Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 00:00 TS 4 Haz., 2000
Albay Keskin tutuksuz yargılanacak
Savcı Talat Şalk, bazı gümrük müdürlerinin de gözaltına alınabileceğini söyledi. Yasin Altınbaş’ın da aralarında bulunduğu 7 kişi tutuklandı. Gözaltına alınan albay tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Ankara
NTV
    03 Haziran —  Altınbaş Holding’in sahibi Yasin Altınbaş’tan rüşvet aldığı öne sürülen, Kilis Jandarma Alay Komutanı Albay Togsal Keskin gözaltına alındı. Albay Keskin, eşi ile birlikte Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcısı Talat Şalk’ın isteği üzerine Ankara’ya getirildi. Şalk’ın sorgusunun ardından, alay komutanı “tutuklama istemiyle” DGM Yedek Hakimliği’ne sevk edildi. Ancak mahkeme, Keskin’i “tutuksuz yargılamak üzere” serbest bıraktı. Altınbaş Holding’in sahibi, Yasin Altınbaş’ın, Toksal Keskin’in eşine, 25 milyar lira değerinde bir ev aldığı öne sürülüyordu.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bugüne kadar “Hayali ihracatların ve yolsuzlukların” ortaya çıkarılması için başlatılan “Paraşüt Operasyonu”nda gözaltına alınan ve yedek hakimliğe sevk edilen 12 kişiden Altınbaş Holding’in sahibi Yasin Altınbaş’ın da aralarında bulunduğu 7 kişi tutuklanırken, 5 kişi serbest bırakıldı. Ankara DGM’ye sevk edilen 4 kişiden Semiz Dönmez adlı kişi tutuklandı.
       Gözaltına alınan 19 kişi bugün sabah erken saatlerde Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekiplerince Keçiören’deki Adli Tıp Kurumu’nda sağlık kontrolünden geçirildi. Sağlık kontrolünün ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen 19 kişi, daha sonra Ankara DGM ‘ye sevk edildi.
        Şahısların ifadelerini, soruşturmayı yürüten DGM Cumhuriyet Savcısı Talat Şalk ile DGM savcıları Şemsettin Özcan, Dilaver Kahveci, Nuh Mete Yüksel ve Cengiz Köksal aldı. Zanlılardan 11’i “suç işlemek için teşekkül oluşturma”, “sahte evrak düzenlemek” ile “ihraç ve ithal kaçakçılığından” 1’i ise “organize suç örgütüne iştirak ve
       rüşvet almak” suçundan tutuklanma talebiyle yedek hakimliğe sevk edilirken, 7’si serbest bırakıldı.
        Sevk edilen 12 kişinin hakimlik sorgusunu Nöbetçi Ankara 1 Nolu DGM’nin yedek hakimi Rüstem Çiloğlu yaptı. Hakim Çiloğlu, Altınbaş Holdingin sahibi Yasin Altınbaş, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü’nde görevli Melahat Özyürek, Habur Gümrük Müdürü Mehmet Ünlü ile Mustafa Kemal Akay, Recep Kayar, Remzi Horzun ve Aydın Güneş’i
       savcının talebi doğrultusunda tutukladı. Çiloğlu, Mehmet Zeki Arcal, Servet Sukuti Altınbaş, Abdullah Altınbaş, Ayvaz Canbolat ve Mehmet Doğan’ı ise serbest bıraktı.
        Tutuklanan şahıslar, işlemlerinin tamamlanmasının ardından Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi’ne götürüldü.
        Bu arada, zanlıların avukatları Mehmet Kurtoğlu, Ahmet Niyazi Esen ve Sevil Külafçı Ankara DGM’ye geldi.
        Öte yandan, zanlılar DGM’den çıkarılırken yakınları basın mensuplarının görüntü almasını engellemek istediler. Bu sırada gazeteciler ile söz konusu kişilerin yakınları arasında tartışma yaşandı.
       
ŞALK: EKSİK NOKTALAR VAR
        “Hayali ihracat ve yolsuzlukların” ortaya çıkarılması için başlatılan “paraşüt operasyonunu” yürüten savcı Şalk, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şalk, henüz tahkikatın tamamlanmadığını vurgulayarak, eksik noktalar kaldığını ve bunların tamamlanması gerektiğini ifade etti. Zanlılardan istediği ifadeleri aldığını kaydeden Şalk, “Olayın aydınlanması iyi oldu. Şahıslara tespit ettiğimiz herşeyi sorduk” dedi.
       Şalk, maliye müfettişlerinin hazırlayacağı raporların önemli olduğunu belirterek, müfettişlerin ön raporlarını önümüzdeki salı ya da çarşamba günü savcılığa sunacaklarını söyledi. Savcı Şalk, zanlılardan sadece Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’nde çalışan Melahat Özyürek ve Habur Gümrük Müdürü Mehmet Ünlü’nün kamu görevlisi olduğunu, diğerlerinin ise Altınbaş Holding ve bu şirketle bağlantılı olan şirketlerde çalışan kişiler olduğunu bildirdi. Şalk, “Bazılarına acıdım. Çünkü aylıkla şirketlerde çalışmışlar” dedi. Şalk, Kilis Valisi Güner Özmen’in sorgulanmasında Yargıtay’ın yetkili olduğu görüşünü yineledi. Altınbaş Holding’in sahibi Yasin Altınbaş için “Enterasan bir adam. Her türlü mühür varmış” ifadesini kullanan Şalk, olayın gerçekleştiği bölgede görev yapan bazı gümrük müdürlerinin gözaltına alınabileceğini kaydetti. Talat Şalk, bazı şahısların ifadelerini Cumhuriyet Savcıları Şemsettin Özcan, Nuh Mete Yüksel, Dilaver Kahveci ve Cengiz Köksal’ın aldığını da söyledi.
       
7 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI
       “Paraşüt operasyonunda” gözaltına alınan 23 kişiden 19’u bugün Ankara DGM’ye sevkedildi. Bu kişilerden 7’si serbest barıkıldı. Trilyonlarca liralık hayali ihracat ve yolsuzluğun ortaya çıkarıldığı hayali ihracat ve ithalat operasyonunda, Yasin Altınbaş’ın bürokratlarla rüşvet ilişkileri de belgelendi. Altınbaş’ın Kilis Jandarma Alay Komutanı Albay Togsal Keskin’in eşine 25 milyar lira değerinde ev aldığı bildirildi. Altınbaş’ın Habur ve Antep’teki iki yerel bürokrata da birer araba aldığı belirtiliyor.
       Cumhuriyet tarihinin en büyük hayali ihracat operasyonunda gözaltına alınan 23 zanlıdan 19’u, Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekiplerince Keçiören’deki Adli Tıp Kurumu’nda sağlık kontrolünden geçirildi. Bu sanıklardan 7’si serbest bırakıldı.
       Savcılık, 12 kişiyi ise çete oluşturmak, sahte remsi evrak düzenlemek, organize suç örgütüne iştirak ve ithalat-ihracat kaçakçılığı yapmak suçlarından tutuklanmaları istemi ile DGM
       Yedek Hakimliği’ne sevk etti. Yaklaşık 5 saat süren sorgunun ardından Ankara DGM Savcılığı Oğur Kılıç, Ayten Şenkaban, Hanifi Özdemir, Müslüm Canpolat, Döndü Çelik, Fatma Aldoğan ve Öznur Fakı’yı serbest bıraktı. Habur Gümrük Müdürü Mehmet Ünlü’nün suç işlemek amacıyla çete oluşturmak, sahte resmi evrak düzenlemek ve organize suç örgütüne katılmak suçlarından tutuklanması istemiyle yedek hakimliğe sevk eden DGM Başsavcılığı, Yasin Altınbaş, Abdulah Altınbaş, Servet Sukuti Altınbaş, Melahat Özyürek, Mehmet Zeki Arcas, Aydın Güneş, Recep Kayar, Ayvaz Canpolat, Remzi Horzum, Mustafa Kemal Atay ve Mehmet Doğan’ın da ithalat-ihracat kaçakçılığı yapmak, organize suç örgütü kurmak ve örgüte katılmak suçlarından tutuklanmalarını talep etti. Savcılığın sevk ettiği kişilerin Ankara 1 no’lu DGM, Yedek Hakimi Rüstem Çiloğlu, sorgulayarak tutuklanıp tutuklanmayacaklarına karar vercek.
       
YAPRAK TV İLE BAĞLANTISI
       Şalk, soruşturmada Altınbaş Holding ile bağlantısı olan bir şirketin 3 üst düzey yöneticisinin Gaziantep’te gözaltına alındığını belirterek, şahısların bugün muhtemelen karayoluyla Ankara’ya getirileceğini söyledi. Şalk, son gözaltına alınanlarla birlikte “paraşüt operasyonunda” gözaltındaki zanlı sayısının 22’ye ulaştığını kaydetti.
       Soruşturmada adı geçen 4 şirket dışında başka şirketlerin de tespit edildiğini belirten Şalk, “Altınbaş Holding’in, Gaziantep’te yayın yapan Yaprak TV ile ilgisini göremedik” diye konuştu.
       Savcı Şalk, soruşturma dosyasında olmayan bazı isimlerin, soruşturma ile ilgileri olduğu gerekçesiyle basına yansıdığını ifade ederek, “Bunların isimlerini ilk defa duydum. Dosyamda olmayan insanların isimleri verildi. Söylediğim bazı sözler basında yanlış şekilde yer aldı ya da abartılarak verildi. Bundan son derece rahatsız oldum ve müşkül durumda kaldım” dedi.
       DGM Savcısı Şalk, “Yasin Altınbaş saygınlığını nasıl kazandı?” şeklindeki bir soruyu, “O’nun saygınlığını nasıl kazandığını bilemeyiz. O’nun gibi kimbilir ne saygınlar vardır” diye yanıtladı. Gözaltındaki şahısların uyuşturucu ve silah kaçakçılığı ile ilgili bağlantılarına ulaşamadıklarını ifade eden Şalk, operasyonun Ankara ayağı ile ilgili henüz bir gelişmenin olmadığını bildirdi.
       
ESKİ TARZ SORGU
       Savcı Şalk, “DGM Cumhuriyet Savcısı Hamza Keleş Umut Operasyonunda gözaltına alınan zanlıların emniyet ifadelerine bizzat katıldı. Siz de bu operasyonda gözaltına alınanların emniyet ifadelerine katılıyor musunuz?” sorusu üzerine, “Hamza bey yeni bir tarz geliştirdi. Ben yine eski tarzdan devam edeyim. Ben sorguyu mahkemede, burada yaparım” dedi.
       
“DUYDUĞUNUZ HER HABERE İNANMAYIN”
       Şalk, soruşturmanın “Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak”, “kaçakçılık” ve “rüşvet” suçlamalarından yürütüldüğünü söyledi. “Yakalanmasının üzerinden 5 gün geçmiş olmasına rağmen Yasin Altınbaş’ın ifadesinin halen alınamadığı söyleniyor. Ne diyorsunuz bu konuda?” sorusuna Şalk, “Duyduğunuz her habere inanmayın” yanıtını verdi.
       Savcı Talat Şalk, başka bir soru üzerine de delilden sanığa gitme yönteminin 3-4 yıldır uygulandığını ve DGM’de de bu şekilde sonuca ulaşıldığını bildirdi. “İstanbul’da bir karakolda işkence aleti olan filistin askısı bulundu. Bu konuda Ne diyorsunuz?” şeklindeki soruya Şalk, “Bana göre o sopa teşhir edilmemeliydi. İşkence yapılmıyor diyemem. Ama Ankara’da işkence yok” karşılığını verdi.
       Operasyonda ele geçirilen mühürlerle ilgili soruları yanıtsız bırakan Savcı Şalk, gözaltındaki 22 zanlıdan 10-12’sinin yarın, geri kalanının ise cumartesi günü DGM’ye çıkarılacağını söyledi.
       
SAHTE PASAPORTTAN DA SORUŞTURMA
       Altınbaş hakkında 2 yıl önce, sahte pasaport kullanmak suçlaması ile işlem yapılmış. Altınbaş, 1998 Haziran ayı içinde, yapılan bir ihbar üzerine sahte pasaport kullanmaktan Cumhuriyet Savcılığı’ca sorgulanmış. Vergi kaçakçılığı gerekçesiyle hakkında işlem yapılmasından ötürü pasaportunu kullanamadığı ve bu yüzden Mustafa Altınbaş’ın kimlik bilgileri, kendisinin fotoğrafının bulunduğu sahte pasaport ile yurtdışına çıkış hazırlığında olduğu öne sürülen ve bu suçlama ile sorgulanan Yasin Altınbaş, suçlamaları kabul etmemişti. Sahte pasaport taşıdığı yönündeki suçlamayı içeren dosyayla adliyeye sevkedilen Yasin Altınbaş, Cumhuriyet Savcılığı’nca serbest bırakılmış.
       
İHRAÇ KAYITLI ŞEKER
       Bu arada, geçen yıl Temmuz ayında Gaziantep-Kilis yolu Burç kavşağında mali şube ekiplerince yapılan uygulama sırasında, Öncüpınar’dan yurda giriş yapan ve Altınbaş Holding’e ait olan araçlardan birinde, ihraç kaydı ile Türkiye’den alınan ancak götürüldüğü Suriye’den, “Kuzey Irak’a gönderilmek üzere” yeniden getirilen 20 ton şeker ele geçirilmişti. Mahmut Altınbaş adına kayıtlı 20 ton şekere yönelik belgeleri yeterli bulmayan ekipler, yükü ile birlikte araca el koymuş ve soruşturma açmıştı. Ancak, Mahmut Altınbaş’ın 1 gün sonra gereken belgeleri ibra etmesi üzerine Kuzey Irak’a gideceği belirtilen araç, “trafik suçu cezası uygulanarak”, yükü ile birlikte sahibine teslim edilmişti. Öte yandan, Altınbaş Holding’in Ankara’ya götürülen belgeleri, Maliye Müfettişleri, Hesap Uzmanları ve Gelirler Kontrolörleri tarafından değerlendiriliyor. Altınbaş’ın bağlı olduğu Gaziantep’teki 2 vergi dairesinde de 2 Maliye Müfettişi ve 5 Hesap Uzmanı tarafından idari ve vergi boyutlarını içeren soruşturma sürüyor.
       
       
       
       
       
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları