Home page
Haber Menüsü


Ekonomi yazarları saldırının etkilerini yorumladı
Ekonomi yazarları, ABD’ye yapılan ve kapitalizmin simgelerinden Dünya Ticaret Merkezi’nin ikiz kulesinin çökmesine neden olan terörist saldırının dünya ekonomisi ve Türkiye’yi nasıl etkileyeceğini tahmin etmeye çalıştılar.
İstanbul
NTV-MSNBC
12 Eylül— Hurşit Güneş, Milliyet gazetesinde yer alan ‘Manyaktan kaynaklanan afet’ başlıklı yazısında, petrol fiyatlarındaki yükselişin kalıcı olacağını belirtirken, Türkiye’de piyasaların sakin olması gerektiğini yazdı. Radikal yazarı Uğur Gürses ise, son 4 yılın en yüksek işsizlik oranına sahip Amerikan ekonomisinin, bu terörist saldırı ertesinde daha da yavaşlayacağı tahmin edildiğini yazdı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Prof. Dr. Hurşit Güneş’in Milliyet gazetesinde yer alan yazısının önemli bölümleri şöyle:
       “ABD’de bugün bütün piyasalar kapalı olacak. Bu nedenle doların uluslararası piyasalarda fiyatı çok kısa erimli veya sığ bir alanda gerçekleşecek. Dolar paritesinin bir miktar düşmesi gözlenebilir. Ama bu da mutlak ve kalıcı olmayacaktır. Amerika büyük bir ülkedir ve bu ülkenin parası ancak ekonomisindeki gelişmelerle kalıcı olarak düşebilir. Petrol fiyatlarındaki tırmanış ise daha kalıcı olabilir. Ancak bu da gelişmelere bağlı. Petrol fiyatları Batı’nın Orta - Doğu politikasında değişiklikler yaptığı takdirde kalıcı değişiklikler gösterir.”
       
GÜNEŞ: SOĞUKKANLI OLMAK GEREKİR
       Hurşit Güneş, iç piyasada birkaç gün çok ciddi dalgalanma olabileceğini ve bunların geçici olacağını ifade ederek, “Bu nedenle sakin olmak gerekir. Makro - ekonomik dengelerde bir değişiklik olmadığına göre, geçici ve sığ dalgalanmalarda hareketler riskli olur ve ciddi zararlara neden olabilir... Böylesine dışsal dalgalanmalarda soğukkanlı olmak gerekir” yorumunu yaptı.
       
GÜRSES: BAZI BANKALARIN NEW YORK MERKEZLERİ YOK OLDU
       Radikal gazetesi yazarı Uğur Gürses de, “Dünya devi bazı bankaların New York merkezleri, mini stadyum benzeri dev ‘dealing room’ları, borsa ve portföy yönetim şirketlerinin ofisleri, petrol ve değerli metal gibi önemli emtiaların fiyatlarının belirlendiği emtia borsası (COMEX) bu merkezle birlikte yok oldu gitti” diye yazdı.
       Uğur Gürses, dünya ve Türkiye ekonomisinde neler olacağı sorusuna şu yanıtı verdi.
       “Dün akşam saatleri itibarıyla, dünyadaki tüm yatırımcılar ‘kriz portföyü’ düzeneğine geçiş halindeydi. Borsalarda hızlı düşüş, devlet tahvillerinde alım vardı. Petrol fiyatları, ‘kriz hali’ seviyesine çıktı. Altın fiyatları zıpladı. Durgunluk hali yaşayan ve son 4 yılın en yüksek işsizlik oranına sahip Amerikan ekonomisinin, bu terörist saldırı ertesinde daha da yavaşlayacağı tahmin ediliyor. Dünyadaki büyümenin de bundan etkilenmesi kaçınılmaz olacak.”
       
GÜRSES: ABD İÇE KAPANIRSA TÜRKİYE ZARAR GÖRÜR
       Gürses, ileriye yönelik olarak, Türkiye’nin durumuyla ilgili olarak şu yorumu yaptı:
       “Bu saldırı arifesinde, ekonomisindeki sorunlarla mücadele eden Türkiye, ‘içine kapanan bir Amerika’ fotoğrafında zarar görür. Kendi içine kapanan ve ulusal güvenliğini ön plana alan bir politika, Amerika’nın doğrudan IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlara, dolaylı olarak bu kuruluşların ‘sorunlu’ üye ülkelerine bakışını daha mesafeli hale getirebilir. Eğer ‘hareketlenme’ NATO çerçevesinde olursa, etkilenme görece daha az olacaktır. Türkiye de, bu uluslararası gücün bir parçası olarak, desteğini kaybetmez. Belki de daha güçlü çıkar!”
       
PROF. DR. GÖKÇE: TÜRKİYE’Yİ OLUMLU ETKİLEYEBİLİR
       Akşam gazetesi yazarı ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Gökçe, kısa vadede özellikle sigorta şirketleri için çok zor bir dönem başlayacağını ancak orta vadede savunma harcamalarının artmasından dolayı ABD ekonomisinde canlanma olabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Gökçe, bunun Türkiye’yi de olumlu etkileyebileceğini ifade etti.
       Prof. Dr. Deniz Gökçe, bugün NTV’ye yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
       “Varsayım yapacak olursak, saldırılar burada bitecek ve devamı olmayacak. Bütün söyleyeceklerim bu varsayıma dayalı olacak. Dikkat ederseniz, Amerikan medyası son derece sakin davranıyor Bizdeki deprem boyutunda bir olay. Ancak medya kafalar bacaklar göstermiyor. Parlemontadakiler, “Güçlüyüz” gibi beraberlik mesajları veriyor. Kısa vadede sigorta şirketleri için çok kötü yıllar başlayacak. Hayat sigortası, hasar sigortası olsun büyük paralar ödenecek. Bu reasürans nedeniyle Avrupa’ya yansıyacak. Orta vadede yapacağı önemli etki şu: Dünyada ulaşımda çok büyük sıkıntılar yaşanacak. Amerikan iç hatlarında kontrol çok azdı, İsrail gibi sıkı kontroller olacak. Bu iş hayatını ve turizmi etkileyecek. Güvenlik ve savunma tedbirleri artacak, Bu da harcama gerektirecek. Bunları söylerken, saldırıların devamı olmayacağı varsayımıyla konuşuyorum. Orta vadede bize etkisi pozitif olabilir, Savunma harcamalrı ABD’yi durgunluktan çıkarırsa, canlanma bizi olumlu etkileyebilir.”
       
MUTLU: BİZİM İÇİN HİÇ İYİ OLMADI
       Star gazetesi yazarı Mustafa Mutlu da, ‘yeni durumun’ bizim için hiç iyi olmayacağını belirterek şöyle devam etti:
       “Bunun nedeni de, bizim yaşadığımız krizler nedeniyle ‘dış piyasalara bağımlı’ oluşumuz... IMF’den ve Dünya Bankası’ndan halen kullanmakta olduğumuz kredinin yetmeyeceği, en az 10-15 milyar dolarlık dış borçlanmaya ihtiyacımız olduğu ortadayken meydana gelen bu olay, bizim için oldukça sarsıcı... Çünkü ‘savaş ortamı’ndaki bir dünyada kredi bulamayacağımız, bulsak bile bunun bize epey tuzluya mal olacağı açık...”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları