Home page
Haber Menüsü


 
Dolar 5 ayın en düşük değerinde
Dolar, Avrupa para birimi karşısında son beş ayın en düşük değerine geriledi. ABD Hazine Bakanı O’Neill’in güçlü dolar politikasının sürdüğü açıklaması, düşüşü frenlemedi ve dolar Euro karşısında 92.03 sente düştü.
Washington
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    16 Ağustos—  Uluslararası Para Fonu’nun (IMF), ABD’nin cari işlemler açığının sürdürülemez boyutlara ulaştığını, bu nedenle, doların diğer güçlü para birimleri karşısında değer kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu açıklamasından sonra ABD para biriminin değer kaybı hızlandı. an ABD dolarının düşüşü hızlanarak sürerken, piyasalardan alarm işaretleri gelmeye başladı.  

   
 
       
   
MSNBC News IMF: Dolar düşüşe geçebilir
MSNBC News Dünya borsaları inişe geçti
MSNBC News ABD büyüme hızı 2. çeyrekte % 0.7
MSNBC News Japonya para politikasını gevşetti
MSNBC News Almanya'da yıllık enflasyon % 3.1
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Dolar, Euro’ya karşı Çarşamba akşamı 91.17 sentten işlem görerken, bugün son 5 ayın en yüksek seviyesi olan 92.03 sente kadar çıktı. Dolar, hafta başından bu yana Avrupa Birliği’nin para birimi karşısında yüzde 4’ten fazla değer kaybetti.
       
O’NEILL’IN SÖZLERİ YETERLİ OLMADI
       ABD Hazine Bakanı Paul O’Neill’in, güçlü dolar politikası gütmeye devam ettiklerini açıklamasına rağmen, dolar, Euro’nun yanısıra Alman Markı, İngiliz Sterlini, Japon Yeni ve İsviçre Frangı karşısında da hemen hemen aynı oranlarda değer kaybetti.
ANALİZ: Güçlü dolar döneminin sonu geldi

       IMF’nin “ABD’nin dev ticaret açığı karşısında doların değerini koruyamayabileceği” açıklamasının ardından, Hazine Bakanı Paul O’Neill’ın televizyondan dile getirdiği “güçlü dolar politikasından vazgeçmiyoruz” sözleri, piyasaları yatıştıramadı.
       O’Neill, CNBC televizyonundaki konuşmasında, “Dolar konusundaki politikamız süreklidir ve değişikliğe gitmeyi düşünmüyoruz” dedi. Ancak, ABD ekonomisindeki durgunluk işaretlerinden zaten kaygı duyan piyasalar, O’Neill’ın sözlerini yeteri kadar inandırıcı bulmadı.


       
EKONOMİNİN ZAYIFLADIĞI İŞARETLERİ
       Uzmanlar, IMF’nin daha önceleri de benzer açıklamalar yapmasına karşın, daha önceki dönemde ABD ekonomisinin sürekli büyümesinden dolayı, bu açıklamaların doların değeri üzerinde etkisi bulunmadığını hatırlattılar.
       Ancak uzmanlar, ABD ekonomisindeki zayıflık işaretlerinin çoğalmasıyla birlikte, IMF açıklamasının piyasalar üzerinde olumsuz psikolojik etki yaptığını belirttiler. O’Neill ise ABD ekonomisindeki sıkıntıların sonuna yaklaştıklarını ve ekonominin kısa zamanda toparlanacağını savundu.
       
TÜKETİCİ FİYATLARINDA HIZLI DÜŞÜŞ

       Öte yandan, ABD’de, Temmuz ayı Tüketici fiyatlarının, aylık bazda, son 15 yılın en düşük seviyesine ulaşarak, binde 3 düzeyine indiği bildirildi.
       Çalışma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, en son Nisan 1986’da, aylık enflasyon oranı binde 4 olarak gerçekleşmişti. Enflasyon oranının düşmesinde, benzin ve diğer enerji fiyatlarındaki keskin düşüşün etkili olduğu belirtiliyor. Enerji ve gıda fiyatlarındaki artıştan arındırılmış olan enflasyon oranının ise binde 2 düzeyine gerilediği ifade edildi.
       İşsizlik sigortasına başvuru sayısının da, geçen hafta sekiz bin düzeyinde düşüş gösterdiği kaydedildi.
       
BUNDESBANK’TAN OLUMSUZ RAPOR
       Bu arada Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), Amerikan ekonomisinin durgunluk içinde olduğunu ve sonbahardan önce iyileşme görülmeyeceğini bildirdi.
Japonya’da durgunluktan çıkma işaretleri

       ABD ekonomisinin global ekonomi için anahtar önem taşıdığını belirten Bundesbank, bu nedenle global ekonomide ne zaman büyümeye geçileceğinin de belirsiz olduğunu vurguladı.
       Bundesbank, gelecek yıl global ekonomide iyileşme görülebileceğini, düşmeye başlayan petrol fiyatlarının da yardımcı olacağını belirtti.
       Bundesbank, Almanya’da büyümenin 2. çeyrekte 1. çeyrekteki gibi yıllık bazda yüzde 1 arttığını da duyurdu. Bundesbank ekonomide yılın 2. yarısında büyüme görüleceğini de kaydetti.
       _____________________________________________
       MSNBC’nin “Dollar continues slide” haberi için tıklayın
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları