Home page

Haber Menüsü


e. murat yığcı
 
‘Respected’
 
Yazıyı bir yıl sonra tekrar okuduğumuzda bir üzücü, bir de sevindirici unsur bulduk. Üzülerek gördük ki, futbolu yönetenlerde bir değişiklik yok ve aynı ‘eski’ fikirlerimizi koruyoruz. Sevindirici olan ise NTVMSNBC’nin ikinci yıldönümünü kutluyor olması.
 
e. murat yığcı'ya mail.
NTV-MSNBC
 
15 Mayıs—  “Yazının başlığı dilimize ve ülkemize yabancı bir kelime. İngilizce karşılığı ‘saygı duyulan’, ‘saygı gören’ ya da ‘saygın’ olarak açıklanabilir” diye başlamıştık geçen yıl aynı tarihte yazdığımız bir yazıya. Yazı futbolun yönetim biçimine, verilen demeçlere bir eleştiri ve NTVMSNBC Haber Sitesi’nin yıldönümü yazısıydı. Yazıyı bir yıl sonra tekrar okuduğumuzda bir üzücü, bir de sevindirici unsur bulduk. Üzülerek gördük ki, futbolu yönetenlerde bir değişiklik yok ve aynı ‘eski’ fikirlerimizi koruyoruz. Sevindirici olan ise NTVMSNBC’nin ikinci yıldönümünü kutluyor olması. Yazının noktasını virgülüne dokulunmamış halini aşağıda bulabilirsiniz...

   
 
       
    MSNBC News e. murat yığcı'nın tüm yazıları - 3
MSNBC News e. murat yığcı'nın tüm yazıları - 2
MSNBC News e. murat yığcı'nın tüm yazıları
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  “Yazının başlığı dilimize ve ülkemize yabancı bir kelime. İngilizce karşılığı ‘saygı duyulan’, ‘saygı gören’ ya da ‘saygın’ olarak açıklanabilir. Son haftalarda yapılan yorumları izlerken, ister istemez aklıma takıldı bu kelime. Kaybedilen maçlardan sonra yaşanan olaylar pek çok şey öğretti bana. Bir kere yöneticilerin ne zaman konuşacaklarını, daha doğrusu konuştuklarında ne söylemeleri gerektiğini halen öğrenemediğini öğrendik.
       Sonra futbolun her geçen gün daha büyük bir toplumsal olay haline geldiği ve eğer önlem alınmazsa insanların maç kazanmak uğruna herşeyi yapabileceğini keşfettik. Olaylardan ders almak yerine, olayları olmamış gibi göstererek ‘durumu kurtarmanın’ bir yaşam biçimi haline geldiğini bir kez daha gördük.
       Bu gibi olaylar hiç kuşku yok ki, sadece Türkiye’de yaşanmıyor. Futbolun büyük sevgiyle izlendiği her ülkede benzer olaylar yaşanıyor kuşkusuz, çünkü futbol Türkiye dışında da önemli bir toplumsal olay. Ama olayları yorumlama konusunda farklılıklar var ortada. Biz ‘Herkes hata yapabilir’i sadece kendimiz söz konusu olduğunda kabulleniyoruz; onlar “Herkes hata yapabilir, ama hata yapanlar cezalandırılır” diyorlar. Biz ‘en iyi olma çabalarıyla’ insanları meşgul ederken, onlar ‘saygınlığın’ peşinde; herşeyi yarım yamalak yaşamaya alışmışız adeta, saygınlık olmadan ‘en iyi’ olunamayacağının farkına varmadan.
       
KAYBETMEYİ KABULLENMEK
       
Burada asıl sorun, belki de sporun içinde bulunduğu değişimi gözönüne almadan, halen eski ifadeleri kullanmaya çalışmamız. Bence 3 büyükler, büyüklüklerini geçmişteki başarılarla değil, günümüzdeki tavırlarıyla göstermek zorunda kalmalılar. Trabzonspor, eğer gerçekten 4. büyükse, bunu sahadaki ve yönetimdeki performansıyla sergilemek zorunda olmalı. Anadolu takımları artık şampiyonluk mücadelesinde ve Avrupa macerasında yeralmayı düşünmeli ve tribünlerini 3 büyüklerden birini desteklemek için değil, kendi takımını desteklemek için doldurmalı.
       Ve Türkiye’de sporcular da, yöneticiler de, seyirciler de kaybetmeye tahammül etmeyi öğrenmeli. Çünkü sporun günümüzde 3 aşamalı tek bir felsefesi var artık: Sporda kazanan ya da kaybeden yoktur, kazananlar ve mücadele edenler vardır. Eğer gerekli mücadeleyi istikrarlı bir biçimde sergilerseniz, siz de bir gün kazananlar arasına girersiniz.
       Takımlar büyük olduklarını artık sadece kazandıklarında değil, kaybettiklerinde de göstermek zorundalar.
       Ve tabii ki, bir de spor için de işleyen hayatın temel kuralını unutmamak gerek: Kimse sonsuza kadar zirvede kalamaz.
       
BİR (PARDON İKİ) YILIN ARDINDAN
       Dile kolay, NTVMSNBC haber sitesi 15 Mayıs günü, yayın hayatındaki ilk (pardon ikinci) yılını deviriyor. Spor Servisi olarak, genelde böyle bir girişin ardından yazılan “Amacımız okurumuzla büyümek” cümlesini biraz değiştirmeyi uygun bulduk.
       Bizim amacımız sporu her yönüyle okumayı seven, spor kültürü olan, farklı bir okura, farklı tatlar sunabilmek. Güzel söz söylemek için değil, kararlı bir tarafsızlığı yakalamak ve okura inandırıcı bir ses hediye etmek için çabaladık, çabamız bu yönde sürecek.
       Saygın olmadan en iyi olunamayacağını her zaman hatırlayarak...
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları