Home page
Haber Menüsü


ABD’de Müslüman
aleyhtarlığı yükseliyor
ABD’de düzenlenen saldırıların arkasında Suudi terörist Usame bin Laden’in bulunduğu şüphesi, ABD’de yaşayan Müslümanlara yönelik düşmanca hareketleri artırdı.
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    13 Eylül —  ABD Başkanı Bush, Amerikan ulusuna hitaben yaptığı konuşmada, Arap kökenli Amerikalılara ve Müslümanlara saygılı olunması gerektiğini vurguladı. Müslüman-Hıristiyan Uzlaşma Merkezinin Uzmanı Prof. John Woll ise, “potansiyel değil, gerçek bir tehlike”yle karşı karşıya olunduğu uyarısında bulundu. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa da, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’dan, “ABD’deki Arap ve İslam toplumuna zarar gelmemesi için gerekli önlemlerin alınmasını” istedi. ABD’de yaşanan terör saldırılarının ardından, bugün de Texas’ta bir camiyle İslam merkezine molotofkokteylli saldırı düzenlendi. Müslümanlara karşı tepkinin başka ülkelere de yayılmasından korkuluyor. Londra’da Müslümanlara ait bir ilkokul kapatıldı.  

   
 
       
    MSNBC News Bush: 21. yüzyılın ilk savaşı
MSNBC News New York 11 bin ceset torbası istedi
MSNBC News ABD, Taliban'dan bin Ladin'i istiyor
MSNBC News FBI: Teröristlerin kimlikleri belirlendi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
‘Arap kökenli Amerikalılara ve Müslümanlara saygı gösterilmeli’
GEORGE W. BUSH
ABD Başkanı
       Arap Birliği Genel Sekreteri Musa, basına yaptığı açıklamada, Arap Birliği daimi delegeler acil toplantısından sonra dün akşam Powell’la bir telefon görüşmesi yaptığını belirtti. Musa, Powell’dan ayrıca, “tehlikeli sonuçlar doğuracak acele açıklamalar yapılmamasını” istediğini kaydetti. Powell da Musa’ya “Başkan George Bush ile bu konuyu görüştüğünü ve Amerikan yönetiminin, Arap veya Müslüman, etnik ve dini kökeni ne olursa olsun tüm Amerikalıları korumak için gerekli önlemleri alacağını ilettiğini” söyledi.
       
‘DURUM ÇOK CİDDİ’
       Washington’daki Georgetown Üniversitesi’nde bulunan Müslüman-Hıristiyan Uzlaşma Merkezinin Uzmanı Prof. John Woll, çok endişe verici bir durumla karşı karşıya olunduğunu söyledi.
       Woll, camilere saldırılar yaşandığını hatırlatarak, Ortadoğu görünümlü ya da Müslüman görünümlü insanların tehdit altında olduğunu doğruladı. Olayları, “popüler bir tepki” olarak değerlendiren Müslüman-Hıristiyan Uzlaşma Merkezi Uzmanı, ABD’deki tüm kuruluşların, vatandaşlarının Müslümanlara karşı bir hata işlememesi için çaba göstermeye çağırdı.
Cem: Korkuya yenik düşmeyiz

       Woll, potansiyel bir tehlikeyle değil, gerçek bir tehlikeyle karşı karşıya olunduğu uyarısında bulundu. John Woll, alınması gereken önlemin, özellikle dini anlayış konusunda çalışan kuruluşların önümüzdeki günlerde çok aktif olarak hareket etmesi olduğunu söyledi ve Müslüman,Yahudi ya da Hristiyan tüm ABD halkına dayanışma çağrısında bulunulması gerektiğini savundu.
       
MÜSLÜMANLARA YÖNELİK SALDIRILAR
       Texas’ta bugün de bir camiyle İslami merkeze molotofkokteylli saldırı düzenlendi. Polis, Dallas’ın 64 kilometre kadar kuzeyinde bulunan Denton kentinde düzenlenen saldırının hafif hasara yol açtığını belirtti. Molotofkokteylinin bira şişesinden yapıldığını söyleyen polis, Federal Soruşturma Bürosu, ABD Alkol Bürosu temsilcileriyle Tütün ve Ateşli Silah kuruluşlarının soruşturmada yardımcı olduğunu kaydetti.
       Texas’da dün de bir İslami komplekse ateş açıldı. Polis yetkilileri, Dallas’ın banliyösünde içinde bir okul ve caminin bulunduğu komplekse altı el ateş açıldığını, camların kırıldığını belirtti.
Teröristler nasıl organize oldu?
‘Brooklyn semtinin içinde çok sayıda Yemen asıllı Arap var. Bu bölgede, şu anda bir abluka havası olduğunu duyduk. Yani polis ve askerler bu bölgeyi çevirdi’
AHMET YEŞILTEPE
NTV New York muhabiri
        Kimsenin yaralanmadığı saldırının, sabah namazı için camiye gelenler tarafından ortaya çıkarıldığı belirtildi. İslami merkezden Abdül Rauf adlı bir kişi, ABD’deki ve tüm dünyadaki Müslümanların bu saldırıları kınadığına dikkat çekerek, “Biz bu ülkenin vatandaşlarıyız. Acı ve kederi paylaşıyoruz” dedi.
       New York eyaletinin Suffolk County kasabasında da Araplar aleyhinde hakaret dolu sözler sarfeden ve bir benzin istasyonu görevlisine tabanca çeken bir kişi polis tarafından tutuklandı.
       
NTV MUHABİRİNİN İZLENİMLERİ
       NTV New York muhabiri Ahmet Yeşiltepe de Müslüman aleyhtarlığı ile ilgili izlenimlerini anlattı.
       “Aslında benim bulunduğum bölgede çok fazla Arap asıllı Amerikalı yok. Hemen evimin önünde bir süpermarket var. Bunların sahipleri Bangladeşliler ve Pakistan asıllılar, ortaklar. Burada hemen hemen her gün sıra olurdu. İnsanlar, kahve ve New York’un meşhur bagelini almak için kuyruğa girerlerdi. Önceki gün ve bugün bu dükkanda hiç kimsenin olmadığını gördüm. Gerçekten çok şaşırtıcı. Yaklaşık bir iki blok uzaklıkta, mesafede bir Kolombiyalı’nın işlettiği bir market var, bu tür şeyleri satan bir yer, orada kuyruk var şimdi. Bu tabi kişisel bir gözlem. Ancak şunu biliyorum, Brooklyn’de, Brooklyn semtinin içinde çok sayıda Yemen asıllı Arap var. Bu bölgede, şu anda bir abluka havası olduğunu duyduk. Yani polis ve askerlerin bu bölgeyi çevirdiğini duyduk. Aramalar yapıldığını biliyoruz. Daha önce bu konuyla ilgili zaten bir film de yapılmıştı. Kuşatma adlı film bu mahallede çekilmişti. Benzer durum şimdi gerçekleşiyor. Bunun yanısıra New Jersey’de de Türkler var, Filistin asıllı Araplar var. Burada da bazı rahatsızlıkların olduğu yönünde benim kişisel duyumlarım oldu. Arap asıllılara, Müslümanlara, Müslümanların derneklerine ve örgütlerine tehdit telefonlarının geldiğini, hatta bazılarının evlerinin önüne “Defolun gidin” şeklinde yazılar yazıldığı yönünde kişisel duyumlarım var. Son derece kritik bir ortam tabii.”
       
DİĞER SALDIRILAR
       Indiana’da maskeli bir adam, Yemen kökenli bir ABD vatandaşına tüfekle ateş açtı.
       New York’ta da yaşlı ve sarhoş bir adam Pakistanlı bir kadına saldırdı. Yaşlı adam, kadını ‘Ülkemi yok ettin. Seni öldüreceğim’ diye tehdit etti.
       
Terörizmde yeni trend: Asimetrik tehdit

       Georgia Eyaleti’nin Carrollton kentindeki İslam merkezinin camlarının da taşla kırıldığı öğrenildi. New Jersey’in Asbury kasabasında yaşayan Ramandeep Singh adlı bir Hintli, başına sardığı türban nedeniyle arabasının taşlandığını ve üzerine çöp döküldüğünü, korkudan işe gidemeyerek evinde saklandığını söyledi. Virginia’daki Manassas camiinin telesekreterine de hakaret dolu mesajlar bırakıldığı bildiriliyor.
       Öte yandan, Washington’da okula giden Kuveytli küçük öğrenciler, “hepinizin ölmesi lazım” diyerek tehdit edildiklerini anlattılar.
       
LONDRA‘DAKİ İSLAM OKULU TEHDİTLER YÜZÜNDEN KAPATILDI
       İngiltere‘nin başkenti Londra‘nın kuzeyinde bulunan Müslümanlara ait bir ilkokulun, ABD‘ye yönelik terör saldırılarının ardından gelen tehditler yüzünden kapatıldığı açıklandı. BBC 1 televizyonunun haberinde, saldırıların ardından okula üst üste tehdit telefonları geldiği, çocukların güvenliğinin sağlanabilmesi için de kapatma kararı alındığı bildirildi. BBC ayrıca, diğer bazı İslam merkezlerine tehditler yapıldığını duyurdu.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları