Home page
Haber Menüsü


Demirbank HSBC evliliği tamam
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesinde bulunan Demirbank, İstanbul’da bugün imzalanan anlaşmayla HSBC Grubu’na geçti. HSBC Demirbank için Fon’a 350 milyon dolar ödeyecek. Devir işlemleri Ekim sonu tamamlanacak.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
20 Eylül— Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu bünyesinde bulunan Demirbank, bugün İstanbul’da imzalanan anlaşmayla HSBC Grubu’na geçti. Demirbank’ın hisse satış ve devir sözleşmesi, bankanın Zincirlikuyu’daki Genel Müdürlüğü’nde imzalandı. Sözleşmeye, BDDK Başkanı Engin Akçakoca ile HSBC Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Keith Whitson imza koydu. Sözleşmeyle 31 Ekim tarihine kadar gerekli işlemlerin bitirilerek, Demirbank hisselerinin tamamının Fon tarafından HSBC Bank’a devri öngörülüyor.

   
 
       
   
MSNBC News Fon bankalarına teklif süresi uzadı
MSNBC News Akışık: Kamu bankaları sağlıklı mali yapıya kavuştu
MSNBC News Etibank'ın gayrimenkulleri satılıyor
MSNBC News Kriz bankacıları kötü vurdu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  HSBC Bank plc bu satış işlemi karşılığı, devir tarihinde Fon’a peşin olarak toplam 350 milyon ABD doları ödeyecek.
       
İŞLEMLER EKİM SONUNA DEK BİTECEK
       Fon’dan yapılan açıklamaya göre, imzalanan “Hisse Satış Sözleşmesi” ile 31 Ekim 2001 tarihine kadar gerekli işlemler bitirilerek Demirbank hisselerinin tamamının Fon tarafından HSBC’ye devredilmesi öngörülüyor. HSBC Bank bu satış işlemleri karşılığı, devir tarihinde TMSF’ye peşin olarak toplam 350 milyon dolar (yaklaşık 530.2 trilyon lira) ödeyecek.
       HSBC’nin Demirbank için verdiği teklif 19 Temmuz 2001 tarihinde BDDK tarafından uygun bulunmuştu. Anlaşma gereğince HSBC, Demirbank’ın tüzel kişiliği ile aktif ve yükümlülüklerinin bir bölümünden oluşan yaklaşık 1 milyar ABD Doları tutarındaki bilançosunu alıyor.
       
Akçakoca: Türkiye’ye bakış olumlu etkilenecek

       
WHITSON: TÜRKİYE’YE İNANIYORUZ
       HSBC Grubu Başkanı Keith Whitson, Demirbank’ı devralmalarıyla ilgili olarak, “Bugün bu taahhüte giriyoruz, çünkü Türkiye’nin hakikaten uzun dönemde çok başarılı bir ülke olacağını biliyoruz” dedi.
       “Türkiye’ye inanıyoruz” diyen Keith Whitson, konuşmasını şöyle sürdürdü:
       “Bütün dünyada 78 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Bugün bu taahhüte giriyoruz, çünkü Türkiye’nin hakikaten uzun dönemde çok başarılı bir ülke olacağını biliyoruz. Dolayısıyla finansal hizmetler sektörünün gelişimine de katkıda bulunmayı istiyoruz. Zaten 10 senedir Türkiye’de faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Mevcudiyetimizi ve taahhütümüzü, bu ülkeye inancımızı artırmaktan dolayı da büyük mutluluk duyuyorum. “
       Çeşitli onaylar alındıktan sonra Demirbank’ı HSBC ile birleştirmeyi düşündüklerini anlatan Whitson, yeni bankanın HSBC ismini taşıyacağını kaydetti. Keith Whitson, “Yeni banka HSBC ismi taşıyacak ve hakikaten bu bankanın başkanı olmaktan büyük gurur duyacağım” dedi.
       
‘DEMİRBANK’I KÜÇÜLTMEK İÇİN ALMADIK’
       HSBC Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Whitson, satın aldıkları Demirbank’tan personel çıkarılması veya çıkarılmaması konusunda teminat veremeyeceklerini söyledi. Whitson, imza sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Şunu çok açık olarak söylemek istiyorum. Özellikle personelin işten çıkarılması veya çıkarılmaması konusunda teminat veremiyoruz. Bütün dünyada bu konuda zorluklar yaşanıyor, geçen haftanın olayları da özellikle etkiledi. Birçok finans şirketi önemli ölçüde personel azaltımına gittiler” diye konuştu.
       Bu gelişmelerin yanında önemli fırsatlar da gördüklerini anlatan Whitson, “Biz Demirbank’ı küçültmek için satın almadık. Büyütebileceğimize inandığımız için aldık, Türkiye’deki operasyonlarımızın gelişeceğini düşünüyoruz ve tabi ki yeni ürünlerimiz de olacak. Mümkün olduğu kadar Türkiye’deki müşterilerimize avantajlar sağlamaya çalışacağız” dedi.
       Prensipte büyümeyi amaçladıklarını ancak şu an için hiçbir konuda teminat verme imkanları olmadığını vurgulayan Whitson, dünyanın önümüzdeki yıllarda ne yöne gideceğini bilmenin çok zor olduğunu ve zor bir dönemden geçildiğini kaydetti.
       Demirbank’la Fon’a devredildikten sonra ilgilendiklerini söyleyen Whitson, “Orta ve uzun vadede Türkiye ile birlikte büyüyeceğimize inanıyoruz. Dünyanın diğer ekonomilerine baktığınız zaman sağlıklı ekonomilerde muhakkak sağlık bir bankacılık sistemi de olur, bu ikisi elele birlikte oluşur, biz orta ve uzun vadede Türkiye’nin ekonomik sağlığı, yapısı açısından hiçbir endişe taşımıyoruz onun için bu yatırıma giriyoruz” dedi.
        8

Demirbank tarih oluyor

Demir tüccarlarının çoğunlukta  bulunduğu 79 ortakla 1953 yılında kurulan Demirbank, HSBC Bank'a  satışıyla birlikte tarih oluyor.  Banka, 2000 yılı sonu itibariyle 2 katrilyon 502 trilyon 910  milyar lira aktif büyüklükle genel sıralamada 10, özel bankalar  arasında ise 6. sırada yeralıyordu.

Aktif büyüklüğü: Haziran 2001 tarihi itibariyle ise bankanın aktif büyüklüğü 5  katrilyon 430 trilyon liraya yükseldi. Geçen yılın ilk yarısını 48.2  trilyon lira kar açıklayan Demirbank, bu yılın aynı dönemini rekor  zararla kapadı.

Zararı: Bankanın Haziran 2001 tarihi itibariyle zararı 1  katrilyon 472 trilyon 181 milyar lira olarak belirlendi.    Demirbank'ın 31 Temmuz 2001 itibariyle 199 şubesi ve 3.724  personeli bulunuyor.

Bankayı devralan HSBC Grubu'nun Türkiye'deki bankası HSBC Bank  A.Ş., Haziran 2001 tarihi itibariyle 898 trilyon 722 milyar liralık  aktif büyüklüğe ulaştı. Bu dönemde 65,9 trilyon lira net kar açıklayan HSBC Bank'ın 8 şubesi bulunuyor.

HSBC daha önce de talipti 

HSBC Bank, devraldığı Demirbank'a, Fon'a  geçmeden önce de talip olmuştu.    Demirbank'ın eski Yönetim Kurulu Başkanı Halit Cıngıllıoğlu,  bankanın 6 Aralık 2000 tarihinde Fon'a devir kararından sonra yaptığı  açıklamada, bankanın kurumsal, bireysel, yatırım bankacılığı ve  altyapısıyla, mükemmel yapısı sayesinde dünyanın en büyük bankaları  tarafından da beğeni kazandığını söylemişti.

Demir tüccarları kurdu

''Demir gibi bir banka'' olarak geçmişte anılan Demirbank'ın  kuruluş öyküsü, Perşembe pazarındaki demir tüccarlarına uzanıyor.  Demirbank, 1953 yılında sermaye ağırlığı Kayserili Cıngıllıoğlu  ailesinde olmak üzere demir tüccarlarının çoğunlukta olduğu 79 ortakla kuruldu. Banka faaliyetine, İstanbul-Galata'da başladı.     Bankanın Fon'a devredilmeden önceki ana ortağı olan Cıngıllı  Holding'in Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Nuri Cıngıllıoğlu yürütüyordu. 


       
ÖNEMLİ OLAN KALİTE
       Whitson, bir gazetecinin “Demirbank’ın şube başına aktifi 11 milyon dolar. Sektörde ise bu rakam 16 milyon dolar. Aradaki farkı nasıl kapatmayı düşünüyorsunuz?” şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı:
       “Önemli olan miktar değil kalitedir, bize yönlendirecek olan da bu. Her zaman en büyük olmamız gerektiğini düşünmüyoruz. Bizim istediğimiz en iyi olmak. İleriye doğru adım atarken iyi kalitede aktiflerimizin olmasını tercih ediyoruz. Daha az sayıda bir aktif bazı olabilir, ama bunun daha kaliteli olması son derece önemli. Geniş aktif tabanı olanların daha büyük sorunlarla karşılaşacağını düşünüyorum.”
       Whitson, Türkiye’nin zor bir ekonomik süreçten geçtiği ve böyle bir dönemde nasıl para kazanmayı planladıklarının sorulması üzerine de işe orta ve uzun vadede elde edecekleri için girdiklerini yineleyerek şöyle devam etti: “Bizim grubumuz için orta ve uzun vade önemli. Bu kadar büyük bir ülkede bu kadar az temsil ediliyor olmamız kabul edilemezdi. Buradaki mevcudiyetimizi artırmanın zamanının geldiğini düşünüyoruz ve bu fırsatı değerlendirmek istedik. Tutarlı, sağlam ve muhafazakar bankacılığa inanıyoruz. 78 ülkede de benimsediğimiz yaklaşım bu. Hemen büyük bir servet kazanacağımızı mı düşünüyoruz? Hayır, ama burada karlı bir operasyon oluşturacağımıza inanıyoruz.”
       
HİSSEDARLAR BDDK’YA YÖNELMELİ
       Whitson, elinde Demirbank hissesi bulunan mağdur yatırımcılar olduğu ve bu konudaki düşüncelerini soran gazeteciye, “BDDK, Demirbank’ın mülkiyetini Fon’a devretmişti. Dolayısıyla bu hissedarlar öncelikle bu endişelerini BDDK’ya iletmeliler diye düşünüyorum” karşılığını verdi.
       “Demirbank Fon’a devredilmeden önce 1 milyar dolardı. Şimdi 350 milyon dolara indi. Sizce fiyatı neden düştü, devlet çok mu kötü yönetti” şeklindeki bir soru üzerine de Whitson, şöyle konuştu: “Bizden önce nasıl yönetildiği konusunda yorum yapamam ama 1.2 milyar HSBC’den kaynaklanan bir rakam değil. Spekülatif bir rakam. 350 milyon dolar her iki taraf için de adil bir rakamdır.”
       HSBC’nin elektronik ticaret ve elektronik bankacılık konusunda ayda 10 milyon dolar harcadığını anlatan Whitson, Citibank ile dünyanın bir çok ülkesinde rekabet ettiklerini ve bazı ülkelerde de Citibank’dan daha güçlü olduklarını söyledi.
       
AKÇAKOCA: İMZA 9.5 AY SONRA GELDİ
       İmza töreninde kısa bir konuşma yapan BDDK Başkanı Engin Akçakoca da, Demirbank’ın Fon’a geçmesinden 9 ay 15 gün sonra satış imzalarının atıldığını vurguladı.
       Bir finansal dünya devini Türkiye’de konuk etmekten son derece mutlu olduklarını belirten Akçakoca, “Bankacılık sektörünün önemli dönemeçlerinden biri bugün. Hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Türk ekonomisine olumlu katkılarda bulunacağına inanıyorum” diye konuştu.
       Konuşmaların ardından, yaklaşık 100 sayfa tutan Demirbank hisselerinin tamamının HSBC Bank plc’ye satış ve devrine ilişkin sözleşme imzalandı. İmzalar atıldıktan sonra da iki başkan, şampanya ile sözleşmenin imzalanmasını kutladı. HSBC Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Whitson, kadehini Türkiye şerefine kaldırdı.
       
DEMİR YATIRIM DA HSBC’YE KATILIYOR
       Demirbank’ın tamamına sahip olduğu Demir Yatırım da HSBC bünyesine katılıyor. Demirbank’ın bu sözleşme dışında kalan aktif ve yükümlülükleri ile diğer iştirakleri ise BDDK’nın mülkiyeti ve yönetiminde kalacak.
       Satış işleminin, resmi mercilerden alınacak onayların ve diğer koşul ve yükümlülüklerin yerine getirilmesine bağlı olarak 31 Ekim 2001 tarihinde tamamlanması bekleniyor.
       Demirbank yaklaşık 200 şubesi, 2 milyar dolar civarındaki mevduatı ve yaklaşık 650 bin bireysel müşterisi ile Türkiye’nin 5. büyük özel bankası konumundaydı. Demirbank, Aralık 2000’de BDDK yönetimine geçmişti. HSBC, Türkiye’de 1990 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürüyor.
       İlk aşamada HSBC Bank A.Ş ve Demirbank T.A.Ş faaliyetlerine iki ayrı kurumsal kimlik altında devam edecekler. Ancak HSBC, Demirbank’ın devir işlemlerinin tamamlanmasının ardından en kısa süre içinde HSBC Bank ile Demirbank T.A.Ş’yi birleştirmeyi planlıyor. BDDK ve diğer resmi mercilerin onaylarına bağlı olan birleşme sonrasında yaklaşık 2 milyar dolar bilanço büyüklüğüne ve yaklaşık 250 milyon dolar sermayeye sahip birleşmiş bir yapı oluşacak.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları