Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 13:05 TS 4 Haz., 2000
Goya  
Kendi fırçasından Goya
Huzurlarınızda Goya..
İspanyol aydınlanma çağında çok büyük etkileri olan ve özgür düşüncenin değerlerini savunan Goya, modern ressamların ilki kabul edilir.
Derleyen: Gökçe Aktuğ
NTV-MSNBC
 
    1 Haziran—  Mantık dışı olaylara duyduğu yakınlık ve kiliseye karşı eleştirel öfkesiyle benzerlerinden ayrılan Goya’nın, yaşadığı çağda hiçbir takipçisi olmamıştır. Ancak 19. yüzyılda Fransız ressam Eugene Dela Croex’i derinden etkileyen sanatçının eserleri hala hayranlık uyandırmakta, 20. yüzyıl ekspresyonistleri ve sürrealistleri tarafından incelenmektedir.  

   
 
       
    MSNBC News Sinemada Goya
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Şu sıralarda ünlü İspanyol yönetmen Carlos Saura’nın filmiyle sinemalarda yaşamının bir bölümü göstrilen Goya 30 Mart 1746’da Fuendetodos’ta doğdu. Çalışmalarına Escuelas Pias de Zaragoza’da başlayan sanatçı, ilk resim derslerini Jose Lutan’dan aldı. Goya’nın tanıştığı en önemli kişi belki de Francisco Bayeu oldu. Francisco 1763’te Madrid’e taşınınca Goya da onun peşinden Madrid’e gitmeye karar verdi.


Marki de Pontejos'un Goya tarafından resmedilmiş hali
       1770 yılında Roma’ya gitmesi, Goya’nın hayatında önemli değişikliklerin başlangıcı oldu. Parma Güzel Sanatlar Akademisi tarafından düzenlenen bir yarışmada ikinciliği kazandı.
       Ressam, üç yıl sonra Madrid’e dönerek Josephine Bayeu ile evlendi. Bu, onun için büyük bir adımdı. Artık kayınbiraderinin de yardımıyla Madrid’e yerleşebilirdi. 1780 senesinde San Fernando Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi’ne kaydını yaptırdı. Bu resim çevrelerinde söz sahibi bir okuldu.
       Goya’nın hayatındaki dönüm noktası, Zaragoza’da bulunan El Piar Kilisesi’nin fresklerini boyama görevinin kendisine verilmesi oldu. Ne var ki kayın biraderi bu eseri “önemsiz bir iş” olarak nitelendirince Goya çalışmalarını biraz değiştirmek zorunda bırakıldı. Goya bu emrivakiye karşı çıktı ve kayınbiraderi ile yollarını ayırdı.
       
DÖNÜM NOKTASI
       1786 yılında Goya kralın özel ressamı ilan edildi. Bu manevi olduğu kadar maddi anlamda da çok iyi bir görevdi. Ekonomik durumunu düşünmek zorunda kalmayan Goya artık kendini tamamen işine adayabilirdi.
       Goya’nın işleri iyi gidiyordu. 1789’da saray ressamlığına atandı. Bu göreve atanmasındaki en büyük neden “Kör Adamın Blöfü” ve “Köy Düğünü” adlı tabloları oldu. Ne yazık ki 1792’de talihi döndü ve Goya her yönüyle yıkıma sürüklenmeye başladı.
Goya
Goya
3 Mayıs 1808 isimli tablosu
       1792 kışında sağlık durumu kötüleşen Goya, bir daha asla iyileşemedi. Sağlığı kısmen düzelir gibi olduysa da hayatının sonuna dek sağır kaldı. Hastalığından sonra Goya’nın tarzı taklit edilemez bir hal aldı. İnsan yaşamından korkutucu manzaralar sunduğu “Sabbath Cadıları” adlı eserine başladı. 1795’te Alba Düşesi ve eşinin portrelerini yaptı. Bu yıllarda Goya ile düşesin arasında özel bir yakınlık gözlenmekteydi. Aralarında bir ilişki olduğu söylentileri yayıldı.
       1798 yılında Goya artık sanatının olgunluk çağındaydı. Her türlü tekniği ustalıkla uygulamıştı. 1800’de başyapıtlarından biri olan “IV. Charles ve Ailesi”ni tamamladı. 280cm’e 336 cm boyutlarındaki bu portre halen Prado’da sergilenmektedir. Goya, kraliyet ailesini tıpatıp gördüğü şekilde resmetmiştir ve tabloları gerçek birer sanat eseri niteliğini taşır. 1815’te kendi portresini yapan ressam, bundan sonraki birkaç yıl boyunca kara resim olarak tabir edilen akımda eserler verdi.
       1823 senesinde İspanya işgal altında kalınca Goya kaçıp saklanmak zorunda kaldı. Nihayet durumu ağırlaştı ve 11828’degözlerini son kez kapadı.
       
ASİ VE KARARLI
Goya
Çıplak Maya, Goya'nın en ünlü eserleri arasında
       Goya kararlı ve sağlam fikirleri olan bir sanatçıydı. Nasıl ve neyi resmetmek istiyorsa onu yaptı. Eserleri gerçeği, olduğu şekliyle yansıtır.
       Prada’nın en tanınmış ressamı olan Goya’nın yapmış olduğu 114 tablo ve 50 çizim burada sergilenmektedir. Sanatçının bir diğer başyapıtı “Çıplak Maya” ile bir başka tablosu “Giyinik Maya” arasında gizemli bir ilişki göze çarpar. Her iki tablo da aynı şekilde poz vermiş bir kadını resmeder -
Giyinik Maya

Giyinik Maya
       tek fark birinin çıplak, diğerininse giyinik olmasıdır. Ne var ki hangi tablonun daha önce yapıldığı hala bir muammadır. Ressamın göze çarpan bir başka tablosu da “Colossus”tur. Savaşı anlatan bu tabloya daha yakından bakmak ile bakışlarınızı kaçırmak arasında bocalarsınız. Kendi çocuklarından birini yiyen Satürn’ü gösteren tablo, Goya’nın savaşa bakışını çok güzel anlatır.
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları