Home page
Haber Menüsü


Kerem Çalışkan
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
Good guys and bad guys
 
ABD’den bakıldığı zaman belli ki Türkiye “kanunsuz kasaba” görüntüsü veriyor. Soyulmuş bankalar, otel basan Çeçenler, yolsuzluğa batmış politikacılar. Bush kasabayı düzeltmeye çalışan Teksaslı şerif rolünde. Ama kasabada itiraz sesleri yükseliyor.
 
 
14 Mayıs—  Ankara Washington’dan bakınca nasıl görünüyor? Amerikan kovboy filmlerinin klasik ve basit bir senaryosu vardır: İyi adamlar-kötü adamlar. (Good guys and bad guys). İyi adamlar genellikle kötülere karşı savaşır ve kazanırlar. ABD yönetimi ve IMF çevreleri belli ki Türkiye’ye bu senaryo çerçevesinde bakıyorlar. Bush’un Ecevit’e destek ve uyarı mektubu da bu bakışın açık bir örneği. Derviş, Teksaslı Şerif’in kasabaya yolladığı “dürüst ve yalnız kovboy”. Halk kasabayı soyup soğana çeviren kötü adamlara karşı Derviş’i tutuyor. Ama kötü adamlar da boş durmuyor. Ve film bütün heyecanıyla sürüyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Live Vote is temporarily unavailable.

       Türkiye büyük bir fırtınanın ve dönüşümün eşiğinde. Ekonomik kriz, çıkan yasalar, IMF yardımı ve tüm beklentilerin ötesinde asıl heyecanlı soru şu: Türkiye’yi kim yönetecek? Hangi partiler, hangi liderler, hangi adamlar?
       
Çünkü Türkiye’yi son 10 yıldır yöneten tüm partiler, liderler ve özellikle son DSP-MHP-ANAP koalisyonu ülkeyi başarıyla batırdı! Ülkeyi tarihinin en büyük ekonomik krizine sürükledi. Hem de peşpeşe iki kez otobüsü duvara vurdurttu. Bunun üzerine uluslararası finans çevreleri IMF, Dünya Bankası ve ABD, Türkiye’yi doğru dürüst yönetmesi ve bir türlü hayata geçmeyen reform programını uygulaması için Sayın Kemal Derviş’i Ankara’ya yolladılar.
       Bu çok önemli bir gelişmeydi. Çünkü Türkiye böylece ilk kez Batı sistemini yakından tanıyan bir “yönetici”, yani Kemal Derviş’in yönetiminde Batı ile entegrasyon sürecini ilerletmeye çalışıyor.
       
WEST AND REST
       Son olarak Bush’un ekibinden üst düzey birinin ifade ettiği gibi globalleşme dünyayı ikiye ayırdı: “West and the rest of the West”. Yani Batı ve Batı’dan geriye kalanlar! Batı ve diğerleri.
       Türkiye bu şablonun neresinde? 50 yıldır Batı sistemi içinde yer almaya çalışıyor. Son olarak AB üyeliği için verdiğimiz kavga da bunu gösteriyor. Ama Batı’ya göre belli ki Batı ile “diğerleri”nin arasındaki bir sınırda duruyor Türkiye. Biraz “Avrupa’nın Meksikası” gibi bir görünüm veriyoruz. Bush’un Türkiye’yi “kanunsuz kasaba” gibi gördüğü çok açık. Mektubunda bunun neredeyse tüm işaretleri var.
       ABD yönetimi kasabayı düzeltmek ve yine Amerikan kovboy filmlerinde temel kavram olan “law and order” (kanun ve nizam) çerçevesine sokmak için Derviş’e güveniyor. Bunun için de IMF’in finansal desteği “havuç-sopa ikilemi”ndeki havuç rolünde. İstenen düzenlemeler yapılıp, kasaba yolsuzluk ve haydutlardan temizlenmezse “sopa”nın da gösterileceği belli.
       Amerikan kovboy filmlerinin “iyi adamlar-kötü adamlar” şablonu son olarak çıkarılan Bankacılık Yasası’na da girdi. Orada “iyi bankacı-kötü bankacı” ayrımı getirildi. Şimdi “kötü bankacılar”dan, daha doğrusu “kötü niyetli kişiler”den bankaların zararı tahsil edilecek.
       Burada kritik bir noktaya geliyoruz. Kim iyi adam, kim kötü adam? Gerçi ABD filmlerinde bu ayrım son derece nettir. İyi adamlar, kahraman şerifler ve iyi kovboylar yakışıklı ve parlak tiplerdir. Kötü adamlar ise karanlık ve melez tiplerden seçilir. Ama Türkiye’de yalnızca tipine bakarak iyi adam-kötü adam tarifi yapmak oldukça zor. Üstelik “iyi adam rolü” oynayanların sayısı da hayli fazla.
       
FİLMİN HEYECANLI BÖLÜMÜ
       Şimdi acil yasalar çıktıktan, Türkiye Derviş sayesinde IMF’in acil yardımını “son kez” aldıktan sonra, filmin en heyecanlı bölümüne geliyoruz:
       Kasabayı kim yönetecek?
       Yapılacak ilk seçimde kasaba halkı Derviş ve ekibine, yani uluslararası destek ve güvene sahip olan bir ekibi başa getirecek mi? Yoksa kasabayı eskiden beri soyanlar ve haraca kesenler çeşitli liderler ve partilerle, kasaba yönetiminde yine söz sahibi olacaklar mı?
       Türkiye Batı’nın bir parçası mı olacak, yoksa Batı-dışı öteki dünyanın parçası olarak görülmeye devam mı edecek?
       CHP’si, ÖDP’si ile klasik tutucu milliyetçi solcularımız, MHP’li anti-emperyalist ülkücüler, FP’nin gelenekçi İslamcıları biçimde farklı, özünde aynı söylemlerle ABD’ye, Batılaşmaya, globalleşmeye karşı çıkmaya devam edecekler mi? “Amerikan mandacılığı”söylemi altında halkın milliyetçi duygularını kışkırtıp prim yapmaya çalışacaklar mı? Ve asıl önemlisi: Halk bunlara destek vermeye devam edecek mi?
       
YENİ YÖNETİCİ TİPİ
       Klasik parlamentarizm artık eskidi. Yönetim biçimi olarak etkinliğini yitirdi. Dünya hızla daha yerel sistemlere, yerinden ve etkin yönetim modellerine geçmeye çalışıyor. Ülkeleri yöneten siyasetçi tipleri de değişiyor. Bürokrat ve ağır tipler sahneden iniyor. Hızlı, dinamik ve girişimci bir “yönetici” tipi sahneye çıkıyor. Çünkü dünya artık savaşan değil, üreten yaşayan ve eğlenen bir dünya olmak istiyor. Terör bitti, dans başladı. Türkiye’de “Sultans of the Dance” sahneye çıktı ve şimdi dünyayı Anadolu’nun Türk kültürünün ölümsüz ezgileri ve ritmi ile fethe hazırlanıyor. Bu görkemli kültürel fetih organizasyonu yanında MHP’nin ve klasik solun milliyetçiliği ne kadar sığ ve çağdışı kalıyor.
       Batılı bir Türkiye doğuyor. Batı’nın değerlerinde Batı ile yarışan bir Türkiye doğuyor. Tıpkı UEFA Kupası’na GS ile uzanan Türkiye gibi futboldan ekonomiye her alanda kaliteli ve onurlu adamlarıyla dünya sahnesine çıkmaya hazırlanan bir Türkiye geliyor.
       İyi adamlar organize oldukça ve siyasette, toplumda güç kazandıkça, kötü adamlar sahneden çekilecek.
       Siyasette de böyle olacak. Ama Amerikan kovboy filmlerindeki kadar hızlı ve basit olmayacağı açık.
       Çünkü film Türkiye’de çekiliyor. Ve Türk filmlerinin senaryoları çok daha dramatiktir...
       Klasik Türk filmlerinde mahalle halkı sonunda harekete geçer ve “iyi adamlar”ın yanında tavır koyar! Böylece iyiler kazanır.
       Bakalım Ankara’daki heyecanlı film hangi senaryoya göre gelişecek?
       
 
       
    MSNBC News Derviş'in partisine kim girer?
MSNBC News Ecevit bayrağı Derviş'e devretmeli
MSNBC News Yeni Türkiye, partisini arıyor
MSNBC News Krizden çıkışta Derviş faktörü
MSNBC News Derviş'in zor misyonu: Türk perestroykası
MSNBC News ABD Türkiye'den ne istiyor?
MSNBC News Bozkurt ne kadar global?
MSNBC News 21. Yüzyılın kurumu: Ahilik
MSNBC News Yeni siyasetçi tipi: Yerel liderler
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları