Home page
Haber Menüsü


Çiğ köfte yoğurmak sabır ister  
  Çiğ köfte yapabilmek için kuvvetin yanısıra, yoğurma tekniğini bilmek ve sabırlı olmak gerekiyor.

AA  
   18 Ağustos—  Şanlıurfalıların “bizimdir” diye Türk Patent Enstitüsü’nden tescillettirme çalışması başlattığı, Adanalıların taş kabartmalardaki sembollerden yola çıkarak sahiplendiği çiğ köfte, damak zevki ve sofra kültürü ile tanınan Gazianteplilerin şiirlerine ilham kaynağı oluyor. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Araştırmacı-yazar Abdullah Özer, çiğköftenin ilk kez ne zaman ve nerede yapıldığına yönelik kayıt olmadığını, ancak yemek hazırlama ve yemeyi adeta sanata dönüştüren Gazianteplilerin, çok iyi ve her fırsatta yoğurdukları çiğ köfteye olan sevgilerini, yazdıkları şiirlere yansıttıklarını söyledi.
       Gaziantep yemek kültüründe çiğ köftenin ayrı ve saygın yeri bulunduğunu belirten Özer, “Çiğ köfteyi herkes yoğuramaz. Çiğ köfte yoğurmak için güç ve kuvvet kadar, yoğurma tekniğini bilmek ve sabırlı olmak gerekir” dedi. Yörede çiğ köfteyi genellikle erkeklerin yoğurduğunu ve her yoğurucunun köfteye farklı lezzet kazandırdığını kaydeden Özer, “Çiğ köfte meclisleri, karın doyurmaktan çok, kent sosyal yaşamının parçasıydı. Çiğ köfte burada o kadar çok sevilir ki, çiğköftenin ilham verdiği şiirler yazılmıştır” diye konuştu.
       
ŞİİRLERDEN ÖRNEKLER
       Çiğ köfteyi çok iyi yoğuran bir arkadaşından beklentisini yıllar önce “Geçti aylar sofrada çiğ köfte, ayran olmadan/Turşu, turp, yarpız, tere gözlerde seyran olmadan/Gel sevindir bizleri, tekrar yoğur çiğ köfteyi/Hasretiyle gönlümüz günlerce, güz yaz olmadan” dörtlüğü ile dile getiren Özer, şöyle devam etti:
       “Seyfi Yurtsever, Gaziantep yemeklerine ilişkin yazığı şiirde, çiğköfteye yönelik duygularını, (Çiğ köfte simit ister, et ister, yumruk ister/Nazlıdır, hemen gelmez daima buyruk ister/Karnın tok bile olsa dokuz tabak yemeli/Sulu salatasına asmadan koruk ister) dizeleri ile ifade ediyor. I. Dünya Savaşı sırasında kıtlık çeken ve köfte yiyemeyen Gaziantep halkı, köfteye hasretini (Köfte başımın tacı/Ayran onun ilacı/Tez getir hanım bacı/...Eti kasaptan alsam/Kaynanam gile varsam/Onlar yoorsa ben yisem/...Köfte diye inlerim/Kütük sesi dinlerim/Ben ayransız neylerim) sözleri ile dile getirmiş.”
        Özer, Gaziantep mutfağında pişirilmeden 9, pişirilerek 18 çeşit köfte yapıldığını da sözlerine ekledi.
       
ÇİĞ KÖFTE NASIL YAPILIR?
       Gaziantep Üniversitesi Genel Sekreteri Gonca Tokuz’un derlediği “Gaziantep Yemekleri” kitabına göre, çiğ köfte için gerekli malzemeler ve yapılışı şöyle:
       600 gram siyah et (dövülecek ve çekilecek),
       400 gram simit (ince bulgur),
       250 gram taze soğan,
       125 gram taze sarmısak,
       Bir demet maydanoz,
       Bir kuru soğan,
       Tuz, karabiber, kırmızıbiber, köfte baharı, talebe göre kımızıbiber veya domates salçası.
       
       Et, kırmızıbiber, kıyılmış soğan ve salça ile bir süre yoğurulduktan sonra, azar azar ince bulgur eklenerek yoğurulma işlemi sürdürülür. Çiğ köfte susuz ya da çok az su konulup yoğurulması gerektiğinden, büyük güç ve emek ister. Köfte iyice yumuşadıktan sonra ince ince kıyılmış maydanoz ve yeşil soğan karıştırılır, biraz daha yoğurulduktan sonra sıkılır.
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları