Home page
Haber Menüsü


Tam “Athena” zamanı şimdi!
Avrupa Basketbol Şampiyonası için yaptıkları müzikle tüm Türkiye’nin tanıyıp sevdiği topluluğun kuruluşu 90’ların başına kadar gidiyor.
Çağlan Tekil/Radio Eksen
NTV
    15 Eylül—  Fenerbahçe’de aynı evde yaşayan 4 müzik aşığının hikayesi kimi yerde hüzünlü, ama çoğu kez heyecanlı ve zevkli. İşte bu ilginç grubun müzik dünyasında nerelerden geçerek yer aldıklarının öyküsü...  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  “12 Dev Adam”ın parçasının mimarı Athena grubunu artık tüm Türkiye tanıyor. Eskiden kollarında dövme olan veya renkli giyinen gençlere garip bakan Türk toplumu, Athena sayesinde alternatif müzik dinleyen ve giyinen kitleye hoşgörüyle bakmaya başladı. Grubun futbolu konu alan “Holigan” ve “Tam Zamanı Şimdi” parçalarından sonra, Avrupa Basketbol Şampiyonası’nın “gaz müziği” “12 Dev Adam” da tıpkı bu 2 parça gibi uzun süre dillerden düşmeyecek gibi görünüyor. Peki daha 3 yıl öncesine kadar kimsenin haberi olmadığı Athena grubu nereden çıktı?


       Athena’nın kuruluşu ’90’ların başına dayanıyor. Gökhan ve Hakan Özoğuz kardeşler tarafından kurulan grup, o zamanlar thrash metal yapıyordu. Her iki kardeş de gitar çalmayı Pentagram grubunun eski gitaristi Ümit Yılbar’dan öğrendi. Ümit Yılbar öğrencilerinin bugünkü başarısını göremeden, askerliğini yaparken PKK tarafından Güneydoğu’da şehit edildi. Grubun kadrosunda gitarist kardeşler Hakan ve Gökhan’ın yanısıra bas gitarda Asrın Tuncer ve bateride şu an olduğu gibi yine Turgay Gülaydın vardı. Athena’nın ilk demosu “Horror Dimensions” yeraltı piyasasında dağıtılıp grubun ismi yavaş yavaş duyulmaya başladıktan hemen sonra Gökhan vokali bırakıp sırf gitara geçti. Gruba vokalist olarak ise Ferit Tucer dahil oldu. Ferit ve Asrın gruptan ayrılıp önce İllegal Süttozu’nu, sonra da AF grubunu kurdular. Bas gitara Ozan Karaçuha geldi, vokali ise tekrar Gökhan devraldı. Bu arada grup ilk albümü “One Last Breath”i Hammer Müzik adına hazırlarken, Gökhan punk ve Oİ müziğe merak salarak grup için “Bazil” adında Türkçe bir parça yazdı. Thrash metal soundlu “One Last Breath” piyasaya çıktığında Athena çoktan metal yapmayı bırakıp punk yapmaya başlamıştı. Hatta grup, albümün kapağına bile punk imajlı bir fotoğraflarını koydu.
       
“FAZLA SERT” BULUNDULAR
       Exploited, Dead Kennedys, Sex Pistols, Madness gibi grupların parçalarını yorumlamak için Alt Kemancı’da sahne almaya başladılar. Kısa bir süre sonra “fazla sert” bulunarak bu bardan kovuldular. Yazın Fethiye ve Marmaris’te ufak barlarda çaldılar. Gece bar kapanınca masraf olmasın diye barın içinde yatıyorlardı. Kış gelince Harbiye’de bulunan Captain Hook Bar, Athena ile anlaştı ve Athena ağırlıklı olarak ska türünün yeraldığı repertuarını burada seslendirmeye başladı. Sahnede “Skalonga”, “Holigan” ve “Tarlaya Ektim Soğan” gibi kendi bestelerini de çalıyorlardı. Kısa bir süre sonra Captain Hook’da Athena’nın çaldığı geceler izdiham yaşanır oldu. Bu arada grubun yakın arkadaş çevresi de kişisel bağlantılarıyla bazı plak şirketlerinin yöneticilerini Athena’yı seyretmeye getirdiler. Ama genel olarak konularında “uzman” bu şahısların yorumları aynıydı: “BU MÜZİK SATMAZ!”.
       
TAM ZAMANINDA “TAM ZAMANI ŞİMDİ”

       Number 1, bir plak şirketi kurduğu zaman ilk olarak Athena’yla anlaştı ve herkesçe ilk albüm sanılan ama aslında grubun 2. albümü olan “Athena”yı yayınladı. Albümün çıkış parçası olan “Skalonga”da Captain Hook’ta Athena’yı izlemeye gelen hemen herkes rol aldı. Parça tuttu, ancak albüm satışlarını asıl fırlatan “Senden Benden Bizden” ve “Holigan”ın klipleri oldu. Bu 3 klip sonucunda Athena albüm satışlarında 300 binli rakamlara ulaştı. Sadece 5 bin dolarlık bir stüdyo bütçesiyle kaydedilen albüm, Athena’nın müzikal açıdan tam anlamıyla içine sinen bir albüm olmamıştı. 2.albüm öncesi menajerlerini değiştirmek istediler, ancak bu konu plak firmalarıyla aralarını bozdu ve Athena 2.albümünün kayıtlarını bitirmiş olmasına rağmen aylarca piyasaya süremedi. Kontrat ellerini kollarını bağlamış ve Athena müziği bırakma noktasına gelmişti. Her şey bitti dendiği anda Universal Müzik araya girdi, NR1 İle uzlaşma sağlandı ve grubun 3.albümü “Tam Zamanı Şimdi” piyasaya çıktı. Grubun bu albümünden çıkan “Yaşamak Var Ya” adlı klipte de tıpkı önceki 4 klipte olduğu gibi grubun yakın arkadaşları oynadı. Bu albümden çıkan ikinci single ise Pale grubuna ait “Dogs With No Tales” adlı parçanın coverı olan “Palavra” oldu.
       
BİR DE BABA VAR
       Athena’nın kısa hikayesi böyle… Fenerbahçe’de aynı evde yaşayan 4 müzik aşığının sıfırdan zirveye yükseliş hikayesi. Bu başarılarının en büyük mimarı ise hiç kuşkusuz Hakan ve Gökhan’a müzik zevki aşılayan, müzikal tercihleri konusunda baskı yapmayan ve onlara birer arkadaş gibi davranan baba Ahmet Özoğuz. Grup elemanları arasındaki lakabı “usta”. Kalamış’ta bir eczanesi var ve her gün onlarca Athena hayranı kız bu dükkanda Hakan ve Gökhan’ın duvarda asılı çocukluk fotoğraflarına bakıp iç geçiriyor.
       Eğer Athena’yı yakından tanıyan biriyseniz şu an kapasitelerinin yarısıyla müzik yaptıklarını zaten biliyorsunuzdur. Athena kafasındakileri doğru bir ekiple kağıda ve müziğe dökebilirse sanırız ki Tarkan’dan sonra Avrupa’da alkışlayacağımız bir diğer isim onlar olacaklar.
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları