Home page
Haber Menüsü


Mark Parris
Emine Uşaklıgil
 
Enerji ve hayvancılığa ABD ilgisi
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Mark Parris, Güneydoğu gezinin ilk durağı olan Van’da temaslarına başladı. Parris, enerji ve havyancılık sektörlerinin gelecek vaad ettiklerini söyledi.
Emine Uşaklıgil / Van
NTV-MSNBC
    29 Mayıs—  ABD’nin Ankara Büyükelçisi Marc Parris ve beraberindeki heyet pazartesi günü 4 Güneydoğu ilini kapsayan geziye Van’dan başladı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Parris, gezinin amacını şu sözlerle tanımlıyor: “Normalleşme süreci içinde olan Güneydoğu’da yatırım olanaklarını saptamak ABD yatırımcılarının ilgisini Türkiye’nin bu bölgesine yönlendirmek, böylece Güneydoğu’nun normalleşme sürecine destek vermek.”
       4 günlük gezi boyunca yetkililer yetkililer ve yöre işadamlarıyla görüşecek Parris’e ABD’nin Adana başkonsolosu Stuart Jones ve elçiliğin tarım ve ticaret müsteşarları eşlik ediyor. Van, Hakkari, Şırnak ve Batman’ı ziyaret edecek olan Parris, Hakkari ve Şırnak’a giden ve 1980’li yıllardan bu yana bölgede bu kapsamda bir geziyi yapan ilk ABD büyükelçisi.
       Bölgenin temel bir değişimden geçtiğine değinen Parris, “Olanakları yerinde inceleyip, olası işbirliği alanlarını değerlendireceğiz” diyor.
       
ABD’Lİ VE YEREL İŞADAMLARI BULUŞACAK
Bölgede dikkatimizi çeken önemli konuların başında, canlı hayvan ile tarım konusu gelmektedir.
MARK PARRIS
ABD Ankara Büyükelçisi
       Büyükelçi Parris, beraberindeki Tarım Ateşesi Susan Schayer, Ticaret Ateşesi John Breidenstine, Adana Konsolosu Stuart James ile Van Valisi Durmuş Koç’u makamında ziyaret etti. Daha sonra Van Ticaret Sanayi Odası üyelerine dönük bir konuşma Parris, gezinin kapsamı ve amacını şu sözlerle açıkladı:

Mark Parris        “Bir yıl önce böyle bir gezi yapılamazdı. Teröre karşı mücadelesinde Türkiye’yi sürekli destekleyen ABD, normalleşme sürecini de desteklemek istiyor. Geliş amaçlarımızdan biri de bölgenin ekonomisini anlamaktı. Yerel işadamlarını ABD’li işadamlarıyla biraraya getirip, fikir alışverişinde bulunarak yatırım yapmayı düşünüyoruz. Yapacağımız yatırımlar, yerel potansiyele yönelik olacaktır. Bölgede dikkatimizi çeken önemli konuların başında, canlı hayvan ile tarım konusu gelmektedir.
       
GÜVENLİK ÇOK ÖNEMLİ
       Böyle bir gezinin güvenli bir şekilde yapılabilmesinin önemine değinen Parris, GÜNSİAD üyeleri ve Batman Barosu üyeleri ile de görüşecek. Hayvancılığın geliştirilmesi ve enerji projeleri heyetin başlıca gündem maddeleri arasında. Parris, “Terörün yıkıcı etkisine rağmen,bölge hayvancılık için gelecek vaad eden bir bölge” diyor.
       
ENERJİ YATIRIMLARINA İLGİ
Raytheon firmasının Hakkari’deki hidroelektrik santral yatırımı onaylandığı takdirde 300 milyon dolarlık bu projenin bölge ekonomisine katkısı önemli olacaktır
MARK PARRIS
ABD Ankara Büyükelçisi
       Hakkari’de Raytheon firması tarafından projelendirilme aşamasında olan hidroelektrik santral konusunda bilgi edinecek olan Parris: “Yatırım onaylandığı takdirde 300 milyon dolarlık bu projenin bölge ekonomisine katkısı önemli olacaktır” diyor.
       Turizm gelişmesi açısından gölün güzelliğini ve temizliğini korumak zorunluluğuna işaret eden ABD heyet yetkilileri, Van’da henüz arıtma tesisinin olmadığına dikkat çekti. Gezi sırasında Parris ayrıca, Türkiye’nin ve ABD’nin uyuşturucuya karşı ortak mücadelesi konusunda bilgi edinecek. Yörede bir ABD ticaret bürosunun açılması da heyetin gündeminde.
       
EKİM 1999’DA BAŞLADI
       Parris, ABD yatırımlarını Güneydoğu’ya yönlendirme hareketini Ekim 1999’da başlatmıştı. O dönemde, Parris’in başkanlığında 6 günde 6 ili gezen ticari heyetin gezisi şimdiden sonuç vermeye başladı. Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Urfa, Gaziantep ve Diyarbakır’ı ziyaret eden heyet üyelerinin çoğu Türkiye’de faaliyette bulunan, ancak Güneydoğu’daki olanakları henüz değerlendirmemiş şirketlerin temsilcileriydi. Bugün ise çok farklı alanlarda yapılacak teknoloji transferleri gündemde. Likra ve pamuğu birleştiren yeni bir ürünü geliştirmek üzere Dupont firması, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te ön çalışma başlatmış durumda. Teknolojisi yüksek bu ürünün pazarlanması konusunda da destek vermeye hazırlanıyor. Adana bölgesindeki üreticiler Kaliforniya teknolojisinden yararlanıyor. Ve bu kış turunçgilleri dondan koruyacak rüzgar makinelerine kavuşuyor. Enron & SS enerjj firmaları başta Mersin serbest bölgesi olmak üzere otoprodüksiyon temelinde enerji yatırım olanaklarını irdeliyor.
       “BÖLGE NORMALE DÖNMEYE BAŞLADI” ABD’nin Ankara Büyükelçisi Mark Parris, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin nihayet normale dönmeye başladığını, ABD’nin, Türkiye’yi teröre karşı uzun mücadelesinde destekleyen ve en fazla destek veren ülke olduğunu” söyledi.
        Parris, Tarım Ateşesi Susan Schayer, Ticaret Ateşesi John Breidenstine ve Adana Konsolosu Stuart James, Van Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nı ziyaret etti. Büyükelçi Parris ve beraberindekiler daha sonra Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ile makamında bir süre görüşükten sonra Ziraat Fakültesi’nde öğrencilerle yapılan şöyleşiye katıldılar.
        Üniversite ziyaretinden sonra Van Kalesi’ne geçerek incelemelerde bulunan Parris, gazetecilere yaptığı açıklamada, yıllar süren acılar, zorluklar, ziyan olmuş insan kaynaklarından sonra bölgenin normale dönmeye başladığını belirterek, şunları söyledi:
        “Bu da, bölge insanının iktisadi büyüme, refah istediğini gösteriyor. Şimdiye kadar böyle imkanlar yoktu. Biz bu bölgeye geleli henüz 24 saat oldu, bölgede huzur olduğunu gözlemledik. ABD, Türkiye’yi teröre karşı uzun mücadelesinde destekledi ve en fazla desteği veren ülke oldu. Durumun kontrol altına alınmasında gösterilen başarı bizi sevindirdi, umutlu olmaya sevk etti. Bölgedeki hayat normale dönmüş durumdadır. Bölgede iş yapma imkanlarını daha fazla artırıyor. Bu da yabancı yatırımcıların bölgede daha ciddi yatırım yapmalarını gerektirecektir.”
       
KÖRFEZ KRİZİNİN ETKİLERİ
        Parris, Körfez Savaşı’ndan sonra Türkiye’nin çektiği sıkıntıların farkında olduklarını söyleyerek, şöyle devam etti:
        “Türkiye 1991 yılından sonra Irak’a yaptırım uygulayan ülkeler arasında yer aldı. ABD olarak Türkiye’yi rahatlamtmak için elimizden gelen herşeyi yaptık. 1996 yılında BM, Irak için “gıda karşılığı petrol” anlaşmasını uygulamaya koyduğu zaman, biz bu petrolün Türkiye üzerinden ihraç edilmesine çaba sarfettik ki Türkiye ile Irak arasındaki petrol boru hattı muhafaza edilebilsin. Bugün de bu petrol boru hattının kullanımı savaştan önceki seviyeye ulaşmış bulunmaktadır. Burada tekrar petrol aramaları başlayabilir ya da başka maden aramaları yapılabilir. Daha da önemlisi turizm için yatırım yapılabilir. Eskiden turistleri bölgeye çekmek çok zordu, bu durum artık değişmiş vaziyettedir. Türk ve yabancı yatırımcıların bölgede turizm alanında daha çok yatırım yapmaları gerekmektedir. Çünkü bölgenin belli potansiyeli vardır. Terör sorunu halledilmeye başladığına göre bundan sonraki adım iktisadi şartların ve olanakların iyileştirilmesidir. Soruna uzun vadeli çözümde bu vesileyle olur.”
        Parris ve beraberindeki heyet, daha sonra Yalım Erez mahallesinde göç eden vatandaşları ziyaret ederek, bu mahalledeki insanların sorunlarını dinledi. Heyetin, Yalım Erez mahallesi muhtarı Ali Kaya ile başbaşa yaptığı görüşme basına kapalı olarak gerçekleşti. Parris ve beraberindeki heyet, yarın Van’ın Muradiye ilçesindeki Bendimahi şelalesini gezdikten sonra Bitlis’in Ahlat ilçesinde Selçuklu mezarlığını ve Nemrut Dağı’ndaki krater gölünü ziyaret edecek.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil
MSNBC News Atilla Yeşilada
MSNBC News Celal Pir
MSNBC News Bayram Başaran
MSNBC News Oğuz Büktel
MSNBC News Mahmut Kaya
MSNBC News Murat Yeşildere
MSNBC News Yarkın Cebeci
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları