Home page
Haber Menüsü


Teröristlerin lideri Muhammed Tokcan kelepçeli olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi.
Swissotel’i kaleşnikofla bastılar
İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Swissotel’in lobisine giren 13 kişilik silahlı grup yaklaşık 100 kişiyi 12 saat rehin tuttuktan sonra eylemlerine son verdiler.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    23 Nisan —  1996’da Çeçenistan’a destek vermek amacıyla Avrasya Feribotu’nu kaçıran ve aralık ayında şartla tahliye edilen Muhammed Tokcan ve adamları yaklaşık 12 saatlik eylemlerine saat 11:00 sularında son verdiler. Eylemciler hakkında DGM soruşturma açarken saldırganların oteli 2 kaleşnikof, 16 pompalı tüfek ve 3 tabancayla bastığı anlaşıldı.  

   
 
       
    MSNBC News Rus basını ateş püskürüyor
MSNBC News Bahçeli: Eylemi tasvip etmiyoruz
MSNBC News Ecevit:Çeçen eylemine izin vermeyiz
MSNBC News Saat saat Swissotel eylemi
MSNBC News İtalyan turist dehşet anlarını anlattı
MSNBC News Avrasya Feribotu Davası
MSNBC News Tantan: Bizi yıldırmak isteyenler var
MSNBC News Ulusoy: Bu eylam her yerde olabilir
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


1996'te Çeçenistan'a destek vermek amacıyla Avrasya Feribotu'nu kaçıran Muhammed Emin Tokcan, 23 Aralık 2000 tarihinde Şartlı Salıverme Yasası'ndan yararlanarak Eskişehir Cezaevi'nden salıverilmişti.
       Beşiktaş’taki Swissotel, dün gece saat 23.15 sıralarında 13 kişilik silahlı bir grup tarafından basıldı. 1995’te Ruslar’a karşı savaşan Çeçenler’in sesini duyurmak üzere Avrasya Feribotu’nu kaçıran grubun lideri Muhammed Tokcan liderliğindeki silahlı kişiler, bir el ateş ettikten sonra, ellerindeki otomatik silahlar ve pompalı tüfeklerle otel görevlilerini bir araya toplayarak yere yatırdılar.
       
5. KATTA TOPLANDILAR
       Eylemciler, otelin üst katlarında bulunanları da lobiye indirdiler. Otel müşterilerini de rehin alan eylemciler, üst katlardaki bazı müşterileri de yanlarına alarak otelin 5. katındaki konferans salonunda topladı.
Avrasya Feribotu Davası

ÖNCE 20 REHİNEYİ SERBEST BIRAKTILAR
       Çeçenistan’a destek amacıyla oteli işgal ettikleri bildirilen grup, daha sonra rehin tuttukları otel müşterilerinden yaklaşık 20’sini iyi niyet gösterisi olarak serbest bıraktı.
  Çeçenler eylemi kınadı
Çeçen yönetimi temsilciliğinden yapılan açıklamada, “Uluslararası hukuka aykırı olan hareket, Çeçen resmi yönetimi tarafından kınanmaktadır” denildi
Eylemcilerin serbest bıraktığı ve çoğunluğunu yabancı turistlerin oluşturduğu otel müşterileri, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde ifadeleri alındıktan sonra başka otellere yerleştirildi.


Otel yetkilileri, olayla ilgili bilgi almaya çalıştılar.
       
TANTAN’LA GÖRÜŞMEK İSTEDİLER
       Eylemin ilk saatlerinde bir açıklama yapan işgalciler, İçişleri Bakanı Saadettin Tantan ile görüşmek istediklerini duyurdular. Bu taleplerine yanıt alamayan, sabah saatlerinde yazılı bir açıklama yaparak, eylemi sürdüreceklerini bildirdiler.
       
EYLEMCİLER ÖZÜR DİLEDİ
       Swissotel Business Center’dan bazı basın organlarına gönderilen “kamuoyuna duyuru” başlıklı ve üzerinde herhangi bir imza bulunmayan iki sayfalık açıklamada, “üzgünüz, zira bu otelin misafirleri bir süre de zorunlu olarak bizim misafirlerimiz kalacaklardır” denildi.
       Açıklamada, çocuklar, kadınlar, yaşlılar, hastalar ve özellikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından başlamak suretiyle, rehinelerin “iyi niyet göstergesi” olarak serbest bırakılmaya devam edileceği belirtildi. Eylemciler, eylemleri yüzünden Türk turizminin de darbe yiyeceğinin farkında olduklarını ve turizmcilerden anlayış beklediklerini bildirdiler.
       Açıklamada, özetle şunlar kaydedildi:
       
“KAN DÖKMEK İSTEMİYORUZ”
       “Ama her durumda önemli bir miktarda misafiri de eylemimizin son anına kadar yanımızda tutmaya devam edeceğiz. Şurası bilinmelidir ki misafirlerimizin hiçbiri bizden hiçbir zarar görmeyecektir.

       Kan dökmeyeceğiz. Eğer bu eylemde bir damla bile kan dökülse, bunun sorumlusu kesinlikle biz olmayacağız. Taleplerimi eylemin ilerleyen zamanlarında bildirecek, olumlu ve kuvvetli cevaplar alıncaya kadar da eylemi sürdüreceğiz. Bu şartlar altında bizler, terörist olarak nitelendirilemeyiz. Masum insanların özgürlüklerini kısıtlamak zorunda kalışımız, elimizde silah bulunması ve terörizan içerik taşıyan bir eylem düzenlememize rağmen, bizler kesinlikle terörist değiliz.”
       
RUSYA’YA ELEŞTİRİ
       Kan dökmek istemediklerinin açıklayan eylemciler, Çeçenistan’a Rus saldırıları ile Kafkasya’da sürdürülen savaş, ambargo, abluka ve tecrit siyasetinin kaldırılması yönünde somut talepleri yerine getirilinceye kadar eyleme devam edeceklerini ifade ettiler.
       
Çeçenler Rus uçağını kaçırmıştı

       Açıklamada ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti’nden özür dileyen eylemciler, ellerindeki Türk rehineleri de serbest bırakacaklarını ve Türkiye’yi zor durumda bırakmak istemediklerini dile getirdiler.
       
EYLEM 11:00’DE SONA ERDİ
       Sabah saatlerinden itibaren teröristlerle yoğunlaşan pazarlıkların ardından 10:30 sularında İçişleri Bakanı Sadettin Tantan otele geldi. İçişleri Bakanı Tantan’ın lobiden içeri girişinden yaklaşık yarım saat sonra ise eylem sona erdi. Eylemciler daha sonra bir çevik kuvvet otobüsüne bindirilerek Vatan Caddesi’ndeki Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü ve sorguya alındı.
       
EMNİYET MÜDÜRÜ’NDEN AÇIKLAMA
       İstanbul Emniyet Müdürü Kazım Abanoz, Swissotel’deki işgal ve rehin alma eyleminin görüşmeler sonucu sona erdirildiğini belirterek, 13 işgalcinin silahlarıyla birlikte teslim olduğunu bildirdi.
       Yaklaşık 12 saat süren eylemle ilgili sorularını yanıtlayan Emniyet Müdürü Abanoz, eylemin sona ermesinin ardından otelin lobisinde yaklaşık 120 rehineyi peyderpey serbest bırakan işgalcilerin, silahlarıyla birlikte teslim alındığını söyledi.
        Abanoz, şunları kaydetti: “Şu anda sadece 13 silah var, patlayıcı yok. Ancak oteli de arıyor ve araştırıyoruz. Eylemciler tarafından bırakılan rehinelerin sağlık durumlarında herhangi bir olumsuzluk yok. Eylemciler arasında çok gençler var, acemi çocuklar var. Çocuklar telaşa kapılıp, kötü sonuçlar doğuran olaylar olabilirdi. Müdahaleyi ön plana almadık. Sürekli görüşmelerle eylemi sona erdirmeye çalıştık.”
        İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’ın da olay yerine gelmesinin ardından çok kısa bir süre sonra eylemin sona erdirildiğini ifade eden Abanoz, Bakan Tantan’ın işgalcilerle görüşmediğini, “teati” yoluyla eylemin sona erdirilmesini istediğini sözlerine ekledi.
       
TANTAN: TALEPLERİ KABUL EDİLEMEZ
       İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, dün gece Swissotel’de üzücü bir olayla karşılaşıldığını ve bunun bugün sona erdirildiğini belirterek, “Bu tip olayları hiçbir zaman tasvip etmedik” dedi.
       Sadettin Tantan, şöyle konuştu: “Dün gece üzücü bir olayla karışlaştık. Bu olay, ülkemiz açısından hiç de hoş karşılamadığımız bir olay olarak gündemimize gelmiştir. Sabah da teslim olmak suretiyle olaya son verilmiştir. DGM Savcılığı, olayla ilgili soruşturmaya başlamıştır.
        Bu tip olayları hiçbir zaman tasvip etmedik. Özellikle de turizm mevsiminin başladığı ve bayramımızın olduğu bir günde böyle bir olayın, bu mekanda meydana gelmesi halkımızı da bizi de üzmüştür. Bu olayın kansız şekilde sonuçlandırılmasında, başta emniyet müdürümüz olmak üzere güvenlik güçlerimiz çok büyük bir sabır ve dikkatle görevlerini tamamlamışlardır. Kendilerini kutluyorum.”
       
“BU KİŞİLERLE GÖRÜŞMEM”
        Tantan, “Olayın nedeni ve elde edilen bulgular”la ilgili soru üzerine, İstanbul DGM Başsavcılığı’nın, yürütülen soruşturma neticesinde gerekli açıklamaları yapacağını, kendisinin bir şey söylemek istemediğini bildirdi. İçişleri Bakanı Tantan, “Eylemcilerle görüştünüz mü?” şeklindeki soruyu, “Beni biliyorsunuz. Hiçbir zaman bu kişilerle görüşmem” diye yanıtladı.
        “Eylemcilerin bir talebi olup olmadığı” sorusuna da Tantan, “Hiçbir talep, devlet güçleri tarafından kabul edilemez” karşılığını verdi.
        Sadettin Tantan, düzenlenen törende İstanbul Valisi Erol Çakır ile Emniyet Müdürü Kazım Abanoz’un olmadığının hatırlatılması ve bunu nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, “Sayın Abanoz, sabaha kadar otelde bizzat çalışma içerisindeydi. Biz de konuyu sabaha kadar takip ettik. Sabah da buraya gelmeden önce oraya uğradık. Teslim olduklarını gördükten sonra törene geldik” dedi. Tantan, Vali Çakır ve Emniyet Müdürü Abanoz hakkında basında yer alan bazı haberlere ilişkin soruyu ise yanıtlamadı.
       
KAFKAS VAKFINDAN AÇIKLAMA
       Kafkas Vakfı Başkanı Mehdi Çetinbaş, otel önünde eylemi öven bir basın açıklaması yaptı. Çetinbaş, eylemin bir rehin alma olmadığını iddia etti.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları