Home page
Haber Menüsü


Halka arza talep yön belirleyecek
Hazine, dolara endeksli 1 yıllık tahvil ve 58 gün vadeli bono halka arzına başladı. İhalelere gelecek talep, döviz ve faizde yön belirleyecek. Uzmanlar yüksek talebin piyasalara moral getireceğini söylüyor.
Ankara/İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
20 Ağustos— Dolarda geçen hafta geçen hareketli günler sonrasında, piyasalar haftaya Hazine’nin yapacağı dolara endeksli tahvil ve bono halka arzıyla başladı. Üç gün devam edecek halka arz, piyasaların seyrinde belirleyici nitelikte. Özellikle 58 gün vadeli bonoya yönelik yüksek talep geldiği gözlenirken, bankacılar halka arzın olumlu sonuçlanacağını öngörüyorlar.

   
 
       
   
MSNBC News Aygün: İhale liraya güven çelişkisini gösteriyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hazine Müsteşarlığı, halka arz yoluyla borçlanmaya gidiyor. Buna göre, halka arz yoluyla dolara endeksli 1 yıl vadeli devlet tahvili ile 58 gün vadeli Hazine bonosu satışı yapacak.
Hazine yatırımcı talebini yeterli gördü, 58 günlük bono satışını durdurdu

        Bir yıl vadeli, üç ayda bir yüzde 2.75 faiz ödemeli dolara endeksli devlet tahvilleri 3 gün boyunca satışta kalacak.
       
YÜKSEK TALEP MORAL GETİREBİLİR
       Hazine’nin yapacağı halka arza yüksek talep gelmesi ve dolar kurundaki gerilemenin artarak sürmesi, piyasalara moral verecek nitelikte. Ayrıca Cuma günü IMF’den gelen programın başarıyla uygulandığına yönelik açıklamalar da, moralleri olumlu etkileyecek bir diğer gelişmeyi oluşturuyor.
       Uzmanlar, geçen hafta başında yapılan Hazine ihalesiyle yüzde 98’e sıçrayan bileşik faizlerin yüzde 90’ların altına inmesi için, yurtdışında da değer kaybeden doların yurtiçinde hız kesmesi ve halka arzın başarılı gitmesinin gerekli olduğunu belirtiyorlar.
       Uzmanlar, kurun 1 milyon 400 bin lirayı taban yaparak, yatay seyrini sürdüreceğini öngörürken; yerli yatırımcıların kriz atmosferinden yavaş yavaş uzaklaştığını görüşündeler.
       
1 MİLYAR DOLAR $ TATMİNKAR OLACAK
       Bankacılar, dövize endeksli bono getirisinin döviz tevdiat hesaplarına oranla daha yüksek olmasından ötürü talebin yüksek olacağını öngörüyorlar. Fon yöneticileri, doların 1 milyon 400 bin düzeyindeki seyrinin getiriyi yüksek tutacağını, kurdaki gerilemenin ise getiriyi azaltacağını söylüyorlar.
       Tekfenbank Fon Yönetim Müdürü Erkan Tekcan da, ihalede toplam 1 milyar dolar düzeyindeki satışın tatminkar olacağını belirtirken, ihalenin olumlu sonuçlanacağını söyledi.
       Tekcan, yarın yapılacak MGK toplantısından siyasi anlamda sorun çıkmayacağını da öngörürken, “Milli Güvenlik Kurulunu’nun piyasalara etkisi sınırlı olacak. Cumhurbaşkanı ve Başbakananın talepleri doğrultusunda gelişecek görünüyor. piyasada bir miktar tedirginlik olmasına karşılık, MGK’da sorun yaşanmayacaktır” dedi.
       Tekcan, ihale kanunundaki değişiklikler konusunda MHP kanadından sorun yaşanmaması yanında, faiz dışı fazla ve cari dengedeki olumlu gelişmelerin etkisini daha da hissettireceğini öngördü.
       
TALEP YETERLİ OLURSA...
       Hazine, bugün gelen talebi yeterli görmesi halinde daha önceki açıklamasına karşılık Salı ve Çarşamba günü halka arzı sürdürmeyebilir.
       Hazine’nin bu hafta 796.1 trilyon lirası piyasaya olmak üzere toplam 1.5 katrilyon iç borç servisi bulunuyor.
       Bazı bankacılar, halka arza yeterli talep gelmesi halinde Hazine’nin yeni bir ihale açmayabileceğini tahmin ediyorlar.
       
MGK DİĞER BELİRLEYİCİ UNSUR
       Piyasaların önündeki diğer önemli gelişme ise ulusal güvenlikle ilgili tartışmalar nedeniyle önemi artmış Milli Güvenlik Kurulu toplantısı. ANAP lideri Mesut Yılmaz’ın ulusal güvenlik kavramının tartışmaya açılması konusundaki sözlerinin, Genelkurmay tarafından son derece sert bildiriyle yanıtlanması gerilimi artırıcı etki yaparken; toplantıda bu konunun gündeme gelmesiyle oluşacak tartışmanın yaratabileceği siyasi hareketlilik piyasalarda dalgalanmaya yolaçabilir.
       MGK öncesi böylesi tartışmanın doğal olduğunu belirten bankacılar, toplantının 17 Eylül’de Meclis’in açılmasıyla birlikte demokratik açılımların önünü açacak bir şekilde tamamlanması herkesin kazandığı bir çözümü getirebileceğini ifade ediyorlar.
       
TAHVİLİN FAİZİ % 2.75
       Halka arz edilecek senetlerden ilki, dolara endeksli 1 yıl vadeli, 3 ayda bir yüzde 2.75 faiz ödemeli devlet tahvili olacak.
       Tahvilin valör tarihi 20 Ağustos 2001, itfa tarihi ise 19 Ağustos 2002, senetlerin kupon dönemi 91 gün, kupon faizleri yüzde 2.75, yıllık basit faizi yüzde 11 ve yıllık bileşik faizi de yüzde 11.46 olarak belirlendi. Senetin kupon ödeme tarihleri ise 19 Kasım 2001, 18 Şubat 2002, 20 Mayıs 2002 ve 19 Ağustos 2002 olacak.
       
ÖDEMELER TL CİNSİNDEN
       Dövize endeksli tahvillere ilişkin tüm ödemeler (anapara, faiz) TL olarak yapılacak.
       Senetler 1.000 ABD doları ve katları şeklinde sayılacak ve satış fiyatı yarın satılacak senetler için 1.000 dolar, 21 Ağustos tarihi için 1.001 ABD doları ve 22 Ağustos 2001 tarihi için de 1.002 dolar olacak. Üç gün süresince ihraç edilebilecek senetlerin kupon ödemelerine baz teşkil edecek nominal değer 1.000 ABD doları olarak belirlendi.
       

 Dolara Endeksli Devlet TahviliHazine Bonosu
Vade1 yıl58 gün
İtfa Tarihi19.08.200217.10.2001
Faizin Baz Alındığı Para BirimiUSDTL
Dönem Faizi3 ayda bir %2.75 kupon ödemeli%11
Yıllık Basit Faiz (%)1169
Yıllık Bileşik Faiz11,4669
Alışa Esas Para BirimiUSD veya TL karşılığıTL
Alışa Esas Döviz Kuru (*)  
20.08.20011.423.666 TL-
Birim Satış Fiyatı  
20.08.20011.000 $90.090 TL
21.08.20011.001 $90.244 TL
22.08.20011.002 $90.399
Nominal Değer (tüm satışlar için)1.000 $100.000 TL
(*): 21 ve 22 Ağustos’taki işlemlere uygulanacak kur ilgili günlerde Resmi Gazete’te duyurulacaktır.



       
BONONUN VADESİ 58 GÜN
       Hazine Müsteşarlığı, aynı tarihlerde yine halka arz yolu ile 58 gün vadeli bono da satacak. Hazine‘nin 58 gün vadeli senetlerinin valör tarihi 20 Ağustos pazartesi günü, itfa tarihi 17 Ekim 2001 olarak belirlendi.
       Senetlerin dönem faizi yüzde 11, yıllık basit faizi yüzde 69 ve yıllık bileşik faizi de yüzde 92.5 olarak belirlendi. Hazine bonolarının satış fiyatı, her 100 bin liralık nominal değerli senet için, yarın 90 bin 90 lira, 21 Ağustos için 90 bin 244 lira ve 22 Ağustos için de 90 bin 399 lira olacak. Senetler en düşük 50 milyon ve katları şeklinde ihraç edilecek.
       Her iki tür senet de üç gün boyunca satışa sunulacak. Ancak, yeterli miktarda satış yapılması durumunda, bir önceki gün Hazine Müsteşarlığı tarafından ilan edilmek üzere, sonraki günlerde satış yapılmayabilecek.
       
ARACILIK EDECEK KURUMLAR
       Bankalar: Merkez Bankası şubeleri, Akbank, Alternatifbank, Anadolubank, Bank Ekspres, Bayındır Bank, Cıtıbank, Demirbank, Denizbank, Dışbank, EGS Bank, Fibabank, Finansbank, Halkbank, HSBC Bank, İktisat Bankası, Kentbank, Koçbank, MNG Bank, Osmanlı Bankası, Oyakbank, Pamukbank, Şekerbank, Sınai Yatırım Bankası, Sümerbank, Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, İş Bankası, Kalkınma Bankası, Sınai Kalkınma Bankası, TAİB Yatırım Bank, Tarişbank, Tekfenbank, Testilbank, Toprakbank, Vakıflar Bankası ve Yapı Kredi Bankası.
       Aracı Kurumlar: Ak Yatırım Menkul Değerler, Alfa Menkul Değerler, Ata Yatırım Menkul Kıymetler, Eczacıbaşı Menkul Değerler, İş Yatırım, TEB Yatırım Menkul, Yapı Kredi Yatırım, Yatırım Finansman Menkul Değerler.

       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları