Home page
Haber Menüsü


Almanya Euro’ya geçişten korkmuyor
Avrupa ortak para biriminin kullanımına 3 ay kala, para değiştirmeye alışkın Almanya, Euro’ya geçişten endişe etmiyor.
Fulya Canşen/Berlin
NTV-MSNBC
    1 Eylül—  Euro’nun Frankfurt’taki tanıtımı, Avrupa Merkez Bankası’nın aniden faizleri düşürmesi, ardından Euro’nun Dolar karşısında değer kaybetmesinin gölgesinde kaldı. İşverenler aylardır yatırımlarını arttırmak için böyle bir talepte bulundukları için olabilecek ekonomik canlanmaya sevinirken, halk buna biraz endişe ile bakıyor.  

   
 
       
   
MSNBC News Euro öncesinde güvenlik alarmı
MSNBC News Almanya'da bankalara Euro dağıtılıyor
MSNBC News Euro banknotlar görücüye çıktı
MSNBC News Avrupa Merkez Bankası faiz indirdi
MSNBC News Freidman: Euro karışıklık yaratacak
MSNBC News Hollanda Euro'da en bilinçli ülke
MSNBC News Fransa'da Euro seferberliği
MSNBC News Euro arefesinde nakit trafiği artıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Fulya Canşen

       Aylardır sanal bir para birimi olan Euro’ların ilk gerceklerinin gösterildiği Frankfurt’taki toplantı aslında oldukça heyecan vericiydi. Gökten görünmez iplerle sarkıtılan 12 adet yıldız ve 7 çeşit Euro’ya Avrupa Merkez Bankası Başkanı Wim Duisenberg’in rahatlatıcı açıklamaları da eklenince toplantı adeta şova dönüştü. Euro’ları tanıttığı ani tarihi bir an olarak tanımlayan Duisenberg, bu ortak para biriminin Avrupa’nın entegrasyonunun sembolü olduğunu vurguladı.
       
EURO DAHA BAŞARILI OLACAK
AMB Başkanı Wim Duisenberg
       Duisenberg, Euro’nun ulusal paralardan daha istikrarlı olacağının da altını çizdi. Bazı işverenlerin tersine Euro’ya geçisin enflasyona neden olmayacağını savunan Avrupa Merkez Bankası Başkanı, bunun şeffaflığı artırıp ve rekabet koşullarını düzelteceğini savundu. Bu arada Euro’ların kamuoyuna tanıtılmasının, piyasaya sürülmesinden 4 ay gibi kısa bir süre içinde yapılmasının tek nedeni var: Güvenlik.
       Sahte para basmak isteyenlerin işi zorlaşacak. Çünkü Euro’nun üzerindeki bazı figürler görme özürlülerin anlaması için kabartma biçiminde yapılmış.
       Ayrıca özel bir kağıttan üretilmesi ve parlak güvenlik şeridinin enine olması, su işaretlerinin ve hologramların kullanılması da sahte para basma isini zorlaştırıyor. Bundan başka Euro’nun gerçek olduğunu gösteren bütün işaretlerin makineler tarafından da okunabiliyor olması, sahte paranın Bazı alışveriş merkezlerindeki kasalardan geçmesini de engelliyor.
       Şu ana kadar en güvenilir banknotların Euro olduğu belirtiliyor. Pazartesi günü Euro’ların banka, finans kurumu ve işyerlerine transferi, sıkı güvenlik önlemleri altında başlayacak. Aynı zamanda 80 Milyon Euro’luk bir tanıtım kampanyası da başlatılıyor. Avrupa ortak para biriminin Euro bölgesinin dışına transferi ise Aralık ayında gerçekleşecek.
       
ALMANLAR PARA DEĞİŞİMİNE ALIŞKIN
       Almanya aslında Doğu ve Batı’nın birleşmesinde yaşadığı deneyim nedeniyle para birimi değiştirmeye alışık bir ülke. Fakat buna rağmen hazırlıklar çok uzun bir süredir devam ediyor.
       Önce halkın psikolojik olarak bu ise hazırlanması ile başlandı. Bir yılı aşkın bir süredir hemen hemen bütün alışveriş merkezlerinde fiyat etiketlerinde malin bedeli Euro olarak da yer alıyor. Ayrıca partiler çeşitli vakıflar, dernekler ve medya kuruluşları uzun bir süredir, Euro’ya geçişle ilgili endişeyi azaltmak için bilgilendirme toplantıları düzenleyip yayınlar yapıyorlar.
       
DAĞITIM PAZARTESİ’YE
       Almanya’da da haftabaşından itibaren Euro’lar finans kuruluşlarına dağıtılmaya başlanacak. Büyük güvenlik önlemleri altında zırhlı arabalarla yapılan bu transfer işleminin Almanya’ya maliyetinin 2 Milyar Marki bulacağı belirtiliyor. Emniyet Görevlileri Derneği, Euro’ya geçisin iç güvenliği tehdit edeceği görüşünü taşıyor.
Euro'nun boyu Mark'la aynı.
Euro        Dernek yetkilileri, finans kuruluşları önündeki güvenlik önlemlerinin yanısıra, sınırdaki kontrollerin arttırılacağına dikkat çekerek, günlük görevlerini yerine getiremeyeceklerine dikkat çekiyorlar.
       Almanya’nın en çok önem verdiği konu Euro’ya geçiş sürecinde para aklama işlemine izin vermemek. Bu nedenle sınırdaki kontroller artırılırken, banka ve finans kuruluşları kendilerine değiştirilmek üzere getirilen paraların kaynağını araştırmakla yükümlü olacak.
       Son yıllarda yolsuzluk olayları ile çalkalanan Almanya, yastık altı parası en çok olan ülkeler arasında sayılıyor. Hatta bu rakamın 200 Milyon Mark civarında olduğu tahmin ediliyor.
       
MARKLA AYNI BOYDA
       Almanya’da yasayan Türkler, Almanya’da aktif olan özellikle de yeşil sermaye sahiplerinin de bundan mağdur olması içten değil. Bu arada yeni banknotların cüzdanlarına sığmamasından korkan Almanlar derin bir nefes aldılar. Çünkü Euro’lar Alman Markı’ndan daha büyük değil.
       Almanya ile ilgili ilginç birkaç rakam daha verelim: Almanya’da Mark ile değiştirilecek Euro sayısı 4 Milyar 300 Milyon adet. Hepsi üst üste getirildiğinde Everest tepesinden 50 kat daha yüksek oluyor.
Madeni paraların ağırlığı 70 bin tonu buluyor.
Euro
       Yeni basılan bozuk paraların toplam ağırlığı ise 70 bin ton civarında. Euro değişiminin en yoğun olacağı Aralık ve Ocak aylarında 2.600 zırhlı arabanın 24 saat boyunca yolda olması bekleniyor. Eskiyen Alman Markları’nın ise ancak, her biri 20 vagondan oluşan 68 tren ile taşınabileceği belirtiliyor.
       Ayrıca finans kuruluşlarında oluşacak kuyruklar da cabası.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları