Home page
Haber Menüsü


Krizden çıkışta büyük dönemeç
Ekonomik program açıklanacak, IMF ile masaya oturulacak, esnafın sorunları çözülecek, acil yasalara hız verilecek
İstanbul
NTV-MSNBC
9 Nisan— Türkiye bu hafta önemli bir dönemeçte. Ekonomik krizden çıkışta en önemli adımlar bu hafta atılacak. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’in üzerinde çalıştığı programın bu hafta açıklanması bekleniyor. Hükümet bu program çerçevesinde IMF’yle masaya oturacak. Programın ardından dış mali desteğin de netleşmesi bekleniyor. Bakanlar Kurulu’nun ana gündemini ise tepkisini sokağa taşıyan esnafın sorunlarının çözümü yer alıyor. Meclis de acil yasaların çıkarılması için bu haftayı fazla mesai yaparak geçirecek.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  TBMM’ye sunulan acil yasa tasarılarının bir kısmı ilgili komisyonlarda ele alınacak bir kısmı da Genel Kurul’da görüşülecek.
       Bu arada, öncelikli yasalar arasında yeralan ve Pazar günü Başbakanlığa sevk edilen Merkez Bankası yasasındaki değişikliği öngören tasarının da TBMM’ye sevkedilmesi, bu hafta içinde görüşülmesi sözkonusu olacak.
       
MECLİS’İN TRAFİĞİ YOĞUN
       Genel Kurul’nun gündemine Devlet Bakanı Kemal Derviş’in çıkmasını istediği öncelikli yasalar arasında saydığı kamu bankalarıyla ilgili değişiklikler yapılan Bütçe Yasa Tasarısı ile Yetki Yasa Tasarısının alınması bekleniyor.
       Yine Kemal Derviş’in öncelikle çıkarılmasını istediği, BOTAŞ’ın tekeline son veren ve doğal gaz piyasasını özel sektöre açan Doğal Gaz Yasa Tasarısı 12 Nisan Perşembe günü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Bu tasarı, tali komisyon olarak Adalet Komisyonu ile Sanayi, Ticaret, Enerji, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda da ele alınacak.
       Meclis’e Cuma günü gönderilen Kamulaştırma Yasa Tasarısında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tasarının da Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bu hafta gündeme alınması gerekiyor.
       Bu arada, üç katrilyonluk ek kaynak yaratması planlanan kamu tasarruf önlemleri, Bakanlar Kurulu’nda bugün ele alınacak. Bu çerçevede, lojmanların satışı gündeme gelirken, araç tasarrufu ve yatırım projeleri yeniden gözden geçirilerek bazılarının önceliği yeniden belirlenecek.
       
PROGRAM AÇIKLANACAK
       Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’in haftalardır üzerinde çalıştığı ekonomik programın bu hafta sonuna kadar açıklanması sözkonusu olacak. Adı “Ulusal Ekonomik Strateji” olan programın açıklanması öncesinde, Türkiye’de bulunan Uluslararası Para Fonu heyetiyle son rötüşlar gerçekleştirilecek.
       IMF Heyeti’nin temaslarının 10 gün sürmesi beklenirken, 28 Nisan’da yapılacak IMF İcra Direktörleri Kurulu’na sunulması planlanan yeni program üzerinde son değişiklikler yapılacak, niyet mektubu netlik kazanacak.
       
ESNAFA ÇARE ARANIYOR
       Geçen hafta yurt genelinde başgösteren esnaf eylemlerinin dizginlenmesi aşamasında, hükümetin yeni önlemler açıklaması bekleniyor. Bugün yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısının öncelikli gündem maddelerinden birini oluşturan esnaf sorunlarının aşılması için üç önemli nokta bulunuyor.
        Yapılan çalışmaya göre, öncelikle esnafın en önemli şikayetine çözüm getirilecek. Kriz nedeniyle aşırı yükselen kredi faizleri, ödenebilir seviyelere indirilerek sabitlenecek ve yeniden taksitlendirilecek. Halk Bankası’nın bu işlemlerden doğacak zararını Hazine karşılayacak.
        Kredi sorunun bu şekilde çözülmesinin yanısıra vergi ödeme kolaylığı ve sigorta primi artış oranı düşürülerek esnafın soluk alması sağlanacak.
        Önlemlerin Hazine sübvansiyonu gerektirmesi, IMF’yle mutabakat sağlama açısından sıkıntı yaratabileceği değerlendirmesi yapılıyor.
        Bu önlemlerin yarınki Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Başbakan Ecevit tarafından “esnafa müjde” olarak açıklanması bekleniyor.
       
TÜSİAD VE TOBB TOPLANIYOR
       Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı oda ve borsa başkanları da hafta içinde toplanıyor,
       TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi krizi görüşmek üzere tarihinde ikinci kez olağanüstü toplanacak.
       TÜSİAD üyelerinin talebi üzerine düzenlenen toplantı, 12 Nisan Perşemse günü Çırağan Sarayı’nda yapılacak. TÜSİAD YİK Başkanı Muharrem Kayhan ve Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ın açılış konuşmalarının ardından, toplantı basına kapalı olarak devam edecek.
       Toplantının ardından düzenlenecek öğle yemeğine ise Devlet Bakanı Kemal Derviş’in konuşmacı olarak katılacağı bildirildi.
       TOBB’a bağlı oda ve borsa başkanları ise yarın Ankara’da yapılacak istişare toplantısında biraraya gelecek. TOBB Ticaret Odaları Konsey Başkanı Ekrem Demirtaş’ın başkanlığında, Hilton Otel’inde başlayacak toplantıda ekonomik kriz ve reel sektöre etkileri ele alınacak.
       Odalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Miras’ın açış konuşması ile başlayacak toplantıda, oda ve borsa başkanları da söz alarak bölgelerinde yaşanan ekonomik krizin yansımalarını dile getirecek. TOBB oda ve borsa başkanları ile yapılan istişare toplantılarının ilki 16 Mart’da yapılmıştı.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları