Home page
Haber Menüsü


TCMB Başkanı Gazi Erçel
Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, enflasyon programından yana kararlı.
Emine Uşaklıgil
 
Enflasyon döngüsünü kırıyoruz
Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel’e göre, Türkiye, enflasyon tutsaklığından kurtulmak üzere.
Ankara
NTV-MSNBC
    26 Mayıs—  İstikrar programının mimarlarından Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, programın başarısından emin. “Türkiye enflasyon tutsaklığından kurtulmak üzere” diyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Erçel, üç yıllık istikrar programının ayrılmaz parçası olan yapısal reformların da aksamayacağı inancında. “Enflasyonla mücadelenin başarısı toplumsal uzlaşmadan geçer. Arjantin bunun çarpıcı bir örneği. Para kurulu değildir Arjantin’in başarısının sırrı, sır Arjantin halkının desteğinde yatar” diyor.
       Beş aydır uygulanan istikrar programına ilişkin şunları belirtiyor:
       * Haziran-Aralık 1999 döneminde, yapılan yasal düzenlemelerle, finans sektörünün sağlıklı bir şekilde çalışması güvence altına alınmıştır. Gazi Bey: “Unutmayalım ki aslında yasal çerçeveden yoksunduk. Şimdi ise en güncel ve en global kurallar kondu.” Böylece, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurul’una denetim etkinliği ve müdahale hızının sağlandığını belirtiyor. IMF’in yaptırdığı incelemeye göre, Türkiye, İsviçre’nin Basel kentinde 42 ülkenin Merkez Bankası Başkanlarını ayda bir kez biraraya getiren BIS’nin koyduğu kurallara en çok yaklaşan ülke konumuna geldi. Erçel, “1988’den beri sermaye yeterliliği oranı zaten uygulanıyordu. Şimdi ise, kurallara bağlı, riski azaltan, bağğmsız bir kurul tarafından denetlenen bir bankacılık sistemine kavuştuk” diyor.
       * Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu konusunda: “Bu fon sürekliliğini koruyacak. 1983’de kurulmuş bu fonun işlevi, halkın vergi paralarına dokunmadan, sektörden toplanan primlerle, finans sektörüne bir sigorta sistemini sağlamaktır” diyor.
       * Getirilen düzenlemeler arasında belki de en çok “sağlıklı ahlak yapısı” kuralına önem atfediyor. “Ani ve beklenmedik bir kriz dışında, herhangi başka bir nedenden ötürü bir bankaya para vermişseniz, artık bu bankanın sahipliğini üstlenmeniz gerekecek” diyor.
       * Asya krizinden sonra, bankacılık sektöründeki krizleri önlemenin ne kadar önem kazandığına dikkat çekiyor. Brezilya ve Asya ülkelerinde yaşanan bankacılık krizinin büyüklüğüne işaret ediyor. “Tayland’da finans sektörünün sermayesinin güçlendirilmesinin maliyeti halen bir bilinmez. Türkiye’de ise bankacılık sektörünün krize girmesi çok uzak bir ihtimal” diyor.
       * “Türkiye’de bankacılık sektörün derinliği yok” diyor ve bunu kesinkes enflasyona bağlıyor. “Türkiye’de bankacılık sektörü sığ. Bu Türkiye’deki yabancı bankalar için de geçerlidir. Kamu finansman açıkları enflasyonu besledi, finansal enstrümanlar ise buna göre kuruldu. 200 milyar dolarlık milli geliri olan bir ülkede 133 milyar dolar aktifi olan bir bankacılık sektörü ufak sayılır. Ancak kamu bankalarının sistemdeki ağırlığı sistemi geçmişte krizlerden korumuş olabilir” diyor.
       * Kamunun yavaş da olsa, bankacılık sektöründen çekileceğini, bunun da önemli yapısal bir değişim anlamına geleceğini düşünüyor, bu bağlamda bazı tabuların artık yıkılmış olduğunu söylüyor.
       * İstikrar programının ilk 5 aylık sonucundan memnun. Enflasyonun direncinin kırılmaya başladığğnı düşünüyor. “Enflasyon tutsaklığı ile ilgili kilit testi son baharda göreceğiz. Tutsaklık kırıldığı andan itibaren tek haneli sayılara doğru hızla ineriz” diyor. Bu arada, programı geçen Kasım’da uygulamak istediklerini, ancak Ulubay’ın intihar girişiminden sonra gelen deprem felaketi ile, istikrar programın uygulamasının kaydığını belirtiyor.
       * Avrupa Birliği’nin Türkiye için önemli bir çıpa olduğunu düşünüyor: “Latin Amerika ya da Güney Doğu Asya ülkelerine kıyasla Avrupa Birliği Türkiye’ye önemli bir öncelik sağlıyor.”
       * Enflasyon mücadelesinde oluşan toplumsal uzlaşmayı biraz da lider olma isteğine bağlıyor. Enflasyonu yenememiş son ülke konumunda olmanın ulusal gururumuzu artık rencide ettiğini ve herkesin Türkiye’nin birinci sınıf ülke olmasını aktif bir biçimde arzuladığğnı düşünüyor.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları