Home page
Haber Menüsü


HP-Compaq birleşmesi tepki görüyor
 
HP CEO’su Carly Fiorina, HP- Compaq birleşmesine piyasaların bu kadar tepki göstermemesi gerektiğini vurguladı.   Fiorina-Capellas
HP CEO'su Carly Fiorina ile Compaq CEO'su Michael Capellas
 
Derleyen: Yasemin İrepoğlu
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
6 Eylül—  Hewlett Packard’ın 25 milyar dolara Compaq’ı satın alacağını ve iki şirketin birleşeceğini duyurması, iki şirketin hisse senetlerinin de ciddi anlamda değer kaybetmesine yol açtı. HP’nin hisse senetleri yüzde 3, Compaq’ınkiler ise yüzde 6 değer kaybederken, birleşecek şirketin başına geçmesi planlanan HP CEO’su Carly Fiorina, birleşme sayesinde iki şirketin, bilgisayar sektöründeki ve müşterilerin satın alma eğilimlerindeki değişikliklere daha iyi ayak uydurabileceğini söyledi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  HP’nin Compaq’ı satın alması, şimdiye kadar bilgisayar sektöründe şimdiye kadarki en büyük birleşme olarak dikkat çekiyor. Uzmanlar, birleşmenin enformasyon teknojilerini vuran son 20 yılın en ağır krizinin de bir göstergesi olduğu savunuyor.
       Kişisel bilgisayar, yarıiletken ve telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren firmalar bir patlama niteliğindeki büyümenin ardından doymuş pazarlar, küresel ekonomide bocalama ve aşırı kapasite gibi sorunlarla karşı karşıyalar.
       Krizin gölgesinde gerçekleşen HP - Compaq birleşmesi de yatırımcıların büyük tepkisine yol açtı. HP hisseleri Çarşamba günü New York Borsası’nda yüzde 3 değer kaybederek 18.21 dolara gerilerken, Compaq hisseleri yüzde 6 düşerek 10.41 dolar oldu.
       Bu düşüşler teklifin piyasa değerinin 25 milyar dolardan 19 milyar dolar civarına inmesine yol açtı.
HP, Compaq’ı satın alıyor

       Boston’da düzenlenen bir basın toplantısında Compaq CEO’su Michael Capellas ile birlikte yatırımcılarla konuşan Carly Fiorina, bilgisayar sektörüne olan ürün talebinin arttığını, bu nedenle Wall Street’i bu kadar şoke etmemesi gerektiğini söyledi.
       
“HP VE COMPAQ BİRBİRİNİ TAMAMLIYOR”
       HP’nin Unix, Compaq’ın da Windows NT satışlarında önde olduğunu söyleyen Fiorina, “Bu iki şirket birbirini çok iyi tamamlıyor” dediği belirtiliyor.
       Fiorina’nın ayrıca “2001 yılında bilgisayar sektöründe herhangi bir düzelme beklemiyoruz. Düzelme ancak sınırlı bir şekilde 2002’nin ikinci yarısında gerçekleşebilir” dediği kaydediliyor.
       Fiorina, birleşmenin iki şirketin her yıl giderlerde her yıl 2.5 milyar dolar tasarruf etmesini sağlayacağını söylüyor. Ancak pazarlama bütçesinde bir kısıntıya gidilmeyeceği belirtiliyor.
       Yeni şirketin büyüme hızının bilgisayar endüstrisininkiyle aynı ya da biraz daha fazla olmasını beklediklerini söyleyen Fiorina’nın, bu rakamı yüzde 10 olarak olacağını tahmin ettiği ifade ediliyor.
       
HP’NİN KREDİ NOTU DÜŞTÜ
       Öte yandan, birleşme açıklamalarından sonra Moody’s HP’nin kredi notunu iki puan düşürerek A2’den Aa3’e indirirken, şirketin kredi görünümü de negatif olarak kaldı.
       Moody’s, daha yüksek notlu bir şirket tarafından satın alınacağı için Compaq’in kredi notunu yükseltebileceğini belirtti.
       HP’nin hisse senetlerindeki ve kredi notundaki düşüşün, iki şirketin entegrasyonundaki zorlukları işaret ettiği düşünülüyor.
       
ÜRÜNLERİN YENİ ADLARI MERAK KONUSU
       Birleşmeden sonra şirketin ürünlerinin hangi adı şirketin modellerinin adlarını taşıyacağı bilinmiyor. HP’nin masaüstü bilgisayarlarının adı Pavilion’ken, Compaq’ınkiler Presario adını taşıyor. Yeni şirketin yöneticilerinin bu iki addan birini mi seçecekleri, yoksa yeni bir model adı mı koyacakları merak konusu.
       Piyasa araştırmaları yapan NPD Intelect şirketinin verilerine göre HP ve Compaq, bu yılın ilk yarısında perakende masaüstü bilgisayar pazarının toplam yüzde 81’lik bir paya sahip.
       160’tan fazla ülkede işlemlerini sürdüren ve PC satışlarında sırasıyla 2. ve 4. sırayı paylaşan Compaq ve HP’nin, birleştikleri zaman şu an lider konumunda olan Dell’i geçecekleri düşünülüyor.
       Yeni şirketin çok güçlü olması Sony ve Toshiba gibi daha küçük bilgisayar üreticilerinin gözünü korkutuyor. Rekabetin azalmasının PC reklamlarını ve yeni ürünlerin piyasaya çıkma sıklığını azaltacağı düşünülüyor.
       
KRİTİK SORU İŞARETLERİNE DEVAM
       Birleşmeyle ilgili olarak ortaya atılan soru işaretleri bunlarla da bitmiyor.
       Bunların başında birleşmenin ABD ve Avrupa Birliği’nin rekabetten sorumlu organları tarafından onaylanması geliyor. Financial Times, Avrupa Komisyonu’nun HP-Compaq birleşmesini inceleyeceğini yazdı. Komisyon, geçetiğimiz aylarda geçtiğimiz aylarda, General Electric’in Honeywell’i satın almasına onay vermemişti. Ancak, HP - Compaq tarafı bu birleşmenin GE - Honeywell’den farklı olduğunu yazdı.
       
ORTAK STRATEJİ YARATMAK DA SORUN OLACAK
       Diğer sorun sektördeki fiyat rekabeti. Kişisel bilgisayarları rakiplerine oranla daha ucuza üreterek, ucuza satan Dell karşısında HP - Compaq’ın izleyeceği strateji merak ediliyor.
       Dell’in sipariş üzerine imalat yapmasından dolayı düşük stokla çalışma stratejisinin, HP ve Compaq’ın karşısındaki en büyük engel olduğunu belirtiyor. Bu avantajından dolayı sürekli fiyat indirimine gidebilen Dell, ayrıca PC’leri satıcılar aracılığıyla değil, müşterilerine direk satarak maliyeti daha da düşürebiliyor.
       HP ve Compaq’ın, PC üretim ve pazarlaması konusunda farklı stratejilerini birleştirip, Dell’in karşısına yeni bir stratejiyle çıkabilmesi gerekiyor.
       Carly Fiorina, birleşme sonrasındaki açıklamalarının birinde en önemli borunun iki şirketin entegrasyonu olduğunu belirtmiş aksi takdirde başarılı olamayacaklarını söylemişti.
       İki şirket kültürünün entegrasyonuna ek olarak üçüncü bir şirket daha sözkonusu. The New York Times, Compaq’ın 1988 yılında Digital’ı satın alarak bünyesine kattığını hatırlatıyor. Bu nedenle “1+1’in toplamı 3” diyor.
       
15.000 KİŞİ İŞİNDEN OLACAK
       Birleşmenin en ağır faturası çalışanlara patlayacak. İki şirketin yetkileri, birleşme nedeniyle toplam 15.000 kişinin işten çıkarılacağını açıkladı ancak konuyla ilgili bilgi vermedi. İki şirketin toplam çalışan sayısı 158.600, bunların 44.000’i Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’da. Maliyetlerde planlanan 2.5 milyar dolarlık kesintinin büyük bölümünün işten çıkarmalarla sağlanacağı ifade ediliyor.
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları