Home page
Haber Menüsü


Afgan kökenli Amanullah Atta Muhammed'in Dünya Ticaret Merkezi'ne çarpan uçaklardan birini kullandığı düşünülüyor.
 
FBI: Teröristlerin kimlikleri belirlendi
 
ABD’de düzenlenen ve dünya tarihinin en büyük terörist saldırısıyla ilgili olarak Federal Soruşturma Bürosu (FBI) elemanları Boston ve Florida ve Hamburg’da operasyonlar yapıyor. 50 teröristin kimliklerinin belirlendiği bildiriliyor.
 
Washington
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
13 Eylül —  Los Angeles Times gazetesinin haberine göre, 50 şüphelinin kimliği belirlendi, bunların çoğunluğu sorguda. Florida’da uçuş eğitimi alan Afgan kökenli Amanullah Atta Muhammed’in Dünya Ticaret Merkezi’ne saldıran uçaklardan birini kullandığı tahmin ediliyor. Boston Havaalanı’nda terkedilen kiralık arabalardan yola çıkılarak iki Suudi asıllı pilotun da kimliklerine ulaşıldı. Teröristlerin çoğunun Ortadoğu ülkelerinden alınmış pasaportlara sahip oldukları ve dört ayrı hücreye mensup olabilecekleri belirtiliyor. Saldırının ardında Usame Bin Ladin’in olduğu şüphesi giderek büyüyor. Bu arada ABD Adalet Bakanı’nın ‘teröristler yerden destek aldılar’ açıklaması dikkat çekti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Florida'da baskın düzenlenen evde, Suudi asıllı Adnan Bukhari'nin uçuş sertifikası bulundu.
       İntihar saldırısına katılan teröristlerden birinin de ailesine intihar notu gönderdiği tespit edildi. Florida, Maine ve Massachusetts eyaletlerinde şüphelilerin sorguları sürüyor. Saldırıya karışanlardan 27 kişinin ABD’de pilotluk eğitimi aldığı da gelen bilgiler arasında. Bu arada, ülke ismi verilmemekle birlikte bir Ortadoğu ülkesinin teröristlere lojistik destek verdiği iddia ediliyor.
Afgan pilot: Dinci militanları eğittim

       Florida Eyaletinde uçuş eğitimi veren okullarda da soruşturma yürütülüyor. Adı terörist şüphelisi olarak en çok öne çıkan Amanullah Atta Muhammed’in Florida’daki Hoffman uçuş okulunda eğitim aldığı bildiriliyor. Muhammed, bu okulu bitirince jet pilotluğu eğitimi almak üzere bir başka okula gitmiş. Muhammed’in Almanya’nın Hamburg kentinde bir süre aynı evde yaşadığı arkadaşı Marvan El Şeyhi’nin adı da şüpheliler listesinde geçiyor. Boston Globe gazetesinin iddiasına göre, Atta, American Airlines uçağında business class‘ta otururken, Marvan El Şehri Dünya Ticaret Merkezi‘ne çarpan ikinci uçak olan United Airlines uçağındaydı.
       Muhammed ve El Şeyhi’nin, Hamburg kentindeki Harburg Teknik Üniversitesi’nde kayıtları bulunduğu bildirildi. Hamburg polisi, 33 yaşındaki Amanullah Atta Muhammed ile 23 yaşındaki Marwan El Şeyhi’nin, 2000 yılının Temmuz ayından 2001 yılının Ocak ayı sonuna kadar Hamburg’taki Teknik Üniversite’de kayıtlı olduklarını belirtti.
       Soruşturma, İslami radikal örgütlerin kalesi haline geldiği belirlenen Hamburg’da yoğunlaştı.
       
Almanya’da bir Faslı gözaltında

       
İLK OPERASYON BOSTON’DA

       Boston Havaalanı civarında şüpheli şahıslar tarafından kiralanan bir otomobilde Arapça uçuş talimatları olan bir kitabın bulunması, saldırıyı düzenleyenlerin Boston çevresinde iz bıraktıkları yönündeki şüpheleri güçlendirdi.
Boston’da beş şüpheli

       Bu yüzden ilk operasyon Boston’da düzenlendi. Tam teçhizatlı FBI timleri ve polisler, Westin Oteli’ni kuşattı. FBI görevlilerinin katıldığı operasyon, otelin 16. katındaki bir odayı hedef aldı. Daha sonra Boston’dan New York’a gitmekte olan bir trene düzenlenen operasyonda üç kişi sorgulanmak üzere gözaltına alındı.
       Öte yandan, Dünya Ticaret Merkezi’ne yapılan iki uçaklı saldırının ardından Bin Ladin’in adamı olduğundan şüphelenilen iki Arap kökenli kişi arasındaki telefon konuşması, soruşturmanın en önemli çıkış noktalarından birini oluşturuyor. Konuşmanın Boston’da yapıldığı ve konuşma sırasında ‘İki hedef vuruldu’ denildiği bildiriliyor. CNN haberinde, söz konusu iki kişinin Usame Bin Ladin’e bağlı El Kayda örgütü mensubu olabilecekleri bildiriliyor.
       
FLORİDA’DA EVE OPERASYON
       CNN International’ın haberine göre, terörist olduğundan şüphelenilen yedi kişinin biletlerinin parası bir kredi kartından ödenmiş.
Adnan ve Abbas Bukhari isimli iki Suudi asıllı pilotun da saldırılara karıştığı düşünülüyor.
       İki teröristin ABD’ye Kanada sınırından geçtikleri kaydediliyor. Kanada polisi ve Interpol, Kanada’daki araştırmaları için ABD’ye yardım ediyor. Massachusetts eyaletinde Boston kentinde terkedilmiş iki kiralık arabadan önemli ipuçlarına ulaşıldı. İpuçları takip edilerek Florida eyaletinde bir eve operasyon düzenlendi. Bu evde bir hafta öncesine kadar Adnan ve Abbas Bukhari isminde iki Suudi asıllı pilotun yaşadığı öğrenildi. Pilotların evinde fotoğrafları ve pilot lisansları ele geçirildi. Kayıp olan bu kişilerin terörist saldırı sırasında uçakları kullananlar arasında oldukları düşünülüyor.
       
Terörizmde yeni trend: Asimetrik tehdit

       Soruşturmada, kimlikleri belirlenen pilotların aileleri, telefon kayıtları, DNA örnekleri üzerinden ilerlenecek. Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri televizyonu da, dünkü saldırılarla bağlantısı olduğundan şüphelenilen ve Suudi pasaportu taşıyan 2 kişinin Amerikan polisi tarafından kimliklerinin belirlendiğini duyurdu. Yürütülen soruşturmanın Florida ayağında, Güney Florida’da eğitim gören bir öğrenci de gözaltına alındı.
       
‘TERÖRİSTLER YERDEN DESTEK ALDILAR’
       Amerikan Adalet Bakanı John Ashcroft ve FBI Başkanı Robert Mueller basın toplantısında olayla ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. Adalet Bakanı Ashcroft, uçak kaçıranlardan bir kısmının ABD’de pilotluk eğitimi aldıklarını açıkladı. Ashcroft, teröristlerin yerden destek aldıklarını ve eylemlerinin son derece organize gerçekleştirildiğini belirtti. Adalet Bakanı, 4 uçağın her birini 3 ila 6 arasında kişinin bıçak kullanarak kaçırdıklarını söyledi. ABD Adalet Bakanı Ashcroft, çeşitli ipuçlarının toplandığını ve soruşturmaların sürdüğünü belirtti. Karakutuları bulmak için çaba harcadıklarını kaydeden Ashcroft; yolcu listeleri, telefon konuşmalarını ve çeşitli video kayıtlarını incelediklerini ifade etti. Teröristlerin, yakalanmaları durumunda bilgi vermemeleri için birbirlerinden habersiz olarak bir işaret üzerine eyleme girişmiş olabilecekleri bildiriliyor.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları