Home page
Haber Menüsü


İşçi - işveren bağımsız fon kuruyor
İşçi - işveren zirvesi ortak deklarasyonla sona erdi. Türk - İş, Hak - İş ve TİSK imzaladığı sonuç bildirisine DİSK imza koymadı. Kapanan işletmelerin ekonomiye kazandırılması ve işsiz kalan işçiler için bağımsız fon oluşturulması kararlaştırıldı.
Ankara
AA
6 Eylül— İşçi ve işveren sendikaları konfederasyonlarının dün İstanbul’da gerçekleştirdiği toplantının ardından açıklanan sonuç bildirisinde, “işçi ve işveren tarafının ulusal çıkarlar için somut konularda etkili ve kapsamlı işbirliği dönemine geçilmesi konusunda mutabık kaldığı” belirtildi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  DİSK’in imza koymadığı sonuç bildirisinde, işçi ve işveren konfederasyon başkanları, yönetim kurulları ve sendika başkanlarının katılımı ile dün gerçekleştirilen toplantıda, işsizlik, işten çıkarmalar ile kapanan işyerlerinin sorunları ve çözüm yollarının değerlendirildiği ifade edilerek, ağır ekonomik kriz karşısında gerçekleştirilebilecek işbirliği yollarının görüşüldüğü kaydedildi.
       Sonuç bildirisinde, tarihinde çok büyük zorlukları birlik içinde aşmış olan ulusun, bugünkü krizi de aşacak güç ve yeterliliğe sahip olduğu belirtilerek, krizin aşılacağı ifade edildi.
Meral’den Derviş’e: Öncelik reel sektöre

       Bildiride şöyle denildi:
       “Ülkemizdeki tüm işçi ve işveren tarafları ulusal çıkarlarımız için somut konularda etkili ve kapsamlı bir işbirliği dönemine geçilmesi konusunda mutabık kalmışlardır. İşçi ve işveren konfederasyon ve sendikaları faaliyetlerinde işletmenin işçisi ve işvereniyle bir bütün oluşturduğu gerçeğinden hareketle, çağdaş hak ve özgürlükler ve çalışma koşulları rehber alınarak, işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması, işletmenin rekabet gücünün geliştirilmesi amaçlarını esas alacaklardır. Bu amaçla bir ulusal istihdam stratejisinin oluşturulmasına çalışacaklardır. Politika ve uygulamalarında taraflar her iki amacın da takipçisi olacak, bu iki amaç arasında denge ve uyum sağlanacaktır.”
FON OLUŞTURMA ÇALIŞMALARI
       Sonuç bildirisinde, ekonomik krizin, ülkede çok önemli üretim, yatırım, ihracat ve istihdam kayıplarına neden olduğuna dikkat çekilerek, bu durumun ülkeyi geriye götürdüğü, ulusal onuru zedeleyici davranışlara yol açtığı vurgulandı.
       Bildiride, öncelikle işyeri kapanmaları ile işsizlik ve yoksulluk artışının önlenmesi, akabinde hızlı kalkınma dönemine geçilmesi, üreten ve istihdam yaratan reel sektördeki kan kaybının durdurulması istenerek, şöyle devam edildi:
       “2001 Eylül ayında reel sektörün yaşadığı sorunları, bunların kaynaklarını, işten çıkarmaları ve benzeri sorunları analiz etmek amacıyla ortak bir anket çalışması yapılacaktır. Anket sonuçları Ekim ayında kamuoyuna açıklanacaktır. Ekonomik kriz nedeniyle reel sektör işletmelerinin ekonomiye kazandırılması, işsiz kalan işçilerin işlerine kavuşturulması , güç durumda bulunan firmaların durumunun objektif olarak değerlendirilmesi, istihdamın ve yatırımların teşvik edilmesi için işçi ve işveren konfederasyonlarının ve diğer sivil toplum kuruluşlarının yönetiminde ve hükümetten bağımsız, toplumun gönüllü mali desteklerini esas alacak bir fon oluşturulması için ortak değerlendirme çalışmalarına başlanacaktır.”
       
TL’YE İTİBAR KAZANDIRILMASI
       Vatandaşların yurtdışında bulundurdukları tasarrufların çok büyük boyutta olduğuna işaret edilen bildiride, bu kaynakların Türk ekonomisine yönlendirilmesinin ekonomik krizden çıkışta önemli katkılar sağlayacağı kaydedildi.
       Bildiride, ülkeye kaynak akışının daha da artırılması amacıyla, yurtdışındaki çeşitli kişi ve kurumlarla temasa geçileceği belirtilerek, şu görüşlere yer verildi:
       “Türk lirasının itibarının artması esasında Türk ekonomisinin güçlenmesine bağlıdır. Ancak, Türk ekonomisinin dolarizasyonu ulusal onurla bağdaşmayan ve ekonomik krizi daha da derinleştiren bir etki yapmaktadır. Türkiye’de üretme şevki yeniden canlandırılmalı, rant ekonomisinden üretim ekonomisine geçilmesini sağlayacak düzenlemeler, üretkenliği artırıcı araştırma ve geliştirme çalışmaları ve Türk sanayinin dünya ölçeğinde tutulan marka yaratma çabaları etkin bir biçimde desteklenmelidir. Türk halkına istihdam yaratılması bakımından ülkemizde kayıtlı sektörde üretilen kaliteli malların özendirilmesi gereklidir. Kuruluşlarımız (Tüketimde Türkiye’de Üretilen Malı Tercih Et” mesajını içeren bir kampanya başlatacaktır.”
       
HÜKÜMETE İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI
       TİSK, Türk-İş ve Hak-İş’in ortak politikalar geliştirmek ve bilimsel çalışmaların işçi ve işveren sendikacılığına olumlu katkısını sağlamak amacıyla ortak bir araştırma merkezi oluşturacakları belirtilen bildiride, şunlar kaydedildi:
        “Kuruluşlarımız, ülkemizin daha da güçlenmesine ve krizin aşılmasına, demokratikleşmenin, mevzuatta yer alan sendikal hak ve özgürlüklerin kullanılmasının, örgütlenme konusundaki haklarını etkili bir biçimde kullanan bir toplum yaratılmasının, yolsuzlukla etkili bir biçimde mücadelenin, bazı kişi ve kuruluşlarca kriz bahanesiyle bu işbirliğine zarar verici davranışlardan kaçınılmasının son derece önemli olduğuna inanmaktadır. Her bir vatandaşımızın ve kuruluşlarımızın işçi ve işveren işbirliğine destek vererek, katılması, ülkemizin elde edeceği başarıyı artıracaktır. Öte yandan, bu amaçla hükümetimizi işbirliğini üçlü yapıya kavuşturmaya çağırıyoruz. Türkiye, işçi ve işveren kuruluşlarının ulusumuzdan büyük destek alan bu toplantıyla başlattıkları toplumsal dayanışma ile krizi aşacaktır.”
       
DİSK, SONUÇ BİLDİRGESİNİ İMZALAMADI
       Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), dün İstanbul’da gerçekleştirilen “İşçi-İşveren Zirvesi”nin sonuç bildirgesini imzalamadı. DİSK Yönetim Kurulu’ndan, konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile işçi sendikaları konfederasyonları ve bağlı sendikaların katılımıyla düzenlenen “İşçi-İşveren Zirvesi”ne, DİSK’in “işsizlik ve istihdam sorunlarının işçi ve işveren örgütlerince tartışılması, muhtemel çözüm yolları konusunda çeşitli önerilerin ortaya atılmasını öngördüğü için katıldığı” belirtildi.
       Açıklamada, şöyle denildi:
       “Böyle bir toplantıda üzerinde yeterince derinlik sağlanmayan, görüş birliği oluşmayan ve bizce sorunlara çözüm oluşturmayacak önerilerin sonuç bildirgesi şeklinde hemen kamuoyuna duyurulması doğru değildir. Ülkede yaşanan ekonomik ve sosyal çöküntünün gerçek nedenleri, bu sonuca yol açan politikalar ve bunlar karşısında dile getirdiğimiz öneriler yeterince tartışılıp sonuçlandırılmadan ortak çözüm bulmamız mümkün değildir. Böylesi bir ortamda emeğiyle geçinenlerden ve kriz yükü altında ezilen halktan, yeni bir fon oluşturarak bir kez daha fedakarlık istenmesini kabul edebilmemiz de mümkün değildir. Böyle bir fona, işsizlere yardım gibi işlevler yükleyerek hoş gösterme çabaları kabul edilemez. Çünkü bu işlev işsizlik sigortasındadır. Böylesi bir fedakarlığı istemeden önce, uygulanmakta olan IMF ve Dünya Bankası patentli politikalardan vazgeçilmesi sağlanmalıdır. Ayrıca fedakarlık sonrasında nasıl bir toplumda ve ülkede yaşayacağımız konusunda da mutabakat sağlanması gerekir. Söz konusu toplantı böyle bir mutabakat sağlamaya yeterli olmadığından, sonuç bildirgesine imza atmamız mümkün olmamıştır.”
       Açıklamada, işçi ve işverenlerin somut sorunlar karşısında ortak çözümler üretmek ve işbirliği oluşturmak için biraraya gelmelerinin yararlı olduğu da belirtilerek, DİSK’in bu tür toplantılara katılmaya ve katkı sunmaya devam edeceği kaydedildi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları