Home page
Haber Menüsü


 
Solow, Asaf Savaş Akat'ı yanıtladı.
Solow: Para girişini denetleyin
Prof. Dr. Asaf Savaş Akat’ın sorularını yanıtlayan Nobel Ödüllü Ekonomist Prof. Dr. Robert Solow, Türkiye’nin spekülatif dalgalanmaların önüne geçmek için, sermayenin içeriye girişini birazcık sınırlandırması gerektiğini söyledi.
İstanbul
 
    24 Eylül—  Koçbank’ın davetlisi olarak ilk kez Türkiye’ye gelen Nobel Ödüllü Ekonomist Prof. Dr. Robert Solow, “Ülkenize giren paraları denetlersiniz, sermaye akışında çok fazla sorun yaşamayacaksınız” dedi. ABD’nin ünlü üniversitesi Massachusetts Institute of Technology’nin öğretim üyelerinden, Prof. Dr. Solow, Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Asaf Savaş Akat’ın sorularını yanıtladı. Prof. Dr. Sorow, Türkiye’nin dalgalı kura geçmekte çok doğru bir hareket yaptığını ifade etti.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Prof. Dr. Asaf Savaş Akat’ın yanısıra Ekonomist Ege Cansen’in de katıldığı söyleşi şöyle gelişti:
       - Asaf Savaş Akat: Prof. Robert Solow, MIT’nin Nobel Ödüllü bir iktisatçısı. Türkiye’ye Koçbank ve MIT Mezunları Cemiyeti’nin katkılarıyla katkılarıyla geldiler. Kendilerine müteşekkiriz. Şimdi izninizle soru cevap kısmına başlıyoruz.. Sayın Solow çok teşekkür ederiz programımıza katıldığınız için. Sizinle birlikte olmak bizin için çok büyük bir mutluluk. Öncelikle bazı sorular sorarak başlamak istiyorum. Konuşmanızda da belirttiniz, dalgalı kura geçiş konusunda bazı konuşmalar yaptınız. Bu çok büyük bir tartışmadır Türkiye’de. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir? Dalgalı kur ya da sabit kur konusunda neler söyleyebilirsiniz?
       
Robert Solow:
Şunu söylemek istiyorum, Stanley Fischer bence çok haklıydı söylediklerinde. Sabit kur sistemi küçük ülkeler için gerçekten çok büyük bir başarısızlık olmuştur, Asya’da da başka yerlerde de bu görülmüştür. Küçük bir ülke için sabit bir kuru tutturmak gerçekten, mesela dolardan bahsediyorsak, spekülasyonları davet etmek anlamına gelecektir.
Solow: Bankacılık sektörü temizlenmeli

       Türkiye bence dalgalı kuru kullanmakta çok büyük bir doğru bir hareket yapmıştır. Bu sayede spekülasyonlar oluşmayacaktır, döviz kuru üzerinde... Ve başka bir şeyin yapılması, küçük ülkelerde bunun yapılması mümkün değildir. ABD ve diğer ülkeler döviz kurları karşısında sabit kur sağlayamazken neden Türkiye sabit kuru kullansın ki..
       Asaf Savaş Akat: Türkiye’nin geçmiş programda karşılaştığı bir sorun şuydu, enflasyonu düşürmeye çalışırken özellikle de döviz kurlarını belirlemeye çalışırken dolardaki ve Euro’daki hareketler, paritesindeki hareketler çok etkilemişti Türkiye’yi. Arjantin’de de aynı sorunlar yaşanmıştı ve Türkiye’de doların değerini çok fazla arttı..
       
  ROBERT M. SOLOW KİMDİR?
''Büyüme teorilerinin babası'' olarak tanınan Solow, 1924 yılında New York'da doğdu. Solow, 1949 yılında M.I.T.'de başladığı akademik kariyerini halen aynı üniversitenin ekonomi bölümünde sürdürüyor.
2. Dünya Savaşı'nda Amerikan ordusunda görev almak üzere eğitim hayatına 2 yıl ara veren Solow, büyüme modellerine yeni bir anlayış getiren çalışmalardan dolayı 1987 yılında Alfred Nobel anısına verilen ekonomi ödülüne layık görüldü.
Çeşitli ödülleri bulunan Solow, 1960'lı yıllarda ABD Başkanı John F. Kennedy'nin Ekonomik Danışmanlar Konseyi'nde yer aldı.
Robert Solow:
Tabiki tabiki, Merkez Bankası sisteminin kendi mali piyasasını belirlemeye çalışırken, Türkiye için neler faydalı ya da Arjantin için nedir faydalı olan, bunu belirlemesi çok zordur. Gerçekten bir hata yapılmıştır bence ve şunu şu anda gördüğüm için çok mutluyum, IMF aynı hatayı işlemiyor.
       Ege Cansen: Bu konuda ben de bir şeyler söylemek istiyorum. Başarısız olan programda, gerçekten çok kötü bir durum yaşanmıştı. Ancak şimdi dalgalı kur sistemini kullanmaya başladık, hala IMF bu sistemi destekliyor. Şimdi birazcık güvenimizi kaybetmiş gibi hissediyoruz, IMF’nin uzmanlığına olan güvenimizi biraz kaybettik. Geçmiş programda onlar başarısız oldular... Şimdi de mi başarısız olacak sorusunu soruyoruz?
       
Prof. Dr. Robert Solow, "IMF dalgalı kurda haklı" dedi.
       Robert Solow: Bence IMF’nin bir şeyleri öğrenmiş olması çok iyi değil mi, deneyimlerinden bir şeyler öğreniyor... Asya krizinin üzerinden birkaç yıl geçti ve çok fazla şey öğrendiler. Ve ben de güvenimi kaybedersem, bir meslektaşıma ne zaman güvenimi kaybederim; bazı şeylerde, yeni şeyler öğrenmediği zaman.
       Şuna inanıyorum ki, Türkiye bu konuda çok fazla endişe duymamalı, IMF’ye güven duymalı, Türkiye’nin endişelenmesi gereken doğru şeyleri yapmasıdır... Öyle umuyorum ki, IMF doğru şeyleri onaylayacaktır. IMF her şeyi bilemez tabii ki, tanrı değildir, IMF de her şeyi bilmesinin imkanı yok. Ancak kararları değişecektir ve bir şeyler öğrenmesi bizi memnun etmeli bence.
       Asaf Savaş Akat: Siz de konuşmanız sırasında yapısal reformlardan bahsettiniz, bunların önemine de değindiniz konuşmanızda ve bu yapısal reformlar gerçekten çok önemli, özellikle üretkenliğin artırılması konusunda.. Türkiye ekonomisini bu açıdan değerlendirebilir misiniz,? Türkiye’nin performansı nedir?
       Robert Solow: Bazı şeyler duydum tabi. Mesela duyduğum şeylerden birisi de şuydu; şöyle bir tahmin yapmak herhalde yanlış olmaz. Türkiye’de çok fazla yatırım kararı alınıyor ve bu kararlar genellikle siyasi anlaşmalara ya da resmi olmayan anlaşmalara dayanarak yapılıyor. Risk ve karlılık çok fazla gözönünde bulundurulmuyor. Yatırım gerçekten çok az rastlanan bir şey. Türkiye planlarını ve sermayesini artırmak zorundadır. Doları, lira ya da mark konusunda kayıplara uğramak gerçekten Türkiye’nin yararına olmayacaktır. Başka hedefleri kendi çıkarları açısından kullanılacaktır bu. Ancak üretkenlik açısından fayda sağlamayacaktır.
       Ege Cansen: Tekrar şu noktada şunu söylemek istiyorum. Çok kritik bir soruyla karşı karşıyayız, ekonomistler arasında özellikle bu çok fazla şey oluyor, özellikle sol görüşlü ekonomistler şunu eleştiriyorlar... Sermayenin, liranın konvertibilitesini tartışıyorlar. Çok fazla ülke içerisinde sermaye yaratmadığımız söyleniyor. Çünkü özel yatırımcıların yatırımlarını dolar olarak sakladıklarını ve bunları Türkiye’nin dışında sakladıklarını, yatırım yaptıklarını söylüyorlar. Yani ABD’den gelen para tekrar başka bir yere gidiyor, nereye gidiyor bilmiyoruz, Amerika ya da başka bir yer.. Bu konvertibiliteden bahsediyorum. Ve sermayenin serbestçe hareketedinden bahsederken bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?
       Robert Solow: Gerçekten çok önemli bir sorudur bu. Bence bir ayrım yapmamız gerekiyor. Spekülatif hareketlerle, para hereketleriyle özellikle porföy yatırımından da bahsediyorum ve doğrudan yatırım diğer taraftan da.. Bunlar arasında bir ayrım yapılması gerekiyor. Türkiye gibi ülke doğrudan yatırımı desteklemelidir. Yabancılar bir tehlikeyle karşı karşıya kaldıklarında Türkiye’de...
       Asaf Savaş Akat: Kısa dönemli paralardan bahsetmiyoruz, uzun dönemli paralara yönelme...
       Robert Solow: Tabii ki uzun dönemli sermayeye yönelmeniz gerekiyor. Başka bir nokta da var gözönünde bulundurulması gereken: Sermaye akışını değil de sermayenin içeriye girişini, dışarıya akışını değil de içeriye girişini birazcık sınırlamanız gerekiyor.
       Çok fazla Türkiye’yi tenkit edecek yatırımcıların içeriye girmesine izin vermemeniz gerekiyor. Onların sermayesi nedeniyle daha sonra sorunlar yaşanıyor, sizin bunları yapmanız gerekiyor. Bütün kısa dönemli yatırımcılara kucak açmanız gerekmiyor. Bütün bunları gözönünde bulundurmanız gerekiyor. Bütün ülkeler, kendi ülkesinin içine giren parayı ve dışarıya çıkan parayı denetlemek zorundadır.
ŞİLİ BAŞARILI OLDU
       Asaf Savaş Akat: Gerçekten çok ilginç bir noktaya değindiniz.... Şili’de de aynı şey oldu...
       Robert Solow: Evet, Şili böyle bir şey yaptı ve çok da başarılı oldu.
       Asaf Savaş Akat: Bu sayede volativite sorunları, paranın içeriye akışı ve dışarıya akışı ve faiz oranlarındaki volativite sorunları çözümlenecektir değil mi...
       Robert Solow: Doğru söylüyorsunuz... Bütün ülkenize giren paraları denetlersiniz, sermaye akışında çok fazla sorun yaşamayacaksınız....
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları