Home page
Haber Menüsü


 
Halka arz, kamuya arz
 
Hazine, halka arzlarla Ağustos borç geri ödeme takvimini tamamladığı gibi, merakla beklenen Kasım itfalarını da rahatlattı. İkinci el piyasada faizler biraz daha gevşeyebilir...
 
Murat Gener
NTV
 
24 Ağustos—  58 gün vadeli bono ve 1 yıl vadeli döviz cinsi tahvil ihaleleriyle halka arzını önceki gün tamamlayan Hazine Ağustos borç geri ödeme takvimini tamamladığı gibi, herkesin merakla beklediği Kasım itfalarını da bir miktar rahatlattı.

   
 
       
   
MSNBC News Dolarlı tahvile talep 1.3 katrilyon
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hazine’nin 20-21-22 Ağustos tarihli ihale operasyonunu iki önemli başlık altında ele almak gerekiyor. Bunlardan ilki, Ağustos itfalarının başarıyla karşılanması diğeri ise diğeri ise Kasım’daki yüklü itfaların şimdiden görülmüş olması ve tedbirlerin alınması.
       BİR: Ağustos itfalarının başarıyla karşılandığını söylemek çok yerinde olur. Çünkü 31 Temmuz tarihli, “Ağustos - Aralık İç Borçlanma Stratejisi” başlıklı hazine açıklamasında 22 Ağustos tarihinde Hazine’nin borç geri ödemeleri için şöyle denilmiş:
       “Bu ödemelerin 796 trilyon 113 milyar TL’lik bölümü piyasaya -bankalara - , 690 trilyon 908 milyar TL’lik bölümü de ortalamadan satışlar yoluyla kamuya yapılacaktır.”
       3 gün süren operasyon da ne yapıldı?
       İlk gün 58 gün vadeli bono ihalesiyle 972 trilyon TL halka arz edildi.
       İkinci ve üçüncü günlerde ise 535.1 trilyon TL’lik devlet tahvili piyasaya satıldı ve 765.5 trilyon TL’lik tahvil kamu fonlarına satıldı.
       Burda bir sorun var; sanki tanım sorunu... Halka arz edilecek denilen tahvillerin kamu fonlarına satılmasından kaynaklanan küçük bir tanım sorunu.
       İnsanın aklına “Bu nasıl halka arz?” sorusunu getiren türden bir sorun. Ama dediğimiz gibi küçük bir sorun. Neden yapıldığı da açık.
       Çünkü; 22 Ağustos günü itibariyle hazine kamuya 690 trilyon 908 milyar TL ödemekle yükümlü. Döviz cinsi kağıttan 765.5 trilyon TL satılarak kamu borcunu çevrilmiş oldu. Sorun bitti. Hem de 74 milyar TL fazlayla.
       İKİ: Gelelim piyasaya yapılan satışlara.
       İlk gün -21 Ağustos- 58 gün vadeli bono ihalesiyle 972 trilyon TL ve dün 1 yıl vadeli ihaleyle 535.1 trilyon TL piyasaya satıldı. İkisinin toplamı 1 katrilyon 507 trilyon TL. Hazine’nin 22 Ağustos itibariyle piyasaya ödemekle yükümlü olduğu tutar ise 796.1 trilyon TL.
       Yani Hazine’nin elinde 710.9 trilyon TL fazla para var. Bu para nispeten rahat görünen Eylül ayı itfalarından ziyade, Ekim ya da Kasım itfaları için bir tedbir olarak Hazine’nin elinde kalacak. Hazine’nin yine 31 Temmuz tarihli basın duyurusunda Eylül itfasının piyasaya olan bölümünün 2.8 katrilyon TL, Ekim itfasındaki aynı bölümün 3.5 katrilyon TL, (bu itfanın üzerine 21 Ağustos tarihli 58 günlük bononun 972 Trilyonluk itfasını da eklediğimizde 4.4 katrilyon TL’ye ulaşırız. Bu bononun vadesi 18 Ekim’de dolacak...) Kasım ayındaki bölümünün ise 7.4 katrilyon TL olduğu belirtilmişti.
       Yani bu aydan artan 710.9 trilyon TL’lik kısım bir şekilde Ekim ya da Kasım’a aktarılabilir.
       
HALKA ARZ BANKALARA YARADI
       31 Temmuz tarihli Ağustos - Aralık İç Borçlanma Stratejisi başlıklı hazine açıklamasında 22 Ağustos tarihinde Hazine’nin borç geri ödemeleri için şöyle denilmiş.
       “Bu ödemelerin 796 trilyon 113 milyar TL’lik bölümü piyasaya -bankalara - , 690 trilyon 908 milyar TL’lik bölümü de Ortalamadan Satışlar yoluyla kamuya yapılacaktır.”
       Hazine’nin Ağustos’un 22’sinde bankalara 796 trilyon 113 milyar TL borcu vardı. Ama hazine halka arzla vatandaşa 1 katrilyon 507 trilyon TL’lik bono sattı ve bu kez borcunu çevirmedi.
       Bir başka deyişle bankalara olan borçlar vatandaşa satılan tahvillerin parasıyla ödendi. Yani bir şekilde bankacılık kesimi üzerindeki yük 796 trilyon 113 milyar TL hafifletildi. Hazine’nin kendisi de az önce belirttiğim gibi 710.9 trilyon TL fazlaya ulaştı.
       
BONO FAİZLERİ DAHA DÜŞECEK Mİ?
       Bir reyting araştırması yapılsa Türkiye’de en çok sorulan iki sorudan bir “ne olacak bu dolar?” diğeri de “iç borçlar çevrilebilir mi?” olacaktır. Şu borçların çevrilebilmesi konusuna küçük bir ek yapmak istiyorum.
       Borçların çevrilemeyeceği endişelerini yaratan en önemli faktör faizlerin olmaması gereken seviyelerde seyretmesi, bu durumda, ülkenin bağımsız politika belirleyicisi organı Merkez Bankası’ndan faizleri aşağıya çekmenin yollarını bulması beklenir doğaldır ki.
       Basit bir hesap yapalım. Gecelik fonlama maliyeti yüzde 62. Efektif bazda bu yüzde 86’ya denk geliyor. En yoğun işlem gören ikinci el bonoların son işlem faizleri ise yüzde 87 - 88 seviyelerinde.
       Bu şu demek; ikinci el piyasada faiz en çok 2 puan daha gevşeyebilir. Aslında daha çok da inebilir, ama bu durumda bankalar zarar yazmaya başlarlar.. Çünkü bankalar likiditeyi büyük oranda gecelik fonlama da değerlendiriyorlar..
       Diyelim ki gecelik repo oranı yüzde 55’e çekildi. Efektif yüzde 73’e denk gelecek. Yani bono faizlerinin yüzde 70’lere kadar önü açılacak.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları