Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 11:02 TS 5 Haz., 2000
Mavi Akım’a Meclis’ten onay
Meclis’in gizli oturumunda görüüşülen Mavi Akım anlaşması 159 evet oyuyla kabul edildi. Oylamaya katılan 230 milletvekilinden 50’si red oyu kullandı.
Ankara
ANKA
02 Haziran— TBMM Genel Kurulu’nda Mavi Akım ile ilgili anlaşma FP’lilerin verdiği önergenin kabul edilmesiyle gizli oturumda görüşüldü. Üç saati aşkın görüşmenin ardından yeniden açık yapılan oturumda, anlaşma 159 milletvekilinin oyuyla kabul edildi.

   
 
       
    MSNBC News Mavi Akım projesi kaça çıkacak?
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Genel Kurul’dan stenograflar ve kavaslar da çıkarılırken, basın bürolarının bir bölümü de kapatıldı. Devlet sırrı olan bazı bilgilerin verildiği ve görüşmelerin yapıldığı gizli oturum yaklaşık 3 saat sürdü. Gizli oturumun ardından Genel Kurul yeniden açıldı ve anlaşmanın 3’üncü maddesinden itibaren görüşmelere başlandı. Yapılan görüşmelerden sonra oylamaya geçilirken, Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, oylamaya geçildiği gerekçesiyle DYP’li Kamer Genç’e söz vermedi.
        Kamer Genç, anlaşmayla ilgili kendisine söz hakkı verilmeyince, “Sizi protesto ediyorum. Bu anlaşmada TC Hükümeti ülkeyi satıyor. Sizde ortaklık ediyorsunuz” diye bağırdı. Oturumu yöneten Başkanvekili Sökmenoğlu ise “Bana hakaret etmeye hakkınız yok. Hiçbir zaman Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri ülkeyi satmamışlardır” diye tepki gösterdi. Sökmenoğlu, oylamaya geçildiği için kendisine söz vermediğini de belirterek, Genç’ten özür diledi.
       Genel Kurul’da, Türkiye ile Rusya Federasyonu Hükümeti arasında Rus doğal gazının Karadeniz altından Türkiye’ye sevkine ilişkin 15 Aralık 1997 tarihli anlaşmanın onaylanmasına ilişkin yasa tasarısı kabul edildi. Oylamaya 230 milletvekili katılırken, 159 milletvekili kabul, 50 milletvekili ise red yönünde oy kullandı.
       TBMM Genel Kurulu’nda Mavi Akım projesinin uygun bulunmasına ilişkin yasa tasarısının dün gece görüşülmesi sırasında FP’liler, doğalgaz fiyatının gizli tutulmasını eleştirdi. Bunun üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, Rusya’nın yanı sıra İran başta olmak üzere diğer ülkelerle yapılan doğalgaz anlaşmalarda da gizli hükümler bulunduğunu söyledi. Türkmenistan’la Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki görüşmelerde doğalgazın metreküpü için 36-45 dolar arasında bir fiyatta anlaşılmıştı, Türkiye’ye ise 100 doların üstünde bir fiyatla gelmesi bekleniyor.
       Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ersümer, fiyatı açıklamasının suç oluşturacağını ve Türkiye’nin aleyhine olacağını bildirdi. Bakanın bu açıklaması üzerine DSP’li Hasan Gülay ile MHP’li Hüseyin Kalkan da “gizli anlaşmaya oy vermeyi içlerine sindiremediklerini” belirterek gerekirse gizli oturum yapılarak milletvekillerine bilgi verilmesini istediler.
       
MECLİS İSTERSE AÇIKLARIM
       Koalisyon ortaklarından gelen tepkiler nedeniyle Bakan Ersümer, “Meclis isterse seve seve açıklarım” karşılığını verdi. Genel Kurul’un dün geceki oturumunda çalışma süresinin dolması nedeniyle anlaşma kabul edilemedi. Bu gelişmeler üzerine FP bugün gizli oturum önergesi verdi.Önergenin gerekçesinin açıklanması ve hükümet adına yanıt verilmesi için gizli oturuma geçildi.
       Gizli oturum nedeniyle Genel Kurul salonunda milletvekilleri ve yeminli stenograflar dışındaki tüm görevliler dışarıya çıkarıldı. Genel Kurul’daki gizli oturumda sağır ve dilsiz kavaslar görev yaptı. Gizli oturum nedeniyle basın bürosunun Genel Kurul duvarıyla bağlantılı olan bürolar da boşaltıldı. Genel Kurul’daki gizli oturumda verilen bilgiler ve konuşmalar “devlet sırrı” kabul edilerek hiçbir zaman açıklanamıyor.
       Meclis’e kapalı oturum yapma yetkisini veren 70. madde şöyle:
       “Meclis iç tüzüğünün 70’inci maddesine göre Meclis Genel Kurulu, başbakan, bakan, siyasi parti grubu ya da onbeş milletvekilinin istemi üzerine kapalı oturum yapabilir. Kapalı oturum önergesi verilince kapalı oturumda bulunabilecek şahıslar dışında herkes, toplantı salonundan çıkarılır. Salon boşaldıktan sonra kapalı oturum önergesinin gerekçesi dinlenir. Bu gerekçe önergedeki imza sahibi milletvekili veya onun göstereceği bir diğer imza sahibi milletvekili tarafından açıklanır. Genel Kurul da işaret oyuyla karar verir. Görüşme tutanakları katip üyelerce tutulur. Ancak, Genel Kurul uygun görürse, yeminli stenolar bu görevi yerine getirebilir. Kapalı oturum sırasındaki görüşmeler hakkında kapalı oturumda bulunanlar ve bulunma hakkına sahip olanlar tarafından hiçbir açıklama yapılamaz. Bunlar devlet sırrı olarak saklanır. Kapalı oturumu gerektiren sebep ortadan kalkınca, başkan, açık oturuma geçilmesini teklif eder. Genel Kurul işaret oyuyla kaar verir. İç tüzüğün 71’inci maddesine göre de kapalı oturum tutanaklarının birleştirilmesinden sonra, kapalı bir oturum akdedilerek eski tutanak özeti okunur. Özetle birlikte tutanak bir zarfa konarak hazır bulunan katip üyeleri tarafından hemen mumla mühürlenir ve Meclis arşivine verilir. Kapalı oturum tutanakları ve özetleri, kapalı oturum tarihinden itibaren on yıl geçtikten sonra yayımlanabilir. Bunların daha önce veya daha sonra yayımlanması hususunda Genel Kurul, danışma kurulu’nun teklifi üzerine işaret oyuyla karar verir.”
       
       
       
       
       
       
       
       
    MSNBC News Mavi Akım doğalgaz boru hattı projesi
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları