİN ÖNEMLİ
       Küba Yabancı Yatırımlar ve Ekonomik İşbirliği Bakanı Marta Lomas Morales ise, TEKA Puro Fabrikası’nın açılışının sadece Türkiye ve Küba için değil, bütün dünya için çok önemli bir an olduğunu söyledi.
       Kübalı Bakan Morales, TEKA Puro Fabrikası’nın açılışında yaptığı konuşmada, fabrikanın faaliyete geçmesinin kolay olmadığını belirterek, iki ülke arasında çok yoğun müzakereler yapıldığını kaydetti.
       Çok fazla ilgi ve talep nedeniyle böyle bir işbirliğine gidildiğine işaret eden Morales, fabrikada bugüne kadar yaklaşık 4 milyon civarında puro üretildiğini bildirdi.
       Bu yılın sonuna kadar hedeflenen 10 milyon adetlik üretimin bir fabrikanın ilk yılı için çok iyi bir miktar olduğuna değinen Morales, fabrikanın hem Türkiye’nin ve Küba’nın ortak bir işte biraraya gelmesi, hem de üretimde hedeflenen rakamlar açısından önemli bir yeri olduğunu ifade etti. Morales, “Fabrikanın açılışı sadece Türkiye ve Küba için çok önemli bir an değil, bütün dünya için önemli bir an” dedi.
       Küba’lı Bakan Morales, ABD’deki terörist saldırıları da kınayarak, bu saldırılar sonrasında Küba ile Türkiye’nin ABD’ye yardım etmek için biraraya geldiğini ifade etti. Türkiye’nin ve Küba’nın kendi ülkelerindeki terörist olaylardan dolayı mağdur ülkeler olduğunu vurgulayan Morales, “Terörizme karşı bir savaş başlatıldı. Yalnız bu savaş yüzlerce masum insanın hayatına malolabilir” diye konuştu.
       
PURO İÇME EĞİLİMİ ARTTI
       TEKEL Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akbay da, son yıllarda dünyada puro tüketiminin sigaraya tercih edilmeye başlandığını ve puro içiminin kültürel bir boyut kazandığını, bu eğilimin Türkiye’de de arttığını söyledi.
       TEKA Puro Fabrikası’nın TEKEL Genel Müdürlüğü ile Küba’nın Catec firmasının yüzde 50’şer ortaklığıyla kurulduğunu ve sözleşmeyle protokollerin 24 Şubat 2000 tarihinde imzalandığını hatırlatan Akbay, TEKA Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin de 18 Mayıs 200 tarihinde resmen faaliyete geçtiğini bildirdi.
       Fabrikaya TEKEL’in makine ve nakdi sermaye koyarak, Catec’in ise puroluk tütün ile ortak olduğunu belirten Akbay, halen 42 Türk ve Küba’lı personelin görev yaptığı fabrikada üretimin 3 yıl içinde 15 milyon adete çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Fabrikanın 47 kişilik personelinden Genel Müdür ve eşi İşletme Müdürü dışındaki personeli Türk.
       Fabrikada Küba tütünleri kullanılarak Küba Habanos S.A. patenti ile 3 gramın altında Fonseca markasıyla mini ve midi purolar üretileceğini belirten Akbay, üretimin yüzde 30’unun iç pazara yönelik olduğunu, yüzde 70’inin ise ihraç edilmesini amaçladıklarını anlattı. İlk yıl tek vardiyada 6 milyon adet puro üretecek fabrikanın üretimi 10 milyon adete çıkabilecek.
       Küba’nın başkenti Havana’da 1997 yılında imzalanan protokol çerçevesinde kurulan fabrikada, halen 1.1 ve 2.6 gramlık puro üretimi yapılıyor.
        Protokol gereğince purolar ilk 2 yıl Küba tütününden üretilecek. 3. yıldan itibaren ise Türk ve Küba tütünleri kullanılacak. Makina yapımı ürünler, “Fonseca” markasıyla piyasaya sunuluyor.
       
BÜYÜKELÇİ: FABRİKANIN AÇILIŞI BİR RÜYA
       Küba Ankara Büyükelçisi Migele La Mazari ise fabrikanın açılışını bir rüya olarak niteleyerek, “Puro fabrikasıyla oldukça verimli bir ilişkinin temelini atmış oluyoruz. Bundan sonra da bu yöndeki ilişkilerimiz, işbirliğimiz devam edecektir” dedi.
       Konuşmaların ardında Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, Küba’lı Bakan Marta Lomas Morales ve Büyükelçi Mazari tarafından TEKA Puro Fabrikası’nın resmi açılışı yapıldı.
        Karakoyunlu ve beraberindekiler daha sonra Küba’nın Türkiye’deki ilk yatırımı olan fabrikayı gezerek, yetkililerden bilgi aldılar.
       
20’LİK PAKET 16 MİLYON LİRA
       2 bin 400 metrekare kapalı alana sahip olan fabrika, yılda 20 milyon adet tütün hazırlama kasitesine sahip. 2.5 ay önce üretime başlayan fabrikada üretilen 20 adetlik mini puroların paketi 16 milyon liraya, 5’li üretilen midi puroların paketi de 6 milyon 250 bin liraya satılıyor.
        Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Hikmet Doydum’un yaptığı fabrikanın genel müdürlük ve işletme müdürlüğü görevlerini Küba’lı Jose Martinez Jauier ile eşi yürütüyor.
       
BAKAN-SENDİKACI DİYALOGU
       Öte yandan, Devlet Bakanı Karakoyunlu fabrikayı gezerken, Tek Gıda İş Sendikası’nın 2 No’lu Şube Başkanı Taşkın Gündağ ile şubenin yayınladığı TEKEL’in özelleştirilmesine ilişkin eleştirileri içeren bildiri konusunda bir sözlü diyalog gelişti. Karakoyunlu ve beraberindekiler, Taşkın Gürdağ ile birlikte fabrika Genel Müdürlük odasında bir süre bu konuda görüştüler.
       Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, daha sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, TEKEL Genel Müdürlüğü nemlendirme ünitesi bulunmayan tütün işleme işletmelerinde çalışma süresini Mayıs ve Eylül olarak sıraladığını, diğer aylarda da tütün işlenmemesi kararı aldığını söyledi.
       Bu karar üzerine, Tek Gıda İş Başkanlar Kurulu’nun toplanarak bir bildiri yayınladığını belirten Karakoyunlu, bu bildirilerde yer alan konuların gerçekle uzaktan yakından bir alakası bulunmadığını söyledi.
       Karakoyunlu, şunları dile getirdi:
       “Tek Gıda İş Sendikası ve ona bağlı olarak şube yönetimleri olayı saptırmakta, olayı aslından, özünden saptırarak tamamen sloganlara dayalı olarak hadiseyi kamuoyuna duyurmaktadır. İşin aslını açıklıyorum; Bu kuruluşlar, bu işletmeler teknik yönden tütün işlemeye ancak Mayıs ve Ağustos ayları itibariyle müsaittirler. Buna rağmen sosyal amaçlı olarak TEKEL bu işletmelerde tütün işlemeyi Mayıs, Ağustos ayından Eylül ayına kadar uzatmış, böylelikle orada çalışan geçici işçilere bir miktar daha katkıda bulunmayı amaçlamıştır. Ancak Tek Gıda İş Sendikası, 12 ay müddetle burada çalışma yapılmasını istemekte, bu yerine getirilmediği için, (TEKEL’le ilgili özelleştirme durdurulmalıdır) diye, TEKEL’e ve temelde özelleştirmeye karşı tavır takınmaktadır. Şu anda burada çalışan işçilerimizin aylık ortalama TEKEL’e maliyetleri 1 milyar 283 milyon liradır. Kabaca 1 milyar 300 milyon liradır. Aynı işi özel sektör aynı tür işletmelerde bunun yarısından daha az fiyata yaptırmaktadır.”
       Şu anda TEKEL’in elinde 200 bin ton işlenmiş tütün bulunduğunu bildiren Yılmaz Karakoyunlu, “Bu tütün miktarı 5 yıl müddetle Türkiye’nin hem sigara üretimini, hem de bu tütünlere olan ihracat talebini karşılayacak durumdadır. Bu mevcut stoka rağmen herhangi bir üretime geçilmesi, tütünün ileride kullanılamaması anlamına gelecektir” dedi.
       Tütün gibi önemli bir bitki üzerinde böylesine bir operasyonun içerisinde hadiselerin saptırılarak kamuoyuna yanlış bilgi vermenin doğru olmadığını ifade eden Karakoyunlu, Tek Gıda İş Sendikası’nın bildirgesinin gerçekleri yansıtmadığını söyledi.
       
“SEÇİLEN ÜSLUP SENDİKAL TERBİYEYE SIĞMAZ”
       Karakoyunlu, sözlerini şöyle tamamladı:
       “Her vesileyle özelleştirmeye karşı çıkma alışkanlığındaki sendikal sistematiğin ülkemiz gerçekleri yansıtmadığını burada belirtmek istiyorum. Türkiye’de sendikal sistematik, bugüne kadar fevkalade nazik bir üslup ile bildirgelerini kaleme alırdı. Tek Gıda İş Sendikası ve onun bağlantısı içerisindeki şube yönetim kurulu bildirgelerinin bu son olayda takındıkları üslup, seçtikleri kelime, ne sendikal terbiyeye, ne medeni terbiyeye sığar. İnsanlar ilişkilerini en iyi ifade edecek üslubu seçtikleri zaman ancak uzlaşabilirler. Bu ifadeyi aynen kendilerine iade ediyorum.”
       Karakoyunlu ile görüştükten sonra bir açıklama yapan Sendika Şube Başkanı Taşkın Gündağ ise fabrika gezisi sırasında tanıştırılmak üzere Bakan’ın yanına yaklaştığında Karakoyunlu’nun kendisine, “Ben senin elini sıkmam. O bildiri ne?” dediğini öne sürdü.
       Gündağ, bildirinin altında kendi imzasının bulunmadığını söylemesine karşın, Bakan’ın “Başkası senin imzanı mı taklit etti? Peşkeş çekmek çok ayıptır” dediğini, kendisinin de “Çok ayıp olduğunu bildiğim için o lafı kullanmam. Şube olarak bildiri çekmeye yetkimiz yok” dediğini aktardı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları