Home page
Haber Menüsü


Şeffaf sağlık: Cam
Cam ürün alırken ışıkta kontrol edin, böylece çizik varsa görebilirsiniz. Bardakları baş aşağı saklamak , ağızlarının kırılmasına, bakteri ve toz toplamalarına neden olabilir...
17 Eylül— Günlük yaşantısında cam ürünlerden yararlanmayan herhalde yoktur. Gıdaların tadı, kokusu uzun süre ve sağlıklı olarak saklanabildiği için cam kullanmayı tercih ediyoruz. Paşabahçe, hazırladığı kılavuzda cam çeşitlerinden, ürünleri alırken, yıkarken, saklarken dikkat etmemiz gerekenlere dek pek çok bilgiye yer veriyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Cam ürünlerde gıdaların tadı, kokusu değişmeden uzun süre saklanır. Cam içindeki maddelerle kimyasal ve mikrobiyolojik etkiye girmez. Ürünlerin daha sağlıklı saklanmasını sağlar, çünkü camın gaz ve buhar geçirgenliği yoktur. Cam ısıya dayanıklı ve şeffaftır, dolayısıyla diğer ambalajlardan daha kullanışlıdır.
       Dünyada son yıllarda en çok konuşulan konulardan biri; çevre nasıl korunmalı ve ambalajların geri dönüşümü. Cam, dönüşüm sayesinde tekrar tekrar kullanılabilir, bir doğa dostudur.
       
CAM ÇEŞİTLERİ
       Hammadde açısından en çok kullanılan 3 çeşit cam vardır.
* Soda Camı: En çok kullanılan cam harmanıdır. İçinde Sodyum Klorür (soda) kullanıldığından bu isimle anılır. Ve bundan elde edilen ürünler ‘soda camından yapılmış cam eşya’ olarak tanımlanır.
* Kristal Cam: Bilesiminde kurşunoksit olduğundan ‘Kurşunlu Kristal’ ya da ‘Kurşun Kristali’ diye tanımlanır. Optik özellikleri olan bir cam türüdür ve bu tür ürünler soda camına göre daha parlaktır. Bu tür cam eşyaları üzerindeki ‘Lead Crystal’ ya da ‘%24 Pbo’ etiketinden tanıyabilirsiniz, dekorlu ya da dekorsuz olabilirler.
* Borosilikat Camı: Bor ve silikat harmanlıdır. Termal şoklara dayanıklıdır ve bu sayede ısıya dayanıklı mutfak, fırın kapları, ‘Borcam’ gibi ve laboratuvar eşyaları olarak kullanılırlar.
       
ŞEKİLLENDİRME
       Soda, silisyum(kum) ve kireç gibi doğal maddeler özel fırın ve potalarda ısıtılarak eğritilir. 1200-1400 ºC sıcaklıktaki erimiş haldeki cama dönüştükten sonra şekillendirilir. El emeği ile atölyelerde yapıldığı gibi otomatik makineler ile fabrikalarda da üretilir.
       
CAM SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
* Ürünü ışıkta kontrol edin, böylece çizik varsa görebilirsiniz.
* Parmağını ağız kısmında gezdirin, küçük kırıkları ve ‘sıçrak’ olup olmadığını fark edersiniz.
* Ağız kısmı kordonlu ve kalın bardakların ‘soğuk kesme’ ve ince cidarlı bardaklara göre daha ucuz olması gerekir, fiyatları kontrol edin.
* Bulaşık makinesinde yıkanabilirliğini kontrol edin.
       
YIKARKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
* ‘Sadece elle yıkayınız’ uyarısı olan ürünleri bulaşık makinesine koymayın.
* İnce yapılı, boyalı, renkli, dekorlanmış ve kristal ürünleri maksimum 50-55 ºC sıcaklıktaki su ile elde yıkayın.
* Süt ve alkollü içki içilmiş bardakları yıkamadan önce çalkalayın, kalıntılarından arındırın.
* Özel cam ürünleri yıkarken yüzük vb takılarınızı çıkarın. Herbir cam ürününü ayrı ayrı ılık sabunlu suda yumuşak fırça ile yıkayıp, ılık su ile durulayıp, kuru, tiftiksiz bir bez ile kurulayın.
* Bardakları çatal, bıçak ve tabaklardan önce yıkayıp kaldırın.
* Cam ürünlerin bulaşık makinasında çizilmemesi için sıvı deterjan kullanın. Su sıcaklığını 50-55 ºC ye ayarlayın. Özellikle kış mevsimindeki çok soğuk su, çatlamalara neden olabilir.
       
NASIL SAKLAMALI?
* Bardakları baş aşağı saklamak , ağızlarının kırılmasına, bakteri ve toz toplamalarına neden olabilir.
* Küçük bardak va kaseleri iç içe sıkıştırmayın. Ayırırken kırılabilir, çatlayabilir ya da çizilebilir.
* İç içe koyduğunuz cam ürünlerini çıkaramıyorsanız zorlamayın, içtekinin içine buzlu su koyup, dıştaki ürünle ılık bir kapta yüzdürün.
* Sık kullanmadığınız bardakları ayraçlı kutularda ince bir kağıda sarıp saklayabilirsiniz.
* Cam ürün üzerindeki yapışkan etiketleri amonyaklı su ya da cam temizleme sıvısı ile ıslatın, parmağınızla ovalayın.
* Lekeleri temizlemek için amonyaklı su kullanın. Su dolu bir kaba (ev kullanımına uygun) amonyaklı su koyun, camları bu su içinde bir gün bekletin, sonra yıkayıp, durulayın. Amonyak yerine takma diş temizleme tableti ya da tozu da kullanabilirsiniz.
       
       
       
       
       
       
    TOP5 Kriz, kadınları bu sefer daha çok vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları