Home page
Haber Menüsü


Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, kapatılma kararını açıkladı.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin
FAZİLET PARTİSİ KAPATILDI
Anayasa Mahkemesi FP’nin kapatılmasına karar verdi.
Ankara
NTV-MSNBC
    22 Haziran—  Anayasa Mahkemesi’nde görülen dava sonuçlandı. Mahkeme kapatılan Refah Partisi’nin devamı olma iddiasını oy çokluğuyla reddetti, ancak laiklik ilkesine aykırı faaliyetlerden FP’nin temelli kapatılmasına oy çokluğuyla karar verdi.  

   
 
       
    MSNBC News Ecevit: Kapatılmasına üzüldüm
MSNBC News Uras: FP partiler mezarlığında
MSNBC News FP'li Doğan: Türk milleti sağolsun
MSNBC News Ilıcak: Demokrasi açısından üzüldüm
MSNBC News AB: Gerekçeli kararı bekliyoruz
MSNBC News MHP'li Çetin: Ülke için iyi olmamıştır
MSNBC News DYP'li Gönül: Tasvip etmiyoruz
MSNBC News FP'li Malkoç: Karara uyacağız
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Mahkeme, Nazlı Ilıcak ve Bekir Sobacı’nın milletvekilliklerinin sona ermesine ve 5 yıl siyasetten yasaklanmasına; eski milletvekilleri Merve Kavakçı, Ramazan Yenidede ve Mehmet Sılay’ın da 5 yıl siyasetten yasaklanmasına karar verdi. Siyaset yasağı getirilenler, gerekçeli kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacaklar. Mahkeme’nin kararıyla FP’nin malları Hazine’ye devredilecek.
       Anayasa Mahkemesi, temelli kapatılan bir partinin bir başka ad altında kurulamayacağına ilişkin kapatılma isteminin reddine, Yalçın Acargün, Ali Hüner, Ertuğrul Ersoy, Tülay Tuğcu’nun karşı oyları ve oy çokluğuyla karar verdi.
       Laik cumhuriyet ilkesine aykırı eylemleri nedeniyle temelli kapatma kararı ise Haşim Kılıç, Samia Akbulut, Salit Ada’nın karşı oyları ve oy çokluğuyla alındı.
       Kapatma kararının verilmesiyle birlikte Fazilet Partisi’nin tüzel kişiliği sona erdi.
Fazilet Partisi'nin kapatılması sonrasında TBMM'de milletvekillerinin dağılımı
TBMM aritmetiği
       
       
Karar günü erken mesai
       Anayasa Mahkemesi, karar gününde mesaiye her zamankinden erken başladı. Her gün saat 10.00’da toplanan Yüksek Mahkeme, bugünkü ilk oturumunu saat 09:30’a çekti. Bu durum, nihai kararın bugün çıkacağı tahminlerini güçlendirdi. Nitekim Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, bu sabah mahkemeye gelişinde gazetecilerin, “Nihai kararın bugün verileceğini tahmin ediyor musunuz?” yönündeki sorusuna “evet” diye yanıt verdi. Bumin, diğer soruları yanıtsız bıraktı.
       Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç da aynı yöndeki sorulara “Hergün aynı şeyi soruyorsunuz. Cevap vermeyeceğim” diye karşılık verdi.
       Anayasa Mahkemesi üyeleri, 09.30’daki toplantı için de saat 09.00’dan itibaren mahkemeye geldiler.
       
ILICAK’IN YERİNE AKBULUT
       Bu arada Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Kılıç toplantıya girerken, “asıl üye Mahir Can Ilıcak’ın heyette yer alıp almadığının” sorulması üzerine, Ilıcak’ın 2 günden beri heyete katılmadığını, onun yerine en kıdemli yedek üye olan Samia Akbulut’un yer aldığını bildirdi.
       Samia Akbulut, RP’nin kapatılması için açılan davada da o dönemdeki başkan Yekta Güngör Özden’in emekliye ayrlması nedeniyle heyete yedek üye olarak katılmış ve karara imza atmıştı.
       Akbulut, RP’nin kapatılması yönünde oy kullanmıştı.
       Anayasa Mahkemesi heyeti bu durumda, Başkan Mustafa Bumin, Başkan Vekili Haşim Kılıç, üyeler Sacit Adalı, Yalçın Acargün, Fulya Kantarcıoğlu, Tülay Tuğcu, Rüştü Sönmez, Ertuğrul Ersoy, Ali Hüner, Ahmet Akyalçın ve Saima Akbulut’dan oluştu.
       
“HASTANEDEN İZİNLİ ÇIKTIM”
       FP’in kapatılması istemiyle açılan davanın bugünkü görüşmesine katılmayan Anayasa Mahkemesi Asıl Üyesi Mahir Can Ilıcak ise rahatsız olduğunu, hastaneden bugün izinli ayrıldığını, pazartesi günü ameliyat olacağını bildirdi.
       Telefonda sorularını yanıtlayan Ilıcak, bir rahatsızlığı bulunduğunu, bu nedenle hastanede yattığını, bugün için izinli olarak eve geldiğini söyledi. Ilıcak, “Rahatsızım, hastaneden izinli çıktım. Pazartesi günü ameliyat olacağım” dedi.
       Mahir Can Ilıcak’ın, sağ göğsünde bir kist bulunduğu ve bu nedenle ameliyat olacağı öğrenildi. Bu arada, Ilıcak’ın güçlükle konuştuğu dikkati çekti.
       Anayasa Mahkemesi saat 12.30 sularında sabahki oturumunu tamamladı.
       Heyet üyeleri, kendi odalarına geçtiler.
       Anayasa Mahkemesi heyeti, saat 14:00’da yeniden toplandı. Saat 16:00’da sona eren toplantının üyeler yeniden odalarına çekildi.
       
SON HAZIRLIKLAR
       Bu arada Mahkeme’nin alt katında, sözlü açıklama ve savunmaların dinlendiği salonda yapılan hazırlıklar Anayasa Mahkemesi’nin kararını açıklayacağının işaretlerini verdi. Anayasa Mahkemesi Genel Sekreteri Sadi Büyükeren, salona inerek görevlilere yapılacaklarla ilgili talimatlar verdi.
       Saat 16:30’da yeniden biraraya gelen Mahkeme üyeleri, hazırlanan karar metnini son kez gözden geçirdikten sonra basın açıklaması için hazırlanan salona indi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Bumin, Mahkeme üyeleriyle birlikte, kapatma kararını basına açıkladı. RP’nin kapatma kararının açıklandığı salon, bu kez de onun yerine kurulan FP’nin kapatma kararının açıklanmasına sahne oldu.
       
 
       
    MSNBC News AP: Siyasi sisteme şok dalgaları
MSNBC News FP'yi kapatma kararının tam metni
MSNBC News Bundan sonra süreç nasıl işleyecek?
MSNBC News RUŞEN ÇAKIR: İki ayrı parti için geri sayım
MSNBC News Anayasa'nın 68. maddesi (odak olma)
MSNBC News Milli Görüş'ün 30 yıllık öyküsü
MSNBC News Erdoğan'dan Yenilikçilere: Sine-i millet ve 3. yola aldanmayın
TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları