Home page
Haber Menüsü


CHP Baykal ile devam ediyor  
Deniz Baykal   Cumhuriyet Halk Partisi’nin 29. Olağan Kurultay’ında yapılan seçimde Deniz Baykal yeniden genel başkan seçildi.
CHP delegeleri Deniz Baykal'ın genel başkanlık görevinde kalmasını istedi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
   1 Temmuz—  Atatürk Spor Salonu’nda dün başlayan CHP 29. Olağan Kurultayı’nda bugün gerçekleştirilecek seçimlerde, genel başkanlık için Deniz Baykal, Ertuğrul Günay ve Birol Başaran yarıştı. Baykal, 732 degelegenin oyunu aldı. Baykal’a karşı güçlü aday olan Ertuğrul Günay 380 oy, Birol Başaran ise sadece 6 oy alabildi. Genel başkanlık seçimi için 1142 oy kullanılırken, bunlardan 1118’igeçerli, 24 oy ise geçersiz sayıldı. 

   
 
       
    MSNBC News Karayalçın: Yeni parti eylülde
MSNBC News CHP PM ve YDK üyeleri seçildi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Live Vote is temporarily unavailable.

        Baykal, yeniden aynı göreve gelmesinden sonra, delegelere hitaben yaptığı konuşmada, partide kavgalara son verilmesini istedi. Baykal, “Bu kurultayda eski klasik siyasi kültürü, klişeleri reddetmiş bulunuyoruz. Artık kavga yerine sevgi istiyoruz. CHP kavgadan kendi iradesiyle sıyrılmıştır.” dedi.
       
Baykal: Partide kavgaya son verilsin

       
DENİZ BAYKAL’IN ÖZGEÇMİŞİ
       1938 yılında Antalya’da doğan Baykal, 1959’da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1960 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde asistan olan Baykal, 1963’te aynı fakültede doktorasını vererek doçent oldu. ABD’de Colombia ve Berkeley üniversitelerinde doktora sonrası incelemeler yapan Deniz Baykal, 1973 ve 1977 yıllarında CHP’den, 1987 ve 1991 yıllarında ise SHP’den Antalya Milletvekili seçildi.
       Baykal, 1974 yılında kurulan Bülent Ecevit hükümetinde Maliye Bakanlığı, 1977-1978 yıllarında görev yapan Ecevit hükümetinde ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevini yürüttü.
       Deniz Baykal, CHP’de Genel Sekreter Yardımcılığı, SHP’de ise Grup Başkanvekilliği ve Genel Sekreterlik görevleri de yaptı.
       12 Eylül 1980 sonrasında 1 ay Ankara Merkez Komutanlığı’nda, 4 ay da Çanakkale Zincirbozan’da gözaltında tutulan Baykal, kapatılan partilerin yeniden açılması üzerine siyasal yaşama dönen CHP’nin Genel Başkanlığı’na getirildi.
       CHP-SHP Bütünleşme Kurultayı’na kadar bu görevini sürdüren Baykal, 9-10 Eylül 1995 tarihinde yapılan CHP’nin açılış kurultayında yeniden CHP Genel Başkanlığı’na seçildi.
       Baykal, CHP-DYP koalisyon hükümetinde Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevinde de bulundu. Baykal, CHP’nin 23-24 Mayıs 1998 tarihinde yapılan 28. olağan kurultayında genel başkanlığa yeniden seçildi.
       
CHP MECLİS’E GİREMEDİ
       Deniz Baykal, 18 Nisan 1999 tarihinde yapılan seçimlerden sonra CHP’nin Meclis’e girememesi üzerine, genel başkanlıktan istifa etti.
       Baykal, 9. Olağanüstü Kurultay’da genel başkanlığa seçilen Altan Öymen’in çağrısı üzerine 30 Eylül 2000 tarihinde toplanan 11. Olağanüstü Kurultay’da CHP Genel Başkanlığı’na yeniden seçildi.
       Deniz Baykal, evli ve iki çocuk babası. Baykal, İngilizce biliyor.
       
  CHP KURULTAYA GİDİYOR
Baykal CHP'de kurultayı topluyor
Baykal-Sarıgül kavgası büyüyor
CHP’de 'ağabey' formülü
Muhalifler Baykal’ı istifaya çağırdı
Ü.Sezgin yazdı: CHP müzakerelere başladı
E.Çevikçe yazdı: Baykal'a dost dileği

       
GÜNAY’DAN İTİRAZ
       Ertuğrul Günay, seçimden önce, genel başkanlık seçiminin, Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu seçimlerinden ayrı yapılmasına itiraz etti. Günay’ın seçimlerin birarada yapılması yönündeki talebi, Divan Başkanlığı tarafından reddedildi.
       Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Günay, “Ben birlikte çalışmayı düşündüğüm Parti Meclisi listesini genel başkanlık seçimi ile birlikte sunmak istiyorum” dedi.
       Seçimlerin ayrı ayrı yapılacak olmasının kurultayı “sakatlayacağını” savunan Günay, bunun usulsüzlük olduğunu öne sürdü.
  Kurultay’dan notlar...
Birol Başaran, genel başkanlığa aday olma gerekçesini, “CHP'nin DSP'den olan farkını ortaya koymak” olarak açıkladı.
Mardin CHP Kadın Kolları’nın kurultay salonuna astığı “Bavo (baba) Baykal; Çok evlilik, çok çocuk, çok ölüm. Okuyamamak yaktı bizi. Heviyame (beklentimiz) sensin. Sağlık, eğitim, iş ve aşla mutlu ettir bizi” yazılı pankart dikkat çekti.
İlk kez CHP kongresine katılan Avukat Eşber Yağmurdereli, konuşma talebi kabul edilmeyince salondan ayrıldı.
AA

KEMAL ANADOL DİVAN BAŞKANI


Birol Başaran, 3'üncü Genel Başkan adayı
       Kurultay’ın ilk gün çalışmalarında Divan başkanlığına İzmir delegesi Kemal Anadol oybirliği ile seçildi. Başkan yardımcılıklarına ise Şanlıurfa il başkanı Vedat Melik, Isparta İl Başkanı Mevlüt Coşkuner, yazmanlıklara da Neriman Köse, Mustafa Özgüven, Salih Gül, Burhan Tanrıöver, Mehpare Güzel ve Sevgi Akmen getirildi.
       
MAHMUT ALINAK ÇEKİLDİ
       Kurultayı’ın ilk gününde, daha önce Genel Başkanlığa adaylığını koyan Mahmut Alınak adaylıktan çekildi.
       
  Tartışmalı tüzük değişikliği
İlk günkü kurultay çalışmalarında gündeme gelen tüzük değişikliği salonda gerilime yol açtı
Parti meclisi üye sayısının 60'dan 72'ye çıkarılmasını öngeren değişiklik Kurultay'da Deniz Baykal'a rakip olan Ertuğrul Günay başta olmak üzere delegelerin tepkisini çekti. Söz konusu madde, iki kez oylandıktan sonra kabul edildi.
Buna göre, Parti Meclisi (PM) üye sayısı 60'dan 72'ye çıkarılacak. PM'ye seçilecek 12 yeni üye, yeni genel başkanın gösterdiği 18 kişi arasından seçilecek.
NTV
Alınak, yaptığı yazılı açıklamada, bir süre önce CHP Genel Başkanlığı’na aday olduğunu açıkladığını, ancak kendisine hemen karşı kampanyayla cevap verildiğini belirtti. Kendisini en çok “Kurultay’da söz almak için aday olduğunun” söylenmesinin yaraladığını ifade eden Alınak, şunları kaydetti:
        “Onlar, Kars delegesi olduğumu ve Kurultay’da zaten söz hakkımın olduğunu bildikleri halde bu söylentiyi yaydılar. Çünkü, o çevreler çok iyi biliyorlar ki, bizler siyasete yeni bir tarz getirme iddiasındayız. İşte bu iddia onları ürkütüyor. Çünkü, bizler siyasette etkili olduğumuzda, bu ülkede hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı. Bunu onlar çok iyi biliyor. Üstümü kapkara bir bantla kapatma gayretlerini bu nedenle anlıyorum. Bu karşı kampanya şimdilik amacına ulaşmıştır.
        İş bu nedenle genel başkan adaylığından çekiliyorum.”
  Geçen yıl da olağanüstü kurultay vardı
CHP'de 30 Eylül 2000 tarihinde yapılan 11. Olağanüstü Kurultay'da Deniz Baykal görevi Altan Öymen'den devralmıştı.
Deniz Baykal, yeniden CHP lideri seçildi
Altan Öymen Genel Başkanlığı Baykal'a devretti
Sefa Sirmen: Kamuoyunun isteği seçime yansımadı

       
PM VE YÜKSEK DİSİPLİN KURULU
       Kurultay’da büyük tartışmalar çıkmasına neden olan tüzük değişikliği doğrultusunda Deniz Baykal’ın Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu’ndan PM’ye aday gösterdiği ve 12 kişinin seçileceği liste şu isimlerden oluştu: “Şahin Mengü, Arif Merdol, Prof. Dr. Oğuz Oyan, Kemal Özden, Mustafa Özyurt, Feridun Pehlivan, Prof. Dr. Duygu Bazoğlu, Nazmi Şarvan, Prof. Dr. Faruk Şen, Gültekin Türkoğlu, Doç. Dr. Serap Yazıcı, Zeynep Arat, Aydemir Ceylan, Dr. Gökhan Çırnaz, Sami Doğan, Mahir Gürbüz, Kemal Kılıçdaroğlu ve Erman Kunter.”
       
BAYKAL’IN PM LİSTESİ
        Deniz Baykal’ın PM listesi ise şöyle: “Ali Marım, Türkan Miçoğulları, Ali Oksal, Güldal Okuducu, Muzaffer Önder, Mehmet Ali Özpolat, Sünter Özyürek, Zuhal Sanlı, Önder Sav, Cevdet Selvi, Mehmet Sevigen, Tacidar Seyhan, Orhan Sür, Bülent Tanla, Mehmet Tomanbay, Tufan Türenç, Enis Tütüncü, Şener Uçar, Hidayet Uras, Sadullah Usumi, Necmi Yağızer, Sinan Yerlikaya, Erdoğan Yetenç, Mahmut Yıldız, Hakkı Akalın, Zekeriya Akıncı, Semra Aksakal, Halil Akyüz, Gülseren Alçı, Oya Araslı, İsmet Atalay, Yılmaz Ateş, Deniz Pınar Atılgan, Turhan Ayber, Hasan Aydın, Bülent Baratalı, İnal Batu, Nezir Büyükcengiz, Esat Coşan, Osman Coşkunoğlu, Fuat Çay, İzzet Çetin, Mesut Değer, Ali Dinçer, Şükrü Elekdağ, Nazlı Eray, Gaye Erbatur, Eşref Erdem, Ali Rıza Gülçiçek, İnci Pelit Gürses, Algan Hacaloğlu, Abdullah Emre İleri, Demet Işık, Birgen Keleş, Yakup Kepenek, Ahmet Güryüz Ketenci, Haluk Koç, Sevgi Kökbudak, Ali Kemal Kumkumoğlu ve Ömer Zülfü Livaneli.” Baykal’ın Yüksek Disiplin Kurulu listesinde ise şu isimler yer aldı: “Bedia Söylemez, Ali Şahin, Erhan Tez, Şevket Yazgan, Engin Baba, Saniye Gül Barut, Ersoy Bulut, Satılmış Çağlar, İsmet Çanakçı, Hüseyin Değerli, Ali Kemal Deveciler, Şehriban Ercan, Neriman Genç, Fazıl Güleken ve Alper Karcıoğlu.”
       
GÜNAY’IN LİSTESİ
        29. Olağan Kurultay’da, Genel Başkan adayı olan, ancak seçimi 380 oyla kaybeden Ertuğrul Günay’ın “Değişimin Gücü” isimli listesinde ise şu isimler yer aldı: “Ahmet Melik, Nevin Merit, Kemal Nebioğlu, Bozkurt Nuhoğlu, Abdurrahman Oğultürk, Aykut Oray, Rasim Özcan, Haluk Özdalga, Halil Özden, Nezaket Özer, Necla Pur, Meral Sağır, Serap Salmanpakoğlu, Nurettin Sözen, İbrahim Şahin, Berhan Şimşek, Sefa Taşkın, Hatice Tatlı, Metin Tezerer, Altan Tuna, Erol Tuncer, Bilge Umar, Servet Ünsal, Mehmet Vicdan, Sema Turan Yapıcı, Tolga Yarman, İbrahim Yiğit, Bayram Yıldırım, Burhanettin Yurdagül, Esen Yücel, Sadiye Akgül, Ahmet Akın, Veli Aksoy, Sema Aksoy, Erhan Alptekin, Rıfat Altındağ, Nilüfer Arıak, Ayhan Atalay, Selçuk Ayhan, Beşer Baydar, Aysel Baykal, Günhan Beşok, Muharrem Bozdoğan, Fatma Çakır, Cumali Çakmaklı, Asuman Çiğiltepe, Hilmi Develi, Ekin Dikmen, Mevlüt Duru, Orhan Ekici, Hızır Ekşi, Sıddık Eren, Mustafa Gazalcı, İsmail Han, Şahap İnce, Demet Işık, Erdal Kalkan, Mustafa Kaynarca, Adnan Keskin ve Fatma Kotan.” Günay’ın Yüksek Disiplin Kurulu listesi ise şu isimlerden oluştu: “Nurten Mersin, Ozan Onur, Selahattin Öcal, İsmail Hakkı Temel, Ünsal Toker, Recai Atalay, Saniye Gül Barut, Ali Şahin, Mehdi Beşpınar, Kemal Cengizoğlu, Hüseyin Değerli, Sinan Diker, Umut Güngör, Mehmet Karatekin ve Süleyman Kılıç.” Baykal ve Günay’ın, Kurultay delegelerinin seçimine sunduğu anahtar PM listelerinde tek ortak isim, Demet Işık oldu.
       
“KOPMALAR BAŞLADI”
        Öte yandan, PM ve Yüksek Disiplin Kurulu seçimleri öncesi açıklamada bulunan Ertuğrul Günay, Genel Başkanlık seçimlerinin sonuçlanmasının ardından bir teşekkür konuşması yapmak ve CHP Genel Başkanlığı’na yeniden seçilen Deniz Baykal’ı kutlamak için Divan Başkanlığı’na başvurduğunu, ancak bu isteğinin geri çevrildiğini söyledi. Günay, “Sanırım bu yaklaşım, CHP’nin bu Kurultay’ın ardından nasıl yönetileceği konusunda bir ipucu vermiştir” dedi. Kurultay sonrasında CHP’den kopmalar yaşanıp yaşanmayacağı sorusunu ise Günay, “Bakın, şu anda bile kopmalar başladı” şeklinde yanıtladı.
       
TBMM BAŞKANI İZGİ, BAYKAL’I KUTLADI
       TBMM Başkanı Ömer İzgi, CHP Genel Başkanlığı’na yeniden seçilen Deniz Baykal’ı kutladı. İzgi, Baykal’a gönderdiği mesajda, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin 29’uncu Olağan Kurultayı’nda Genel Başkanlık görevine yeniden seçilmeniz dolayısıyla kutlar, esenlikler dilerim” dedi.
       
       
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları