Home page
Haber Menüsü


Enflasyon hedeflemesi
masaya yatırıldı
Merkez Bankası’nın, Brezilya, Meksika ve İsrail’den uzmanların enflasyon hedeflemesine yönelik çalışmalardaki deneyimlerinden yararlanmak üzere düzenlediği yuvarlak masa toplantısı sona erdi.
İstanbul
AA
10 Ağustos— Brezilya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Daniel Luis Gleizer, yaptığı açıklamada, 8 saat süren toplantıda Brezilya’nın enflasyonla mücadelelerini anlattığını ve enflasyon hedeflemesi konusunun masaya yatırıldığına söyledi. Gleizer, ayrıca mali politikalar ve yapısal değişiklikler konusunu da aktarma fırsatı bulduğunu dile getirdi.

   
 
       
   
MSNBC News Enflasyon hedeflemesi için yeni endeks hazırlanıyor
MSNBC News Enflasyon hedeflemesine yabancı danışman
MSNBC News Enflasyon hedeflemesi sonbaharda
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Devlet Bakanı Kemal Derviş, enflasyon hedeflemesine yönelik çalışmalarda deneyimlerden yararlanmak üzere Türkiye’ye davet edilen Brezilya, Meksika ve İsrail’den gelen uzmanları ile İstanbul’da bir yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi. Kemal Derviş, Swissotel’in Residence bölümünde basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıdan öğleden sonra ayrıldı. Derviş, toplantıdan ayrılışında herhangi bir açıklama yapmadı.
       Toplantıya, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Şükrü Binay’ın yanı sıra Brezilya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Daniel Luis Gleizer, Meksika Merkez Bankası Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürü Alejandro M. Werner ve İsrail’den Prof. Nissan Liviatan da katıldı. Katılımcılar arasında Prof. Dr. Hurşit Güneş de bulunuyor.
       
“ÇALIŞMA ÇOK BAŞARILI GEÇTİ”
       Yaklaşık 8 saat devam eden toplantının ardından Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ve diğer yetkililer herhangi bir açıklama yapmadılar. Brezilya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Daniel Luis Gleizer, sorular üzerine yaptığı açıklamada, Brezilya’daki enflasyon hedeflemesi çalışmasının çok başarılı geçtiğini söyledi. Toplantıda Brezilya’nın enflasyonla mücadelelerini anlattığını ve enflasyon hedeflemesi konusunun masaya yatırıldığına belirten Gleizer, ayrıca mali politikalar ve yapısal değişiklikler konusunu da aktarma fırsatı bulduğunu dile getirdi.
       
BREZİLYA İLE TÜRKİYE BENZERLİĞİ
       Bu tecrübe sırasında Türkiye ile benzer sorunlar yaşadıklarını da anlatan Gleizer, Brezilya’da enflasyon hedeflemesinin öncesinde büyük bir devalüasyon yaşadıklarını, bunun sonrasında dalgalı kur politikasına geçtiklerini bildirdi. Gleizer, enflasyon hedeflemesinde sağladıkları başarıya rağmen bu konuda başka ülkelere tavsiye vermek istemediğini, her ülkenin ekonomik koşullarının değişiklik gösterdiğini ve Türkiye ekonomisini de çok iyi tanımadığını kaydetti.
       Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Merih Celasun da toplantıda, Devlet Bakanı Kemal Derviş’in yaptığı kısa konuşmada Türkiye’nin sorunlarını kısaca özetlediğini belirterek, Meksika ve Brezilya’nın son yıllarda uyguladığı stabilizasyon programlarını dinleme fırsatı bulduklarını söyledi.
       Prof. Dr. Celasun, “Ben şahsen son yıllardaki deneyimlerinden etkilendim. Enflasyon çok küçük oranlara inmiş. Bunu tamamlayıcı maliye politikalarını da anlattılar. Yapısal alanda daha önce büyük adımlar atmışlar ve kısa vadeli sermaye girişlerine duyarlılıklarını azaltmışlar” dedi.
       
MERKEZ BANKASI’NIN AÇIKLAMASI
       Toplantı ile ilgili olarak Merkez Bankası’ndan daha önce yapılan açıklamada, 1990’lı yılların başından itibaren gelişmiş ülkeler tarafından benimsenen ve fiyat istikrarının sağlanması açısından başarılı sonuçlar vermiş olan enflasyon hedeflemesinin son yıllarda gelişmekte olan ülkeler tarafından da uygulanmaya başlanıldığı kaydedilmişti.
       Enflasyon hedeflemesinin Merkez Bankası veya Merkez Bankası ile hükümetin birlikte belirlediği enflasyon hedefinin kamuoyuna açıklanmasına ve para politikası başta olmak üzere tüm ekonomik politikaların koordineli bir şekilde bu hedefe ulaşmak için yönlendirilmesi esasına dayandığı belirtilen açıklamada, şöyle denilmişti:
       “Enflasyon hedeflemesi sisteminde ekonomik politikaların tek nominal çıpası enflasyon hedefi olmakta ve Merkez Bankası yalnızca döviz kuru ve parasal büyüklükleri değil, ekonomideki tüm verileri değerlendirerek para politikası kararlarını almaktadır. Merkez Bankaları para politikası hedef ve uygulamaları konusunda kamuoyu ve piyasaları sürekli bilgilendirerek şeffaflığı ve hesap verilebilirliği de sağlamaktadır. “
       
ENFLASYON HEDEFLEMESİ NEDİR?
       Gelişmiş ülkeler, 1990’lı yıllarda enflasyon hedeflemesi sistemine geçmişlerdi. Piyasada fiyat istikrarının sağlanması için enflasyon hedeflemesi en önemli adım olarak gösteriliyor. Enflasyon hedeflemesi sisteminde, hükümet enflasyon hedefini belirtiyor ve bu hedefin gerçekleşmesi için gerekli düzenlemeler yapılıyor. Sistem, ekonomik uygulamalarda şeffaflık da sağlıyor.
       Türkiye’de de enflasyon hedeflemesine geçilebilmesi için Merkez Bankası Kanununda değişiklik yapılarak, Para Politikası Kurulu oluşturulmuştu.
       Son dönemde bankacılık sektöründe yapılan reformlar ve enflasyonda görülen düşüş eğilimi, hükümeti enflasyon hedeflemesi uygulamasına yöneltti.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları