Home page
Haber Menüsü


ABD’de işsizlik borsaları vurdu
ABD’de işsizlik verilerinin son 4 yılın en yüksek seviyesine çıkması, Avrupa borsalarında ve Wall Street’te düşüşe ivme kazandırdı.
New York/Londra
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
7 Eylül— ABD’de işsizlik rakamlarının yüzde 4.9 ile beklentilerin üzerinde çıkması Avrupa borsalarında kapanışa doğru değer kaybını hızlandırırken, Wall Street’te de yüzde 1.6 seviyesinde gerileme oldu.

   
 
       
   
MSNBC News ABD'de işsizlik yükseldi: % 4.9
MSNBC News Faiz % 80 sınırında, dolar düşüyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İşsizlik verileri Dow Joes endeksinin TSİ 18.40 itibarıyla 9.671 puana kadar inmesine neden oldu. TSİ 18.40’ta Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 1.63 ile 160 puan kayıpla 9.680 puandaydı.
       ABD ekonomisine ilişkin endişeler, teknoloji ve telekom sektörlerinde gözlenen yoğun satışlar nedeniyle son günlerde tedirgin bir havada seyreden Avrupa borsaları, son 2 yılın en düşük değerlerine geriledi.
       Londra’da, ABD işsizlik verilerinin açıklanmasından önce 60 - 70 puan kayıpla seyreden Financial Times 100 Endeksi’nde düşüş işsizlik verisinin açıklanmasıyla 120 puan geriledi. TSİ 18.30’da FT 100 endeksinin kaybı yüzde 2.32 seviyesindeydi. Endeks 5.083 puanda.
       TSİ 18.30’da Paris Borsası’nda CAC 40 Endeksi yüzde 1.36 kayıpla 4.419 puana ve Frankfurt Borsası’nda DAX Endeksi yüzde 1.95 kayıpla 4.780 puana geriledi.
       ABD Borsalarının işsizlik rakamlarının etkisiyle, düşüşe geçmesi bekleniyor.
       
DÜN WALL STREET % 1.9 GERİLEDİ
       Dünyanın en büyük ekonomisine sahip ABD’de, ekonomik faaliyetin zayıflamasına ilişkin işaretler ve olumsuz kar tahminleri, Wall Street’e değer kaybettirdi. New York Borsası’nda Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 1.9 değer kaybederek, 9.900 puanın da altına indi ve 9.841 puandan kapandı. Teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq’da düşüş yüzde 3 olurken, Bileşik Endeks günü 1.706 puanla tamamladı. Standard & Poor’s 500 Endeksi ise yüzde 2.2’lik bir kayıpla 1.106 puandan kapandı.
       ABD borsalarındaki düşüş, dünyanın en büyük mikroişlemci üreticisi Intel’in yarıyıl kar rakamları öncesindeki tedirginlik ve kar satışlarına bağlanıyor. Microsoft’un ABD Adalet Bakanlığı tarafından bölünmeyeceğine yönelik haberler de, piyasalardaki karamsar havada etkili olmadı. Intel hisseleri yüzde 3 gerilerken, Microsoft hisseleri yüzde 1.6 düştü. Oracle’ın değer kaybı ise yüzde 8’i buldu.
       Öte yandan, dünyanın en büyük ikinci cep telefonu üreticisi Motorola’nın satış tahminlerini düşürmesi, teknoloji hisselerine satış dalgası getirirken, ülkenin en büyük giysi zinciri gap’ın gelecekle ilgili olumsuz bir tablo çizmesi perakendecilik hisselerini düşürdü.
       
TELEKOM AVRUPA BORSALARINI SARSTI
       Telekomünikasyon hisselerindeki yoğun satışlar, dün Avrupa borsalarında sert düşüşü getirdi. İngiliz telekom şirketi Marconi’nin kredi notunun Standard & Poor’s tarafından düşürülmesi ardından, telekom hisselerinde gelen satışlar Londra’da FT-SE 100 Endeksi’nin Ekim 1998’den bu yana en düşük düzeyine inmesine neden oldu. Endeks yüzde 2.1 kayıpla 5204 puana inerken, endeks son 34 ayın en düşük düzeyine inmiş oldu.
       Bu arada, İngiltere Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yüzde 5 düzeyinde bırakması piyasaları etkilemedi. Marconi hisse senetleri yüzde 8.6 kayıpla 34.75 pence düzeyine inerken, şirketin piyasa değeri 1 milyar sterlinin altına inmiş oldu. Analistler, piyasa değerindeki hızlı düşüş ardından; hisse senedinin FT-SE 100 Endeksi’nden çıkarılabileceğini öngörüyorlar.
       İngiltere’de sanayi üretimi Temmuz’da 1991 yılından bu yana en sert düşüşü gösterirken; sanayi üretiminin azalmasında Motorola ve Marconi gibi yarıiletken, telekom sektörü şirketlerinin üretimi azaltması etkili oldu.
       
ALMANYA’DA DA DÜŞÜŞ HIZLI
       Diğer yandan, telekom sektörü hisselerinde gözlenen düşüşler Franfurt Borsası’nda da etkili oldu. Başta France Telekom, Alcatel ve Allianz olmak üzere yaşanan sert düşüşler Dax Endeksi’nin son iki yılın en düşük düzeylerine inmesine yol açtı. DAX Endeksi yüzde 3.61 düşüşle 4861 puana gerilerken, Paris’te CAC 40 Endeksi yüzde 1.99 gerileyerek 4480 puandan kapandı.
       Öte yandan, Avrupa’nın en büyük 50 şirketinin dahil olduğu Dow Jones Europe Stoxx 50 Endeksi yüzde 2 düşüşle 3530.45 puana indi. Bu rakam, endeksin Ekim 1999’dan bu yana gördüğü en düşük değere işaret ediyor. 600 şirketin dahil olduğu Dow Jones Stoxx Endeksi ise yüzde 1.6 düşüşle 290.88 puana indi.
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları