| | | IMFnin Arjantine ilk 5 milyar doları Eylül başında koşulsuz vereceğini hatırlatan finans çevreleri, geriye kalan 3 milyar dolar için ise, muğlak bir önşart getirildiğini kaydettiler.
Bu ön şart, Arjantinin 130 milyar dolara yaklaşan borçlarının yeniden yapılandırılmasına başlanması olarak dile getirilirken, IMFnin resmi açıklamasında ayrıntı verilmedi.
YARDIM DURUMU DÜZELTMEYEBİLİR
Para birimi pesonun dolara birebir endeksli olduğu Arjantinde IMF ve ABD tarafından devalüasyon veya dalgalı kura geçişin talep edilmediğini belirten finans çevreleri, bu koşullarda yapılan ek yardımın, Arjantinin durumunu düzeltmeye yetmeyebileceği uyarısında bulundular.
Uluslararası finans çevreleri, pesonun yapay şekilde yüksek değeri düşürülmediği sürece, Arjantinin ihracatının artması ihtimalinin olmadığını ve ekonominin canlanacağının şüpheli görüldüğünü vurgularken, bu ülkenin birkaç ay sonra yeniden IMFnin kapısına dayanabileceğine işaret ettiler.
Bu çevreler, Arjantine sağlanan ek IMF kaynağıyla krizin diğer Latin Amerika ülkelerinde çöküşe yol açmasının şimdilik önüne geçildiğini, ancak bunun zatürree olan hastaya aspirin tedavisine benzediğini söylediler.
Başkan George Bushun Cumhuriyetçi Partisinin Kongredeki muhafazakar kesimleri de, Arjantine verilen destekten dolayı ONeilla eleştiriler yöneltiyor.
Finans çevreleri bu arada, Türkiye ile kıyaslandığında, Arjantine verilen desteğin çok daha hafif koşullara bağlandığını da ifade ettiler.
ONeill, Hazine Bakanı olarak göreve başladığı Şubat ayından bu yana yaptığı birçok açıklamada, ekonomik sıkıntıdaki ülkelere yeni yardımların kolayca verilmemesi gerektiğini savunmuştu. | |