Home page
Haber Menüsü


Çakan: Borçlar enerjide darboğaz yaratıyor
Enerji Bakanı Zeki Çakan, TEAŞ, TEDAŞ ve BOTAŞ’ın birbirine olan borçlarının enerji sektörünü zor duruma soktuğunu belirtirken; TEDAŞ’ın 1.2 katrilyon lira alacağı olduğunu açıkladı.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
30 Ağustos— Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, TEAŞ, TEDAŞ ve BOTAŞ’ın birbirlerine olan borçlarının ödenmemesinin enerjide darboğazlar yarattığı belirtti. Türkiye’de enerji sektörünün durumu ile ilgili olarak bir basın toplantısı düzenleyen Zeki Çakan, Bakanlığının çalışmalarını dün Bakanlar Kurulu’nda dile getirdiğini hatırlattı.

   
 
       
   
MSNBC News Enerjiye Hazine garantisi dışında yol aranıyor
MSNBC News Enerji özelleştirmelerine çözüm aranıyor
MSNBC News Irak: Türkiye'ye doğalgaz hattı konusunda anlaştık
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  En önemli konunun TEDAŞ, TEAŞ ve BOTAŞ arasındaki borç sirkülasyonu ve bu kuruluşların birbirlerine olan borçları olduğunu anlatan Çakan, şöyle dedi:
       “TEDAŞ’ın 1 katrilyon 226 trilyon 783 milyar alacağı vardır. Bu alacak kamudan 368 trilyon 756 milyar, özel sektörden ise 858 trilyon 27 milyardır. TEAŞ’ın alacakları TEDAŞ’tan 1 katrilyon 15 trilyon. BOTAŞ’ın, TEAŞ’tan alacağı ise 809 trilyon liradır.
       Dolayısı ile üç kuruluşun birbirine olan borçlarının ödenememesinden kaynaklanan tabi önemli darboğazlar yaşanmaktadır. Bu darboğazları çözebilmek için bize düşen en önemli görev özellikle TEDAŞ’ın tahsilatının hızlandırılması konusunda gereken önlemlerin alınmasıdır.”
       
TAHSİLATLAR HIZLANDIRILMALI
       Kaçak elektrik kullanımının TEDAŞ’ta büyük maddi kayıba neden olduğunu belirten Zeki Çakan, enerji ile ilgili her türlü tedbirin alındığını söyledi. Enerji Bakanı, “Bize düşen görev, TEDAŞ’ın tahsilatlarının hızlandırılmasıdır” dedi.
       Çakan, “Örnek vermem gerekirse (31 Aralık 2001 tarihi itibariyle kayıp ve kaçaklarınızı, tahakkuka göre tahsilatınızı yüzde kaça indireceksiniz?) sorusuna (kayıp ve kaçağı yüzde 49.4’den yüzde 46’ya düşürmeyi, tahsilatımızı da yüzde 73’den yüzde 80’e çıkarmayı düşünüyorum. Alaattin Yıldız. Van Müessese Müdürü.) Bunun gibi bütün müessese müdürlerimizden bu konu ile ilgili olarak yazılı kayıp ve kaçakları kaça düşürebilecekleri ile tahakkuka göre tahsilatlarını kaça yükseltebileceklerini aldık” dedi.
       
TERMİK SANTRALLER
       Bakanlık çalışanlarının bu konudaki çalışmaları mesai saati gözetmeksizin yapacaklarını ifade ettiğini de belirten Bakan Çakan, termik santrallerinin yıl sonuna kadar kapasitelerini kaça yükselteceklerini santral müdürlerinin kendilerine birer yazı gönderdiğini bildirdi.
       Çakan, “Dolayısı ile yıl sonuna kadar biz neyi nasıl yapacağımızı belirlemiş durumdayız. 31 Aralık itibariyle bu taahhütlerini yerine getireceklerine ben şahsen inanıyorum” dedi.
       
HAZİNE DIŞI GARANTİ DÜŞÜNEMİYORUM
       Enerji Bakanı Çakan, basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, 29 YİD projesinin tamamının ele alınacağını hatırlatarak, projelerin 2002 yılına kadar yetişmesi halinde 1378 megavatlık gücün devreye gireceğini söyledi.
       Başka bir gazetecinin, “Hazine garantisi dışında projelere başka bir garanti düşünülüp düşünülmediği” şeklindeki sorusuna karşılık da Bakan Zeki Çakan, garanti konusunda Hazine Müsteşarlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokratlarının çalışmalarını sürdürdüğünü ve firma yetkilileriyle görüşüldüğünü ifade ederek, “Hazine garantisi dışında bir garanti düşünemiyorum, orada bir yanlış anlaşılma var” diye konuştu.
       
ÖDEMELER DENGESİ KURULMALI
       Çakan, TEDAŞ, TEAŞ ve BOTAŞ’ın ödemeler dengesini kurabilecek bir organizasyon bulunulduğunu, ve üç kuruluş arasında bir ödemeler dengesi kurmaya çalıştıklarını, bu konuda tahsilatı arttırıcı önlemler aldıklarını ifade etti.
       Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Çakan, Enerji Piyasası Kurulu atamalarında siyasi bir pazarlık olup, olmadığına ilişkin soruya karşılık, “Enerji Piyasası Kurulu atamalarında herhangi bir pazarlığa şahit olmadım Bakanlar Kurulu karar verecek, kararın verilmesini ben de bekliyorum” dedi.
       Bir gazetecinin, termik santraller ve dağıtım santrallerine yapılacak yatırımlara ilişkin sorusuna, bu yatırımların tutarının yaklaşık 2 milyar doları bulduğunu ve bunların 5 yılda yapılması gerektiği yanıtını verdi.
       Çakan, hidroelektrik santrallerin geçen yıla göre 10 milyar kilovatsaat daha az elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, yedek güçlerinin bulunmadığını söyledi.
       Bakan, Çakan, “Beyaz Enerji Operasyonu”na ilişkin soru üzerine de davanın sürdüğünü şu anda bir şey söylemek durumunda olmadığını kaydetti.
       
GARANTİ SÜRESİ 31 EKİM’DE DOLUYOR
       Çakan, Hazine garantisi verme süresinin 31 Ekime kadar sona erdiğinin hatırlatılması üzerine, “31 Ekime kadar bu işlerin bitirilmesi gerektiğini aksi takdirde gelecekte yaşanacak sorunların vurguladık. İşletme hakkı devri ve dağıtım işletme hakları Hazine’ye yük değil, dağıtım işletme haklarından 875 termik santrallerin işletme hakkı devrinden 1 milyar 75 milyon dolar Hazine’ye gelir geleceğini ifade ettik” diye konuştu.
       Çakan, TEAŞ’ın üretim, iletim, tahakkuk ve ticaret olarak üçe ayrılmasının ardından genel müdürlük ve yönetim kurulu üyeliklerine yapılacak atamalara ilişkin soruya, atama kararnamesinin Başbakanlığa gönderildiği yanıtını verdi.
       Bir gazetecinin varlık satışlarının gündeme gelip gelmeyeceği yönündeki soruya şu yanıtı verdi:
       “Mevcut durumu Bakanlar Kurulu’nda ortaya koyduk, termik santrallerin, dağıtım şirketlerinin ve 29 yap işlet devret projesiyle ilgili olarak başta Başbakan olmak üzere Bakanlar Kurulu’nun kararını bekliyoruz. Varlık satışı şu aşamada... Elektrik piyasası kanunuyla Özelleştirme idaresi tarafından yapılmasını öngörüyor. Elektrik Piyasası Kurulu oluşturulması ve Özelleştirme çalışmaları zaman alacak. Çalışmalar 6-7 yıl süre alabilir.”
       
BU YIL ENERJİ KISINTISI YOK
       Enerji Bakanı Çakan, enerji üretimindeki zorluklara karşılık, bu yıl enerji kısıntısına gidilmeyeceğini söyledi. Çakan konuşmasında, 1970’li yıllara giderek enerji üretim ve tüketimi konusunda çeşitli veriler ortaya koyarken, bu yıl sonu itibariyle yaptıkları plan doğrultusunda, Türkiye’nin bir enerji sıkıntısı ile karşılaşmayacağını bildirdi.
       Çakan, Yap-İşlet-Devret (YİD) projeleri hakkında da dün Bakanlar Kurulu ve Başbakan’a bilgi ilettiklerini belirterek, termik santrallerin rehabilitasyon yatırımı için 980 milyon dolar gerektiğini, ancak santrallerin işletme devrinin yapılması durumunda Hazine’nin 1.7 milyar dolar kara geçeceğini bildirdi.
       “Aynı şekilde dağıtım hakkı devir edilmezse 1 milyar dolar harcama yapılması gerekiyor. Ancak dağıtım devir edildiğinde ise ulaşılacak kar 875 milyon dolara çıkmaktadır. Garanti meselesi konusunda ise Hazine ile görüşmelerimiz sürüyor”diyen Bakan, dağıtım işletme hakkının 15-20 gün içerisinde sonuçlanacağını umduğunu kaydetti.
       “Eğer bu iş muallakta kalırsa 2002 yılında enerji sıkıntısı” çekileceği sinyalini veren Çakan, bu konuda Devlet Bakanı Kemal Derviş ile görüştüklerini söyledi.
       Çakan, enerji kayıp ve kaçakları ile ilgili bilgi sunarken, TEDAŞ’ın ve bağlı ortaklıklarının 2000 yılında aldığı enerjinin 88 milyar kilovatsaat, faturalara giden enerjinin 69 milyar kilovatsaat olduğunu belirterek, kayıp ve kaçak miktarının 19 milyar kilovatsaat olduğunu söyledi. Bakan, bunun oran olarak yüzde 21.6’ya denk geldiğini de ifade etti.
       
VERGİ KONUSUNDA SÜRTÜŞME YOK
       Çakan, hidroelektrik santral yatırımlarına ilişkin bir soruya da bu konuda yatırımların devam ettiği yanıtını verdi.
       Bakan Çakan, Maliye Bakanı Sümer Oral ile vergi konusunda karşılıklı sürtüşme yaşanmadığını bildirdi. Bir gazetecinin enerji ile ilgili konuların Devlet Bakanı Derviş ile görüşmesinden sonra 15-20 gün içinde çözümleneceğinin açıklandığını hatırlatması üzerine Çakan, “O, 15-20 gün olmadığı için konuyu Bakanlar Kurulu’na getirdim” dedi.
       Nükleer enerji santralının yapılması konusundaki bir soruya karşılık Çakan, nükleer enerji ihalesinin iptal edildiğini hatırlatarak, bu konunun askıya alındığını söyledi. Çakan, Başbakan Bülent Ecevit’in nükleer teknolojisindeki gelişmelerin takip edilmesi konusunda talimat verdiğini ve bürokratların gelişmeleri takip ettiklerini de bildirdi. Çakan, termik santrallerin işletme hakları devri ve dağıtım şebekelerinin işletme haklarının ayrı ayrı ele alındığını belirterek, dağıtım konusunun daha hızlı sonuçlandırılabileceğini söyledi.
       
TBMM VE CUMHURBAŞKANLIĞI’NIN BORÇLARI
       Bir gazetecinin Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin elektrik borçlarının bulunup bulunmadığı konusundaki sorusuna karşılık da Bakan Çakan, şunları söyledi:
       “Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlığın ve TBMM’nin enerji politikalarında bize katkıda bulunmalarını arz ettim. Bu konuda yardımcı olmaları kararımı sundum ve bilgi verdim. Cumhurbaşkanlığına borçları konusunda bilgi sundum. 30.06.2001 tarihinde itibariyle gerek Cumhurbaşkanlığına gerek TBMM gerek Başbakanlığa ve Bakanlıklara konuyu yazılı olarak ilettim. Cumhurbaşkanlığı’nın son ödeme tarihi 11 Eylül 2001.
       Şu anda elektrik borcu yok. TBMM’nin son ödeme tarihi 11 Eylül 2001, Başbakanlığın 468 milyar lira borcu var, Başbakan talimat verdi, bütün bakanlıkların ve kamu kuruluşlarının borçlarını takip edeceğiz.”
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları