Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 16:08 TS 14 Eyl., 2001
İstanbul
AA
Fehriye Erdal’ın Sabancı suikastindeki rolü

İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı İrfan Özliyen tarafından hazırlanan 28 Mart 1997 tarihli iddianamede Fehriye Erdal’ın “Sabancı suikastı”ndaki rolü anlatılıyor.
Bayrampaşa Cezaevi’nde tutuklu bulunan yasadışı DHKP/C örgütü elebaşlarından Ercan Kartal’dan Sabancı Center’da kim varsa öldürülmesi talimatını alan Mustafa Duyar ve İsmail Akkol, 6 Ocak 1996’da Fatma Erdem’in evinde Fehriye Erdal’la buluştu.
       Burada eylemin 8 Ocak 1996 tarihinde yapılmasını kararlaştıran Duyar ve Akkol, Erdal’a cep telefonu numarası vererek Sakıp Sabancı binada ise “Annem evde”, değilse “Annem evde yok” şeklinde kendilerini uyarmasını istediler.
       Hazırlık döneminde Gültepe’de Murteza Deveci’nin evinde kalan Duyar ve Akkol, kararlaştırılan gün evden çıktıklarında Erdal’ın cep telefonundan arayarak, “Annem evde yok, yarın görüşürüz” şeklinde bilgi vermesi üzerine geri döndüler.
       Ertesi gün olan 9 Ocak 1996’da tabancaları ve susturucuları bacaklarına bezle saran, satın aldıkları kıyafetleri giyen, cep telefonu ve çantalarını yanlarına alan Duyar ve Akkol, saat 09.57’de 4. Levent’te bulunan Sabancı Center’a yaklaştıklarında Fehriye Erdal’ın “Annem evde, saat 10.00’da görüşürüz” şeklindeki telefon mesajını aldılar.
       
YANLIŞ KAPIDAN GİRİŞ
        Sabancı Center’in ön ana giriş kapısındaki görevlilere Ulusal Temizlik Şirketi’nin merkez şubesinden geldiklerini ve şirket yetkilileriyle görüşeceklerini bildiren Mustafa Duyar ve İsmail Akkol, içeriden “Olur” alınması üzerine bir görevli nezaretinde Fehriye Erdal’ın beklediği ön kapıya değil, “D” kapısına gitmek zorunda kaldılar.
       Buradaki güvenlik görevlisi Galip Akbaş tarafından nüfus cüzdanları alınan, giriş kayıtları yapılan ve giriş kartı verilerek cüzdanları alıkonulan Duyar ve Akkol, temizlik görevlisi Mustafa Gürses’le temizlik firmasına gönderildi.
       Şirket görevlisi Ahmet Şahin tarafından merdivenlerde karşılanan Duyar ve Akkol, firmaya PTT’den telefon ettikten sonra geleceklerini belirterek, bu görevliden de kurtuldular.
       Binanın krokisini daha önceden gördükleri için PTT Şubesi’ndeki bir bayana yemekhanenin yerini soran Duyar ve Akkol, daha sonra yemekhane bölümünde bulunan asansöre binerek 15. kata çıktılar. Buradaki erkekler tuvaletinde bacaklarına sardıkları tabanca ve susturucuları çıkartarak bellerine yerleştiren Duyar ve Akkol, bir aksilik çıkması halinde buluşmayı kararlaştırdıkları Fehriye Erdal’ı beklediler.
       
ODALARI KARIŞTIRDI
        Yaklaşık 15 dakika sonra gelen Fehriye Erdal, Sabancılar’a kahve götüreceğini ve çevreyi kontrol edeceğini söyleyerek, 25. kata çıktı ve 3 dakika sonra geri döndü. Erdal, sekreter ile Sabancı kardeşlerden biri ve genel müdürün bir odada, Sakıp Sabancı ve diğer kardeşlerinin de toplantı salonunda olduğunu söyledi. Fehriye Erdal, Mustafa Duyar’ın sorusu üzerine Sakıp Sabancı’nın soldaki odada bulunduğunu bildirdi ve hep birlikte asansörle 25. kata çıktılar.
       Kendi kartı ile kapıyı açan Fehriye Erdal’a Sakıp Sabancı’nın bulunduğu odayı eliyle tekrar göstermesini isteyen Mustafa Duyar, Erdal’ın heyecanlanarak önce sağ, sonra da soldaki odayı göstermesiyle karşılaştı. Bunun üzerine sorusunu tekrarlayan Duyar’a sol odayı işaret eden Erdal, daha sonra asansöre binerek yanlarından ayrıldı. Erdal’ın ayrılmasından sonra içeri giren Mustafa Duyar, eylem arkadaşı İsmail Akkol’dan ayrı bir odada oturan sekreter Ayşe Nilgün Hasefe’yi etkisiz hale getirmesini isteyerek, soldaki odaya girdi.
       
SUİKAST ANI
        İçeriye girdiğinde Sabancı ve Haluk Görgün’ü masada karşılıklı oturmuş kahve ve sigara içerken gören Mustafa Duyar, Sakıp Sabancı’yı içeride göremeyince açık olan tahta kapıdan içeri baktı. Baktığı odada kimseyi bulamayınca yaklaşık 2 metre mesafeden şaşkınlıkla kendisini izleyen Özdemir Sabancı ve Haluk Görgün’e dönen Duyar, elindeki çantayı yere bıraktıktan sonra belinden çıkardığı 7.65 milimetre çaplı susturucu takılı tabancasıyla Sabancı’nın kafasına doğru 3 kez ateş etti.
       Haluk Görgün’e de 2 kez ateş eden Duyar, yere atarak masanın arkasına gizlenmeye çalışan Görgün’e yaklaşarak göğüs hizasından 2 kez daha ateş açtı. Özdemir Sabancı’ya bir kez daha ateş ettikten sonra öldüğüne kanaat getiren ve tabancayı çantasına yerleştiren Duyar, daha sonra da odadan çıktı.
       
AKKOL’A YALAN SÖYLEDİ
        Odadan çıktığında sekreteri öldürdüğünü belirten İsmail Akkol’un, “Sen kimi vurdun?” sorusuyla karşılaşan Mustafa Duyar, Özdemir Sabancı ile genel müdürü öldürdüğünü bilmesine ve yedek şarjörü olmasına rağmen sağdaki odaya girmeden bir an önce olay yerini terk etmek için “Sakıp Sabancı ve Şevket Sabancı’yı vurdum” cevabını verdi.
       İsmail Akkol’un elindeki çantayı sekreterin odasına bırakarak asansöre yönelmesinden sonra örgütün bayrağını olay yerine bırakmadığını hatırlayan Duyar, tekrar geri dönerek çantadan çıkarttığı DHKP/C örgütü imzalı bildiri ve örgüt bayrağını içeri bıraktı.
       Asansöre binerek zemin kata inen ve ön kapının turnikelerinden kartsız çalışan bölümden çıkarak binadan ayrılan Duyar ve Akkol, saat 11.00 sıralarında Murteza Deveci’nin evine ulaştı. Eylemden sonra bir süre İstanbul’da saklanan Duyar, Akkol ve Erdal, daha sonra sahte pasaportlarla yurtdışına kaçtı.
       
DOSYASI AYRILDI
        Sabancı Holding Yönetim Kurulu üyesi Özdemir Sabancı, ToyotaSA Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe’nin öldürülmesiyle ilgili 12 sanık hakkında açılan davayı 15 Mart 2001 tarihinde karara bağlayan İstanbul 1 No’lu DGM, TCK’nın 146/1 maddesi uyarınca “Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek” suçundan idam cezası istemiyle gıyabi tutuklu olarak yargılanan Fehriye Erdal’ın dosyasını ayırdı.
       
MUSTAFA DUYAR ÖLDÜRÜLDÜ
       “Yasadışı örgüte yardım ve yataklık etmek”le suçlanan Fatma Erdem, Metin Narin, Ejder Güngör, Mehmet Gökmen, Ferhan Taş, Melek Akkaya, Nazlı Güngör ve Murteza Deveci hakkındaki davayı, 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun uyarınca erteleyen mahkeme heyeti, Şam’da yakalandıktan sonra yargılama aşamasında Afyon Cezaevi’nde öldürülen Mustafa Duyar hakkındaki kamu davasını ortadan kaldırdı. Yakalanamadığı için İsmail Akkol’un dosyasını da ayıran mahkeme heyeti, eylem talimatını verdiği öne sürülen Ercan Kartal’ın dosyasını ise aynı mahkemede görülen başka bir davayla birleştirdi.

 

       
    MSNBC News Belçika Fehriye'yi yargılayacak
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları