Home page
Haber Menüsü


Yazara mail atmak için fotoğrafa tıklayın
 
Ecevit bayrağı Derviş’e devretmeli
 
Derviş’in programı radikal bir değişim programı. Bu değişim ancak bu işe gönülden inanmış siyasal bir ekiple gerçekleşir. Ecevit’in yapabileceği en iyi iş 28 Nisan DSP Kongresi’nde İsmail Cem-Kemal Derviş ekibinin önünü açmaktır.
 
 
16 Nisan—  Ecevit’i severim. Onun Türkiye siyaset sahnesine onurlu bir şekilde veda etmesini istiyorum. Ecevit’in; Demirel, Erbakan ve Özal’ın düştüğü hataya düşmeden, büyük bir özveriyle yıllardır taşıdığı demokratik sol hareketin bayrağını iki hafta sonra yapılacak DSP Kurultay’ında “Yeni Türkiye’nin yeni umudu” haline gelen Kemal Derviş ve İsmail Cem ekseninde oluşacak yeni bir ekibe devretmesini bekliyorum. Sayın Hüsamettin Özkan’ın da bu ekibe destek olmasını umuyorum. Eğer bu dönüşüm gerçekleşirse, yaşadığımız ekonomik ve siyasi krizden çıkış şansı doğar. Ulusal ve uluslararası planda yeniden güven tesisi sağlanabilir.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Live Vote is temporarily unavailable.

       Ecevit’i ayaklarını sürüyerek ve sesi titreyerek kameraların önünü çıkıp hala ülkeyi yönetmeye çalışmasını üzülerek izliyorum. Onun kendi söylediği gibi “koltuk düşkünü” olmadığını ve ilkelerine uygun görmediği veya “içine sindiremediği” her durumda istifa veya ayrılma yolunu seçtiğini de zaten bütün Türkiye biliyor. Ama bugün sorun bu değil.
       Sorun bu hükümetin, bu koalisyonun iki yıldır yönettiği bir ülkede, bugün Derviş’in yeni programla kolları sıvayıp giriştiği “kamuda yapısal reformları” iki yıldır yapmamış olmasıdır. Derviş’in söylediği hiçbir şey yeni değildir. Merak edenler açıp iki yıl önce IMF ile yapılan stand-by anlaşmasını inceleyebilir. IMF’e bu reformları yapmak için iki yıl önce söz veren ve iki yıldır hepsini savsaklayan, yapmayan, erteleyen, geciktiren, engelleyen Ecevit Hükümeti’nin bunları yapacağına şimdi IMF, ABD ve diğer uluslararası kuruluşlar nasıl inansın, neden inansın?
       
BU PROGRAM İKİ YIL ERTELENDİ
       İki yıldır kamudaki bu küçülmeyi yapmayan, kamu bankalarının tasfiyesi ve özelleştirmeleri engelleyen, erteleyen Ecevit-Bahçeli-Yılmaz üçlüsünün şimdi deniz bittiği için (yani kasada döviz eriyip, borç para almak da mümkün olmadığı için) ABD’den IMF talimatıyla gönderilen Sayın Kemal Derviş’in açıkladığı “Güçlü ekonomiye geçiş programı”na “tam destek veriyoruz” şeklinde açıklamalar yapmaları biraz komik olmuyor mu? Sorarlar adama: “İki yıldır aklınız neredeydi?”
       
Derviş’e; kamuoyundan, medyadan ve halktan verilen destekle birlikte hükümete duyulan güvensizliğin sürüp gitmesi işte tam da bu yüzden. “Derviş’in programı iyi, lakin hükümet kuşkulu...”
       Bu kuşkuyu gidermek öyle üç liderin TV’ye üç dakika çıkıp “kerhen” verildiği çok belli olan bir edayla “Derviş’e tam destek veriyoruz” demesi içerde ve dışarda kimseyi ikna etmiyor. Aynı gece Amerika’dan bütün dünyaya yayın yapan CNN’de Türkiye birinci haberdi ve yorumcu “Açıklanan program radikal dönüşümleri içeriyor, ama Türkiye’de halk hükümete güvenmiyor ve istifası için sokaklarda gösteriler yapılıyor” dedi. Dışardan böyle görülüyor, içerden de...
Bu yazıya gelen okur yorumları

       Sayın Ecevit’in “istifa etmiyoruz, çünkü alternatifimiz yok, ülkeyi bu durumda daha büyük krizlere sürükleyemeyiz” sözünde doğruluk payı olabilir. Revizyon yapmayı da Sayın Bahçeli “Surda gedik açtırmayız” gerekçesiyle reddediyor. Ama zaten Kemal Derviş’in ABD’den Türkiye’ye atılan ağır bir gülle gibi hükümetin krizden delik deşik olmuş surlarının ortasına düştüğünü ya görmüyor, ya da gözlerden gizlemeye çalışıyor. Sur mur kalmadı Sayın Bahçeli. Hükümet fiilen askıya alındı.
       
Şu an bütün Türkiye’ye ve dünyaya verdiğiniz görüntü şu: Türkiye’de fiilen iki tane hükümet var:
       Birincisi: Sayın Derviş’in başında olduğu teknokrat ekip. Programı bu ekip yapıyor, Genelkurmay dahil bütün görüşmeleri Derviş ve bu ekip yürütüyor.
       İkincisi: Sayın Ecevit-Bahçeli ve Yılmaz’ın oluşturduğu gölge kabine. Bunlar da programa destek veriyor ve gereken yasaları Meclis’ten geçirmek için koordinasyon sağlamaya çalışıyor. Bunda da yavaş kalıyor.
       Anadolu’da dibekte dövülen kahveden türemiş bir laf vardır: “Kahve dövücünün hınk deyicisi” diye... Birisi kan ter içinde kahveyi döver, diğeri de yanında “hınk hınk” diye destek verir...Hükümetin durumu biraz buna benziyor.
       
MECLİSİ ÇALIŞTIRIN, YASALARI ÇIKARIN
       Peki istifa etmesinler, revizyon da yapmasınlar. Zaten neyin revizyonunu yapacaklar, krizden sorumlu hangi bakanı kabineden atacaklar da, kendileri sorumluluktan kurtulacak. Bahçeli haklı. Giderse hepsinin gitmesi gerekiyor.
       Peki gitmesinler. Siyasi faturayı ödemesinler. Öyleyse hiç değilse krizin faturasını ödemek için hızlı ve ciddi çalışsınlar. İki yıldır erteledikleri savsakladıkları yasaları peşpeşe çıkarsınlar. Derviş’in programda listesini verdiği 15 yasayı 26 Nisan’a kadar yani IMF genel kurulu öncesine kadar çıkarsınlar. Çıkarsınlar ki, Derviş ABD’ye eli boş gitmesin. Ve hiç değilse, yeni borç isterken “Türkiye sıkışınca gereken yasaları çıkarabiliyormuş” kanısı uyansın.
       Sayın Ecevit-Bahçeli ve Yılmaz. Bu krizin asıl sorumlusu sizsiniz. Çünkü iki yıl önce aynı reformlar ve aynı program yine Türkiye’nin önündeydi. Geçen yıl, yine yaz öncesi, yine tam bu zamanlar bütün bu yasaların çıkması gerekiyordu. Ama siz ekonomik programı Gazi Erçel’e devrettiğiniz için uyarıları ciddiye almadınız. Meclis’i tam dört ay tatile soktunuz. Geçen yaz altın değerindeki, Türkiye’nin krizde kaybettiği milyarlarca dolar değerindeki 4 yaz ayını boşu boşuna harcadınız. Ve kasım krizi işte esas bu nedenle çıktı. Türkiye reform takvimini zamanında yerine getirmediği için IMF kuşku belirtince, yabancılar parayı ve desteği çekmeye başladılar. Şubattaki kriz ise malum. Ecevit’in MGK’dan çıkıp Sezer’i şikayet etmesi ile yaşandı.
       Şimdi Ecevit-Bahçeli-Yılmaz yüzünden içine düştüğümüz Türkiye tarihinin bu en derin krizinden yine onların desteğiyle ve onların sayesinde çıkacakmışız gibi bir hava yaratmaya çalışıyorlar.
       Ayıp denen bir şey var. Evet, Türkiye krizden çıkacak, ama Türkiye halkının özverisi ve dinamizmi sayesinde çıkacak. Evet çıkacak, ama Kemal Derviş gibi ABD ve IMF destekli ve kamuoyuna ilk kez güven uyandıran bir isim ve ekip sayesinde çıkacak. Evet krizden çıkacak, ama iki yıldır kamuda reforma direnen hükümete rağmen çıkacak.
       Zaten şu aşamada istifa edip kaçmanız ve bu işten böylece sıyırmaya kalkmanız gerçekten vatana ihanet olur.
Bu yazıya gelen okur yorumları

       Öyleyse çalışın. Ciddi olun ve çalışın. 15 yasayı mayıs başına kadar Meclis’ten geçirin.
       
Bununla yetinmeyin. Meclis’i tatile sokmayın. Bütün yaz boyunca Türkiye’de yine yıllardır ertelenen, yerel yönetim reformu, siyasal partiler reformu gibi temel yasaları geçirin. Parlamentoyu “Kurucu Meclis” gibi çalıştırın. Türkiye’nin Avrupa’ya tam üyeliği için gereken yasal değişiklikleri de yapın. Ve bütün bunlardan sonra ülkeyi sohbaharda veya en geç 2002 baharında seçime götürecek hazırlıkları yapın.
       Ve bütün bu reform ve seçim takvimini önceden peşinen ilan edin.
       
YAPAMAYACAKSANIZ, GİDİN!
       Bu hükümetin ciddiyetini ancak böyle kanıtlayabilirsiniz. Yok eğer bunları da yapamayacaksanız, o zaman kameralar önünde boy gösterip “Derviş’e tam destek var” vodvilini oynamaktan vazgeçin. Toptan istifa edin. Demokrasilerde çare tükenmez. Türkiye’de siyasal ve parlamenter sistem kendi alternatiflerini üretir. Merak etmeyin. Sizden sonra gelecek hiçbir hükümet sizin kadar mirasyedi, sizin kadar zaman hovardası ve sorumsuz davranmaz, davranamaz.
       
Aslında siz Derviş’in “tümüyle değiştirmeyi vaat ettiği” eski siyasi anlayışı temsil ediyorsunuz. Yani gerçekleri sürekli halktan gizleyerek siyaset yapmayı. Yani günü kurtarmak için yarını dinamitlemeyi. Yani kamu bankaları ve kamu kuruluşları sırtından siyaset yapmayı. Yani popülizmi temsil ediyorsunuz. Derviş “Halka yalan söylenmeyecek, şeffaf olacak ve günü kurtarmak için yarın dinamitlenmeyecek” dedi. Bu sözler onun ağzından güven yaratıyor. Aynı sözlerin sizin ağzınızdan çıktığını düşünebiliyor musunuz Sayın Ecevit-Bahçeli ve Yılmaz?
       Türkiye’deki kriz özünde siyasi bir krizdir, siyasal yapının krizidir. Zaten Sayın Kemal Derviş’in programı da kamuda küçülmeyi öngören bir siyasal reform programı ve kendisinin de vurguladığı gibi “yapısal devrim” programıdır.
       Şimdi DSP’nin, MHP’nin ve ANAP’ın Türkiye’de “siyasal yapı devrimi”nin altına kendi programıymış gibi imza atması ne kadar inandırıcı olabilir? Hükümet ABD, uluslararası finans çevreleri ve IMF tarafından zaten Kemal Derviş aracılığıyla teslim alınmıştır. Elleri yukarda, sırtları duvara dayanmıştır. Siyasal gardları düşmüştür.
Bu yazıya gelen okur yorumları

       Türkiye böylesine çarpık ve nevrotik bir siyasi ortamı uzun süre taşıyamaz.
       
İki başlı hükümet görüntüsü bir süre sonra daha derin krizler yaratabilir.
       Bundan ve daha derin bir siyasi krizden kurtulmanın bugün için tek yolu Sayın Ecevit’in, Sayın Kemal Derviş’e bayrağı DSP içinde devretmesidir. Bu adım, bunalan Türkiye’nin siyasi ufkunda yeni bir umut rüzgarı yaratabilir. Ve Sayın Ecevit en azından bu açılımı ve değişimi yaptığı için her zaman hayırla anılır. Zaten Sayın Derviş dün basına yaptığı açıklamalarda bu pası Sayın Ecevit’e atmıştır. Top şimdi Ecevit’tedir.
       Türkiye’de 70’li yıllarda dağa taşa “Umudumuz Ecevit” yazılmıştı. Mavi gömlek ve “Bozuk düzene son-Bu düzen değişecek” Ecevit’in sloganlarıydı. 30 yıl sonra geçen haftasonu yeni ekonomik programı açıklamaya mavi gömlekle çıkan Sayın Kemal Derviş “Bu düzen değişecek” dedi ve Türkiye yeni sloganını buldu: “Umudumuz Derviş”.
       Ecevit Derviş’e “el vermelidir...” Bu onun yıpranan saygınlığını da sonsuza kadar koruyacak bir adım olacaktır.
       
 
       
    MSNBC News Yeni Türkiye, partisini arıyor
MSNBC News Krizden çıkışta Derviş faktörü
MSNBC News Derviş'in zor misyonu: Türk perestroykası
MSNBC News ABD Türkiye'den ne istiyor?
MSNBC News Bozkurt ne kadar global?
MSNBC News 21. Yüzyılın kurumu: Ahilik
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları