Home page
Haber Menüsü


Avrupa ve Asya borsaları istikrarlı  
Terörist saldırıları sonrasında sarsılan dünya borsaları yavaş yavaş kendine dönüyor. Avrupa borsalarındaki yükseliş yüzde 1’i geçti.  
   
 
ABD borsalarında üç günlük ara ardından Chicago Borsası'nda işlem yapıldı.  
   
Londra/Tokyo
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    13 Eylül—  ABD’ye yapılan terörist saldırıları sonrasında borsalar yavaş yavaş kendine geliyor. Avrupa borsaları özellikle sigorta ve ilaç şirketlerinin hisse senetlerine yönelik alımlarla yükseliş gösterdi. Avrupa’nın en büyük 50 şirketinin hisse senetlerini kapsayan Dow Jones Europe Stoxx 50 Endeksi yüzde 0.8 artışla 3281.92 puandan kapanırken, Londra Borsası’nda FT-SE 100 Endeksi yüzde 1.26, Frankfurt’ta DAX Endeksi yüzde 6.7 yükseliş gösterdi.  

   
 
       
   
MSNBC News Köhler: Felaketin etkisi kısıtlı olacak
MSNBC News ABD'ye saldırı sonrası piyasalar dengelendi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Londra Borsası’nda Salı günü FT-SE 100 Endeksi yüzde 5.7 düşerken, DAX Endeksi yüzde 8.5 gerilemişti.
       Finlandiyalı cep telefonu üreticisi Pazartesi günü yüzde 4.3 gerileme ardından yüzde 11 yükseliş gösterirken, Avrupa’nın üçüncü büyük ilaç şirketi Novartis yüzde 2.3 değer kazandı. Alman reasürans şirketi Munich Re yüzde 4.9, İsviçreli reasürans şirketi Swiss Re yüzde 11 değer kazandı.


       Avrupa’nın en büyük savunma sanayi şirketi BAE Systems’in hisse senetleri ise yüzde 13 yükseliş gösterdi.
       Avrupa’nın önde gelen sekiz borsasından yedisinde yükseliş yaşandı.
       Londra Borsası’nda FT-SE 100 Endeksi yüzde 1.26 artışla 4943 puandan, Paris’te CAC 40 Endeksi binde 1 kayıpla 4113 puandan ve Frankfurt Borsası’nda DAX Endeksi yüzde 0.23 artışla 4345 puandan günü kapattı.
       Tokyo Borsası’nda ise Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.3 artışla 9,613.09 puana yükseldi. Ancak, Asya borsalarında, dev şirketlerin en büyük ihracat pazarı olan ABD ekonomisinin geleceğiyle ilgili endişeler sürdü.
       Gelirlerinin büyük bölümünü ABD’ye yaptıkları ihracattan elde eden Japon şirketler ve özellikle de otomotiv şirketleri, bugün de değer kaybetmeye devam etti. Yatırımcılar, ABD’ye büyük çaplı ihracat yapan Toyota, Sony gibi şirketlerden uzak duruyorlar. Toyota, yüzde 5.59, Nissan 7.63 ve Sony yüzde 5.29 gerilerken, NTT DoCoMo hisseleri değer kazandı.
       
ABD MERKEZ BANKASI’NDAN DESTEK
       Avrupa Merkez Bankası, yaptığı yönetim kurulu toplantısında, kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmezken; şu anda yapılacak faiz indiriminin aşırı tepki niteliğinde olacağını açıkladı. Diğer yandan, ABD Merkez Bankası, Avrupa bankacılık sistemine 50 milyar dolarlık takas (swap) desteği vereceğini açıkladı.
       ABD Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, mali piyasaların işleyişinin kolaylaştırılması ve dolar cinsinden likidite temini için bu harekete girişildiği belirtildi.
       FED ve Avrupa Merkez Bankası arasında varılan anlaşma uyarınca, ABD’deki felaketten etkilenen Avrupalı bankaların nakit ihtiyaçlarına yardım için döviz değiş tokuşu yapılacak.
       AMB 50 milyar dolara kadar ABD’den kaynak çekebilirken, FED New York şubesi eşit miktarda euro mevduatı alacak. ECB, dolar cinsinden bu mevduatı euro bölgesi ülkeleri merkez bankalarına, onlar da dolar likiditesi ihtiyacındaki Avrupalı bankalara sunacak. Swap işlemi 30 gün içinde sona erecek.
       
ABD’DE İŞLEMLER BEKLENİYOR
       Birinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en uzun süre kapanan ABD borsalarında işlemler, Pazartesi günü başlayacak. Bu arada, Chicago Board of Trade de işlemler başlarken, devlet tahvilleri 43 yılın en yüksek değerlerine yükseldi.
       Ekonomistler, Wall Street’in açılmasıyla birlikte Dow Jones Sanayi Endeksi’nin yüzde 3 düşeceğini (300 puan) öngörüyorlar.
       
PETROL FİYATLARI GERİLEDİ
       Bu arada, uluslararası piyasalarda petrol arzı garantilenip güven altına alınınca, fiyatlar ABD’deki saldırıların öncesindeki düzeyine geriledi.
       Londra Borsası’nda Ekim ayı teslimatı Brent petrolünün varil fiyatı 12 sent düşüşle 27 dolar 90 sente geriledi. Bu arada, Amerikan ham petrolünün vadeli işlemlerle alınıp-satıldığı New York Ticaret Borsası bugün kapalıydı.
       New York ve Washington’daki terörist saldırılar sonrasında ham petrolün varil fiyatı 3 dolar birden artmıştı. ABD ve Avrupa’da tüketiciler petrol stoklamaya kalkışmazken, Filipinler ve Tayvan gibi, bazı Asya-Pasifik ülkelerinde benzin gibi bazı rafine petrol ürünlerinin ihracatı, herhangibir bir darlık ihtimaline karşı durduruldu.
       Asya’nın en büyük petrol tüketicileri, Çin ve Japonya ise bu konuda tedbir almadı.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları