Home page
Haber Menüsü


Kapıdaki Düşman
 
“Kapıdaki Düşman” (Enemy at the Gates) 2. Dünya Savaşı’nın en önemli çarpışmalarından biri olan Stalingrad’da geçen aşk ve heyecan dolu bir hikayeyi anlatıyor.  

 
NTV-MSNBC
27 Nisan—  Almanlar 1942’de Stalingrad’ın kapılarına dayandılar, ancak kısa bir süre içinde, soğuk, çamur ve Rusların dur durak bilmeyen saldırılarıyla karşılaştılar. 31 Ocak 1943’te Alman general Friedrich Paulus, Hitler’in emirlerine karşı koyup teslim olana değin sürdü bu amansız savaş. Rusların savaşın galibi olmasında kuşkusuz keskin nişancıların payı büyüktü. Jean - Jacques Annaud’un yönetmenliğini yaptığı film, bu keskin nişancıların etrafında dönüyor. Başlıca rollerde Jude Law, Joseph Fiennes, Rachel Weisz, Ed Harris ve Bob Hoskins yer alıyor.

   
 
       
    MSNBC News Aşkın Büyüsü
MSNBC News Filmler, sinemalar, seanslar
MSNBC News Tarihi değiştiren Stalingrad savaşı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Jude Law, Vassili rolünde
       İkinci Dünya Savaşı’nın tüm şiddetiyle sürdüğü günlerdeyiz. Alman ve Rus orduları birbirlerinin üstüne dalga dalga giderken tüm dünya soluğunu korkuyla tutmuş, Stalingrad çarpışmalarının patlak vermesini beklemektedir. Böyle bir ortamda Rusların ünlü keskin nişancısı Vassili Zaitsev’in (Jude Law) düşmanlarını avlama tarzı bambaşkadır. O düşmanlarını avlamak için pusuya yatar, sessizce bekler ve teker teker öldürür. Ancak dünya çapında ulaştığı şöhreti onu Almanya’nın en iyi keskin nişancısı olarak bilinen Binbaşı Konig ile (Ed Harris) karşı karşıya getirecek ve çevrelerinde yüzyılın en büyük savaşının sürdüğü bir ortamda bu iki adam kendilerini kişisel bir savaşın içinde bulacaklardır.
       
       
FİLM HAKKINDA
       Rusların keskin nişancısı Vassili, kendisine verilen görevi olağanüstü yetenekleri sayesinde başarıyla yerine getiren sıradan bir adamdır. Onun propaganda değerini farkeden Sovyet politikacısı Danilov (Joseph Fiennes), Ural dağlarından gelen bu sıradan askeri alır ve tüm ülkenin ihtiyaç duyduğu ulusal bir kahramana dönüştürür.
       Öte yandan Alman orduları karşısında üstüste alınan yenilgiler sonucunda Sovyetler Birliği tam bir karmaşanın içine düşmüştür. Sovyetler’in iyice zayıf düştüğü bir ortamda Stalingrad’ın kaybı, Almanlar’ın Avrupa’daki kesin zaferi anlamına gelecektir. Bu durum üzerine Stalin’in emriyle kentin savunma durumunu yerinde gözlemlemesi için Krushcev (Bob Hoskins) bölgeye gönderilir.
Joseph Fiennes ve Jude Law

       Danilov’un yardımlarıyla oluşturulan Vassili’nin ateşli kişiliği sayesinde tüm ülkeye cesaret gelir ve çok zor şartlara rağmen Almanlara karşı direniş katlanarak artar. Ancak bir süre sonra Danilov, kendi yarattığı adamı kıskanmaya başlar. Çünkü ikisi de aynı kadına aşık olmuştur ve Tania (Rachel Weisz) adlı bu kadın, erkeklerle omuz omuza savaşarak ülkesini savunan en cesur kadın askerlerden birisidir.
       Bu arada Almanlar da bölgeye kendi keskin nişancılarını gönderir. Vassili’nin izini sürmesi ve öldürmesi için gönderilen keskin nişancının adı Binbaşı Konig’dir. Stalingrad çarpışmalarında hergün binlerce askerin öldüğü bir ortamda iki keskin nişancı büyük bir sabırla birbirlerini kollamaya başlayacaktır.
       
  Stalingrad Savaşı
Tarihin akışını değiştirdi
Rusların ünlü keskin nişancısı Vassili Zaitsev’in gerçek yaşam öyküsünden uyarlanan “Kapıdaki Düşman”ın (Enemy at the Gates) yönetmenliğini Jean - Jacques Annaud üstlendi. Yapımcılıklarını John D.Schofield ile Jean-Jacques Annaud’un birlikte gerçekleştirdiği filmin başrollerinde Jude Law, Joseph Fiennes, Rachel Weisz, Bob Hoskins, Ron Perlmann ve Ed Harris oynadı. Senaryosunu Alain Godard ile Jean-Jacques Annaud birlikte yazdı.
       
       
OYUNCULAR FİLMİ ANLATIYOR
       
Danilov ve Vassili
       Keskin nişancı Vassili Zaitsev karakterini canlandırması için “The Talented Mr. Ripley” adlı filmdeki performansıyla Oscar ödülüne aday gösterilen genç aktör Jude Law seçildi. Vassili rolünün bir süreden beri arayıp da bulamadığı bir karakter olduğuğunu belirten genç aktör, “Enemy of the Gates” projesiyle ilgili düşüncelerini şu sözlerle dile getiriyor:
       “Ortada hem iyi bir öykü, hem de daha önceden hiç çalışmadığım tipte bir film projesi vardı. ‘The Talented Mr. Ripley’de canlandırdığım karakterden ve o filmdeki İtalya plajlarından çok uzakta gelişen bir film olacaktı. Sözleşmeyi imzaladıktan sonra çeşitli dokümanları inceledim ve tarihin o dönemiyle ilgili araştırma yaptım. Ayrıca bir keskin nişancının silah kullanma yöntemleri üzerine de eğitim aldım. Portresini çizdiğim Vassili karakteri, Ural dağlarından gelmiş genç bir adam... Keskin nişancılıktaki yeteneğiyle tanınan bir asker olmuş. Çevresinde gelişen efsanenin doğruluk düzeyinden her ne kadar emin olamasak da onu becerisi ve cesareti sayesinde ünlenen bir halk kahramanı olarak görebiliriz.”
Rachel Weisz, Jude Law

       Vassili’nin yeteneğini keşfederek onu ulusal bir kahramana dönüştüren propaganda uzmanı Danilov rolünü ise Joseph Fiennes’in oynamasına karar verildi. Fiennes filmde portresini çizdiği Danilo karakterinin özelliklerini şu sözlerle tanımlıyor: “Danilov herşeyi beyni ve kitaplarıyla yaşayan bir devlet görevlisi... Yaşam denilen olguyu gözlemlemekle kalmayıp gerçek boyutları yaşamaya başlayınca bocalamaya başlıyor. Danilov’un eksik kaldığı ve tradejisinin başladığı nokta burası... Böyle bir karakteri oynamak bana çok cazip geldiği için büyük keyif aldım.”
       Tania rolünü üstlenecek oyuncunun seçiminde hem kadınsı yönlerini sergileyebilecek, hem de silah tutarken inandırıcı olabilecek bir kadın oyuncunun bulunması gerekiyordu. Yapımcıların tercihi Rachel Weisz’dan yana oldu. Rachel Weisz, portresini çizdiği Tania karakterini şu sözlerle tanımlıyor:
       “Tania güçlülüğün ve sağlamlığın sembolü bir kadın... Savaşta yeralmanın ne demek olduğunu bile bilmeden mücadelenin ortasına atılıyor. Onun yaptığı aslında bir deneyimleme yolculuğu... Halkını koruma mücadelesine gönüllü olarak katıldığını görüyoruz. Bu arada Danilov ile tanışıyor. Danilov onu her türlü tehlikeden korumaya çalıştığı halde Tania kendi iç sesini dinleyerek Vassili’ye gönül veriyor.”
Ed Harris, keskin nişancı Binbaşı König rolünde
       Almanların aristokrat keskin nişancısı Binbaşı Konig rolü ise Oscar adayı aktör Ed Harris’e gitti. Filmde üstlendiği rolü Ed Harris şu sözlerle tanımlıyor:
       “Konig, tam anlamıyla bir misyon adamı. Öykünün merkezinde de Vassili ile Konig arasındaki düello yeralıyor. Onların birbirini görmemesi düello olgusunun doğasında var. Jean-Jacques çok sayıda yakın plan kullanmak suretiyle Konig ile Vassili arasında yükselen gerilim düzeyini senaryoda anlatıldığı biçimiyle vermeyi başardı. Bunun sonucunda ortaya son derece gerçekçi, tutku yüklü ve ilgi çekici sahneler çıktı.”
       
       
KRUSHEV ROLÜNDE BOB HOSKINS
Bob Hoskins (Kruschev), Stalin portresi önünde
       Stalingard kentinni savunmasının her ne pahasına olursa olsun sürdürülmesinden sorumlu politik komiser Nikita Kruschev rolünde Bob Hoskins kamera karşısında geçti. Bir madencinin eğitimsiz oğlu olan Kruschev, popülist yaklaşımları olan çok iyi bir söylemciydi ve bu yeteneğini kullanmak suretiyel büyük politik güç elde etmişti. Fabrika mitinglerinin ilk günlerinde kendisine adeta tapan işçileri tahrik etmek amacıyla açık saçık sözlerle süslenmiş kaba bir dil kullanmaktan çekinmemişti. Savaş sonrası yıllarda Sovyet hükümetinin zirvesine kadar gelen Kruschev, her biri ayrı fırtınalar yaratan davranış ve deklarasyonlarıyla da ün yapmıştı. Olay yaratan davranışlarından birisi, BM’deki toplantı sırasında ayakkabısını çıkarıp masaya vurarak tepkisini göstermesiydi.
       
       
KÜNYE
       Yönetmen: Jean - Jacques Annaud
       Görüntü Yönetmeni: Robert Fraisse
       Oyuncular: Jude Law, Joseph Fiennes, Rachel Weisz, Ed Harris, Bob Hoskins, Ron Pearlman
       Senaryo: Jean - Jacques Annaud, Alain Godard
       Müzik: James Horner
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları