Home page
Haber Menüsü


Derviş: 10 milyar dolar yolda
 
Devlet Bakanı Derviş, IMF Başkanı Köhler’in, Türkiye’ye 10 milyar dolarlık ek kredi verilmesi için İcra Kurulu’na teklif götüreceğini söyledi.  

 
Washington
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
27 Nisan —  Washington’da bir basın toplantısı düzenleyen Derviş, Köhler’in bu teklifinin, İcra Kurulu direktörlerinin onaylamasının ardından kesinleşeceğini söyledi. Bakan Derviş, daha önceki anlaşmalardan kalan 4,3 milyar dolarla birlikte toplam dış desteğin 14,3 milyar doları bulacağını bildirdi.

   
 
       
    MSNBC News IMF: Türkiye desteği hak etti
MSNBC News Derviş'in Washigton programı yoğun
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Bize kredi veren, bir kuruluş ve ülke, tabii ki bu krediyle ne yapacağımızı sormakta haklıdır. Buna itirazımız yok. Ancak savunma, dış politika, Kıbrıs, Avrupa konularında bize soru sorulmasına müsaade etmedim ve etmeyeceğim.
KEMAL DERVIŞ
Devlet Bakanı
       IMF Yarı Yıl Toplantıları’na katılmak üzere Washington’da bulunan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, büyükelçilikte bir basın toplantısı düzenledi. Washington’daki 3 günlük temasları sırasında yeni ekonomik programı ayrıntılı olarak anlatacaklarını belirten Derviş, “Özellikle finansman boyutunu tam olarak ortaya çıkarmaya çalışacağız” diye konuştu.
       
GÖZLER İCRA KURULU’NDA
       Derviş, şöyle devam etti:
       “Fakat gelişmeler olumlu yönde. IMF Başkanı Hörst Köhler bugün IMF direktörlerine, Türkiye’ye ek olarak 10 milyar dolar bir finansman verilmesi gerektiğini anlatacak ve resmen bildirecek. Bu sevindirici bir haber. Kesin karar, IMF’nin İcra Kurulu’nda. Biliyorsunuz, 10-12 milyar dolarlık ek finansman ihtiyacımız olduğunu savunmuştuk. Ve bu konuda da hem uluslararası finans kuruluşlarından ve bu kuruluşların hissedarlarından destek istemiştik. Bu desteğin, önümüzdeki günlerde kesin olarak gerçekleşeceğini umuyorum.”
       IMF’nin kararının 10 gün ila iki hafta içinde netleşmesinin beklendiğini söyledi.
IMF, kredi haberini doğruladı
Türkiye’nin yeni programı uygulamak zorunda olduğunu belirten Derviş, “Fakat bu kararın bugün verilmesi, bence çalışmaların çok olumlu gittiğini ve olumlu ilerlediğimizi gösteriyor” dedi.
       
TOPLAM DIŞ DESTEK 14,3 MİLYAR $
Bu hafta dönüm noktası oldu. Piyasalara güven geldi. Yabancı yatırımcı girdi. İyiye doğru bir gidişin başladığını gözleyecegiz. Bu en zor olan Mart, Nisan aylarını geride bırakıp yavaş yavaş daha istikrarlı büyüyen bir ekonomiye yeniden geçeceğiz
KEMAL DERVIŞ
Devlet Bakanı
       Devlet Bakanı Kemal Derviş, daha önceki anlaşmalardan kalan 4,3 milyar dolarla birlikte toplam dış desteğin 14,3 milyar doları bulacağını bildirdi.
       Bakan Derviş, 10 milyar dolarlık ek desteğin tamamının IMF’ye ait olup olmadığı sorusuna karşılık, muhtemelen bu paranın 1,5 milyar dolarlık kısmının Dünya Bankası kaynaklı olacağını belirtti.
       
DERVİŞ: SEVİNDİRİCİ HABER
       Türk heyeti olarak, IMF ve Dünya Bankası ilkbahar toplantılarında Türkiye’nin programını ayrıntılı olarak anlatacaklarını belirten Derviş, 10 milyar dolarlık ek kredi teklifinin “sevindirici haber” olduğunu ancak kesin kararın, IMF İcra Kurulu’nda verileceğini kaydetti. Devlet Bakanı Derviş, “Henüz bu karar verilmiş demek doğru olmaz. Şu anda teklif veriliyor. Bu desteğin önümüzdeki günlerde kesin olarak gerçekleşeceğine inanıyorum. Bu destekler, program karşılığındadır. Bu teklifin bugün verilmesi, çalışmaların olumlu gittiğini gösteriyor” dedi.
       
G-7’DEN EK KREDİ ALINABİLİR
       Sanayileşmiş ülkelerin oluşturduğu G-7 ülkelerinden de bazı ek krediler alınabileceğini belirten Derviş, ancak G-7’lerin daha çok IMF kanalını kullanmayı tercih ettiklerini kaydetti. Derviş, “Ciddi bir destek var. Bu desteği iyi kullanarak, borç dinamiğini ters çevirip, 2002’den itibaren büyümeye geçmeliyiz” dedi.
       
TBMM’YE TEŞEKKÜR
       “Her ne kadar Meclis büyük hızla çalışıyorsa da yasal düzenlemeleri geçirmeliyiz” diyen Kemal Derviş, önümüzdeki iki hafta içinde yapılacak çalışmaların büyük önem taşıdığını söyledi. TBMM’ye şu ana kadarki hızlı çalışması için teşekkür eden Derviş, bu temponun devamını beklediklerini belirtti.
       
“TELEKOM YASASI HAFTAYA MECLİS’TE”
       Teknik nedenlerle, özellikle bankacılık alanındaki düzenlemelerde yeterince hızlı olmadığını belirten Derviş, gecikmenin programa zararı olmadığını söyledi. Derviş, diğer Meclis’e sevkedilmeyen önemli yasanın da Telekom yasası olduğunu kaydetti. Telekom yasası konusunda uzlaşma sağlanıp sağlanamayacağı konusundaki bir soruya karşılık Derviş, Telekom yasasının son çalışmalarının devam ettiğini, gelecek hafta TBMM’ye sunulacağını ve uzlaşmanın sağlanacağını umduğunu belirtti.
       En önemli iki yasanın Telekom ve bankacılık olduğunu belirten Derviş, bankacılık yasasının, programın temel taşlarından biri olduğunu, herhangi bir aksama olacağını düşünmediklerini kaydetti.
       
“GÖRÜŞ AYRILIĞI YOK”
       Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, IMF ve Dünya Bankası ile tam bir mutabakat sağlandığını, ancak bu mutabakatın gerektirdiği önlemlerin de yerine getirilmesinin gerektiğini söyledi. Derviş, programın içeriği konusunda her iki finansal kuruluş ile Türkiye arasında görüş ayrılığı bulunmadığını söyledi.
       
“‘KREDİ KARŞILIĞI TAVİZ YOK”
       Derviş, bir gazetecinin sorusu üzerine, Türkiye’nin ekonomik krizden çıkmak için istedigi dış yardım karşılığında herhangi bir taviz verilmediğini, bunun için, önceden önlem alındığını söyledi. Derviş, “Elbette bize kredi veren, parasal destek veren bir kuruluş ve ülke, tabii ki bu krediyle ne yapacağımızı sormakta haklıdır. Buna itirazımız yok. Cevapları da ayrıntılı vermek durumundayız. Ancak savunma, dış politika, Kıbrıs, Avrupa konularında bize soru sorulmasına müsaade etmedim ve etmeyeceğim. Zaten müzakerelerde pek söz konusu olmadı. Önceden önlem aldık” dedi.
       
“DÜZELME YAZ AYLARINDA HİSSEDİLECEK”
       Bir başka gazetecinin, “iyileşme sürecine girdik mi?” sorusuna karşılık Derviş, “bu hafta bir yerde dönüm noktası oldu. Piyasalara güven geldi. Yabancı yatırımcı girdi. İyiye doğru bir gidişin başladığını gözleyecegiz. Tabii ki programın uygulanması gerekiyor. Aksaklık olursa yeni zorluklar yaşanabilir. Bu en zor olan Mart, Nisan aylarını geride bırakıp yavaş yavaş daha istikrarlı büyüyen bir ekonomiye yeniden geçeceğiz. Reel ekonomiye yansımalar, yaz aylarına kadar sürecek. Düzelme yaz aylarından itibaren görülecek. Turizmde inanılmaz bir talep var. Diş satım konusunda da iyimserlik için nedenlerimiz var. Dış satımda dolar bazında yüzde 10 artış görüyoruz. Parasal piyasada bu derece dengesizliklere rağmen bu artış sevindiricidir” diye konuştu.
       
“PROGRAMA DESTEK YÜKSEK”
       Türkiye’de programa desteğin sevinilecek ölçüde yüksek olduğunu belirten Derviş, bunalımın faturasının dar gelirliye çıktığını bunalımı aşıp büyümeye dönerek, özellikle dar gelirli esnaf ve çiftçiye çıkış yolu sağlanacağını söyledi. Derviş, esnaf için ve ekonomi için, alişverişin başlamasının önemli olduğunu kaydetti.
       Bakan Derviş, Türk tarımıın önemli dönüşüm yapması gerektiğini de vurguladı ve çiftçilerin, verimli ürünlere dönerek, diğerlerinden vazgeçmesinin önemine işaret etti. Türkiye’nin, taban fiyatı desteklemesinden, doğrudan gelir desteğine geçmek istedigini belirten Derviş, doğrudan destegin, üretim ve verimliliği desteklemesi gerektiğini söyledi.
       
“KREDİ NOTUNUN DÜŞÜRÜLMESİ HAKSIZDI”
       Derviş, Türkiye’nin kredi notunun düşürülmesinin haksız olduğunu belirterek, “bence bu haksız bir kredi düşürmeydi. Acele ettiler. Sanki dış destek gerçekleşmeyecek gibi düşündüler. Şu anda güzel bir gün yaşıyoruz. 10 milyar dolarlık ciddi bir teklif var. Artık Türkiye, ekonomik olarak bu kötü rüyadan, bu yaz çıksın istiyoruz” diye konuştu.
       
“YENİ PARTİ GEREKİR’ DEMEDİM”
       Bakan Kemal Derviş, basın toplantısında, Alman Die Zeit Gazetesi’ne verdiği demece ilişkin sorularla karşılaştı. Derviş, şöyle yanıt verdi:
       “Bu sorunuza teşekkür ediyorum. Ben verdiğim demeçte, Türkiye’de siyasal yelpaze çok bölünmüş, partiler çoğu yüzde 20 altında oy almış durumda, bu demokrasinin uzun vadeli işlemesi için sakıncalı, daha büyük bütünleşme ile demokrasi daha iyi işler dedim. Birleşmede yarar gördüğümü söyledim. Başka bir şey demedim.
       Başbakan Bülent Ecevit’e büyük bağlılığım, saygım vardır. Demokratik solu, toplumsal felsefeyi 40 yıldır Türkiye’de savunuyor. Başbakanın, ülkemize ve demokratik sola katkıları olmuştur, olmaya devam ediyor. Demokratik sol toplum felsefesinin güçlenmesine katkıda bulunan Ecevit, hoşgörü, demokrasi, rekabet içinde işleyen ek düzen ve sosyal güvence ilkelerine Türkiyede güç katan bir lider olmuştur. Ben de bunları vurguladım. Yeni parti olması gerek gibi bir şey söylemedim.”
       
DSP’YE ÜYELİK SİNYALİ
       Bir gazetecinin, “siyasete girme niyeti olup olmadığını” sorması üzerine Derviş, “İlerdeki aylarda, yoğun ekonomik çalışma bitince, o zaman demokrasi gereği benim de partisiz bir bakan olarak hükümette kalmam çok doğru olmaz. Tabii ben hep Demokratik sol çizgide olmuşumdur. Siyasete girersem, yine o çizgide olurum” dedi.
       
ERSÜMER SORUSUNA KAÇAMAK YANIT
       Enerji Bakanı Cumhur Ersümer’e ilişkin sorulara karşılık Derviş, “Benim kişisel görüş belirtme lüksüm yok. Her türlü yolsuzluğa karşı hükümet olarak çok kararlıyız. Her türlü idari ve yasal takip de olacaktır. Yasalara saygı çok önemli” dedi. Bir gazetecinin, “Ersümer’in yerinde olsaydınız ne yapardınız?” sorusu üzerine Derviş, “yerinde değilim” dedi.
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları