Home page
Haber Menüsü


Çağlar’ın Türkiye’deki suç dosyası
ABD’de tutuklanan eski Devlet Bakanı ve işadamı Cavit Çağlar, Egebank ve Etibank soruşturmaları kapsamında hakkında verilen 2 gıyabi tutuklama kararı uyarınca aranıyor.
İstanbul
AA
18 Nisan— Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen ve Yahya Murat Demirel’in eski sahibi olduğu Egebank’la ilgili soruşturmayı yürüten İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı Ercan Cengiz, Egebank’tan 7.5 milyon dolar usulsüz kredi almakla suçlanan İnterbank’ın da eski sahibi olan eski Devlet Bakanı, eski DYP milletvekili ve işadamı Cavit Çağlar’ı, ifade vermeye davet etti.

   
 
       
    MSNBC News Cavit Çağlar ABD'de hapiste
MSNBC News Çağlar'ın iade hazırlığı sürüyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Savcı Cengiz, bu arada sağlık sorunlarını gerekçe göstererek yurtdışına çıkan ve bir daha Türkiye’ye dönmeyen Çağlar hakkında, İstanbul Nöbetçi 1 No’lu DGM’ye başvurarak 2 Ocak 2001 tarihinde gıyabi tutuklama kararı çıkartılmasını sağladı. Bu karardan sonra İstanbul İnterpol Şube Müdürlüğü’nce “kırmızı bülten” çıkartılan Çağlar hakkında ayrıca, yurtdışında yakalanması halinde Türkiye’ye iadesini sağlamak amacıyla İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı’nca “iade talepnamesi” hazırlanarak Adalet Bakanlığı’na gönderildi.
       Etibank’la ilgili 36 sanık hakkında dava açan DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, Cavit Çağlar’ın dosyasını ise ayırdı.
       
2. GIYABİ TUTUKLAMA KARARI
        TMSF’ye devredilen ve Dinç Bilgin’in sahibi olduğu Etibank’la ilgili soruşturmayı da yürüten İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı Ercan Cengiz, yine bu bankayla ilgili ortaya atılan usulsüz işlemlerde adı geçen Cavit Çağlar hakkında, İstanbul Nöbetçi 6 No’lu DGM Yedek Hakimliği’nden 2 Nisan 2001 tarihinde gıyabi tutuklama kararı çıkartılmasını sağladı.
       DGM Başsavcılığı, Çağlar hakkında 16 Nisan 2001 tarihinde de yurtdışında yakalanması halinde Türkiye’ye iadesini sağlamak amacıyla “iade talepnamesi” hazırlayarak Adalet Bakanlığı’na gönderdi. Başsavcılık, Etibank’la ilgili soruşturmayı halen sürdürüyor.
       
ŞİŞLİ VE KADIKÖY’DEKİ DAVALARI
        İnterbank’ın eski sahibi Cavit Çağlar ve Bank Ekspres’in eski sahibi Korkmaz Yiğit hakkında birbirlerine menfaat karşılığı usulsüz krediler verdikleri gerekçesiyle Kadıköy 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan dava, hakimin Bankalar Kanunu’na dayanarak suçu “zimmet” kapsamında bulması ve “Görevsizlik kararı” vermesi üzerine İstanbul Adliyesi’ne gönderildi.
       Dosyayı inceleyen İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi ise Bankalar Kanunu’nun suç tarihinden sonra çıkmasını gerekçe göstererek “Yetkisizlik kararı” vererek dosyayı Kadıköy Ağır Ceza Mahkemesi’ne yolladı. Kadıköy Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan dava kapsamında Korkmaz Yiğit ve Cavit Çağlar’ın “Hizmet ve görevde güveni kötüye kullanmak” suçundan 2 ile 10 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları istenirken, “zimmet” suçundan ağır ceza mahkemesindeki yargılamalarında ise 12’şer yıla kadar ağır hapisleri talep ediliyor.
       Şişli Cumhuriyet Savcılığı da İnterbank’tan çeşitli şirketler adına krediler alıp, bunları virman yoluyla kendi hesaplarına geçirdiği iddiasıyla Cavit Çağlar ile Mustafa Çağlar ve Şükrü Şankaya hakkında Şişli 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başka bir dava daha açtı.
       Hakkında bu suçtan dolayı 5 yıla kadar hapis cezası istenen Çağlar, ifade vermeye gelmediği için ifadesinin alınması amacıyla Bursa Asliye Ceza Mahkemesi’ne talimat yazısı gönderilmişti.
       
İSTANBUL’DA AÇILDI, BURSA’YA GİTTİ
        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da yönetici olmalarına rağmen İnterbank’tan kredi aldıkları gerekçesiyle Cavit Çağlar, Mustafa Çağlar ve Şükrü Şankaya hakkında dava açtı. Başsavcılık ayrıca, aynı sanıkların da aralarında bulunduğu 37 kişi hakkında da “tabela şirketler” kurarak bunlara kredi verilmesi ve daha sonra hesaplarına geçirilmesiyle ilgili başka bir dava daha açtı.
       Yargılama aşamasında İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde birleştirilen bu dosyalarda, Çağlar’ın “Banka dolandırıcılığı yapmak” suçundan 6 yıl 9 ay ile 11 yıl 3 ay arasında ağır hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.
       Yargılamayı bir süre devam ettiren İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık avukatlarının talebi üzerine eylemin Bursa’da başlaması, İstanbul’da devam etmesi ve yine Bursa’da bitmesini dikkate alarak “Yetkisizlik kararı” ile dosyayı Bursa 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Çağlar, halen bu davada “tutuksuz sanık” sıfatıyla yargılanıyor.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları